Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ανοιχτή Επιστολή του "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" προς τους Ιταλούς πολίτες για το Δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2016.

open-letter-to-italian-citizens-referendum-2016
Dear Italian citizens,
In a few days you will have the unique opportunity to participate in the highest form of Direct Democracy expression: the Referendum. Your Referendum takes place at a time when the free expression of citizens, with such Direct Democracy expressions, face hostility even from high ranking EU officials.
The latest deplorable example is the President of the European Parliament, Martin Schultz, who commented on Brexit vote of the British people in their Referendum, with a statement, which is a monument of totalitarianism in human history, by saying: “The British have violated the rules. It is not the EU philosophy that the crowd can decide its fate”. In the eyes of Martin Schultz we Greeks, the British and you Italians are “crowd”, who upset the EU elite like him with each Referendum we had.
You have the opportunity to prevent the loss of control over the government and...Περισσότερα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ανοιχτή Επιστολή του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» προς τους Ιταλούς πολίτες για το Δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2016
Αγαπητοί Ιταλοί πολίτες,
Σε λίγες μέρες θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχετε στην ανώτερη μορφή της άμεσο-δημοκρατικής έκφρασης: το δημοψήφισμα. Το δικό σας δημοψήφισμα λαμβάνει χώρα σε μια εποχή όπου η ελεύθερη έκφραση των πολιτών, με τέτοιες εκφράσεις Άμεσης Δημοκρατίας, αντιμετωπίζονται με εχθρότητα ακόμα και από ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε. Το πιο πρόσφατο αξιοθρήνητο παράδειγμα είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σχολίασε την ψηφοφορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμά τους, με μια δήλωση, η οποία αποτελεί μνημείο ολοκληρωτισμού στην ανθρώπινη ιστορία, λέγοντας: «οι Βρετανοί έχουν παραβιάσει τους κανόνες. Δεν αποτελεί φιλοσοφία της ΕΕ να μπορεί το πλήθος να αποφασίσει για τη μοίρα του». Στα μάτια του Martin Schultz, Έλληνες, Βρετανοί και εσείς Ιταλοί είμαστε «πλήθος», το οποίο αναστατώνει την ελίτ της Ε.Ε. όπως αυτός με κάθε δημοψήφισμα που διενεργήσαμε.
Έχετε τη δυνατότητα να αποτρέψετε την απώλεια του ελέγχου πάνω στην κυβέρνηση και μπορείτε να διατηρήσετε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία σας. Ο ελληνικός και ο βρετανικός λαός ψήφισαν το 2015 και το 2016 στα δικά τους αντίστοιχα δημοψηφίσματα, μαγευτικά «ΟΧΙ» ενάντια στο καθεστώς της παγκοσμιοποίησης, ένα υπέροχο ΟΧΙ ενάντια στην απώλεια του ελέγχου τους, λαϊκή και εθνική κυριαρχία σε κάθε χώρα. Στην περίπτωσή μας, η κυβέρνηση στην Ελλάδα μας πρόδωσε και έκανε ακριβώς το αντίθετο από ό, τι ψηφίσαμε. Στην περίπτωση της Βρετανίας, η διαφθορά και η εγκληματικότητα δικτύων εντός των δομών της ΕΕ, προσπάθησε να «τιμωρήσει» τον βρετανικό λαό για το ΟΧΙ τους προσπαθώντας επίσης να αντιστρέψει τη δημόσια επιθυμία. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν αντιστάσεις ενάντια στη νίκη του Donald Trump με ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον του.
Ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσβλέπουν σε εσάς στην Ιταλία να συνεχίσετε την αντίσταση κατά του Παγκόσμιου Καθεστώτος και στην ψηφοφορία κατά του ολοκληρωτισμού, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να έχουμε μια ακόμη νίκη ενάντια στον Άξονα της απάνθρωπης βαρβαρότητας. Η Ε.Ε. δεν είναι Ευρώπη, είναι ο Άξονας της απάνθρωπης βαρβαρότητας. Δεν είμαστε κατά της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της Ευρώπης από αυτή τη βαρβαρότητα.
Οι δύο χώρες μας είναι ουσιαστικά σε κατάσταση πολέμου με τις δυνάμεις του Άξονα της δικτατορικής Παγκοσμιοποίησης . Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η σύγκρουση της Παγκόσμιας δικτατορίας ενάντια στη Διεθνή κοινότητα των ανεξάρτητων και ελεύθερων Εθνών. Οι διαχωρισμοί «Αριστερά-Δεξιά» δεν έχουν περιεχόμενο στην εποχή μας και χρησιμοποιούνται απλά για να διχάζουν τους πολίτες.
Η κατάσταση της κρίσης που επιβάλλει η Γερμανοποιημένη Ε.Ε. στην Ελλάδα είναι μια μικρογραφία της κατάστασης που θα υπάρχει στον κόσμο, εάν η παγκοσμιοποίηση, η παγκόσμια δικτατορία, κυριαρχήσει, εάν η κυρίαρχη δύναμη των πολιτών χαθεί και αναληφθεί από ομόσπονδη δομές, όπως θέλει το καθεστώς της Ε.Ε.: με την αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας και την καταστροφή της κοινωνίας και των ανθρωπίνων δεσμών, προκειμένου να ισοπεδωθεί και να σκλαβωθεί η Ανθρωπότητα.
Έχετε την ευκαιρία στο Δημοψήφισμα να ψηφίσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσετε τη δύναμή σας και να μην την παραδώσετε σε «άλλους» που λένε ότι θέλουν το καλό σας ή θέλουν να λειτουργούν ταχύτερα και καλύτερα. Μη φοβάστε την «καταστροφή» που λένε ότι θα έρθει στην Ιταλία, αν ψηφίσετε υπέρ τη διατήρησης της κυρίαρχης δύναμής σας. Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν τις γεωγραφικές τοποθεσίες όπου μεγάλωσαν οι ελληνορωμαϊκοί πυλώνες του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο Πολιτισμός μας είναι ανθρωποκεντρικός και στην ψήφο σας κατά το Δημοψήφισμα θα πρέπει να υπερασπιστείτε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ανεξαρτησία.
Ευχόμαστε την ένταξή σας στη Συμμαχία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενάντια στον Άξονα του παγκόσμιου καθεστώτος.


Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 οι Ιταλοί πολίτες καλούνται να αποφασίσουν εάν εγκρίνουν την πρόταση της κυβέρνησης Ρέντσι περί ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία εισήχθη στην Γερουσία στις 8-4-2014, αλλά δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στις δύο βουλές, ήτοι την Γερουσία και την Βουλή .
Σύμφωνα με το άρ. 138 του ιταλικού Συντάγματος « οι νόμοι αναθεωρήσεως του Συντάγματος και άλλοι συνταγματικοί νόμοι ψηφίζονται από κάθε βουλή σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον τρεις μήνες και με απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε βουλής, κατά την δεύτερη ψηφοφορία.
Οι ίδιοι νόμοι υποβάλλονται σε λαϊκό δημοψήφισμα όταν, μέσα σε τρεις μήνες από την δημοσίευσή τους το ζητήσει το 1/5 των μελών της μίας από τις βουλές ή 500.000 εκλογείς ή 5 Συμβούλια Περιοχών. Ο νόμος που υποβλήθηκε σε δημοψήφισμα δεν εκδίδεται εάν δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Δεν διενεργείται δημοψήφισμα εάν ο νόμος έχει ψηφιστεί, στην δεύτερη συζήτηση από κάθε βουλή με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της.»
Η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος περιλαμβάνει ευρείες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Γερουσίας, ήτοι του ενός εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας, της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους και Περιοχών (Περιφερειών) αλλά και άλλες , μεταξύ των οποίων και οι μορφές άμεσης συμμετοχής των πολιτών μέσω δημοψηφισμάτων και κατάθεσης προτάσεων νόμου στην Βουλή.
Όσον αφορά την Γερουσία, η πρόταση επιχειρεί να περιορίσει, τόσο τον αριθμό των μελών και τον τρόπο εκλογής της Γερουσίας, όσο και τις αρμοδιότητές της. Συγκεκριμένα, αντί του αριθμού των 315 μελών οι οποίοι μέχρι σήμερα εκλέγονται με βάση τις Περιοχές, το σχέδιο αναθεώρησης περιλαμβάνει 100 γερουσιαστές, οι οποίοι μάλιστα δεν θα εκλέγονται από τους πολίτες (ούτε θα λαμβάνουν αμοιβή), αλλά θα επιλέγονται, οι 95 από τα Συμβούλια των Περιοχών και οι 5 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξάλλου, όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, το σχέδιο αναθεώρησης επιχειρεί να καταργήσει το ισχύον σύστημα σύμφωνα με το οποίο για την θέσπιση κάθε νόμου απαιτείται η συμφωνία Βουλής και Γερουσίας, περιορίζοντας τις νομοθετικές εξουσίες της Γερουσίας μόνο για νόμους που αφορούν την διοικητική υποδιαίρεση της χώρας σε Περιφέρειες, την συμμετοχή της Ιταλίας στην Ε.Ε., ζητήματα μειονοτήτων και δημοψηφίσματα ή άλλους θεσμούς άμεσης συμμετοχής των πολιτών . Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση δεν θα απαιτείται πλέον η κυβέρνηση να έχει την εμπιστοσύνη της Γερουσίας , αλλά μόνο της Βουλής.
Όσον αφορά την σχέση κεντρικού κράτους και Περιοχών, σύμφωνα με το σχέδιο προτείνεται μεταξύ άλλων το κεντρικό κράτος να επεμβαίνει στην τοπική νομοθεσία προκειμένου να προστατεύσει την δικαιϊκή ή οικονομική ενότητα της Ιταλίας, ή να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που αναφέρονται στα δημοψηφίσματα και άλλες μορφές άμεσης συμμετοχής των πολιτών, το σχέδιο προβλέπει την διενέργεια δημοψηφίσματος με συλλογή υπογραφών των πολιτών για κατάργηση νόμου εάν το ζητήσουν 800.000 πολίτες , αντί 500.000 που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα, ενώ αναλόγως επιχειρεί να περιορίσει και το δικαίωμα των πολιτών να προτείνουν νόμους στην βουλή, προτείνοντας το δικαίωμα αυτό να ασκείται με την συλλογή 150.000 υπογραφών αντί 50.000 σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, με πρόβλεψη ωστόσο ότι η βουλή υποχρεούται να συζητήσει την εν λόγω πρόταση νόμου.
Το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016 δεν είναι το μοναδικό στην Ιταλία. Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα του 2001, δια του οποίου οι πολίτες ενέκριναν με ποσοστό 64,2 % την πρόταση που προέβλεπε περισσότερες αρμοδιότητες στις Περιοχές σε θέματα γεωργίας, παιδείας, υγείας και φορολογίας και το δημοψήφισμα του 2006, δια του οποίου απορρίφθηκε με ποσοστό 61,3% η πρόταση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που προέβλεπε περισσότερες εξουσίες στον πρωθυπουργό, διευθετούσε τις αρμοδιότητες βουλής και Γερουσίας και απένειμε περισσότερες αρμοδιότητες στις περιοχές μεταξύ άλλων και σε ζητήματα δημοσίας τάξεως.
Η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία προβλέπεται συνταγματικό δημοψήφισμα. Ανάλογες διαδικασίες προβλέπονται στα Συντάγματα της Ελβετίας, της Γαλλίας της Δανίας, της Πολωνίας, του Λουξεμβούργου και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Στην Ελλάδα το άρ. 110 αναθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, το δε πολιτικό σύστημα κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω μας και επιχειρεί να κρατά αποκλεισμένους τους πολίτες από την θέσπιση του Συντάγματος της χώρας.
Άρθρο του Χρήστου Λυντέρη, Δικηγόρου – Διδάκτορος Νομικής
Πηγή: neosyntagma.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου