Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πληθαίνουν οι επισημάνσεις και οι καταγγελίες από υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα της Υγείας ότι τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιπλέον δυναμικό, όπως είχε διακηρύξει στην αρχή της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας προσλήψεις.
Κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει σοβαρή επίπτωση στην "δεύτερη φάση" της εξέλιξης του κορονοϊού που, όπως οι ίδιοι οι αρμόδιοι αφήνουν σαφώς να διαφανεί, θα εκδηλωθεί όταν αρθεί η καραντίνα.
Τώρα, πάντως, ενώπιον του φόβου για νέες, κυκλικές "εκρήξεις" της επιδημίας του κορονοϊού, με το "άνοιγμα" των πόλεων, η κυβέρνηση σπεύδει να ρίξει το επικοινωνιακό βάρος της στην ανάγκη να φοράνε οι πολίτες μάσκες. Κάτι που, μέχρι πρότινος, οπότε δεν υπήρχε μάσκα ούτε για δείγμα στην αγορά, υποτίθεται δεν χρειαζόταν.
Βέβαια, η ελλιπής ενίσχυση -αν όχι πλήρης απουσία- του τομέα Υγείας με γιατρούς και λοιπό προσωπικό, θεωρείτο από την πρώτη στιγμή αναμενόμενη. Κι' αυτό, διότι, όπως είχαν επισημάνει γνώστες του τομέα Υγείας, δύσκολα θα πείθονταν ειδικοί να προσφέρουν τις υγειονομικές υπηρεσίες κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, και μάλιστα με ... μπλοκάκι. Πόσο μάλλον, να αφήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους, και, αφού απασχοληθούν για μερικούς μήνες στον δημόσιο τομέα Υγείας, στη συνέχεια να επιστρέψουν στα ιατρεία τους, τα οποία, στο μεταξύ, θα έχουν μετατραπεί, οικονομικά, σε ερείπια.
Απογοητευτική εικόνα
Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις που έκανε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Βόλου, Π.Μαλινδρέτος, για το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα της Μαγνησίας (βλέπε: .https://e-thessalia.gr/katapeltis-o-proedros-ton-nosokomeiakon-giatron-p-malindretos-mas-afisan-monoys-stin-krisi-toy-koronoioy/). Ειδικότερα, είπε ότι:
-Δεν υπήρξε ενίσχυση με γιατρούς για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης. Ο κορωνοϊός έφερε -για εκείνους που εθελοτυφλούσαν- όλες τις ανάγκες των νοσοκομείων στην επιφάνεια. Ακόμα περιμένουμε τις 16 θέσεις που ζητήσαμε για την κάλυψη των κλινικών του Νοσοκομείου.
-Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έμειναν γυμνά και οι έξι θέσεις δεν καλύφθηκαν. Αυτό που συμβαίνει με το ΤΕΠ, μέσα στη μεγαλύτερη κρίση είναι φοβερό και δεν σημαίνει πως όταν λήξει η καραντίνα θα διορθωθούν τα πράγματα. Οι γιατροί είναι λίγοι και το λέμε σε όλους τους τόνους, αλλά αδιαφορούν.
-Κανένας εθελοντής γιατρός δεν εμφανίστηκε και κανένας γιατρός δεν έδειξε ενδιαφέρον να πληρωθεί με μπλοκάκι. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καλύψει με γιατρούς τα νοσοκομεία στους οποίους δίνει 1.300 ευρώ, αλλά να ανακοινώσει πως θα πληρώσει με 2.200 ευρώ γιατρούς, για να εργαστούν με μπλοκάκια. Στο νοσοκομείο του Βόλου δεν εμφανίστηκε κανείς, γιατί μέσα στις άγριες συνθήκες κανείς δεν διακινδυνεύει.
-Για τον εθελοντισμό δεν υπήρξε κανένα πλαίσιο στο οποίο θα έδινε στους ενδιαφερόμενους οδηγίες το υπουργείο Υγείας.
-Μπορεί να λάβανε κάποια μέτρα στην Αθήνα για τις κλίνες, αλλά σε καμία πόλη της περιφέρειας δεν λήφθηκαν μέτρα για να ενισχυθεί το σύστημα. Αυτή είναι η αλήθεια.
-Εμείς βάλαμε πρώτα τη δημόσια Υγεία, αλλά μείναμε μόνοι χωρίς υποστήριξη. Βάλαμε τη δημόσια Υγεία πάνω απ’ όλα και τη βάλαμε μόνο εμείς.
Η δεύτερη φάση της επιδημίας
Εάν η κατάσταση είναι έτσι όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί η δεύτερη φάση της επιδημίας, όταν θα αρθεί η καραντίνα, σταδιακά, από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, όπως λέγουν οι ίδιοι οι αρμόδιοι.
Χαρακτηριστικά, ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για την "επόμενη ημέρα", ευθέως είπε ότι "σταδιακά, όλοι θα εκτεθούμε στον κορονοϊό", και πως τα έως τώρα μέτρα της καραντίνας, ουσιαστικά είχαν έναν και μοναδικό στόχο: "Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας".
Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβεβαίωσε αυτό που άπαντες οι ειδικοί έλεγαν εξαρχής. Ότι το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, διαλυμένο όπως ήταν μετά από μια δεκαετία μνημονίων, επουδενί θα άντεχε την παραμικρή πίεση. Ως εκ τούτου, αποτελούσε μονόδρομο το "μένουμε σπίτι", και η εφαρμογή της καραντίνας επί ποινή βαρέων προστίμων.
Επρόκειτο, ως γνωστόν, για μια "αμυντική τακτική" αντιμετώπισης της επιδημίας. Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, τώρα, οπότε, όπως είπε και ο Σ.Τσιόδρας, η κοινωνία θα πρέπει να ανοίξει σταδιακά, "καθώς ο κόσμος θα περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου"; Φαίνεται ότι τα δύσκολα, όχι μόνο δεν τελείωσαν, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν. Πόσο μάλλον που τα ποσοστά ανοσίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι χαμηλά. Να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί σε υψηλούς τόνους για τις συνέπειες από το "άνοιγμα" των κοινωνιών.
Στην Ελλάδα, δε, είναι άκρως αμφίβολο εάν οι αρμόδιοι έχουν επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχων με τεστ, και, εάν υπάρχει ο επαρκής αριθμός τεστ, ενώ οι επισημάνσεις των γιατρών, όπως η παραπάνω από το νοσοκομείο Βόλου, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην "Καθημερινή", ερωτηθείς εάν βλέπει έναν "δεύτερο γύρο το φθινόπωρο, απάντησε: "Ναι βέβαια. Νομίζω ότι είναι περίπου σίγουρο πως θα υπάρξει μία επάνοδος του κορονοϊού το φθινόπωρο και αυτό πάντα με την βάσιμη προϋπόθεση, ότι θα δούμε μια κάμψη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας".
Οι ηλικιωμένοι
Στο μεταξύ, εάν επιβεβαιωθούν οι κακές προβλέψεις περί δεύτερου -και, ενδεχομένως, τρίτου- γύρου, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα δοκιμαστούν βαρύτατα, όπως το ίδιο και το σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίο, πάντως, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που εξακολουθεί να έχει, φαίνεται πως βρίσκεται σε κάπως καλύτερη θέση απ' ότι όταν εκδηλώθηκε η πρώτη φάση της επιδημίας.
Εξάλλου, ο Κ.Μητσοτάκης ευθέως είπε ότι "η χαλάρωση (σ.σ. του μέτρου της καραντίνας) θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Και μπορεί για παράδειγμα -κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, δεν είναι ακόμα δεδομένο- αυτό που λέγαμε έως τώρα «μην πας στο χωριό», το καλοκαίρι να αντιστραφεί για τους μεγαλύτερους: να πρέπει, δηλαδή, οι πιο ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους αν έχουν. Να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες".
Από αυτή τη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός μάλλον φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εκτός αυτού, πως θα σταλούν οι ηλικιωμένοι και άλλοι στην επαρχία, όταν εκεί το σύστημα Υγείας είναι στα μαύρα του τα χάλια;
Ας υποτεθεί, επίσης, ότι κάποιοι ηλικιωμένοι απομονώνονται στα χωριά τους, και κάπως καταφέρνουν να οργανώσουν τη ζωή τους, όλοι αυτοί δεν πρέπει να τυγχάνουν κάποιας συνδρομής είτε από συγγενικά πρόσωπά τους, είτε από κάποιον μηχανισμό που επιβάλλεται να οργανώσει η Πολιτεία;
Και οι υπόλοιποι που δεν έχουν που να πάνε, τι θα απογίνουν; Θα τους κλειδαμπαρώσουμε στα σπίτια τους; 'Η, εν πάση περιπτώσει, ως κοινωνία θα αποφασίσουμε να ρίξουμε τους ηλικιωμένους, τους πατεράδες μας και τις μανάδες μας, στον Καιάδα;
Οι μάσκες του Άδωνι
Παρ' ότι μέχρι πρότινος οι αρμόδιοι τη μια έλεγαν ότι είναι αναγκαία η μάσκα, και την άλλη έλεγαν πως δεν ήταν, τώρα, με την σχεδιαζόμενη άρση της καραντίνας, άπαντες εν χορώ εμφανίζονται υπέρ της αναγκαιότητάς της. Βέβαια, αυτή η συζήτηση γίνεται και στο εξωτερικό, όπου οι απόψεις διΐστανται, αν και οι περισσότεροι ειδικοί είναι υπέρ της μάσκας.
Όπως και να' χει, όσο στην Ελλάδα οι μάσκες ήταν άφαντες, και δεν υπήρχαν ούτε καν για το νοσηλευτικό προσωπικό, δεν χρειάζονταν. Τώρα, όμως, που εισάγονται μηχανήματα για την παραγωγή τους, χρειάζονται. Μένει, επιπλέον, να φανεί σε ποιες τιμές θα πωλούνται τόσο οι μάσκες όσο και τα αντισηπτικά που παράγονται.
Πρόκειται, προφανώς, για ένα ακόμη αποπροσανατολιστικό παιχνιδάκι, από τα πολλά επικοινωνιακά που παίχτηκαν αυτή την δύσκολη περίοδο, στη "λογική" ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.
Ανεξαρτήτως αυτού, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι στις 25 Απριλίου 2020 ξεκινάει η παραγωγή μασκών, καθώς και ότι "χθες, με παρέμβαση των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, παρελήφθησαν μηχανήματα από την Κίνα, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή υγειονομικών μασκών ασφαλείας από μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα". Όπως είπε, "θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μασκών για τον κορονοϊό, στη χώρα μας και η παραγωγή θα είναι 9 εκ. τεμάχια μάσκες το μήνα. Οι μονάδες βρίσκονται στη Λάρισα και στη Θράκη".
Μένει, βέβαια, να φανεί κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικές οι κινήσεις των αρμοδίων, διότι, εάν κρίνει κανείς από το φιάσκο της διαδικτυακής "επιμόρφωσης" και τις γραφικότητες αλά #Σκοιλ_Ελικικού, μάλλον πρέπει να κρατάει μικρό πανέρι η ελληνική κοινωνία.
Αδιευκρίνιστο είναι, επίσης, εάν η παραγωγή μασκών στην Ελλάδα είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος και την διαφημίζει, ή πρόκειται για ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, στην οποία έχει μόνον επικουρικό ρόλο το υπουργείο.
Κατά πληροφορίες, λοιπόν, ήδη μεταφέρθηκε αεροπορικώς, από την Κίνα στην Ελλάδα, ένα πλήρες φορτίο βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής μασκών. Η μεταφορά φέρεται να έγινε με ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος, τύπου "Ιλιούσιν".
Ενδιαφέρον είναι ότι συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να το μίσθωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ (!). Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι η μίσθωση έγινε έτσι ώστε να φτάσει το φορτίο εντός μερικών ημερών και όχι αντί εβδομάδων ως κοντέϊνερ.
Πάντως, τα μηχανήματα αυτά διόλου φαίνονται να αποτελούν βοήθεια της Κίνας προς την Ελλάδα. Κάτι που θα έπρεπε να δει μάλλον ως υποχρέωση του Πεκίνου, όχι μόνον λόγω των μεγάλων μπίζνες που έχει στην Ελλάδα, αλλά και επειδή αφειδώς έσπευσε να βοηθήσει την Ιταλία, ενώ στη χώρα μας έδωσε ψίχουλα, κι' αυτά για επικοινωνιακούς σκοπούς.
Αποδέκτης του βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής μασκών είναι βιομηχανία στη Λάρισα. Λέγεται πως είναι η Lariplast. Μια άλλη βιομηχανία πλαστικών, στη Θράκη, η οποία λέγεται πως είναι τα "Πλαστικά Θράκης", θα παράγει την πλαστική πρώτη ύλη, την οποία θα στέλνει στο εργοστάσιο παραγωγής μασκών στη Λάρισα.
Σύμφωνα με -ανεπιβεβαίωτες έως τώρα- πληροφορίες, κάποια μηχανήματα θα δοθούν και στο στρατιωτικό εργοστάσιο, στη Δραπετσώνα, το οποίο ήδη προς το τέλος του προηγουμένου μηνός, είχε αρχίσει να παράγει μάσκες για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων (βλέπε: Αλαλούμ - Στρατιωτικά εργοστάσια εναγωνίως αναζητούν πρώτες ύλες για να βγάλουν μάσκες - αντισηπτικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου