Να σημειωθεί δε ότι από τις αρχές Αυγούστου
οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με την Τεχεράνη να καταγγέλλει την Ουάσινγκτον για σχέδια ανατροπής του καθεστώτος.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε στο twitter ότι η νεοϊδρυθείσα στους κόλπους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ομάδα Δράσης για το Ιράν αποσκοπεί στην ανατροπή των ιρανικών Αρχών, αλλά δεν θα το καταφέρει.
Η δήλωση αυτή του Ιρανού ΥΠΕΞ έρχεται μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να διορίσει τον υψηλόβαθμο πολιτικό σύμβουλο Μπράιν Χουκ ειδικό απεσταλμένο για το Ιράν και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για το Ιράν, η οποία θα συντονίζει την εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση πιέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την απόσυρση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη.
Συγκεκριμένα ο Ζαρίφ έγραψε: «Πριν από 65 χρόνια οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη δημοφιλή κυβέρνηση του Μοσαντέκ, αποκαθιστώντας την δικτατορία και υποδουλώνοντας τους Ιρανούς για τα επόμενα 25 χρόνια. Τώρα μια “Ομάδα Δράσης” ονειρεύεται να κάνει το ίδιο μέσω των πιέσεων, της παραπληροφόρησης και της δημαγωγίας. Ποτέ ξανά».
Την ίδια ώρα που το Ιράν δέχεται πιέσεις και σε κάποιο βαθμό δείχνει να υποχωρεί, όπως γίνεται στο Ιράκ, με την αποχώρηση της Χάσντι Σάμπι από περιοχές που κατείχε, ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία μεταφέρονται στα εξωτερικά όρια της περιφέρειας Ιντλίμπ, μαζί με σχηματισμούς του στρατού της Συρίας, στο πλαίσιο προετοιμασιών που γίνονται για την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της Περιφέρειας Ιντλίμπ από το στρατό της Συρίας.
Όμως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν δέχεται επ’ ουδενί η Άγκυρα, γι’ αυτό και τα σούρτα-φέρτα στη Μόσχα, με δεδομένο ότι μια τέτοια επιχείρηση είναι αδύνατο να γίνει χωρίς την έγκριση αλλά και την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας.
Ενώ λοιπόν είχαν επισκεφθεί τη Μόσχα μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 17 Αυγούστου, ακριβώς μια εβδομάδα μετά, Παρασκευή 24 Αυγούστου, αναχώρησαν και πάλι από την Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο διοικητής της ΜΙΤ Χικμέτ Φιντάν, για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.
Στην προηγούμενη επίσκεψη οι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, με τον οποίον αναμένεται να συναντηθούν και πάλι σήμερα στη Μόσχα. Το κύριο θέμα των συνομιλιών είναι ο έλεγχος της περιοχής Ιντλίμπ από τη Συρία και ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη μέρα στη Συρία.
Σημειώνεται ότι στη Μόσχα βρίσκεται και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά τη συνάντηση οι δυο αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις. Ο μεν Τσαβούσογλου εξέφρασε την κάθετη αντίθεση της Τουρκίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, δηλώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλο μέρος από τρία εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής να φύγουν για την Τουρκία ως πρόσφυγες. Ο Λαβρόφ με τη σειρά του είπε ότι στην περιφέρεια Ιντλίμπ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες οι οποίοι συνιστούν απειλή για τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι από κει κάνουν επιθέσεις εναντίον της αεροπορικής βάσης της Ρωσίας, στην περιοχή Χμεΐν της Λαττάκειας.
Πάντως και οι δύο υπουργοί δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών και τα γενικά επιτελεία συνεργάζονται για να βρεθεί λύση στα προβλήματα.
Επειδή τα πάντα εντάσσονται σε ένα μεγάλο αλισβερίσι που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο του 2015, να σημειώσουμε ότι ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να άρει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των Ρώσων που θα επισκεφθούν την Τουρκία το 2018 θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια, ενώ μεσούσης της αμερικανοτουρκικής κρίσης, είχαμε και την ανακοίνωση ότι το 2019 η Ρωσία θα παραδώσει στην Τουρκία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
Ναι, οι εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το αλισβερίσι Άγκυρας-Μόσχας (μέσα και το Ιντλίμπ) και ο κλοιός που φαίνεται να περισφίγγει το Ιράν, είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας και αξίζουν της προσοχής μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου