Σε μια κρίση άνευ προηγουμένου εξελίσσεται το απαγορευμένο δημοψήφισμα της Καταλονίας.
Ανελέητο ξύλο, πλαστικές σφαίρες να σφυρίζουν και περήφανοι Καταλανοί να κυκλοφορούν με ανοιγμένα κεφάλια.
Ο διάδοχος του δικτάτορα Φράνκο είναι χειρότερος από τον δάσκαλο. Ο Μαριάνο Ραχόι έστειλε Μαδριλένους για να χτυπήσουν συμπατριώτες του ενώ θέμα χρόνου είναι να ενεργοποιηθεί και ο Στρατός.
Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε για ποιο λόγο η Καταλονία και η Χω΄ρα των Βάσκων (που θα ακολουθήσει σίγουρα) επιθυμούν τόσο πολύ την ανεξαρτησία. Γιατί η κεντρική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να παρεμποδίσει την ψηφοφορία με τη Βαρκελώνη να εμφανίζεται αποφασισμένη για όλα;
Για πολλούς Καταλανούς, η Ανεξαρτησία είναι ένα όνειρα δεκαετιών. Διότι μια ανεξάρτητη Καταλονία είναι άκρως σημαντική για σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού.
Με 7,5 εκατ. κατοίκους απολαμβάνει ήδη σήμερα μεγαλύτερη αυτονομία από πολλές άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, διαθέτοντας δική της αστυνομία και δικό της σύστημα Παιδείας. Όμως αυτό δεν αρκεί για πολλούς Καταλανούς, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους και να μην αφήνουν τις όποιες αποφάσεις στη Μαδρίτη. Ο Άλειξ από την Ζιρόνα της Καταλονίας που βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες στους δρόμους, ισχυρίζεται ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη δεν σέβεται ούτε την γλώσσα, ούτε τον πολιτισμό της Καταλονίας: «Η ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι σε αυτή τη χώρα ζουν πολλοί διαφορετικοί λαοί. Προσωπικά δεν αισθάνομαι Ισπανός, που μιλά Ισπανικά και έχει ισπανική κουλτούρα. Δεν αισθάνομαι ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα», αναφέρει.
Το 2014 το 80% των Καταλανών είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας
Στο ζήτημα της καταλονικής ταυτότητας έρχεται να προστεθεί και ο οικονομικός παράγοντας. Συγκριτικά με άλλες ισπανικές περιφέρειες η Καταλονία είναι μια σχετικά πλούσια περιοχή, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ. Όμως η Βαρκελώνη είναι αναγκασμένη να εμβάζει κάθε χρόνο ένα υψηλό ποσό στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, η οποία το διαθέτει στις φτωχότερες περιφέρειες.
Πολλοί Καταλανοί θεωρούν ότι η περιοχή τους λαμβάνει από τη Μαδρίτη πολύ λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούται για έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια. Για το λόγο αυτό ο Καταλανός πρώην προπονητής της Μπάγερν Μονάχου Πεπ Γκουαρντιόλα τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος: «Θα ψηφίσουμε ακόμα κι αν η Μαδρίτη δεν το θέλει. 18 φορές το προσπαθήσαμε. Και η απάντηση της Μαδρίτης ήταν πάντα, όχι».
Το 2014 η καταλανική κυβέρνηση θέλησε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο όμως το απαγόρευσε. Οι Καταλανοί υποχώρησαν και έτσι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετατράπηκε σε ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, στο οποίο το 80% ψήφισε υπέρ. Τότε κυρίως οι υποστηρικτές του «ναι» προσήλθαν στις κάλπες.
Τώρα όμως η Βαρκελώνη δεν θέλει να υποχωρήσει. Παρά τις απειλές της Μαδρίτης οι καταλανικές αρχές είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα. Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» ανακοίνωσαν ότι θα ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 48 ώρες.
Είναι μάλλον ο πρώτος λαϊκός ξεσηκωμός απέναντι στα κοράκια της οικονομίας, το μασονικό διευθυντήριο των Βρυξελλών που εξουσιάζει την Ευρώπη και, φυσικά, τη χώρα μας. Εφτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποτινάξουν τις συμπληγάδες της παγκοσμιοποίησης. Πρώτα ο λαός και μετά όλοι οι άλλοι! Ο κόσμος πνίγεται από την αδικία. Να δουλεύει, να μοχθεί αλλά το οφέλη να τα καρπώνεται η Μαδρίτη και οι Πολυεθνικές. Εδώ είναι οι ομοιότητες με την ελληνική πραγματικότητα. Επτά χρόνια μνημονίου κατέστρεψαν τη χώρα χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ. Ο κοσμάκης πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά του σε εφορίες, Δημόσιο κτλ για να τα τσεπώνουν οι μασόνοι – δανειστές που υποδούλωσαν τη χώρα. Μόνο με έναν τέτοιο λαϊκό ξεσηκωμό θα μπορέσει και η Ελλάδα να απαλλαχτεί από την οικονομική γκιλοτίνα και να τραβήξει το δρόμο της ανάπτυξης. Χωρίς ιδεοληψίες. Διότι τα προβλήματα της χώρας είναι ο καθημερινός μόχθος και η εξασφάληση των προς το ζην και όχι η αλλαγή φύλου και άλλες ανοησίες με τις οποίες ασχολούνται οι μπαχαλάκηδες που κυβερνούν τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου