https://agriazwa.blogspot.gr/2017/06/blog-post_15.html
Αν το Κατάρ ήταν μια φτωχότερη χώρα, θα είχε την τύχη του Ιράκ μετά το εμπάργκο που του ανακήρυξαν η Σ.Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν.
Ο τουρισμός πολυτελείας του θα κατέρρεε από την έλλειψη τροφίμων, τα κατώτερα στρώματα και οι μετανάστες εργάτες του θα ψόφαγαν από την πείνα κι η Κατάρ airlines θα εγκαταλειπόταν εν ριπή οφθαλμού.
Το Κατάρ όμως είναι σε όλα του μια μικρή Σαουδική Αραβία.
Το εμπάργκο θα του κοστίσει πολύ, δε θα το συνθλίψει όμως.
Ήδη το Κατάρ, βαθύτατα τροφικά εξαρτώμενο από τις εισαγωγές, μέχρι τώρα κυρίως από την Σαουδική Αραβία, αγόρασε επειγόντως 4000 αγελάδες από ΗΠΑ και Αυστραλία τις οποίες θα αερομεταφέρει στα εδάφη του με συνολικό κόστος 8 εκατομμυρίων δολλαρίων, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το 1/3 των αναγκών του σε γαλακτοκομικά.
Ποιο το έγκλημα του Κατάρ για να πληρώνει το γάλα χρυσάφι; Πέρα από τα εγκλήματα μιας θεοκρατικής εξουσίας κατά βασικών ατομικών ελευθεριών των γυναικών και τη στενή σχέση του με τους τζιχαντιστές, εγκλήματα που από κοινού διαπράττει με τη Σαουδική Αραβία, το έγκλημα του Κατάρ ήταν ότι επιδίωξε να αυτονομηθεί και να επιδιώξει μια υποτυπώδη Ιρανοκαταριανή προσέγγιση.
Μερικές μέρες μετά από την σύναψη μιας τερατώδους εξοπλιστικής σύναψης με τον Donald Trump, η Σαουδική Αραβία βρήκε την ευκαιρία να δείξει ποιο είναι το αφεντικό στην περιοχή.
Το Κατάρ όμως δεν είναι πρωτάρης στο λάδωμα.
Μπορεί λοιπόν και το ΗΒ να έχει κερδίσει δις από τις πωλήσεις όπλων στην Σ.Αραβία για τον βρώμικο της πόλεμο στην Υεμένη που έχει οδηγήσει τη χώρα στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής αν και κανείς δεν είναι προγραμματισμένος να κλάψει για τα παιδιά της, το Κατάρ έχει όμως επίσης θηριώδη ποσά επενδυμένα στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας, κάτι που αρκεί για να ερμηνεύσει την βρετανική διπλωματική διγλωσσία στο θέμα του εμπάργκο.
Τα καταριανά λεφτά ήταν επίσης αυτά που κράτησαν όρθια την τουρκική οικονομία για αυτό και ο Ερντογάν είναι λάβρος κατά του εμπάργκο, προτίθεται μάλιστα να στείλει και τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή σε μια περίοδο μάλιστα που η Τουρκία έχει μπλέξει σε τόσα μέτωπα που η διάλυση της είναι πλέον μια υπολογίσιμη πιθανότητα με επιπτώσεις απρόβλεπτες για την Ελλάδα.
Παρομοίως ερμηνεύεται και η ρωσική διπλωματική παρέμβαση υπέρ του Κατάρ, καθώς το
Κατάρ, εν μέσω κυρώσεων που στόχο είχαν να συνθλίψουν τη ρωσική οικονομία, είχε αγοράσει το 19.5% του ενεργειακού κολοσσού Rosneft, δίνοντας μια πολυπόθητη ένεση ρευστότητας 11,5 δις στους Ρώσους.
Το Ιράν έσπευσε φυσικά να δώσει χείρα βοηθείας στην μοναδική σουνιτική μη εχθρική πλέον χώρα, προθυμοποιούμενο να παρέχει τρόφιμα.
Η εξοπλιστική συμφωνία Trump- Σ.Αραβίας και η ανακήρυξη του εμπάργκο κατά του Κατάρ ήταν χαρμόσυνα νέα για τους τζιχαντιστές στους οποίους δόθηκε το πράσινο φως για δύο χτυπήματα στην καρδιά του Ιράν, στον Ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Χομεϊνί.
Όλα αυτά σπρώχνουν το Κατάρ και την Τουρκία περισσότερο στον ασταθή άξονα Ρωσίας-Ιράν και εντείνουν την πίεση στις γεωπολιτικές πλάκες.
Πίσω από τους πιο εμφανείς παίχτες σε αυτό το παιχνίδι βρίσκεται το Ισραήλ, το οποίο τρίβει τα χέρια του βλέποντας τους Άραβες να τρώγονται μεταξύ τους, αδιαφορώντας για το ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σημερινού μεσανατολικού χάους για το ίδιο.
Το Ισραήλ που σκοτώνει 16χρονα άμαχα παλαιστινιάκια και οι στρατιώτες του πανηγυρίζουν.
Το Ισραήλ που δυστυχώς αποτελεί πλέον εγγυήτρια δύναμη για Ελλάδα και Κύπρο καθώς η ενεργειακή του αυτονομία περνάει από τις ΑΟΖ της μεσογείου.
Για αυτό και σήμερα η Θεσσαλονίκη όπου γίνεται η τριμερής Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδας φρουρείται ως αστακός από την πιο φιλοσιωνιστική κυβέρνηση μετά την διακυβέρνηση ΓΑΠ.
Ελλάδα: το πουτανάκι των Γερμανών. Ελλάδα: το πουτανάκι των Αμερικάνων. Ελλάδα: πλέον που οι άλλοι μεγάλοι πελάτες δίνουν λεφτά με το σταγονόμετρο, Ελλάδα, το πουτανάκι και του Ισραήλ.
Στην Ελλάδα, όποιος έχει λεφτά, γαμάει. Πρωτίστως την ίδια την Ελλάδα. Πόσο μάλλον στην μνημονιακή Ελλάδα.
Πέτρος Αργυρίου, agriazwa.blogspot.com, 15/6/2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου