Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Περίεργα και ενδιαφέροντα «παραλειπόμενα» στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του κορονοϊού


Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Ανανεωμένο) Μπορεί το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα μέτρα για την ενίσχυση του -διαλυμένου τις εποχές του μνημονίου- συστήματος Υγείας, καθώς και της -έστω μικρής- οικονομικής ανακούφισης των εργαζομένων και των επαγγελματιών, τομείς που αναμένεται να απορροφήσουν σημαντικά κονδύλια, ωστόσο, στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του κορονοϊού προβλέπεται να δοθούν ιδιαιτέρως «γενναία» ποσά και σε σειρά άλλων τομέων.

Πάντως, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στις 20 Μαρτίου 2020 στη Βουλή, περιέχει και προβλέψεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τον κορονοϊό. Όπως, για παράδειγμα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να αναθέσουν την αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων σε ιδιώτες. Κάτι που συζητείτο καιρό πριν, αν και εν μέσω αντιδράσεων.
Επιπλέον, να δαπανήσουν ποσά για την καταπολέμηση της «αφρικανικής πανώλης των χοίρων». Η ασθένεια δεν έχει σχέση με την υπάρχουσα επιδημία, και πολύ περισσότερο δεν προσβάλλει τους ανθρώπους, αλλά μόνο τα ζώα. Ένα κρούσμα της είχε εμφανιστεί προ μηνός στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά άγνωστο για ποιους λόγους, τότε, μάλλον δεν ελήφθη κάποιο μέτρο. Τώρα, ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί η αντιμετώπισή του, ενδεχομένως, σε ιδιώτες.
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Επί των προϋπολογισμών των ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού: (...) Δαπάνη για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων. (...) Δαπάνη για την παροχή συνδρομής (προσωπικό, μέσα) στο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων ή την ανάθεση του έργου αυτού σε ιδιώτες».
Αναθέσεις σε ιδιώτες
Πάμπολλες είναι, επίσης, οι προβλέψεις στο νομοσχέδιο για αναθέσεις σειράς τομέων σε ιδιώτες. Ωστόσο, στο μείζον θέμα της δημόσιας υγείας και της επιδημίας, που είναι οι απευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών υγείας σε διαγνωστικά κέντρα, δεν αναφέρεται το παραμικρό ποσόν.
Χαρακτηριστικά, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Επί του προϋπολογισμού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προβλέπεται δαπάνη από τη σύναψη συμβάσεων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για την απευθείας ανάθεση σε τρίτους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά κέντρα). Η ανωτέρω δαπάνη, η οποία εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός και ύψος των συναπτόμενων συμβάσεων, κ.λ.π.) θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΔΥ».
Περαιτέρω διευκρινίσεις δεν δίνονται. Ωστόσο, όπως καταγγέλθηκε, ενοικιάστηκαν ιδιωτικές ΜΕΘ σε διπλάσιο τίμημα από αυτό που υπάρχει. Κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά τόσο ως προς τις ΜΕΘ, όσο και προς τις υπόλοιπες αναθέσεις που θα γίνουν. Από τη μεριά τους, πάντως, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα «ανακριβή» και «αναληθή».
Εντούτοις, μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε την αύξηση του τιμήματος και επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση το δικαιολόγησε ως εξής:
«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια. Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;
Τι ακριβώς θέλουν αυτοί που ασκούν επιφανειακή, μικροπολιτική και άδικη κριτική; Μπορεί να δουλέψει ΜΕΘ χωρίς τους ανθρώπους της; Προφανώς όχι. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή, από την Πρώτη Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 11.03.2020 και από το πρώτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού την ίδια μέρα, έχει τονιστεί ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού. Και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη. Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή.
Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους. Σημειώνεται, ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Τεχνολογικός εξοπλισμός του Δημοσίου
Στο νομοσχέδιο, ακόμα, περιλαμβάνονται πάρα πολλές δαπάνες, προκειμένου να εξοπλιστεί τεχνολογικά το Δημόσιο. Παρ' ότι τα ποσά που θα δοθούν, δεν αναφέρονται, πιθανότατα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι προμήθειες προβλέπεται να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες, με απευθείας αναθέσεις. Κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι αρμόδιοι, ώστε να μην μετατραπούν σε ... φωτογραφικές αναθέσεις. Διότι, όπως είναι γνωστό, δεν αρκεί η γυναίκα του Καίσαρος να είναι, αλλά και να... δείχνει, τίμια.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εξοπλισμό των δημοσίων υπηρεσιών με κομπιούτερ και άλλα μέσα πληροφορικής και επικοινωνιών. Κάτι που δείχνει ότι το Δημόσιο είχε -και έχει- τα μαύρα του τα χάλια σε αυτόν τον τομέα.
Είναι εντυπωσιακό ότι, ακόμα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή η καθ' ύλην αρμόδια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μόλις τώρα σπεύδει να εξοπλιστεί. Οι φόβοι περί «ανοχύρωτης χώρας» μάλλον επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο, μέσα από τις ίδιες τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Χαρακτηριστικά, προβλέπεται «δαπάνη ύψους 900.000 ευρώ περίπου από την αναβάθμιση του λογισμικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση του κορωνοϊού». Επίσης, «δαπάνη από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κάλυψη επειγουσών αναγκών αγοράς υλικού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και παροχής υπηρεσιών ΤΠΕ με σκοπό την επίτευξη της εξ' αποστάσεως λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών».
Κονδύλια δίδονται και για την αγορά μέσων που θα χρησιμοποιηθούν και για την εξ' αποστάσεως διδασκαλία στα ΑΕΙ, κ.λ.π. Εύλογα, βέβαια, προκύπτει το ερώτημα, μετά από πόσο καιρό θα ξεκινήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα;
Πάντως, έως τώρα, όποια μαθήματα παραδίδονται, είτε σε μαθητές είτε σε φοιτητές, μάλλον οφείλονται στην «φιλοπατρία» των καθηγητών και στα ιδιωτικά κομπιούτερ που έχουν στο σπίτι τους δάσκαλοι και μαθητές. Πόσο μάλλον, αφού, όπως φαίνεται από το ίδιο το νομοσχέδιο, το δημόσιο σχολείο και Πανεπιστήμιο, μάλλον είναι γυμνά από τέτοιον εξοπλισμό.
Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται «δαπάνη από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με απευθείας ανάθεση από οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή (υπουργεία και λοιποί φορείς) για την προμήθεια μέσων ατομικής υγιεινής και συλλογικής προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού (κατά βάση φάρμακα, υπηρεσίες απολύμανσης, κ.λ.π.), καθώς και του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού για την εξ' αποστάσεως λειτουργία φορέων (προγράμματα σπουδών ΑΕΙ, παροχή εργασίας και υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης πολιτών, κ.λ.π.). Επίσης, «δαπάνη από την σύναψη συμβάσεων για την παροχή εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης και κατάρτισης από τις εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Τουρισμού».
Προσλήψεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο!
Ένα επίσης ενδιαφέρον σημείο του νομοσχεδίου είναι ότι, «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, θα γίνει δαπάνη για πρόσληψη έως τις 30-9-2020 επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας».
Εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί το χρονικό διάστημα που ορίζεται είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Πόσο μάλλον, αφού τώρα, και για τους αμέσως επόμενους μήνες, το εθνικό σύστημα υγείας έχει τις καυτές ανάγκες για προσλήψεις.

Άραγε, γνωρίζει κάτι παραπάνω η κυβέρνηση για τη διάρκεια της «υγειονομικής κρίσης» του κορονοϊού ή για νέες κυκλικές κρίσεις; Εφαρμόζει το «φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»; 'Η, απλώς παραδέχεται (κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν) ότι το ΕΣΥ είναι κυριολεκτικά διαλυμένο και σπεύδει να ακολουθήσει την πολιτική των προσλήψεων που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια; Αν πρόκειται για το τελευταίο, βέβαια, αποτελεί κάτι το θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου