Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Το πρώτο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Μπάιντεν, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κάτι που είχε υποσχεθεί από τον περασμένο Αύγουστο.
Η μάσκα λοιπόν καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους και στο διαπολιτειακό εμπόριο.
Αυτή του η κίνηση σηματοδοτεί την ξεκάθαρη πρόθεσή του να εντείνει τα έκτακτα «απολυταρχικά» μέτρα, όπως ακριβώς περιγράφονται σε μια πρόσφατη επιστημονική εργασία του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα οποία εφαρμόζονται ήδη με αφορμή την πανδημία και στρώνουν τον δρόμο για τη μεγαλύτερη απειλή απέναντι στα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στη σύγχρονη ιστορία.
Με την πρόφαση μιας έκτακτης υγειονομικής κρίσης, οι κυβερνήσεις του πλανήτη επιβάλλουν μια σειρά από αυταρχικά μέτρα έτσι ώστε να περιοριστεί η ελευθερία της μετακίνησης, της συγκέντρωσης, της συνάθροισης και της συνεργατικής οργάνωσης των πολιτών.
Πολλοί όμως αντιδρούν. Ακόμη και ακαδημαϊκοί αρχίζουν να εξετάζουν τους κινδύνους που αυτά τα μέτρα προκαλούν στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται από πολλές διεθνείς συμβάσεις.
Μια μελέτη*, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Law and Biosciences του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ερευνά και αναλύει αυτούς τους περιορισμούς οι οποίοι μας οδηγούν στον δρόμο της απολυταρχίας και απειλούν να καταργήσουν δεκαετίες αγώνων και κατακτήσεων σε θέματα κοινωνικής και πολιτικής προόδου, μέσα από τη χρήση μεθόδων παρακολούθησης και την εφαρμογή έκτακτων μέτρων ελέγχου των πολιτών.
Οι ερευνητές φέρνουν στο φως ανησυχητικά παραδείγματα του πως οι κυβερνήσεις επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, καραντίνες, καθώς και δημόσιο «χλευασμό» στοχοποιώντας μειονότητες και άλλες περιθωριακές ομάδες πληθυσμού, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως «πέραν εκείνων που θα ήταν αναγκαία για να συγκρατηθεί και να επιβραδυνθεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού, ενώ μερικές φορές δεν έχουν καμιά σχέση με τα κατά τα άλλα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας».
Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια περισσότερo λογική προσέγγιση, καταγγέλλοντας τα εμπνευσμένα από την πόλη Wuhan αυστηρά μέτρα, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο στην απολυταρχία ενόψει μελλοντικών καταστροφών και πανδημιών.
Με την επιβολή αυστηρών μέτρων που πλήττουν τη δημοκρατία, λένε, και περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες, την ιατρική δεοντολογία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι κυβερνήσεις μας οδηγούν σε μια ανθρωπιστική κρίση που ίσως αποδειχθεί πολύ πιο βλαβερή από τον κορονοϊό.
Αναφορές προερχόμενες από τη Γερμανία επιβεβαιώνουν πώς τέσσερα τουλάχιστον γερμανικά κρατίδια βρίσκονται ήδη σε διαδικασία δημιουργίας στρατοπέδων κράτησης για παραβάτες των πρωτοκόλλων δημόσιας υγιεινής που ισχύουν.
Όσοι δεν συμμορφώνονται στα μέτρα θα κρατούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ενώ στη Σαξονία που χαρακτηρίζεται ως το επίκεντρο της νεοναζιστικής ξενοφοβίας, θα κρατούνται σε ήδη υπάρχουσα δομή φιλοξενίας προσφύγων, σύμφωνα με το Al-Jazeera.
Το ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην Αμερική δεν περνάει από το μυαλό πολλών Αμερικανών, οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν και να βασίζονται στο σύστημα checks and balances, που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποτρέπει και να εμποδίζει την οποιαδήποτε υπερβολική κρατική παρέμβαση.
Δυστυχώς όμως, για όσους ψάχνονται, οι νομικές βάσεις για μια τέτοια παρέμβαση υπάρχουν ήδη, και σύμφωνα με τον συνταγματολόγο John W. Whitehead, ιδρυτή του Rutherford Institute, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αναστείλει όλα τα δικαιώματα που εκπορεύονται από την 4η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, που μεταξύ άλλων προστατεύει την ασφάλεια των πολιτών στις οικίες τους, απαγορεύοντας παράλογες κρατικές έρευνες, εισβολές, κατασχέσεις, κλπ.
Απόδοση: S.A.
Πηγές: mintpressnews.com, * academic.oup.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου