Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ευρωεκλογές 2019, ε και;

http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/euroekloges-2019-e-kai-/10.131413
Έχουμε λοιπόν οριστικά ευρωεκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές για δήμους και περιφέρειες στις 26 του Μάη. Κλείδωσε η ημερομηνία που λένε. Ε και;
Θα μπορούσε κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι σε αυτούς τους 2,5 μήνες θα φούντωνε μια πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση σε σχέση με τις ευρωεκλογές και τι σηματοδοτούν τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Η «βάσιμη» αυτή υπόθεση δεν επαληθεύεται μέχρι τώρα και υποψιαζόμαστε ότι θα διαψευστεί πλήρως ή εν μέρει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια ιστορική αναδρομή της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα(ΕΚΑΧ,1951) , στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ,1957) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα. Για να έχει κανείς μια πιο πλήρη εικόνα θα πρέπει να μελετήσει και την αντίστοιχη χρονικά διαδρομή των δύο μεγάλων στρατιωτικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας που αναφέρονται κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες με την συμμετοχή και των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα πρέπει να εξετάσουμε τόσο τις βασικές συνθήκες που αποτελούν τους καταστατικούς χάρτες της σημερινής ΕΕ όσο και τους βασικούς της θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Σε μια πρώτη προσέγγιση λοιπόν θα εστιάσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την σύνθεση του οποίου θα καθορίσει όσον αφορά την Ελλάδα η ψήφος μας της 26ης Μαΐου. Οι εκλογές θα γίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από 23-26 Μαΐου και θα εκλεγούν 705 ευρωβουλευτές από 751 (μετά την αποχώρηση της Μεγ. Βρετανίας) για μια πενταετή θητεία. Η Ελλάδα θα εκλέξει 17 ευρωβουλευτές από τους 21 που έχει τώρα. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου; Συνοπτικά η συμμετοχή στη νομοθετική παραγωγή, η κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού, η άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Δεν υπάρχει ενιαίο εκλογικό σύστημα σε όλες τις χώρες, αλλά προτάσεις του κοινοβουλίου για μερικές βασικές κοινές αρχές όπως η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης, το κατώτατο όριο του 5%, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του ευρωβουλευτή και του βουλευτή εθνικού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα λοιπόν το πιο πιθανό είναι να έχει πεντακομματική (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ,ΧΑ,ΚΚΕ) παρουσία στην επόμενη ευρωβουλή. Η λειτουργία και η δράση των ευρωβουλευτών διεξάγεται στα πλαίσια των πολιτικά συγγενών ομάδων (χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι κλπ.) παρά στην εθνική ταυτότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη στρατηγικών επιλογών τόσο όσον αφορά τις συμμαχίες και την ένταξη σε κάποια πολιτική ομάδα αλλά και κατάλληλων τακτικών ελιγμών για την προώθηση κάποιων ειδικών εθνικών συμφερόντων.
Λειτουργούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα με αυτόν τον τρόπο όσον αφορά την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση την δική τους αλλά και της χώρας;
Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Είναι εμφανής η προσπάθεια τους να συσχετίσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τις προοπτικές τους στο να καταλάβουν την εγχώρια κυβερνητική εξουσία κερδίζοντας τις εθνικές εκλογές. Το καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές μετατρέπεται έτσι σε πρόκριμα για την ανάλογη πορεία στις εθνικές εκλογές, γεγονός που δεν αποδεικνύεται πάντοτε ούτε έχει βέβαια την ισχύ κάποιου κοινωνικού νόμου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όσον αφορά τις εκλογές για τις περιφέρειες και τους μεγάλους αστικούς δήμους. Άλλοτε η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί εξέλεξε φίλιες δυνάμεις σε κάποια περιφέρεια και άλλοτε ισχυρίζεται ότι αποβλέπει στην γόνιμη συνεργασία με τους περιφερειάρχες για το καλό του τόπου της περιφέρειας πάντοτε. Άλλοτε εκλέγουμε δήμαρχο για την πόλη και άλλοτε θριαμβεύει ο κομματικός υποψήφιος δήμαρχος.
Έτσι δεν κάνουμε δουλειά που λέει και ο λαός. Το κάθε κόμμα και οι απερχόμενοι ευρωβουλευτές πρέπει να κάνουν μπροστά στον λαό απολογισμό για την θητεία τους στο ευρωκοινοβούλιο. Τι έκαναν, τι πέτυχαν, τι δεν κατόρθωσαν, τι θα κάνουν εάν τυχόν επανεκλεγούν. Τα κόμματα που δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτή να ενημερώσουν γιατί θέλουν να εκπροσωπήσουν την χώρα στον θεσμό αυτό και ποια είναι η γενικότερη πολιτική τους όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει και αυτές οι ευρωεκλογές να μετατραπούν σε έγκυρη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εθνικές εκλογές ούτε βέβαια και το αντίστροφο (εάν προηγηθούν οι εθνικές).
Είναι μια ευκαιρία να τεθούν προς συζήτηση τα μεγάλα θέματα που αφορούν την ζωή και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως και την δική μας ζωή.

Ας ξεφύγουμε επιτέλους από την μπαρούφα του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε αυτές τις εκλογές πρέπει να υψώσουμε μέτωπο απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό, τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και την ακροδεξιά και ας πάρουμε τις όποιες αποφάσεις σκεπτόμενοι ψύχραιμα και με ωριμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου