http://expohellas.analyst.gr/articles-el/coca-cola-3e/
Πιστεύουμε ότι η κοινωνική αποδοχή μιας εταιρίας, όσο μεγάλη και αν θεωρείται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την ανάπτυξη των πωλήσεων της. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, αργά ή γρήγορα, το πληρώνουν πανάκριβα
Η Coca Cola – Τρία Έψιλον ξεκίνησε την δραστηριότητα της στην Ελλάδα το 1969 όταν o Θωμάς Παπαδόπουλος (Τομ Πάπας) από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, επιτυχημένος επιχειρηματίας με έντονη δράση στην Αμερικανική και στην Ελληνική πολιτική σκηνή της εποχής εκείνης, θερμός υποστηρικτής της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και αντιπρόσωπος της Coca-Cola για την Ελλάδα, εξασφάλισε την άδεια ανέγερσης εργοστασίου εμφιάλωσης του διάσημου αναψυκτικού στην Λεωφόρο Κηφισού της πρωτεύουσας. Από τότε πέρασε μισός περίπου αιώνας και άλλαξαν πάρα πολλά.
Σήμερα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον της Ελλάδος ανήκει στον Ελληνικών συμφερόντων Όμιλο Coca Cola Hellenic Bottling Company (η Ελληνική πλευρά κατέχει μέσω της εταιρίας Kar-Tess Holding το 23,2% των μετοχών, η Αμερικανική The Coca-Cola Company έχει το 23,1% και το υπόλοιπο 54% βρίσκεται στα χέρια διάφορων επενδυτών), ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμφιαλωτή προϊόντων της The Coca-Cola Company παγκοσμίως και τον πρώτο στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 28 χώρες του κόσμου με πωλήσεις 2.003 εκατομμυρίων κιβωτίων, κύκλο εργασιών 6,510 δισεκατομμυρίων Ευρώ, καθαρά κέρδη 295 εκατομμυρίων Ευρώ, με 66 εργοστάσια, 302 εμφιαλωτικά συγκροτήματα, 307 αποθήκες και κέντρα διανομής, απασχολώντας συνολικά 36.362 εργαζόμενους (στοιχεία έτους 2014).
Το 2012 ο Όμιλος αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του από την Ελλάδα στην Ελβετία (σχετικό με το θέμα αυτό είναι το άρθρο μας 12ης Σεπτεμβρίου 2012 με τίτλο Business Exit: Όταν αγαπάμε την Ελλάδα δεν την εγκαταλείπουμε εν μέσω καταιγίδας!). Σήμερα οι μετοχές του Ομίλου Coca Cola Hellenic Bottling Company διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και δευτερευόντως στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον της Ελλάδος, ένα από τα αναμφισβήτητα «τεθωρακισμένα» της αποδυναμωμένης Ελληνικής Βιομηχανίας βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιευμένους ισολογισμούς, στο «κόκκινο» εδώ και τρία χρόνια αφού παρουσιάζει συνεχώς ζημιές από 12 έως 30 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως, ενώ η απεργία στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης διεκδικεί ρεκόρ διάρκειας για τον Ελλαδικό χώρο έχοντας συμπληρώσει αισίως δύο ολόκληρα χρόνια κινητοποιήσεων με την συνέχεια να δίδεται στις αίθουσες των δικαστηρίων! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Από το έτος 2010 άρχισε μια καθοδική πορεία των πωλήσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα αφού ο κύκλος εργασιών του έτους 2011 υποχώρησε από 609.000.000 Ευρώ που ήταν το 2010, σε 537.000.000 Ευρώ. Η συνέχεια όμως δεν ήταν καθόλου καλύτερη, όπως προκύπτει από τον πίνακα 1 που ακολουθεί:
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σημειώσεις των ορκωτών λογιστών στον ισολογισμό 31/12/2014, η Coca Cola Τρία Έψιλον παρέχει πίστωση από 45 έως 60 ημέρες και έχει συνολικές απαιτήσεις 160 εκατομμυρίων Ευρώ, από τις οποίες τα 51 εκατομμύρια Ευρώ θεωρούνται επισφαλείς ενώ άλλα 37,4 εκατομμύρια προβλέπονται σαν «εκπτώσεις» και «επιστροφές». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Όμιλος «Μαρινόπουλος» στις 31/12/2014 είχε υποχρεώσεις προς την Coca Cola Τρία Έψιλον ύψους 32 εκατομμυρίων Ευρώ και η αλυσίδα «Βερόπουλος» ύψους 12,8 εκατομμυρίων Ευρώ – αναφέρονται από τους ορκωτούς λογιστές ονομαστικά, γιατί η κάθε μία ξεπερνά το 5% των συνολικών απαιτήσεων της εταιρίας.
………..
Τον Φεβρουάριο του 2012 η Coca-Cola Τρία Έψιλον σταμάτησε την παραγωγή των εργοστασίων Θεσσαλονίκης και Πάτρας (από το 2006 είχε κλείσει η παραγωγή στην Αθήνα) και άρχισε να προχωρά σε διάφορες προσθήκες στο πρόγραμμα των προϊόντων της. Στόχος η μείωση του μεγάλου κενού από τον χαμένο κύκλο εργασιών -μεταξύ άλλων- από τον περιορισμό της συνολικής αγοράς αναψυκτικών στην χώρα μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και την θεαματική άνοδο των Ελλήνων ανταγωνιστών της Coca-Cola Τρία Έψιλον σε ολόκληρη την χώρα (Λούξ, ΕΨΑ, Green-Cola, Βίκος, Γεράνι, Τεμένια, ΒΑΠ κ.α.π), οι οποίοι συνεχίζουν να αξιοποιούν ιδανικά το κίνημα «Αγοράζουμε Ελληνικά» που εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά σε ολόκληρη την Ελλάδα από το 2010.
Η απόφαση της Coca-Cola Τρία Έψιλον να μεταφέρει ένα μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας στην Βουλγαρία, εισάγοντας στην Ελλάδα τα αλουμινένια κουτιά με την ένδειξη «Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ», οδήγησε πολλούς Έλληνες καταναλωτές σε ανταγωνιστικά προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, κάτι που σε συνδυασμό με την συνολική μείωση της αγοράς αναψυκτικών στην Ελλάδα, προκάλεσε κατάρρευση του κύκλου εργασιών της εταιρίας από 609 εκατομμύρια το 2010, σε 370 εκατομμύρια το 2012.
Τον Νοέμβριο του 2012 η Coca-Cola Τρία Έψιλον μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία και τον Ιούλιο του 2013 βγήκε από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας.
Σήμερα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον στα προϊόντα που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά δεν αναφέρει την χώρα στην οποία παράγει τα προϊόντα της, όπως έχει δικαίωμα από την κοινοτική νομοθεσία η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων πολυεθνικών. Αναφέρει απλά ότι το προϊόν διανέμεται από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχοντας σαν EAN Bar Code ένα αριθμό που αρχίζει από 54 και ανήκει στο Λουξεμβούργο, την έδρα της Kar-Tess Holding.
Η ίδια, στις διαφημίσεις της αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της ισχυρίζεται ότι το 96% των πωλήσεων της μέσα στην χώρα μας, παράγεται στην Ελλάδα. Αν όμως είναι πράγματι έτσι, γιατί άραγε δεν γράφει επάνω στην συσκευασία της την ένδειξη «Ελληνικό Προϊόν» όπως κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι ανταγωνιστές της;
Τι νοοτροπία είναι αυτή από την μία πλευρά να διαλαλεί ότι παράγει μέσα στην Ελλάδα το 96% των προϊόντων που πουλάει στην χώρα μας, θεωρώντας –προφανώς- σημαντική την επισήμανση αυτή και από την άλλη να αρνείται να πληροφορήσει τον καταναλωτή που θα αγοράσει τα προϊόντα της από το ράφι, σε ποια ακριβώς χώρα τα παράγει. Ασφαλώς και έχει το δικαίωμα να παράγει τα φημισμένα σήματα της όπου επιθυμεί ή όπου την συμφέρει, αλλά δεν πιστεύουμε πως είναι σωστό να «συσκοτίζει» την χώρα παραγωγής των προϊόντων της δια της ελλιπούς -αλλά απόλυτα νόμιμης- σήμανσης των προϊόντων της, πολύ δε περισσότερο όταν ισχυρίζεται με πληρωμένες διαφημίσεις ότι «μένει Ελλάδα».
Για την κάλυψη του μεγάλου «κενού» στον κύκλο εργασιών της πολυεθνικής μέσα στην Ελλάδα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προχώρησε με ταχύτητα στην συγκέντρωση σειράς γνωστών και δημοφιλών σημάτων τα οποία διανέμει πλέον από το πανίσχυρο δίκτυο διανομής που διαθέτει στην χώρα μας, το οποίο διατηρεί ακόμα «εκκρεμότητες» αρκετών εκατομμυρίων σε πρόστιμα από την δυσκίνητη Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη καταγγελία εναντίον της Coca-Cola Τρία Έψιλον για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» κατατέθηκε το σωτήριο έτος 1991, εκδικάστηκε (μαζί με άλλες καταγγελίες που ακολούθησαν) τον Ιούνιο του 2001 και η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2002. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν δεν έχουν κριθεί τελεσίδικα από την ακόμα πιο δυσκίνητη Ελληνική δικαστική διαδικασία, καταρρίπτοντας προφανώς ανεπανάληπτο ρεκόρ διάρκειας από την πρώτη καταγγελία – είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι σήμερα!!
Στις μέρες μας, η η Coca-Cola Τρία Έψιλον διανέμει, εκτός από τα διάσημα αναψυκτικά της (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Powerade, Nestea, mixers Schweppes, Amita, Frulite), το εμφιαλωμένο νερό «Αύρα», τα snacks TSAKIRIS, τα ενεργειακά ποτά Monster, τα δημοφιλή αλκοολούχα ποτά των οίκων The Edrington Group και Brown-Forman (Jack Daniel’s, Southern Comfort, The Famouse Grouse, Cutty Sark, The Macallan κ.π.α.) καθώς και το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη (το πρώτο σε πωλήσεις Εθνικό μας Ούζο), το Τσίπουρο ΤυρνάβουΤο Δεκαράκι κ.α. Όλες αυτές οι προσθήκες βοήθησαν την Coca-Cola Τρία Έψιλον να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των απωλειών της, φθάνοντας σε κύκλο εργασιών 423 εκατομμυρίων το 2014.
Η μείωση του προσωπικού της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην χώρα μας κατά 500 περίπου άτομα τα τελευταία χρόνια, σαν συνέπεια του περιορισμού των συνολικών της πωλήσεων και της μεταφοράς μέρους της παραγωγής της στην (φθηνότερη) γειτονική Βουλγαρία, υπήρξαν αιτίες προστριβών με τους οργανωμένους συνδικαλιστές των μονάδων της στην Ελλάδα.
Έτσι, το 2013 όταν η Coca-Cola Τρία Έψιλον θέλησε να υποκαταστήσει τους δικούς της εργαζόμενους στο δίκτυο διανομής της Θεσσαλονίκης με εξωτερικούς συνεργάτες, το «Συνδικάτο Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών» (μέλη του Συνδικάτου εργαζόταν στο δίκτυο διανομής της Θεσσαλονίκης), το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες είχε αποκτήσει σαρωτική δύναμη σε ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα, κήρυξε απεργία στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, η οποία μετατράπηκε σε απεργία διαρκείας από τις 9 Ιανουαρίου 2014. Η πρόταση της εταιρίας να μπορούν οι εργαζόμενοι στο δίκτυο διανομής να μετατραπούν σε επιχειρηματίες με εξασφαλισμένα συμβόλαια μεταφοράς προϊόντων και υποστήριξη στην απόκτηση ιδιόκτητων, δημόσιων μέσων μεταφοράς, δεν φάνηκε να συγκινεί ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές.
Αντίθετα, οι συνδικαλιστές οργάνωσαν την ηλεκτρονική σελίδα http://elastithesitous.gr με ένα ψήφισμα το οποίο επιδιώκουν να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές διαμαρτυρίας, οι οποίες θα κατατεθούν στην Γενική Διεύθυνση του Ομίλου και στην Ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας συγκεντρώσει, μέχρι την ανάρτηση του άρθρου, περισσότερες από 29.200 υπογραφές. Παράλληλα, εγκαινίασαν μεγάλη καμπάνια με την οποία καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν αναψυκτικά της Coca Cola – Τρία Έψιλον κάνοντας μαζικό μποϊκοτάζ, κάτι που κατέληξε στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Το μποϊκοτάζ των αναψυκτικών της Coca Cola από τους συνδικαλιστές με μεγάλες δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδος, οδήγησε την Coca Cola – Τρία Έψιλον στην προσφυγή στα δικαστήρια με το αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου Θεσσαλονίκης, επειδή καλούσαν τους πολίτες σε μποϋκοτάζ του δημοφιλούς αναψυκτικού και άλλων προϊόντων της 3Ε. Η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οδήγησε στην απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε η Coca Cola – Τρία Έψιλον (Αύγουστος 2014). Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϋκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)».
Η Coca Cola – Τρία Έψιλον όμως επανήλθε καταθέτοντας αγωγή αποζημίωσης κατά 28 απεργών, ζητώντας να καταβάλουν 1 εκατομμύριο ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης» που προκάλεσε η καμπάνια για το μποϊκοτάζ των προϊόντων της 3Ε. Η δίκη προσδιορίστηκε στις 4 Ιουνίου 2015 αλλά αναβλήθηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου 2016, λόγω λήξης ωραρίου του δικαστηρίου.
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι απεργοί κατηγορούν την εταιρία ότι δεν έχει «κανένα αίσθημα εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», ότι «έχει προχωρήσει σε κλείσιμο κρίσιμων τοπικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, διακοπή δραστηριοτήτων, περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την κλιμακούμενη ένταση εταιρίας και εργαζομένων», ότι «διαφημίζει πως μένει Ελλάδα τη στιγμή που έχει κλείσει τα εργοστάσια της σε Κέρκυρα, Ρόδο, Αθήνα, Μεσολόγγι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη» και ότι «παραπλανά τους καταναλωτές με καθαρά προπαγανδιστικές διαφημίσεις που παρουσιάζουν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εν πλήρη λειτουργία ενώ το εργοστάσιο εξακολουθεί να είναι κλειστό και ο αγώνας τους συνεχίζεται».
Από την πλευρά της η Εταιρία (μόνο το 2015 απέσπασε 4 σημαντικές διακρίσεις στα Hellenic Responsible Business Awards, για την έμπρακτη δέσμευσή της μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί, την ενίσχυση του δυναμικού της με νέους απόφοιτους, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή στην κοινωνία) δηλώνει πως «προχωρά σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (και όχι σε απολύσεις) με ισχυρά κίνητρα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου στον Βόλο» το οποίο βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία «και συγκεκριμένα με μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων γα 2 χρόνια κατά μέσο όρο, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για 2,5 χρόνια και κάλυψη εξόδων παιδικού σταθμού για ένα έτος». Ανάλογα κίνητρα είχε προτείνει και στους απεργούς του δικτύου διανομής Θεσσαλονίκης (να μετατραπούν σε επιχειρηματίες, υποστήριξη στην απόκτηση μέσων μεταφοράς και εξασφαλισμένα συμβόλαια μεταφορικού έργου). Αναμφισβήτητα, οι πρακτικές αυτές δείχνουν ένα κοινωνικό πρόσωπο το οποίο όμως δεν έχει καμιά σχέση με τις πρακτικές αντιμετώπισης των απεργών – εργαζομένων.
Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κοινωνική αποδοχή μιας εταιρίας, όσο μεγάλη και αν θεωρείται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την ανάπτυξη των πωλήσεων της. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, αργά ή γρήγορα, το πληρώνουν πανάκριβα. Και η Coca-Cola Τρία Έψιλον, κατά την γνώμη μας, καταβάλλει αυτό ακριβώς το τίμημα.
Επίσης, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η άμεση λειτουργία μιας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης θα αποδείξει πρακτικά και πανηγυρικά την κοινωνική ευαισθησία της εταιρίας, θα βάλει τέλος σε μια κινητοποίηση δύο ετών που δείχνει να αντιμετωπίζεται με την περιφρόνηση ενός τεράστιου Γολιάθ απέναντι σε ένα μικρό Δαβίδ ξεχνώντας το βιβλικό πάθημα και θα αποφύγει την αναπόφευκτη «αρνητική διαφήμιση» της εταιρίας η οποία σίγουρα θα προκύψει σε περίπτωση καταδίκης απεργών σε αποζημιώσεις που είναι αδύνατο να πληρώσουν.
Η πλευρά των συνδικαλιστών πρέπει να αντιληφτεί επιτέλους ότι οι χρυσές εποχές της ευημερίας, των εξωφρενικών και παράλογων απαιτήσεων που έκλειναν επιχειρήσεις και στέλνανε στην ανεργία αθώους εργαζόμενους ανήκουν στο παρελθόν, όπως και οι προ πολλού ξεπερασμένες καραμέλες του τύπου «ο νόμος που είναι το δίκαιο του εργάτη» που επί ολόκληρες δεκαετίες αυθαιρετούσαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας. Σήμερα, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος έχουνε αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις, με την σχέση εξάρτησης του εργαζόμενου να αντισταθμίζεται με την υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη.
Εμείς ειλικρινά ευχόμαστε, έστω και τώρα, να επικρατήσει η κοινή λογική με ένα αίσιο τέλος γιατί η αιμορραγία, όσο και αν οι εμπλεκόμενοι την υποβαθμίζουν συστηματικά, κινδυνεύει να μετατραπεί σε υπαραχνοειδή αιμορραγία με πολύ σοβαρότερες συνέπειες για όλους!
Πιστεύουμε ότι η κοινωνική αποδοχή μιας εταιρίας, όσο μεγάλη και αν θεωρείται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την ανάπτυξη των πωλήσεων της. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, αργά ή γρήγορα, το πληρώνουν πανάκριβα
Η Coca Cola – Τρία Έψιλον ξεκίνησε την δραστηριότητα της στην Ελλάδα το 1969 όταν o Θωμάς Παπαδόπουλος (Τομ Πάπας) από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, επιτυχημένος επιχειρηματίας με έντονη δράση στην Αμερικανική και στην Ελληνική πολιτική σκηνή της εποχής εκείνης, θερμός υποστηρικτής της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και αντιπρόσωπος της Coca-Cola για την Ελλάδα, εξασφάλισε την άδεια ανέγερσης εργοστασίου εμφιάλωσης του διάσημου αναψυκτικού στην Λεωφόρο Κηφισού της πρωτεύουσας. Από τότε πέρασε μισός περίπου αιώνας και άλλαξαν πάρα πολλά.
Σήμερα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον της Ελλάδος ανήκει στον Ελληνικών συμφερόντων Όμιλο Coca Cola Hellenic Bottling Company (η Ελληνική πλευρά κατέχει μέσω της εταιρίας Kar-Tess Holding το 23,2% των μετοχών, η Αμερικανική The Coca-Cola Company έχει το 23,1% και το υπόλοιπο 54% βρίσκεται στα χέρια διάφορων επενδυτών), ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμφιαλωτή προϊόντων της The Coca-Cola Company παγκοσμίως και τον πρώτο στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 28 χώρες του κόσμου με πωλήσεις 2.003 εκατομμυρίων κιβωτίων, κύκλο εργασιών 6,510 δισεκατομμυρίων Ευρώ, καθαρά κέρδη 295 εκατομμυρίων Ευρώ, με 66 εργοστάσια, 302 εμφιαλωτικά συγκροτήματα, 307 αποθήκες και κέντρα διανομής, απασχολώντας συνολικά 36.362 εργαζόμενους (στοιχεία έτους 2014).
Το 2012 ο Όμιλος αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του από την Ελλάδα στην Ελβετία (σχετικό με το θέμα αυτό είναι το άρθρο μας 12ης Σεπτεμβρίου 2012 με τίτλο Business Exit: Όταν αγαπάμε την Ελλάδα δεν την εγκαταλείπουμε εν μέσω καταιγίδας!). Σήμερα οι μετοχές του Ομίλου Coca Cola Hellenic Bottling Company διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και δευτερευόντως στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον της Ελλάδος, ένα από τα αναμφισβήτητα «τεθωρακισμένα» της αποδυναμωμένης Ελληνικής Βιομηχανίας βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσιευμένους ισολογισμούς, στο «κόκκινο» εδώ και τρία χρόνια αφού παρουσιάζει συνεχώς ζημιές από 12 έως 30 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως, ενώ η απεργία στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης διεκδικεί ρεκόρ διάρκειας για τον Ελλαδικό χώρο έχοντας συμπληρώσει αισίως δύο ολόκληρα χρόνια κινητοποιήσεων με την συνέχεια να δίδεται στις αίθουσες των δικαστηρίων! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Από το έτος 2010 άρχισε μια καθοδική πορεία των πωλήσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα αφού ο κύκλος εργασιών του έτους 2011 υποχώρησε από 609.000.000 Ευρώ που ήταν το 2010, σε 537.000.000 Ευρώ. Η συνέχεια όμως δεν ήταν καθόλου καλύτερη, όπως προκύπτει από τον πίνακα 1 που ακολουθεί:
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σημειώσεις των ορκωτών λογιστών στον ισολογισμό 31/12/2014, η Coca Cola Τρία Έψιλον παρέχει πίστωση από 45 έως 60 ημέρες και έχει συνολικές απαιτήσεις 160 εκατομμυρίων Ευρώ, από τις οποίες τα 51 εκατομμύρια Ευρώ θεωρούνται επισφαλείς ενώ άλλα 37,4 εκατομμύρια προβλέπονται σαν «εκπτώσεις» και «επιστροφές». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Όμιλος «Μαρινόπουλος» στις 31/12/2014 είχε υποχρεώσεις προς την Coca Cola Τρία Έψιλον ύψους 32 εκατομμυρίων Ευρώ και η αλυσίδα «Βερόπουλος» ύψους 12,8 εκατομμυρίων Ευρώ – αναφέρονται από τους ορκωτούς λογιστές ονομαστικά, γιατί η κάθε μία ξεπερνά το 5% των συνολικών απαιτήσεων της εταιρίας.
………..
Τον Φεβρουάριο του 2012 η Coca-Cola Τρία Έψιλον σταμάτησε την παραγωγή των εργοστασίων Θεσσαλονίκης και Πάτρας (από το 2006 είχε κλείσει η παραγωγή στην Αθήνα) και άρχισε να προχωρά σε διάφορες προσθήκες στο πρόγραμμα των προϊόντων της. Στόχος η μείωση του μεγάλου κενού από τον χαμένο κύκλο εργασιών -μεταξύ άλλων- από τον περιορισμό της συνολικής αγοράς αναψυκτικών στην χώρα μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και την θεαματική άνοδο των Ελλήνων ανταγωνιστών της Coca-Cola Τρία Έψιλον σε ολόκληρη την χώρα (Λούξ, ΕΨΑ, Green-Cola, Βίκος, Γεράνι, Τεμένια, ΒΑΠ κ.α.π), οι οποίοι συνεχίζουν να αξιοποιούν ιδανικά το κίνημα «Αγοράζουμε Ελληνικά» που εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά σε ολόκληρη την Ελλάδα από το 2010.
Η απόφαση της Coca-Cola Τρία Έψιλον να μεταφέρει ένα μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας στην Βουλγαρία, εισάγοντας στην Ελλάδα τα αλουμινένια κουτιά με την ένδειξη «Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ», οδήγησε πολλούς Έλληνες καταναλωτές σε ανταγωνιστικά προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, κάτι που σε συνδυασμό με την συνολική μείωση της αγοράς αναψυκτικών στην Ελλάδα, προκάλεσε κατάρρευση του κύκλου εργασιών της εταιρίας από 609 εκατομμύρια το 2010, σε 370 εκατομμύρια το 2012.
Τον Νοέμβριο του 2012 η Coca-Cola Τρία Έψιλον μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία και τον Ιούλιο του 2013 βγήκε από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας.
Σήμερα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον στα προϊόντα που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά δεν αναφέρει την χώρα στην οποία παράγει τα προϊόντα της, όπως έχει δικαίωμα από την κοινοτική νομοθεσία η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων πολυεθνικών. Αναφέρει απλά ότι το προϊόν διανέμεται από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχοντας σαν EAN Bar Code ένα αριθμό που αρχίζει από 54 και ανήκει στο Λουξεμβούργο, την έδρα της Kar-Tess Holding.
Η ίδια, στις διαφημίσεις της αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της ισχυρίζεται ότι το 96% των πωλήσεων της μέσα στην χώρα μας, παράγεται στην Ελλάδα. Αν όμως είναι πράγματι έτσι, γιατί άραγε δεν γράφει επάνω στην συσκευασία της την ένδειξη «Ελληνικό Προϊόν» όπως κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι ανταγωνιστές της;
Τι νοοτροπία είναι αυτή από την μία πλευρά να διαλαλεί ότι παράγει μέσα στην Ελλάδα το 96% των προϊόντων που πουλάει στην χώρα μας, θεωρώντας –προφανώς- σημαντική την επισήμανση αυτή και από την άλλη να αρνείται να πληροφορήσει τον καταναλωτή που θα αγοράσει τα προϊόντα της από το ράφι, σε ποια ακριβώς χώρα τα παράγει. Ασφαλώς και έχει το δικαίωμα να παράγει τα φημισμένα σήματα της όπου επιθυμεί ή όπου την συμφέρει, αλλά δεν πιστεύουμε πως είναι σωστό να «συσκοτίζει» την χώρα παραγωγής των προϊόντων της δια της ελλιπούς -αλλά απόλυτα νόμιμης- σήμανσης των προϊόντων της, πολύ δε περισσότερο όταν ισχυρίζεται με πληρωμένες διαφημίσεις ότι «μένει Ελλάδα».
Για την κάλυψη του μεγάλου «κενού» στον κύκλο εργασιών της πολυεθνικής μέσα στην Ελλάδα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προχώρησε με ταχύτητα στην συγκέντρωση σειράς γνωστών και δημοφιλών σημάτων τα οποία διανέμει πλέον από το πανίσχυρο δίκτυο διανομής που διαθέτει στην χώρα μας, το οποίο διατηρεί ακόμα «εκκρεμότητες» αρκετών εκατομμυρίων σε πρόστιμα από την δυσκίνητη Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη καταγγελία εναντίον της Coca-Cola Τρία Έψιλον για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» κατατέθηκε το σωτήριο έτος 1991, εκδικάστηκε (μαζί με άλλες καταγγελίες που ακολούθησαν) τον Ιούνιο του 2001 και η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2002. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν δεν έχουν κριθεί τελεσίδικα από την ακόμα πιο δυσκίνητη Ελληνική δικαστική διαδικασία, καταρρίπτοντας προφανώς ανεπανάληπτο ρεκόρ διάρκειας από την πρώτη καταγγελία – είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι σήμερα!!
Στις μέρες μας, η η Coca-Cola Τρία Έψιλον διανέμει, εκτός από τα διάσημα αναψυκτικά της (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Powerade, Nestea, mixers Schweppes, Amita, Frulite), το εμφιαλωμένο νερό «Αύρα», τα snacks TSAKIRIS, τα ενεργειακά ποτά Monster, τα δημοφιλή αλκοολούχα ποτά των οίκων The Edrington Group και Brown-Forman (Jack Daniel’s, Southern Comfort, The Famouse Grouse, Cutty Sark, The Macallan κ.π.α.) καθώς και το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη (το πρώτο σε πωλήσεις Εθνικό μας Ούζο), το Τσίπουρο ΤυρνάβουΤο Δεκαράκι κ.α. Όλες αυτές οι προσθήκες βοήθησαν την Coca-Cola Τρία Έψιλον να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των απωλειών της, φθάνοντας σε κύκλο εργασιών 423 εκατομμυρίων το 2014.
Η μείωση του προσωπικού της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην χώρα μας κατά 500 περίπου άτομα τα τελευταία χρόνια, σαν συνέπεια του περιορισμού των συνολικών της πωλήσεων και της μεταφοράς μέρους της παραγωγής της στην (φθηνότερη) γειτονική Βουλγαρία, υπήρξαν αιτίες προστριβών με τους οργανωμένους συνδικαλιστές των μονάδων της στην Ελλάδα.
Έτσι, το 2013 όταν η Coca-Cola Τρία Έψιλον θέλησε να υποκαταστήσει τους δικούς της εργαζόμενους στο δίκτυο διανομής της Θεσσαλονίκης με εξωτερικούς συνεργάτες, το «Συνδικάτο Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών» (μέλη του Συνδικάτου εργαζόταν στο δίκτυο διανομής της Θεσσαλονίκης), το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες είχε αποκτήσει σαρωτική δύναμη σε ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα, κήρυξε απεργία στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, η οποία μετατράπηκε σε απεργία διαρκείας από τις 9 Ιανουαρίου 2014. Η πρόταση της εταιρίας να μπορούν οι εργαζόμενοι στο δίκτυο διανομής να μετατραπούν σε επιχειρηματίες με εξασφαλισμένα συμβόλαια μεταφοράς προϊόντων και υποστήριξη στην απόκτηση ιδιόκτητων, δημόσιων μέσων μεταφοράς, δεν φάνηκε να συγκινεί ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές.
Αντίθετα, οι συνδικαλιστές οργάνωσαν την ηλεκτρονική σελίδα http://elastithesitous.gr με ένα ψήφισμα το οποίο επιδιώκουν να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές διαμαρτυρίας, οι οποίες θα κατατεθούν στην Γενική Διεύθυνση του Ομίλου και στην Ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας συγκεντρώσει, μέχρι την ανάρτηση του άρθρου, περισσότερες από 29.200 υπογραφές. Παράλληλα, εγκαινίασαν μεγάλη καμπάνια με την οποία καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν αναψυκτικά της Coca Cola – Τρία Έψιλον κάνοντας μαζικό μποϊκοτάζ, κάτι που κατέληξε στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Το μποϊκοτάζ των αναψυκτικών της Coca Cola από τους συνδικαλιστές με μεγάλες δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδος, οδήγησε την Coca Cola – Τρία Έψιλον στην προσφυγή στα δικαστήρια με το αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου Θεσσαλονίκης, επειδή καλούσαν τους πολίτες σε μποϋκοτάζ του δημοφιλούς αναψυκτικού και άλλων προϊόντων της 3Ε. Η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οδήγησε στην απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε η Coca Cola – Τρία Έψιλον (Αύγουστος 2014). Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϋκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)».
Η Coca Cola – Τρία Έψιλον όμως επανήλθε καταθέτοντας αγωγή αποζημίωσης κατά 28 απεργών, ζητώντας να καταβάλουν 1 εκατομμύριο ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης» που προκάλεσε η καμπάνια για το μποϊκοτάζ των προϊόντων της 3Ε. Η δίκη προσδιορίστηκε στις 4 Ιουνίου 2015 αλλά αναβλήθηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου 2016, λόγω λήξης ωραρίου του δικαστηρίου.
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι απεργοί κατηγορούν την εταιρία ότι δεν έχει «κανένα αίσθημα εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», ότι «έχει προχωρήσει σε κλείσιμο κρίσιμων τοπικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, διακοπή δραστηριοτήτων, περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την κλιμακούμενη ένταση εταιρίας και εργαζομένων», ότι «διαφημίζει πως μένει Ελλάδα τη στιγμή που έχει κλείσει τα εργοστάσια της σε Κέρκυρα, Ρόδο, Αθήνα, Μεσολόγγι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη» και ότι «παραπλανά τους καταναλωτές με καθαρά προπαγανδιστικές διαφημίσεις που παρουσιάζουν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εν πλήρη λειτουργία ενώ το εργοστάσιο εξακολουθεί να είναι κλειστό και ο αγώνας τους συνεχίζεται».
Από την πλευρά της η Εταιρία (μόνο το 2015 απέσπασε 4 σημαντικές διακρίσεις στα Hellenic Responsible Business Awards, για την έμπρακτη δέσμευσή της μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί, την ενίσχυση του δυναμικού της με νέους απόφοιτους, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή στην κοινωνία) δηλώνει πως «προχωρά σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (και όχι σε απολύσεις) με ισχυρά κίνητρα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου στον Βόλο» το οποίο βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία «και συγκεκριμένα με μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων γα 2 χρόνια κατά μέσο όρο, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για 2,5 χρόνια και κάλυψη εξόδων παιδικού σταθμού για ένα έτος». Ανάλογα κίνητρα είχε προτείνει και στους απεργούς του δικτύου διανομής Θεσσαλονίκης (να μετατραπούν σε επιχειρηματίες, υποστήριξη στην απόκτηση μέσων μεταφοράς και εξασφαλισμένα συμβόλαια μεταφορικού έργου). Αναμφισβήτητα, οι πρακτικές αυτές δείχνουν ένα κοινωνικό πρόσωπο το οποίο όμως δεν έχει καμιά σχέση με τις πρακτικές αντιμετώπισης των απεργών – εργαζομένων.
Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κοινωνική αποδοχή μιας εταιρίας, όσο μεγάλη και αν θεωρείται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την ανάπτυξη των πωλήσεων της. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, αργά ή γρήγορα, το πληρώνουν πανάκριβα. Και η Coca-Cola Τρία Έψιλον, κατά την γνώμη μας, καταβάλλει αυτό ακριβώς το τίμημα.
Επίσης, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η άμεση λειτουργία μιας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης θα αποδείξει πρακτικά και πανηγυρικά την κοινωνική ευαισθησία της εταιρίας, θα βάλει τέλος σε μια κινητοποίηση δύο ετών που δείχνει να αντιμετωπίζεται με την περιφρόνηση ενός τεράστιου Γολιάθ απέναντι σε ένα μικρό Δαβίδ ξεχνώντας το βιβλικό πάθημα και θα αποφύγει την αναπόφευκτη «αρνητική διαφήμιση» της εταιρίας η οποία σίγουρα θα προκύψει σε περίπτωση καταδίκης απεργών σε αποζημιώσεις που είναι αδύνατο να πληρώσουν.
Η πλευρά των συνδικαλιστών πρέπει να αντιληφτεί επιτέλους ότι οι χρυσές εποχές της ευημερίας, των εξωφρενικών και παράλογων απαιτήσεων που έκλειναν επιχειρήσεις και στέλνανε στην ανεργία αθώους εργαζόμενους ανήκουν στο παρελθόν, όπως και οι προ πολλού ξεπερασμένες καραμέλες του τύπου «ο νόμος που είναι το δίκαιο του εργάτη» που επί ολόκληρες δεκαετίες αυθαιρετούσαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας. Σήμερα, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος έχουνε αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις, με την σχέση εξάρτησης του εργαζόμενου να αντισταθμίζεται με την υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη.
Εμείς ειλικρινά ευχόμαστε, έστω και τώρα, να επικρατήσει η κοινή λογική με ένα αίσιο τέλος γιατί η αιμορραγία, όσο και αν οι εμπλεκόμενοι την υποβαθμίζουν συστηματικά, κινδυνεύει να μετατραπεί σε υπαραχνοειδή αιμορραγία με πολύ σοβαρότερες συνέπειες για όλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου