ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ 698 19.02.2020
Ελάττωμα σε Ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς (υπ όψιν του Υπουργείου Δικαιοσύνης)
Τα λάθη στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κοστίζουν ακριβά
Του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή
Από 21-2-2018 οι δυνάμει εκτελεστού τίτλου αναγκαστικοί πλειστηριασμοί για την είσπραξη απαιτήσεων,κατά τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Κ.Πολ.Δ., διεξάγονται πλέον με ηλεκτρονικό μέσο ενώπιον συμβολαιογράφου της τοποθεσίας του ακινήτου. Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό λαμβάνουν μέρος πλειοδότες που έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών, έχουν δηλώσει συμμετοχή σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό και καταβάλλει την εγγύηση σύμφωνα με τους όρους αυτού.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, είναι δε ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίον υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές, που καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα, έως το χρόνο λήξης των διαδοχικών προσφορών.
Μετά την λήξη της διαδικασίας υποβολής των ηλεκτρονικών προσφορών ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων και ο υπερθεματιστής υποχρεούται να καταβάλλει το πλειστηρίασμα.
Σε πρόσφατο πλειστηριασμό ακριβού ακινήτου εμπορικής αξίας το πολύ 500.000 ευρώ και τιμής εκκινήσεως 300.000 ευρώ, μία κυρία, αφού είχε νομιμοποιηθεί και είχε καταθέσει για τη συμμετοχή της εγγύηση από 93.000 ευρώ, άρχισε να υποβάλει προσφορές, από 1.000 ευρώ τη φορά. Όταν δε η συνολική της προσφορά έφθασε στις 466.000 ευρώ, επτά λεπτά πριν τη πάροδο του ωραρίου, θέλησε να την ανεβάσει κατά 1.000 ευρώ και από προφανές λάθος πάτησε τον αριθμό 7 αντί του 4 και πληκτρολόγησε προσφορά 767.000 ευρώ ήτοι 300.000 ευρώ παραπάνω.
Η συμμετέχουσα στη διαδικασία αντιλήφθηκε αμέσως το λάθος της και τηλεφώνησε στο συμβολαιογράφο που διενεργούσε τον πλειστηριασμό, ο οποίος της απάντησε πως δεν μπορεί να επέμβει στο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και η διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος.
Κατόπιν αυτού η ενδιαφερόμενη εμφανίστηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ότι είναι πλειοδότρια του πλειστηριασμού και το ακίνητο έχει κατακυρωθεί σ΄ αυτή αντί του παραπάνω ποσού, που πρέπει να καταβάλει εντός δέκα ημερών. Αλλιώς θα καταπέσει η δοθείσα εγγύηση και θα γίνει αναπλειστηριασμός του ακινήτου και η κυρία θα υποχρεωθεί να καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ του πλειστηριάσματος, που θα επιτευχθεί και τα παραπάνω ποσού. Σαφώς οι συνέπειες είναι πολύ βαριές για ένα λάθος πληκτρολόγησης.
Φαίνεται ότι από πλευράς του ηλεκτρονικού συστήματος για τη διενέργεια πλειστηριασμών δεν υπάρχει δυνατότητα αναγνωρίσεως και διορθώσεως του λάθους αυτού, διότι κατά τον σχεδιασμό του συστήματος δεν είχε προβλεφθεί η δυνατότητα αυτή ή κάποια εναλλακτική λύση, αλλά ούτε είναι δυνατόν ένα ιδιωτικό σύστημα διαχειρίσεως να ακυρώνει πράξη αναγκαστικού πλειστηριασμού, που είναι δικαστική πράξη. Συνεπώς το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ακύρωση της παραπάνω δηλώσεως με τις διατάξεις των άρθρων 140επ.Α.Κ.για την ακύρωση της δηλώσεως βουλήσεως λόγω πλάνης με συνέπεια την ακύρωση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Αυτό, όμως, απαιτεί με τη ταχύτητα που λειτουργούν τα ελληνικά δικαστήρια και εφόσον υπάρξει αντιδικία χρονικό διάστημα μέχρι της αμετακλήτου λύσεως της διαφοράς άνω της πενταετίας και μεγάλη δαπάνη για αμοιβές δικηγόρων και λοιπά έξοδα.
Από μια μικρή έρευνα, που έκανα, διαπίστωσα ότι κατά το μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών συνέβησαν άλλες τρεις παρόμοιες περιπτώσεις και ότι το ζήτημα δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί διοικητικά και ούτε υπάρχει σχετική νομολογία. Συνεπώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το όλο σύστημα πλειστηριασμών, που δεν μπορεί να λυθεί με τις υπάρχουσες δομές και ενδεχομένως να επιταθεί γιατί έχει προγραμματισθεί μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την είσπραξη των κόκκινων δανείων.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα είναι με μια απλή υπουργική απόφαση να μπει στο πρόγραμμα του πλειστηριασμού ένα "limit up” στο ποσό των προσφορών, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν απεριόριστες. Με τον τρόπο αυτό, όταν οι προσφορές υπερβαίνουν το "limit up”, να εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, για ελάχιστο χρόνο, η ένδειξη "μήπως κάνατε λάθος” κι αν ναι, ο συμμετέχων στη διαδικασία να μπορεί να ανακαλέσει τη δήλωση.
Πιστεύω ότι εάν εφαρμοσθεί η πρακτική αυτή δεν θα υπάρξουν λάθη σαν το παραπάνω.
* Ο κ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου