https://professors-phds.com/2024/04/04/63595/
* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης
Τη Μελέτη μου αυτήν την παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να περιγράψω ό,τι δεν ήταν δυνατόν (λόγω του περιορισμένου χρόνου κατά την ομιλία μου) και έτσι να ολοκληρωθεί ο σκοπός της Μελέτης.
Η Μελέτη αυτή απευθύνεται κυρίως σε αυτές τις Αναγνώστριες και σε αυτούς τους Αναγνώστες, που δεν έχουν ασχοληθεί με τα θέματα της Πυρηνικής Φυσικής. Γι’ αυτό (όπως λέει και ο τίτλος) είναι γραμμένη με πολύ απλά και κατανοητά λόγια, δίχως να προϋποθέτουμε πρότερες γνώσεις Φυσικής.
Για αυτές τις Αναγνώστριες και αυτούς τους Αναγνώστες, που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παραπέμπω:
- Στην Ιστοσελίδα μου: https://www.perivallon-s-biniaris.com ή και απλούστερα: Στέφανος Μπινιάρης Περιβάλλον. Όταν μπείτε, πατάτε τον σύνδεσμο: Έκδοση σε μορφή pdf και διαβάζετε τις Ενότητες 33η και 34η, Σελίδα 318 έως 347.
- Για ακόμη εκτενέστερη περιγραφή του αντικειμένου Πυρηνική Φυσική, στο Βιβλίο μας: με τίτλο «ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ». Την αναφορά του Βιβλίου την κάνω μόνο επειδή ισχύει, ότι τα έσοδα από την πώληση του Βιβλίου που αντιστοιχούν στους Συγγραφείς πηγαίνουν όχι σε εμάς αλλά σε αγαθοεργό σκοπό, αφού σε όλη την προσπάθεια που καταβάλλω τα τελευταία περίπου 25 χρόνια, προκειμένου να ενημερώσω τους Συμπατριώτες μου γύρω από το Περιβάλλον, όχι μόνο δεν έχω δεχτεί έστω και ένα Ευρώ, αλλά αντίθετα έχω ξοδέψει πολλές χιλιάδες Ευρώ.
Συνήθως, όταν ακούγεται η έννοια Πυρηνική Φυσική, δημιουργείται η εντύπωση, ότι πρόκειται για κάτι δύσκολο, άγνωστο και εν γένει κάτι το απόμακρο.
Σκοπός της παρούσης Μελέτης είναι να απομυθοποιήσουμε την έννοια Πυρηνική Φυσική, αφού θα γίνουν κατανοητά τα εξής:
- Πώς λειτουργεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Τι συμβαίνει κατά την έκρηξη μίας ατομικής βόμβας.
- Πώς λειτουργεί ο Ήλιος μας.
- Πώς φτιάχτηκε η βόμβα υδρογόνου.
- Τι συνέβη στα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσερνομπίλ (στην πρώην Σοβιετική Ένωση) και τι στη Φουκουσίμα (στην Ιαπωνία).
- Πώς θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας στο μέλλον με τη βοήθεια μικρών τεχνητών Ήλιων επάνω στη Γη μας.
Η Δομή της Ύλης
Στη φύση συναντάμε μόνο 92 διαφορετικά στοιχεία, από τα οποία αποτελείται όλη η ύλη στον πλανήτη Γη. Τα στοιχεία αυτά δε μπορούν με τις συνηθισμένες χημικές μεθόδους να μεταβληθούν σε απλούστερα υλικά. Παραδείγματα τέτοιων στοιχείων είναι το υδρογόνο, το οξυγόνο, ο άνθρακας, ο σίδηρος, ο χρυσός, το ουράνιο κ.λπ.
Εκτός των 92 φυσικών στοιχείων υπάρχουν μέχρι σήμερα και άλλα 26 τεχνητά στοιχεία, δηλαδή που δεν υπάρχουν στη φύση, τα οποία στοιχεία έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος.
Μία ορισμένη μάζα ενός στοιχείου π.χ. του άνθρακα, μπορούμε να τη διαιρέσουμε σε μικρότερα μέρη δίχως το στοιχείο αυτό να χάσει τις χαρακτηριστικές του χημικές ιδιότητες. Κάποτε όμως φτάνουμε σε μία τόσο μικρή μάζα του στοιχείου, που αν τη διαιρέσουμε περαιτέρω, τότε το μέρος αυτό του στοιχείου δεν θα έχει πλέον τις χαρακτηριστικές χημικές ιδιότητες αυτού του στοιχείου. Η μικρότερη μάζα ενός στοιχείου, που διατηρεί όμως τις χημικές του ιδιότητες, λέγεται άτομο, δηλαδή άτμητο, δηλαδή αδιαίρετο. Η ελληνική λέξη άτομο χρησιμοποιείται διεθνώς προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων (π.χ. του Λεύκιππος, του Δημόκριτου και του Επίκουρου), που είχαν υποστηρίξει αυτήν την ιδιότητα της ύλης. Το άτομο χαρακτηρίζει ένα στοιχείο και είναι διαφορετικό για κάθε ένα από τα στοιχεία.
Η δομή ενός ατόμου που θα περιγράψουμε στη συνέχεια ανταποκρίνεται στις γνώσεις της επιστήμης πριν από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και είναι πολύ απλούστερη των σημερινών γνώσεων. Είναι όμως πιο σκόπιμη, αφού αρκεί, για να γίνουν κατανοητά όσα θέλουμε να εξηγήσουμε σήμερα , δίχως να κάνει την κατανόηση της πραγματικής δομής του ατόμου πολύπλοκη.Στη συνέχεια θα περιγράψουμε το ατομικό μοντέλο όπως το διατύπωσε ο περίφημος Δανός Φυσικός Niels Bohr (Νιλς Μπορ)… Για την συνέχεια της μελέτης πατήστε εδώ
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου