Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Κι όμως Αλέξη Αλεξανδρή, υπάρχει fair-play! (vids)

http://www.sdna.gr/podosfairo/eyropi/article/307881/ki-omos-aleksi-yparxei-fair-play-vids
Κι όμως Αλέξη, υπάρχει fair-play! (vids)

Το SDNA υπενθυμίζει στον Αλέξη Αλεξανδρή ότι στο ποδόσφαιρο έχει θέση το fair-play και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο. Διότι η χαρά ενός κάλπικού πέναλτι είναι εφήμερη, ενώ η δόξα του fair-play αιώνια.

Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που ζει και τον τρόπο που θέλει να τον θυμάται ο κόσμος. Ο καθένας πλάθει την υστεροφημία του λόγοις και έργοις. Στην ιντριγκαδόρικη συνέντευξη του στο www.sport24.gr ο Αλέξης Αλεξανδρής με ωμό, είναι αλήθεια, τρόπο έδωσε την δική του ερμηνεία περί fair-play, αναφέροντας επί λέξει: «Εντάξει, εγώ μπορεί να έπεσα. Εσύ σαν διαιτητής έπρεπε να το δώσεις; Εγώ παίζω για να κερδίσω.
Είμαι ανταγωνιστικός ακόμα κι απέναντι στο παιδί μου. Αν θες να είσαι πρωταθλητής δεν υπάρχουν fair play και μ@λ@κίες. Θέλω να κερδίσω. Πώς θα κερδίσω; Με τον οποιοδήποτε τρόπο. Κλέβω ακόμα και το παιδί μου!

Φέρνω έξι-πέντε στα ζάρια και του λέω πως έφερα εξάρες. Αν εσύ πιστεύεις πως θέλω να σε κλέψω, μην μου κάνεις το χατίρι. Εγώ έπεσα για το πέναλτι. Εσύ πρέπει να το δώσεις για να φανείς καλός στα μάτια κάποιου άλλου; Όχι, μην το δώσεις».
Κι όμως Αλέξη, υπάρχει fair-play! Κι όμως μόνο υφίσταται ως έννοια, μα χαρακτηρίζει τους αληθινούς πρωταθλητές, γιατί η χαρά από ένα ψεύτικο πέναλτι είναι εφήμερη. Η δόξα από μία σπουδαία ενέργεια fair-play είναι αθάνατη. Ας θυμηθούμε μερικές από αυτές, που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν ποτέ.
Κοστίν Λάζαρ: Ραπίντ - Οτελούλ, 2009
Ένα παιδί που πέρασε κι από τα μέρη μας μνημονεύεται για πάντα στην Ρουμανία ως παράδειγμα fair-play. Ο Κοστίν Λάζαρ που πέρασε από ΠΑΟΚ και Ηρακλή, το 2009 με την φανέλα της Ραπίντ Βουκουρεστίου έδωσε ρέστα. Στον αγώνα απέναντι στην Οτσελούλ (2009) ο διαιτητής δίνει πέναλτι σε υποτιθέμενη ανατροπή του από αντίπαλο, όμως παίρνει πίσω την απόφαση του, όταν ο Λάζαρ του υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει παράβαση στην συγκεκριμένη φάση.

​Μίροσλαβ Κλόζε: Νάπολι - Λάτσιο, 2012
Άραγε ο θρυλικός Μίροσλαβ Κλόζε δεν συγκαταλέγεται στους πρωταθλητές; Ο Γερμανός επιθετικός το 2012 με την φανέλα της Λάτσιο πρωταγωνίστησε σε μία πράξη που στα μάτια του κόσμου ισούται με όλα τα γκολ που έχει πετύχει. Στον εκτός έδρας αγώνα με την Νάπολι, ο Γερμανός ανοίγει το σκορ στο 3ο λεπτό, ωστόσο ο ίδιος υποδεικνύει στον διαιτητή να ακυρώσει το γκολ διότι χρησιμοποίησε το χέρι, με τους παίκτες της Νάπολι να τον παίρνουν αγκαλιά και να τον συγχαίρουν ομαδικά για την αντρίκεια του κίνηση.

Πάολο Ντι Κάνιο: Γουέστ Χαμ - Έβερτον, 2001
Μπορεί να είναι τρελός, μπορεί οι πολιτικές του πεποιθήσεις να είναι άκρως συζητήσιμες, μπορεί να επιτέθηκε ακόμα σε διαιτητή σε κάποια φάση της καριέρας του, όμως η φάση που έχει «καθαγιάσει» την καριέρα του Πάολο Ντι Κάνιο ήταν η απίστευτη του πράξη στο ματς με την Έβερτον το 2001. Με το εκτός έδρας ματς να βρίσκεται στο 1-1 και το παιχνίδι να θέλει λίγα λεπτά για να λήξει, ο Ιταλός επιλέγει να πιάσει την μπάλα με το χέρι, ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο τερματοφύλακα της Έβερτον Πολ Τζέραρντ, παρά να κάνει το 1-2 σε κενή εστία.

​Άαρον Χαντ: Νυρεμβέργη - Βέρντερ Βρέμης, 2014
Η Βέρντερ Βρέμης προηγείται ήδη με 0-2 στην έδρα της Νυρεμεβέργης και ο διαιτητής προς γενική έκπληξη καταλογίζει πέναλτι σε πτώση του Άαρον Χαντ στην περιοχή. Ωστόσο, ο Γερμανός επιθετικός σηκώνεται με το κεφάλι κατεβασμένο και ομολογεί στον διαιτητή ότι βούτηξε. Ο διαιτητής παίρνει πίσω την απόφαση και ο Χαντ, χάνεται στις αγκαλιές των αντιπάλων του.

Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ: Στουτγκάρδη - Μπάγερν, 2010
Άραγε είναι πρωταθλητής ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ; Μία από τις ενέργειες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την καριέρα του Γερμανού χαφ έγινε τον Δεκέμβριο του 2010 στον εκτός έδρας αγώνα κυπέλλου της Μπάγερν με την Στουτγκάρδη.
Με το ρολόι να σημαδεύει το 68ο λεπτό, ο Ολλανδός Μπουλαρούζ του κάνει ένα φαινομενικά σκληρό φάουλ και ο διαιτητής τον αποβάλλει με δεύτερη κάρτα. Ωστόσο, ο Σβαϊνστάιγκερ πηγαίνει κοντά του και του εξηγεί για ώρα πως το φάουλ δεν ήταν τόσο σκληρό που να σηκώνει αποβολή. Ο ρέφερι πήρε πίσω την απόφαση του και όλο το γήπεδο της Στουτγκάρδης σηκώθηκε για ένα πρωτοφανές standing ovation σε αντίπαλο παίκτη!

Γιάννης Χλωρός: Νέα Ιωνία - Ηλυσιακός, 2014
Ναι, ήταν ένα ασήμαντο ματς Γ’ Εθνικής, ωστόσο η ενέργεια του Γιάννη Χλωρού τον έκανε να μείνει στην ιστορία ως λαμπρό παράδειγμα. Ο έμπειρος επιθετικός ήταν μόνος του προ κενής εστίας, ωστόσο επέλεξε να πετάξει την μπάλα άουτ για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον τερματοφύλακα του των φιλοξενουμένων, Μιχάλη Σηφάκη που είχε τραυματιστεί στο τετ-α-τετ που είχε προηγηθεί.
Έλβιν Μαμάντοφ: Ίντερ Μπακού - Καραμπάχ, 2015
Τι κάνεις όταν ένας διαιτητής σου δώσει ένα πέναλτι που δεν ήταν και αρνείται να πάρει πίσω την απόφαση του; Αν τιμάς το fair-play, κάνεις ότι και ο Έλβιν Μαμάντοφ, ο οποίος υπάκουσε στην εντολή του προπονητή του Κουρμπάν Κουρμπάμοφ και πέταξε επιδεικτικά την μπάλα άουτ στην εκτέλεση, αρνούμενος να σκοράρει με ένα κάλπικο πέναλτι.

Ντέμης Νικολαΐδης: ΑΕΚ - Ιωνικός, 2000
Fair-play μπορείς να κάνεις ακόμα και σε τελικό κυπέλλου, όπου κρίνεται μία κούπα και μάλιστα με το αποτέλεσμα στο 0-0! Ο Ντέμης Νικολαΐδης θα μνημονεύεται εσαεί για την κίνηση του να υποδείξει στον Γιώργο Δούρο να ακυρώσει το γκολ που είχε πετύχει με το χέρι στον τελικό κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Ιωνικό σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τα ελληνικά γήπεδα. 

Κάρλες Πουγιόλ: Όλη του η καριέρα
Ο Κάρλες Πουγιόλ δεν ήταν απλώς ένας αρχηγός που πέρασε από την Μπαρτσελόνα. Ήταν Ο ΑΡΧΗΓΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία, ένα πρότυπο για κάθε παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Τι περιέχει αυτό το ποτ-πουρί με στιγμές από την καριέρα του Καταλανού αμυντικού; Τον ορισμό του fair-play και μάλιστα στο ύψιστο επίπεδο.

Ρόμπι Φάουλερ: Άρσεναλ - Λίβερπουλ, 1997
Η ιστορία κατά κάποιο τρόπο έχει παραποιηθεί στην θρυλική φάση του Ρόμπι Φάουλερ στον αγώνα της Άρσεναλ με την Λίβερπουλ το 1997. Ο Άγγλος επιθετικός με το σκορ στο 1-1 στο ντέρμπι κορυφής με την Άρσεναλ βουτάει μετά από έξοδο του Σίμαν και προς γενική έκπληξη ο διαιτητής Τζέραλντ Άσμπι δείχνει την λευκή βούλα, παρά την κίνηση του Άγγλου επιθετικού που του λέει ξεκάθαρα να μην δώσει το πέναλτι. Για την κίνηση του αυτή ο Φάουλερ πήρε το βραβείο Fair Play από την FIFA, όμως η φάση δεν τελείωσε εκεί. Ο Άγγλος επιθετικός ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι και παρότι ο Σίμαν απέκρουσε (ο ΜακΑτίρ πήρε το ριμπάουντ κι έκανε το 1-2), ο Φάουλερ δεν έστειλε την μπάλα στα πουλιά ούτε αστόχησε επίτηδες, ούτως ώστε να δώσει άλλο κύρος στην προηγούμενη ενέργεια του.

ΥΓ: Το πρώτο βραβείο Fair-Play από την ΦΙΦΑ δόθηκε στον Φρανκ Ορντένεβιτς το 1987, όταν ο ίδιος παραδέχθηκε μπροστά στα μάτια του διαιτητή ότι έκανε χέρι εντός περιοχής και ουσιαστικά του συνέστησε να δώσει πέναλτι κατά της ομάδας του σε ένα αγώνα της Κολωνίας με την Βέρντερ Βρέμης το 1987!
Επίσης στην ιστορία του ποδοσφαίρου υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις που κάποια ομάδα κάθισε να δεχθεί γκολ επειδή οι παίκτες της σκόραραν κατά λάθος, όπως στον αγώνα των νεών του Άγιαξ απέναντι στην Καμπούρ (2005) και της Μπραν απέναντι στην Λίλεστρομ το 2012, όμως αυτό είναι μία εντελώς άλλη ιστορία ομαδικού fair-play.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου