Σας διαβιβάζουμε email που περιήλθε στην Υπηρεσία μας σχετικά με την «Εκστρατεία Πρόληψης & Ενημέρωσης "Mobile Malware"» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και παρακαλούμε για την προώθηση του εν λόγω μηνύματος στα ενδιαφερόμενα μέρη.
Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς
Διεύθυνση Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή
Τμήμα Συνεργασίας με τους Κοινωνικούς Φορείς και Εταίρους
και Επικοινωνίας με τους Καταναλωτές
Τηλ: 213 1514437
Φαξ: 210 3843549
Email: aioakim@efpolis.gr
From: Georgios Germanos [mailto:g.germanos@cybercrimeunit.gr ]
Sent: Wednesday, October 19, 2016 2:57 PM
To: 1520@efpolis.gr
Cc: Georgios Papaprodromou; Olga Galani
Subject: Εκστρατεία Πρόληψης & Ενημέρωσης "Mobile Malware" της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Sent: Wednesday, October 19, 2016 2:57 PM
To: 1520@efpolis.gr
Cc: Georgios Papaprodromou; Olga Galani
Subject: Εκστρατεία Πρόληψης & Ενημέρωσης "Mobile Malware" της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Στο πλαίσιο εορτασμού του Ευρωπαϊκού Μήνα για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και παράλληλα υλοποίησης του Κύκλου Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EMPACT, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ως επικεφαλής της δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο (European Cybercrime Centre - EC3) της Europolυλοποιεί εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης σχετικά με κακόβουλο λογισμικό που προσβάλει φορητές συσκευές (mobile malware).
Οι φορητές συσκευές έχουν αντικαταστήσει, σήμερα, σε μεγάλο βαθμό τους προσωπικούς υπολογιστές, τόσο στο σπίτι, όσο και στον εργασιακό χώρο. Τα smartphones και τα tablets είναι στην πραγματικότητα «μικρογραφίες» υπολογιστών και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προστατεύονται εξίσου αποτελεσματικά. Οι απειλές για τις συγκεκριμένες συσκευές είναι ίδιες με αυτές των σταθερών υπολογιστών και των laptops – ή ίσως και σοβαρότερες.
Οι πολίτες βασίζονται στα smartphones και τα tablets για ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της καθημερινότητάς τους. Μέσω αυτών επικοινωνούν και αναπτύσσουν κοινωνικές επαφές ή εργάζονται. Ακόμα, αποθηκεύουν σε αυτά αρχεία (π.χ. εικόνες) και επαφές, προσωπικές και επαγγελματικές πληροφορίες. Τέλος, χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές για να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο, να κάνουν αγορές online και να πραγματοποιήσουν τραπεζικές συναλλαγές.
Αφού, λοιπόν, αυξάνεται σημαντικά η εξάρτηση των πολιτών από τις φορητές συσκευές, οι κυβερνοεγκληματίες τις θεωρούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσουν – προφανώς χωρίς εξουσιοδότηση – πρόσβαση σε δεδομένα και χρήματα, ή απλά να προκαλέσουν βλάβες. Έτσι, έχουν αναπτύξει και εξελίσσουν διαρκώς μια σειρά από νέα «ψηφιακά όπλα», ειδικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν στις φορητές συσκευές.
Εξαιτίας των διαφόρων μορφών του mobile malware είναι πιθανό…
- να χαθούν χρήματα
- να «κλαπεί» η ψηφιακή ταυτότητα κάποιου
- να χαθούν προσωπικές πληροφορίες
- να διαρρεύσουν επαγγελματικά δεδομένα και
- αν η συσκευή κάποιου σταματήσει να λειτουργεί, τότε να χαθούν όλα τα αποθηκευμένα σε αυτή δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών φωτογραφιών, επαφών και emails.
Από τον κίνδυνο μόλυνσης, άλλωστε, δεν εξαιρείται κανένα λειτουργικό σύστημα.
Έπειτα από τα παραπάνω, στον ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο www.cyberalert.gr/mobile-malware θα δημοσιοποιηθεί, μετά τις 24/10/2016, το συνημμένο υλικό με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών για τις υφιστάμενες απειλές σε σχέση με το mobile malware, καθώς επίσης και για τους τρόπους προστασίας από τις διάφορες μορφές του. Το βίντεο (μέγεθος 57,7 Mb) μπορείτε να το κατεβάσετε από τον προσωρινό σύνδεσμο: https://we.tl/YBDCUMX3q0
Μέσα από το βίντεο, τα φυλλάδια και τα διαγράμματα επιδιώκεται η επίτευξη στο μέγιστο δυνατό εύρος ενημέρωσης του κοινού που περιηγείται στο Διαδίκτυο και κάνει χρήση των υπηρεσιών αυτού μέσα από φορητές συσκευές, για την αποφυγή θυματοποίησης, απώλειας χρημάτων και διαρροής ή υποκλοπής προσωπικών και επαγγελματικών δεδομένων.
Η εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης θα υλοποιηθεί, από 24 έως 30 Οκτωβρίου 2016, ταυτόχρονα, με τη συμβολή των Αρχών Επιβολής του Νόμου, των Εθνικών CERT και ιδιωτικών εταιρειών, σε 23 Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νορβηγία, την Ουκρανία, την Κολομβία, αλλά και με την υποστήριξη της Ameripol σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Το ενημερωτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο, μέσω του ιστοτόπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο της Europol, και σε άλλες επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να συμβάλλετε κι εσείς, από τη δική σας πλευρά, στο διαμοιρασμό του υλικού σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, επαγγελματίες & επιχειρήσεις, μέσω των διαύλων και μέσων επικοινωνίας που έχετε στη διάθεσή σας.
Επισημαίνεται ότι το υλικό δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί νωρίτερα από τη Δευτέρα 24/10/2016.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Αστυνόμο Β΄ Γέρμανο Γεώργιο στο τηλέφωνο 210-6476478. Θα εκτιμούσαμε, επίσης, την επιβεβαίωση λήψης του παρόντος μηνύματος.
Με εκτίμηση,
Γέρμανος Γεώργιος
Αστυνόμος Β΄
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
--
GERMANOS Georgios
Police Captain
B.Sc. Information Systems, M.Sc. International & European Studies
Hellenic Police // Cybercrime Division
t: +30 210 647 64 78
f: +30 210 699 14 71
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου