Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ο επιχειρηματίας που θα καταστραφεί για χάρη του Αλέξη! Η περιπέτεια του Ιβάν Σαββίδη στη ζούγκλα των ΜΜΕ και του ποδοσφαίρου

https://kourdistoportocali.com/news-desk/o-epichirimatias-pou-tha-katastrafi-gia-chari-tou-alexi/

ΕΜΠΛΕΞΕ ΜΕ ΤΑ ΠΙΤΟΥΡΑ

Η πρεμούρα του Ιβάν Σαββιδη να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και  τον Τσίπρα τον οδήγησε να αγοράσει το ΕΘΝΟΣ και να πετάξει τα λεφτά του για να κάνει ένα κανάλι και να τσακώνεται με τον Μένιο Φουρθιώτη!
Πρόκειται στη κυριολεξία για μπλέξιμο με τα πίτουρα τη στιγμή που τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του έχουν πετάξει ένα σκασμό λεφτά σε επενδύσεις σε ΜΜΕ και ποδόσφαιρο που θα τους καταστρέψουν.
Και να που μετά τη διακοπή της συνεργασίας ο Μένιος μέσω του δικηγόρου του περνάει στην αντεπίθεση: Σχετικά με την ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND TV για την διακοπή της συνεργασίας με τον κ. Μαίνανδρο – Γεώργιο Φουρθιώτη, ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος του κ. Θεμιστοκλής Ι. Σοφός δηλώνει τα εξής:
«Η Ανακοίνωση είναι Περιττή και Εμπαθής. Μπορεί η μετάδοση της Εκπομπής να διακόπτεται , όμως δεν υπάρχει τελεσίδικη κρίση της δικαιοσύνης και συνιστώ στην διοίκηση του καναλιού, Ψυχραιμία και Υπομονή.»
H ιδιοκτήτρια εταιρεία των πνευματικών δικαιωμάτων της εκπομπής ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ LIVE δηλώνει τα εξής:
«Η συνέχεια της δικαστικής έκβασης , αφορά τα πολιτικά , ποινικά και αστικά δικαστήρια για τους εμπλεκόμενους σε μία υπόθεση που έχει έντονο άρωμα πολιτικής παρέμβασης με αποδείξεις και ονόματα.»
Το πιο πιθανό είναι ο Ιβάν Σαββίδης να εγκαταλείψει σχετικά σύντομα την Ελλάδα αφού παραδώσει τις επιχειρήσεις του σε κάποιον εγχώριο επιχειρηματία ή σε κάποιο fund.
Κι αυτό γιατί ο Σαββίδης έχει αρχίσει ήδη να υποψιάζεται ότι θα χάσει πολλά λεφτά τώρα που έμπλεξε με τα ΜΜΕ και τον ΠΑΟΚ. Μπορεί στο τέλος και λεφτά να χάσει και κυνηγημένος να φύγει-αν προλάβει.
Μπορεί να έχει και την τύχη του Γιώργου Κοσκωτά.
Γεννημένος πριν από 57 χρόνια, στις 27 Μαρτίου του 1959, στο χωριό Σάντα στην Τσάλκα, που σημαίνει «απομακρυσμένη», της νότιας Γεωργίας, μεγάλωσε σε μια περιοχή που επί Σοβιετικής Ενωσης αναγνωριζόταν ως μοναδική περιοχή με αμιγώς ελληνικό εθνικό πληθυσμό.
Ηταν το όγδοο παιδί μιας οικογένειας εργατών με ελληνική καταγωγή-θα γράψει ο Δημήτρης Παγαδάκης (photo) στο Πρώτο Θέμα.
Ανατράφηκε ως χριστιανός, διδάχτηκε Ελληνική Ιστορία και ως τα 7 του χρόνια μιλούσε μόνο ποντιακά, όπως και άλλοι συμπατριώτες του στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας.
Μετά τη μετακόμισή του στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας στο Ροστόφ, στις εκβολές του ποταμού Ντον, αποφοίτησε από το Λύκειο Ντενίσοβσκαγια της περιοχής Μαρτίνοβσκ και αμέσως κατετάγη στον Σοβιετικό Στρατό, από όπου αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχία. Στα 23 του χρόνια, το 1980, ως παιδί εργατών άρχισε να εργάζεται ως καπνεργάτης στο Κρατικό Εργοστάσιο Καπνού του Ντον. Παράλληλα, το 1984 ξεκίνησε να σπουδάζει στο Τμήμα Logistics του Ινστιτούτου Εθνικής Οικονομίας του Ροστόφ από όπου αποφοίτησε το 1988. Τη χρονιά που ξεκίνησε τη φοίτησή του, παντρεύτηκε την Κυριακή, με την οποία παραμένουν παντρεμένοι και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Νίκο. Είναι ίσως παρακινδυνευμένο να θεωρείται ότι εκείνα τα χρόνια ο Ιβάν ονειρευόταν να γίνει κάποτε βιομήχανος, χάρη στα προσόντα του, πάντως, αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία του εργοστασίου ως τη θέση του υποδιευθυντή. Μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, κατά την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου το 1992, ήταν πλέον γενικός διευθυντής και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Οταν έναν χρόνο αργότερα μετονομάστηκε σε Donskoy Tabak, ο Ιβάν ήδη είχε αναλάβει πρόεδρος. Σήμερα, πάντως, ως ιδιοκτήτρια εμφανίζεται η σύζυγός του.
Εκτοτε ξεκίνησε και το μεσουράνημά του στον δημόσιο βίο. Εκτός από τις επιχειρηματικές περγαμηνές του, ο Ιβάν Σαββίδης αναζήτησε και πολιτικό στίγμα ξεκινώντας από το 1998 έντονη πολιτική δραστηριότητα. Επιβραβεύτηκε με την εκλογή του ως βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ και έδρεψε πολιτικές δάφνες το 2003, όπως και το 2007, όταν εκλέχθηκε με το κόμμα του Πούτιν, Ενιαία Ρωσία, βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Διατηρώντας αξιόπιστο πολιτικό προφίλ και όντας σε διαρκή κοινωνική και φιλανθρωπική εγρήγορση, βραβεύτηκε με παράσημα και του απονεμήθηκαν έπαινοι από τη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, καθώς και τους τοπικούς φορείς του Ροστόφ. Στην πόλη του, άλλωστε, διετέλεσε και ισχυρός άνδρας στην ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα της από το 2002, όταν ανέλαβε να πληρώσει τα χρέη της, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, έως και το 2005.
Εν τω μεταξύ, το 2004 ίδρυσε τον επιχειρηματικό όμιλο Agrokom χτίζοντας μια οικονομική αυτοκρατορία με εταιρείες που ο κύκλος εργασιών τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά σε τζίρο το 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 17.000 εργαζομένους. Η μητρική εταιρεία με έδρα το Ροστόφ στον Ντον, εκτός από την καπνοβιομηχανία του που ελέγχει σημαντικό μερίδιο παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, περιλαμβάνει πάνω από 40 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καπνοβιομηχανίας, της επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, της αγροτικής οικονομίας, του λιανικού εμπορίου και της κατασκευής θεματικών πάρκων. Η Agrokom περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών επιχειρήσεων, ενώ ο ίδιος, κατέχοντας από το 2011 το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ., κατατάσσεται μεταξύ των 30 πλουσιότερων Ρώσων. Ηδη από το 2013 το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμούσε την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ). Ποσό που εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί μετά τις επιτυχημένες επενδύσεις του στις κοντινές αγορές της Ρωσίας -στην Αμπχαζία, στη Γεωργία, στη Νότια Οσετία, στο Καζακστάν και το Κιργιστάν- αλλά και το άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Παλαιστίνη, η Παραγουάη, η Νιγηρία. Σε μια γεωγραφία πωλήσεων των προϊόντων της Agrokom, σε περισσότερες από 82 χώρες του κόσμου και με σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απόδοσης, γίνεται φανερό ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας οικονομικός παράγοντας που δεν βρίσκει εντός Ελλάδας αρκετούς για να συγκριθεί. Ειδικότερα όταν ο όμιλος των εταιρειών του κατέβαλε το 2015 μόνο για φόρους και τέλη 562,7 εκατ. ευρώ στο ρωσικό κράτος.
Οταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, τον Αύγουστο του 2012, τα μαλλιά του είχαν αραιώσει, ενώ σεβάσμια λευκή γενειάδα κάλυπτε τις παρειές του. Επέβαλε πλέον και εμφανισιακά το κύρος που περνά από την αίγλη, που του παραχωρούσε άφθονα η δύναμη της επιχειρηματικής επιτυχίας. Σίγουρα, όμως, ήταν πιο έμπειρος και πολύ πιο διαβασμένος για το νέο εγχείρημα. Παρότι όμως απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας του ΠΑΟΚ, υπήρξαν αρκετοί που αμφισβήτησαν τόσο την οικονομική του ισχύ όσο και τις ειλικρινείς προθέσεις του, βασιζόμενοι, υπερβολικά ίσως, στη δήλωσή του ότι «σήμερα οι δραστηριότητες στα σπορ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας εξωτερικής πολιτικής».
Οταν έριξε αμέσως 21 εκατ. ευρώ, σώζοντας την ομάδα από σίγουρες οικονομικές και όχι μόνο περιπέτειες, το ποσό εκτιμήθηκε από μερίδα «ανοιχτοχέρηδων» αντιρρησιών ως «ψίχουλα».
Οταν τον Μάιο του 2015 με προσωπικές ενέργειες ολοκλήρωσε την αποπληρωμή έναντι 12 εκατ. ευρώ των χρεών που εκκρεμοδικούσαν και βάραιναν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την προηγούμενη δεκαετία, οι ίδιοι καχύποπτοι τον επέπλητταν ότι δήθεν επιβάρυνε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και όχι την τσέπη του με ομολογιακό δάνειο, που μάλιστα αυτή θα αποπληρώσει με τόκο για να απελευθερωθεί από τον βραχνά των χρεών. Πόσο μάλλον παρέβλεπαν τη δική του δήλωση ότι «τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά μου χρέη», με χρήματα που φτάνουν από την εταιρεία ΔΙΜΕΡΑ ΕΠΕ με έδρα την Κύπρο. Και φυσικά παραγνώριζαν ότι από την ημέρα που έγινε μεγαλομέτοχος, το ποσό που θα συνεισέφερε συνολικά στην ΠΑΕ θα άγγιζε τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα ξεπερνούσε σε βάθος χρόνου τα 73 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι αμετανόητα δύσπιστοι τον κατήγγειλαν ότι, παρά τις 50 μεταγραφές ποδοσφαιριστών που έκανε σε μια τετραετία, δεν πήρε πρωτάθλημα, λες και έπαιζε ο ίδιος σέντερ φορ και όχι π.χ. ο Μπερμπάτοφ.
Ωστόσο, όταν μετά την απόκτηση του ΠΑΟΚ επιδόθηκε σε ένα εγχώριο επενδυτικό σαφάρι, προκλήθηκε η αίσθηση ότι πίσω από την απόκτηση του Δικέφαλου του Βορρά και το λαϊκό έρεισμα που του πρόσφερε ως «διαβατήριο εξαγορών», υπήρχε ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο με τις ευλογίες του Κρεμλίνου. Αιτία ήταν ότι ο Ιβάν Σαββίδης προέβη σε σύντομο χρόνο σε αγορές ακινήτων που δεν θα χαρακτηρίζονταν και από τις πιο ευπώλητες στην πιάτσα της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης. Απέκτησε το αρχιτεκτονικά αριστουργηματικό «Κόκκινο Σπίτι» απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όπως και τη διατηρητέα βίλα Ζαρντινίδη επί της Βασιλίσσης Ολγας. Επινοικίασε για 99 χρόνια το εμβληματικό «Μακεδονία Παλλάς», το οποίο ανακαίνισε, αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ την έκταση-φιλέτο των 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι της Κασσάνδρας Χαλκιδικής όπου ερήμωνε το ξενοδοχείο «Ξενία», που σχεδίασε ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Αρης Κωνσταντινίδης, και μίσθωσε το κτίριο όπου άλλοτε στεγαζόταν η Εύξεινος Λέσχη, στη Βασιλίσσης Ολγας για να δημιουργήσει το «Σπίτι ακαδημιών του ΠΑΟΚ». Τέλος, μπήκε σφήνα στον διαγωνισμό της παραλίγο πτωχευμένης ιστορικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, με στόχο να μην καταλήξει στα χέρια των Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι ήταν φαβορί για την εξαγορά της στην ιδιαίτερα εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Ξάνθης. Την απέκτησε ύστερα από έναν αγχωτικό αγώνα δρόμου και την έθεσε υπό το γκρουπ της Donskoy Tabak, τηρώντας τη δέσμευσή του ότι θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας και πως θα προμηθεύεται ελληνικά καπνά για τα επόμενα τρία χρόνια, παρά τις κρατικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την αδυναμία υλοποίησης των υποσχέσεων που του είχε δώσει η πολιτεία.
Το ύψος του τιμήματος των εξαγορών και τα πρότζεκτ των ανακαινίσεων, αποκαταστάσεων και αξιοποιήσεων ξεπερνούν ήδη τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ με τη λειτουργία πανελλήνιου τηλεοπτικού δικτύου υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν συνολικά τα 160 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα. Ολα αυτά χωρίς να περιλαμβάνονται στη σούμα τα λεφτά που διαθέτει για τον ΠΑΟΚ. Λογικά, κρίνεται από τους υποστηρικτές του ότι με τέτοια οικονομικά μεγέθη σε μια περίοδο πλήρους επενδυτικής ανομβρίας στη χώρα είναι θεμιτή η προσπάθεια να αποκτήσει ισχυρή «φωνή» και στα media, δημιουργώντας έτσι έναν ισχυρό πόλο στο οικονομικό, επιχειρηματικό και μιντιακό γίγνεσθαι. Αντίθετα, οι επικριτές του δεν βλέπουν με καλό μάτι την επέκτασή του, υποπτευόμενοι μεγέθυνση της επιρροής της ρωσικής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στη χώρα. Οι πολέμιοί του τον θεωρούν απεσταλμένο του Πούτιν στην Ελλάδα και συνηθίζουν να ακούνε βερεσέ τις διαβεβαιώσεις του στις οποίες εκάστοτε τονίζει: «Δεν νομίζω ότι είναι μυστικό το ποιος είμαι. Εμένα με συνδέουν με την Ελλάδα όχι οι εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία. Είμαι απόγονος των Βυζαντινών Ελλήνων, είμαι Πόντιος και, πιστέψτε με, είμαι Ελληνας ίσως και περισσότερο από εσάς». Εμφανώς ο Ιβάν Σαββίδης προσωποποιούσε με τη ρητορική του τον άνθρωπο που στη ρωσική παροιμία «δεν χρειάζεται να ψάξει τις τσέπες του για λέξεις».
Κριτήριο, ωστόσο, για πολλούς στην προσπάθεια να τον ερμηνεύσουν είναι η έντονη πολιτική άποψη που έχει ο Πόντιος μεγαλοεπιχειρηματίας για την Ελλάδα. Ηταν από τους λίγους που είχε χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, «μη πατριώτη», τονίζοντας ότι ο τελευταίος είχε αρνηθεί δάνειο που προθυμοποιήθηκε να δώσει με ευνοϊκούς όρους η Ρωσία στην Ελλάδα, ενώ άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος είχε μεσολαβήσει για συνάντηση του ΓΑΠ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, και οι δεσμοί του ίδιου με τον Ρώσο πρόεδρο δεν ήταν πάντα συντονισμένοι στο ίδιο μήκος κύματος. Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις τους έχουν περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Ζεστές την εποχή που ο ομογενής επιχειρηματίας εκλέχτηκε δύο φορές στη Ρωσική Δούμα, χλιαρές αργότερα, όταν ο Σαββίδης έμεινε εκτός εκλεξιμότητας στο ψηφοδέλτιο μεταξύ 50 και πλέον υποψηφίων στην περιοχή του Ροστόφ. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δέχτηκε μεγάλο εσωκομματικό πόλεμο από τον κυβερνήτη του Ροστόφ, Βασίλι Γκολουμπιέφ, αλλά επί της ουσίας αιτία ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις του κατά του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι διαφωνίες του Σαββίδη με την πολιτική του πρωθυπουργού οξύνθηκαν όταν ο πρώτος δήλωσε επιθετικά ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας που εργάζεται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του ηγέτη του κόμματος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Θεωρείται πως έναυσμα για την αντιπαράθεση έδωσε πριν από τέσσερα χρόνια η υπογραφή διατάγματος από τον Μεντβέντεφ με το οποίο πωλούσε μέρος των μετοχών του αεροδρομίου του Ροστόφ σε εταιρεία η οποία θα συμμετάσχει στην κατασκευή νέου αεροδρομίου. Ο όμιλος του Σαββίδη που κατείχε το 51% των μετοχών του παλαιού αεροδρομίου διαφώνησε με την κατασκευή νέου, καθώς έβγαινε εκτός παιχνιδιού και αν συνεργαζόταν θα έπρεπε να συμμετάσχει στο ασύμφορο υψηλό κόστος. Αργότερα μεταξύ Πούτιν και Σαββίδη δόθηκαν εξηγήσεις και τελικά θεωρείται ότι εκείνη η παρεξήγηση έληξε, αφού ο τελευταίος συνέχιζε να υποστηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, ανανεώνοντας τους μεταξύ τους δεσμούς αλληλοεκτίμησης και σεβασμού, όπως επιμελώς διοχετεύτηκε στα Μέσα Ενημέρωσης. Με αυτή τη σχέση επισήμως «στο καλύτερο σημείο από ποτέ» αναμένεται, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο συντόμως και πρόεδρος του ΠΑΟΚ και φιλόδοξος καναλάρχης να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες σύσφιξης των διμερών σχέσεων ακόμα και προωθώντας ελληνικές επιχειρήσεις. Και φυσικά να παραμείνει επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας μπιλιάρδου της Νότιας Ρωσίας και οικονομικός αρωγός της ποδοσφαιρικής ομάδας ΣΚΑ του Ροστόφ.
Ο επιχειρηματίας λέγεται ότι διατηρεί άψογες κοινωνικές σχέσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, τον βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης γνήσιο Παοκτσή Σταύρο Καλαφάτη και λοιπές εξέχουσες προσωπικότητες της συμπρωτεύουσας. Επίσης, διατηρεί καλές, αν και όχι στενές, σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος προσφάτως παντρεύτηκε την ανιψιά του επιχειρηματία, Σόνια Σαββίδη.
Εντούτοις, όσοι γνωρίζουν από κοντά τον αυτοδημιούργητο Ελληνορώσο μεγαλοεπενδυτή ισχυρίζονται ότι ο κοινωνικός, φιλικός, πόσο μάλλον ο πολιτικός του περίγυρος δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάθεση του απόλυτα δικού του στίγματος, την κοσμοθεωρία και τις αξίες του που τον χαρακτηρίζουν «μαικήνα και ευεργέτη». Συχνά φέρεται να λέει στους Ελληνες φίλους του πως θέλει να μείνει στην Ιστορία σαν ένας σύγχρονος Βαρβάκης ή Συγγρός. Δεν αποκλείει μάλιστα έως και τη δημιουργία μεγάλου ιδρύματος με χαρακτήρα ενίσχυσης των ποντιακών αξιών και του Ελληνισμού της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας. Για την ώρα, πάντως, ως καλός χριστιανός και ιδρυτής από το 2000 του φιλανθρωπικού ιδρύματος που φέρει το όνομά του υλοποιεί πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα με προσφορές που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Την ίδια αξιέπαινη δραστηριότητα αναμένουν και οι τηλεθεατές από ένα κανάλι σαν το δικό του, μακριά από πελατειακές δοσοληψίες και κομματική ευνοιοκρατία. Ετσι κι αλλιώς, κρίνεται από φίλους και αντιπάλους ως μετρημένος άνθρωπος με σταράτες κουβέντες και μπεσαλίδικες πρακτικές. Ηδη, μόλις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» του, κατέθεσε άμεσα την πρώτη δόση του τιμήματος για την τηλεοπτική άδεια ύψους 20,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς παλινωδίες, γκρίνιες και αναστολές. Ο,τι είπε, το έκανε… Ισως επειδή γνωρίζει από πρώτο χέρι τη ρήση του Ιβάν Τουργκένιεφ που λέει ότι «η λέξη “αύριο” επινοήθηκε για αναποφάσιστους ανθρώπους και παιδιά».
AYTH EINAI H ZΩΗ ΣΟΥ
Ηταν Απρίλιος του 2014 όταν ο ταλαντούχος δημοσιογράφος Μαρίνος Βυθούλκας (photo)συνάντησε τον άχαστο Μένιο Φουρθιώτη και έγραψε για την έως τότε ιστορία της ζωής του.
2006. Στο Backstage των καλλιστείων του ΑΝΤ1, όλες οι κάμερες εστιάζουν σε ένα ξανθό, πανέμορφο και ατίθασο κορίτσι. Έχει προηγηθεί ένας μορφασμός από την νεαρή Τζούλια Αλεξανδράτου η οποία δυσανασχετεί φανερά για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, που την έχει αναδείξει αναπληρωματική Σταρ Ελλάς. Η αλλόκοτη συμπεριφορά της είναι βούτυρο στο τηλεοπτικό ψωμί των εκπομπών και όλοι οι ρεπόρτερ προσπαθούν να αποσπάσουν μια δήλωσή της. Το ίδιο και ο Μένιος Φουρθιώτης που εργάζεται στην εκπομπής Αποκάλυψη Τώρα της Τατιάνας Στεφανίδου. «Γνωριστήκαμε στο backstage των καλλιστείων και γίναμε φίλοι», λέει ενώ παράλληλα εξιστορεί το χρονικό της συνεργασίας τους: «Εκείνη την εποχή πολλές φορές την έπαιρναν τηλέφωνο, εκείνη βαριόταν να το σηκώσει και το έδινε σε εμένα να της κανονίσω τις δουλειές της.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η επαγγελματική μας σχέση», μιλά για την εποχή που ήταν ο μάνατζέρ της. Θυμάμαι μια δήλωση του Μένιου on camera να λέει πως «Μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζούλια Αλεξανδράτου είναι η απόλυτη Ελληνίδα star» και αναρωτιέμαι με ποιο σκεπτικό το είπε. «Όταν πλέον συνεργαστήκαμε επαγγελματικά, είχα ένα ‘’προϊόν’’ που έπρεπε να το κάνω να πουλήσει, να έχει ενδιαφέρον και ανταγωνισμό. Επί δυόμιση χρόνια και από το πρωί μέχρι το βράδυ, η Τζούλια μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των life style τηλεοπτικών εκπομπών. Ακόμα και στο πιο σοβαρό δελτίο ειδήσεων, όπως αυτό που παρουσίαζε η Όλγα Τρέμη στο Mega, είχε αναφερθεί το όνομα της Τζούλιας. Θεωρώ ότι μέχρι και το 2014, που μιλάμε σήμερα, δεν έχει υπάρξει άλλο πρόσωπο που να απασχόλησε τόσο πολύ τα ελληνικά media», δηλώνει.
Ωστόσο, ο Μένιος τότε είχε τον ρόλο του κακού, κάνοντας συχνά απαξιωτικές δηλώσεις για γνωστά πρόσωπα όπως η Άντζελα Δημητρίου και ο Κώστας Πρέκας. «Εκείνη την περίοδο, εγώ έκανα δηλώσεις, ενώ η Τζούλια ελάχιστες. Ήμουν ο manager της και την εκπροσωπούσα. Πληρωνόμουν γι αυτό. Φυσικά, όλο αυτό, ήταν ένα τηλεοπτικό παιχνίδι για τον ρόλο που είχα εκείνη την περίοδο. Αν με ρωτούσες σήμερα, αν θα έκανα κάτι αντίστοιχο, νομίζω πως δεν θα μπορούσα να το ξανακάνω. Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου (τότε ήταν μόλις 22 ετών), δεν καταλάβαινα την σοβαρότητα όλων όσων δήλωνα, αλλά και τι δημιουργείται όταν λες κάποια πράγματα που δεν είναι σωστά. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω δεν θα έβγαζα αυτή την αντιπαθητική εικόνα που είχα προς τα έξω, διότι δεν είμαι έτσι. Δεν θα παρουσίαζα τον εαυτό μου τόσο αγενή, τόσο κακό και τόσο απρεπή απέναντι σε καταξιωμένους ανθρώπους, που πραγματικά τους εκτιμώ. Όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις. Αυτό που με έμαθε η συνεργασία μου με την Τζούλια ήταν η ίδια η ζωή. Σήμερα, δεν μιλάμε, αν και δεν έχουμε μαλώσει. Ο καθένας έχει ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Το αν αυτό είναι λάθος ή σωστό, θα το δείξει το αποτέλεσμα», παραδέχεται.
Τελικά, πως ήταν η Τζούλια στην καθημερινότητά της; «Η Τζούλια ήταν καταπληκτικός άνθρωπος, με αισθήματα, της έλειπε όμως η αγάπη. Οφείλω να πω ότι δεν είχε καμία σχέση με το τηλεοπτικό προϊόν που έβλεπαν όλοι». Του επισημαίνω πως εκείνη την εποχή είχαν ακουστεί πολλά και διάφορα για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της, κάτι που οι περισσότεροι απέδιδαν σε κατανάλωση αλκοόλ και άλλων απαγορευμένων ουσιών. «Δεν θα ήθελα να μπούμε σε αυτή την διαδικασία, διότι όταν γνώρισα την Τζούλια, όλα αυτά που αναφέρεις, υπήρχαν ήδη». Ποιος, όμως, ήταν ο Μένιος πριν γνωρίσει την Τζούλια;
Η χρυσή ευκαιρία και το πρώτο casting
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σε ηλικία 2 ετών χάνει τον πατέρας του μετά από ατύχημα. Τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά, καθώς όλο το βάρος της οικογένειας πέφτει στην 20χρονη τότε μητέρα του, η οποία κάνει τα πάντα για να μεγαλώσει τον μοναχογιό της. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια δυνατή σχέση, ουσιαστικά μεγαλώνουν μαζί. «Η μητέρα μου δούλευε πάρα πολλές ώρες, δεδομένου πως δεν υπήρχε οικονομική άνεση. Καθώς, όμως, περνούσαν τα χρόνια, αυτό δεν μου άρεσε και γύρω στα 11 σκέφτηκα να δουλέψω για να μην την επιβαρύνω. Δεν με προσλάμβανε όμως κανείς». Τελικά, στα 14 ξεκινά να δουλεύει σε μια δημοτική εφημερίδα, παράλληλα με το σχολείο, για να βγάζει χαρτζιλίκι, μια συνεργασία που θα κρατήσει μέχρι τα 18 του. Με τα λεφτά που είχε μαζέψει από την εφημερίδα, νοικιάζει το πρώτο του διαμέρισμα στην Κηφισιά. «Ήθελα να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό από την μέχρι τότε ζωή μου. Νοίκιασα ένα ακριβό σπίτι με την προϋπόθεση να βρω μια καλή δουλειά που να μου αποφέρει χρήματα. Ήταν πρόκληση για μένα», εξομολογείται. Ο στόχος, όμως, ήταν ένας: Να μπει στον μαγικό κόσμο της τηλεόρασης. Χωρίς να έχει κάποιο «κονέ» και με την θρασύτητα της νιότης, αγοράζει μια Χρυσή Ευκαιρία και κυκλώνει αγγελίες για τηλεπαρουσιαστές.
Το πρώτο του casting γίνεται σε μια εταιρεία που ψάχνει παρουσιαστές για τηλεπωλήσεις (telemarketing). «Σε σχέση με τους υπόλοιπους στο casting, θεωρούσα τον εαυτό μου αντί-τηλεοπτικό. Είχα βαμμένα ξανθά μαλλιά και πολλά παραπανίσια κιλά. Ήθελα όμως να δοκιμάσω, γιατί ανέκαθεν πίστευα πως στην τηλεόραση δεν βγαίνουν μόνο οι ωραίοι». Τελικά, θα περάσει το δοκιμαστικό. Το πρώτο κανάλι στο οποίο παίρνει το βάπτισμα του πυρός είναι το Seven X, σε μια εκπομπή που μοιράζει δώρα. Εκείνος, όμως, κάνει όνειρα. Βλέπει τις μεσημεριανές εκπομπές στο Star, το Alter, αλλά και τους παίκτες των reality της εποχής που γίνονται ήρωες από την μια μέρα στην άλλη.«Επιδίωξα να γνωρίσω αυτούς τους παίκτες και μέσα από αυτούς ήρθα σε επαφή με την Χριστίνα Λαμπίρη και την Τατιάνα Στεφανίδου, καθώς έδινα θέματα από τα reality για να τροφοδοτούν τις μεσημεριανές εκπομπές». Κάπως έτσι ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Τατιάνα. «Ήμουν θρασύς. Την έπαιρνα κάθε μέρα τηλέφωνο και το Σεπτέμβριο του 2005 δούλεψα μαζί της στην ομάδα της εκπομπής Αποκάλυψη Τώρα στον ΑΝΤ1.Ήταν ρίσκο για την Τατιάνα, διότι δεν ήμουν έμπειρος δημοσιογράφος. Εκείνη, όμως, μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστώ».
Ο Μένιος κυνηγάει τα δύσκολα ρεπορτάζ της εποχής και διηγείται στο People ένα περιστατικό με τον Γιώργο Καπουτζίδη, όταν δούλευε στην εκπομπή της Ντέσσυς Κουβελογιάννη στον ΑΝΤ1, το 2005. «Τότε ήταν η περίοδος που το Παρα Πέντε, σάρωνε σε τηλεθέαση. Όπως καταλαβαίνεις, κανείς από τους πρωταγωνιστές της σειράς του Mega, δεν θα ερχόταν εύκολα σε εκπομπή του ΑΝΤ1. Ένα Σάββατο, ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω τον Γιώργο Καπουτζίδη καλεσμένο στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού στον Alpha. Αμέσως, παίρνω το αυτοκίνητο και πάω στον Alpha να τον προλάβω. Είχε φύγει, αλλά τον πέτυχα στο δρόμο, μέσα σε ένα ταξί. Ήμουν τόσο αποφασισμένος να του μιλήσω που τους έκλεισα το δρόμο με το Smart. Έπαθε σοκ. Επειδή θεωρούσα πως δεν θα έρθει στο πλατό, τον παρακάλεσα να πάμε στο παρκινγκ του στούντιο ΚΑΠΠΑ να μας κάνει μια δήλωση. «Θα έρθω, διότι αυτό το πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί στην ζωή μου», ήταν η απάντηση του. Τελικά, ο Μένιος φέρνει τον Καπουτζίδη ως καλεσμένο στο πλατό της εκπομπής. «Μάλιστα, σε εκείνη την εκπομπή βγήκαν τηλεφωνικά όλοι οι πρωταγωνιστές του Παρά Πέντε και μίλησαν για την συνεργασία τους με τον Καπουτζίδη», θυμάται.
«Από 150 κιλά, έφτασα 43»
Μικρός ήταν αρκετά παχουλός, ενώ σήμερα ζυγίζει 50 κιλά. «Όταν ήμουν 21 ετών, πέρασα μια νευρική ανορεξία. Πάλεψα μέσα μου για να σταματήσω πριν οδηγηθώ σε ακραία σημεία. Όλο αυτό πυροδοτήθηκε από την επιθυμία μου να γίνω αδύνατος. Κάποια στιγμή, από 150 κιλά, έφτασα να ζυγίζω 43. Πλέον παλεύω να πάρω κάποια κιλά, αλλά αισθάνομαι καλά με την εικόνα μου, γιατί είμαι πολύ καλά μέσα μου. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό». Σήμερα ο Μένιος, ένα παιδί που ξεκίνησε από εκπομπή τηλεμάρκετινγκ και έχει σπουδάσει τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι εμπορικός διευθυντής στο κανάλι E, αλλά και παρουσιαστής της εκπομπής «Αποκαλυπτικά» που προβάλλεται το σαββατοκύριακο. «Πηγαίνω στο κανάλι από τις 5 το πρωί και φεύγω στη 1 το βράδυ, έχοντας το άγχος, την αγωνία και το πείσμα για το καλύτερο», παραδέχεται ενώ παράλληλα εξηγεί πως αυτό το ωράριο τον εμποδίζει ώστε να έχει προσωπική ζωή. «Και να θέλω να έχω σχέση, δεν γίνεται». Μεγάλοι stars στο εξωτερικό, όπως ο Ricky Martin και ο Elton John έχουν παραδεχθεί δημόσια πως είναι gay. Ακόμα και στην Ελλάδα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος δεν έκρυψε ποτέ την σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ πριν από λίγα χρόνια είχε μιλήσει ανοιχτά και στην εκπομπή Βράδυ του Πέτρου Κωστόπουλου. Αν ήταν ομοφυλόφιλος θα το έλεγε; «Είμαστε στην Ελλάδα. Κάποιοι άνθρωποι ίσως να μην θέλουν να δημιουργήσουν στους γονείς τους στεναχώρια. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι για μια μάνα και έναν πατέρα να ακούσουν κάτι τέτοιο δημόσια; Οι γονείς έχουν μεγαλώσει αλλιώς. Έχουν άλλες αρχές. Η ζωή, όμως, είναι δική μας και την κάνουμε ότι θέλουμε, αρκεί να αισθανόμαστε καλά. Και αυτό είναι κάτι που βγαίνει προς τα έξω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου