Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Διεθνής ξεφτίλα λόγω #Κρυφακούλη

 https://antinews.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%be%ce%b5%cf%86%cf%84%ce%af%ce%bb%ce%b1-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%cf%89-%ce%ba%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b7/Διεθνής ξεφτίλα λόγω #Κρυφακούλη


Του Mr_Don’t_Look_Up

Δεν έχει σταματημό το διεθνές ρεζίλεμα της Ελλάδας λόγω του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ακόμη και πολιτικών αρχηγών όπως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, με την εμπλοκή των πιο στενών, θεσμικά και ουσιαστικά συνεργατών και υφισταμένων του πρωθυπουργού, οι οποίοι παραιτήθηκαν άρον άρον πριν λίγες ημέρες, μπροστά στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων. Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων σε κάθε σημείο του πλανήτη, από την Ευρώπη έως την Ινδία και τις ασιατικές χώρες, μέχρι την Αφρική και την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα σε κάθε γωνιά της Γης περιγράφεται περιεκτικά στο νέο ντροπιαστικό δημοσίευμα του Politico με τίτλο: «Πώς η Ελλάδα έγινε η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για την Ελευθερία του Τύπου». Στο ρεπορτάζ του έγκυρου πολιτικού περιοδικού γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά:

α) Στο σκάνδαλο των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με το οποίο, όπως αναφέρεται στο άρθρο, την ώρα που στον διεθνή Τύπο υπήρχαν διαρκείς αναφορές, τα μεγάλα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης δεν έδειξαν τη διάθεση για να το δημοσιοποιήσουν,

β) Στη δολοφονία Καραϊβάζ με τις έρευνες να δείχνουν «παγωμένες» και φυσικά,

γ) Στο ελληνικό «WaterGate», με τις ευθύνες να πέφτουν πάνω στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον αγγίζοντας άμεσα τον πρωθυπουργό.

Στο θέμα του Politico υποστηρίζεται ότι τα προβλήματα σε σχέση με την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ξεκίνησαν από την «εποχή των μνημονίων», με τους πόρους υπέρ των ΜΜΕ να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να στηρίζονται σε κρατικά κονδύλια (διαφημίσεις, κ.λπ.). και «νέοι οργανισμοί (ενημέρωσης) να γίνονται πιο κομματικοί». Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας, με το ρεπορτάζ να τονίζει ότι σταμάτησαν οι συνεντεύξεις Τύπου και εντάθηκαν οι φήμες περί σχέσεις εξάρτησης μεταξύ κυβέρνησης και Μέσων Ενημέρωσης, με τα… λεφτά των φορολογουμένων.

«Πιάσαμε πάτο»!

Σύμφωνα με το Politico, το φαινόμενο του περιορισμού των ελευθεριών του Τύπου παρουσιάζεται σε πολλές χώρες, όμως η Ελλάδα «έπιασε πάτο»! Συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται ότι «χώρες όπως η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν υποχωρήσει στην ετήσια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου. Όμως η Ελλάδα έπεσε στον πάτο όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην τελευταία λίστα».

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βάσει των όσων ανέφεραν Έλληνες δημοσιογράφοι, τα «εργαλεία» της κυβέρνησης για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ είναι:

  1. Κρατικοί πόροι που η κυβέρνηση μπορεί να διοχετεύσει σε ΜΜΕ που την ευνοούν. Μέσα στους πρώτους μήνες της πανδημίας, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Politico, η κυβέρνηση διέθεσε 20 εκατομμύρια ευρώ για μια εκστρατεία για τη δημόσια υγεία αλλά το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου υποστήριξε ότι αυτά τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν δυσανάλογα, κυρίως προς ΜΜΕ που ήταν πρόθυμα να επαναλάβουν άκριτα την κυβερνητική γραμμή!
  2. Στήριξη από δημοσιογράφους οι οποίοι την προφυλάσσουν από αρνητικές ειδήσεις. Στο σημείο αυτό γίνεται στο ρεπορτάζ του Politico αναφορά στην παραίτηση της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη από την εφημερίδα «Το Βήμα» μετά από, όπως η ίδια ανέφερε, «ασφυκτική πίεση», μετά από δημοσίευμα της με το οποίο ασκούσε κριτική για την παρακολούθηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.
  3. Η ποινικοποίηση των «ψευδών ειδήσεων» με τον νόμο του περασμένου Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Politico, o νέος νόμος έδωσε στις αρχές την εξουσία να στέλνουν άτομα σε φυλάκιση έως και πέντε χρόνια για τη διάδοση εικαζόμενων ψευδών αναφορών που θεωρούνται «δυνατές να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων ενημέρωσης αντέδρασαν αναρωτώμενοι «Ποιος καθορίζει τι είναι ‘’ψεύτικο»’’; Η κυβέρνηση; Οι Εισαγγελείς;».

Υποκλοπές και Predator

Στο ρεπορτάζ του Politico επισημαίνεται ότι ακόμη και την ημέρα που παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η τακτική που ακολουθήθηκε από την πλευρά τους ήταν να προχωρήσουν σε… μηνύσεις κατά δημοσιογράφων! «Μέχρι εκείνη τη στιγμή», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το θέμα των υποκλοπών ελάχιστα είχε καλυφθεί και προβληθεί από πολλά συστημικά ΜΜΕ.

Όπως όλα δείχνουν, οι άκρως αρνητικές αναφορές σε δημοσιεύματα αντίστοιχα με αυτά του Politico θα συνεχιστούν διασύροντας τη χώρα μας, αφού το υπό διερεύνηση σκάνδαλο φαίνεται ότι έχει «χτυπήσει» τις πιο ευαίσθητες «χορδές» του ευρωπαϊκού και συνολικά του δυτικού αστικού κατεστημένου, που διαπιστώνει ότι μια κυβέρνηση χώρας της ΕΕ ξεπέρασε κάθε όριο. Η υπόθεση που ήδη συγκεντρώνει στο ελληνικό περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα περισσότερα hashtags  (#υποκλοπές , #δημητριαδης , #κοντολεων , #Μητσοτακη_επισυνδεεσαι , #παρακολουθήσεις , #Κρυφακουλης , κ.λπ.) θα παραμείνει ψηλά στα διεθνή ΜΜΕ τόσο τον Αύγουστο, όσο και στη συνέχεια, μέχρι να διαλευκανθεί το ελληνικό «Watergate» και, ενδεχομένως, μέχρι να πράξει το αυτονόητο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή να παραιτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου