Πριν από 10 χρόνια, στη σελίδα 543 του έργου μου: «Η εθνική μειοδοσία του ονόματος της Μακεδονίας» (εκδ. «Γεωργιάδη»), έγραφα ότι «πολλοί στην Ελλάδα κυκλοφορούν με ξένο μυαλό».
Το να μη γνωρίζεις είναι θεμιτό. Το να μη θέλεις να μάθεις είναι ανθρώπινο, γιατί η γνώση απαιτεί πολυετή μόχθο και γιατί όπως διδάσκει η Διαλεκτική Λογική «δεν βγαίνει ξαφνικά, όπως η σφαίρα από την κάννη του όπλου». Το να αντιγράφεις όμως και να αποσιωπάς τις πηγές είναι πρόστυχο. Αυτό συμβαίνει εσχάτως και με πολλά παπαγαλάκια και «ειδικώς», που πιπιλίζουν την Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική, με τις οποίες δεν είχαν καμμία απολύτως σχέση στο απώτερο παρελθόν. Επειδή έχω το «κουσούρι» να διαβάζω, έχω στα χέρια μου το βιβλίο του Δημητρίου Καρακώστα, με τίτλο «τομή εις τα γεγονότα» (1964-2008), εκδ. β’, ιδίου, Αθήνα 2008).
Εν όψει του γεγονότος ότι ο συγγραφέας έχει άμεσο γνώση των γεγονότων της Κυπριακής Τραγωδίας, κατά την πρώτη φάση της οποίας, τον Ιούλιο του 1974, ήταν «υπουργός παρά των Πρωθυπουργώ», οι απόψεις του επί του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού προβλήματος της Κύπρου αποκτά βαρύνουσα σημασία ανεξαρτήτως των οποιονδήποτε άλλων διαφωνιών.
Πέραν τούτου, όπως προκύπτει από τα περιεχόμενα του πιο πάνω έργου του, ανέδειξε τα ζητήματα τα οποία άπτονται της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσεως της Ελλάδας, πριν από τρεις δεκαετίες.
Το γεγονός αυτό καταγράφεται σε μια σειρά συνεντεύξεών του, που έδωσε τον Ιούλιο του 1997 με θέμα: «Επί του όλου Γεωπολιτικού και Γεωστρατηγικού προβλήματος της Ελλάδος από του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερον» (βλ. «Τομή», οπ.π. σελ. 269-320). Για τη σημασία των λεγόμενων του Καρακώστα είναι χαρακτηριστική τούτη η φράση του δημοσιογράφου, ο οποίος στην έναρξη της τελευταίας συνέντευξης αρχίζει έτσι: «Σήμερα με τον κ. Καρακώστα θα ολοκληρώσουμε τη σημαδιακή συνέντευξη, η οποία προκάλεσε πάρα πολλές εντυπώσεις και ως τώρα τα μηνύματα που έρχονται εις την εκπομπή είναι θετικά» (βλ. σελ. 303).
Θα τελειώσω με τη συνέντευξη του ιδίου, στον δημοσιογράφο Β. Παπαδόπουλος, της 11ης Δεκεμβρίου 1998, με θέμα: «Το συμμαχικόν και ευρωπαϊκόν ζήτημα Ελλάδος και Κύπρου».
Ο δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας τον συνεντευξηαζόμενο λέει: «… θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση που ξεκινήσαμε χθες με τον κ. Δημήτρη Καρακώστα, καθηγητή και συνεργάτη του Πέτρου Γαρουφαλιά…» (σελ. 352-370). Μέσα από τις 800 σελίδες αυτού του ντοκουμενταρισμένου έργου ο συγγραφέας ξεδιπλώνει και ανατέμνει τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος και καλό θα ήταν για όσους λίαν οψίμως αναφέρονται σ’ αυτό το ευαίσθητο εθνικό θέμα, να ενημερωθούν πριν πουν!
Όσο για τον γράφοντα, αναδεικνύει το ζήτημα αυτό σε μια ιστορική έρευνα που εκτείνεται σε χρονική περίοδο διακοσίων χρόνων και η οποία φέρει τον τίτλο: «Η ουτοπία της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας».
Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με τον Δρ. Σπύρο Δημητρίου και έχει ως καταληκτικό συμπέρασμα τούτο: Η Ελλάδα, θέλει, δεν θέλει, ανήκει στην επιρροή των ΗΠΑ, οι οποίες δεν εγκαταλείπουν την ζωτική θέση της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό αποτελεί καταστάλαγμα ιστορικών και διπλωματικών γεγονότων από την εποχή της Ιόνιου Πολιτείας μέχρι σήμερα.
ΣΗΜ: Οι συνεντεύξεις του Δ. Καρακώστα δόθηκαν στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Β. Παπαδόπουλο, που είχε την εκπομπή: «Κάθε Μεσημέρι».
Αθήνα 27/08/2015
Πολιτικές υποθήκες:
Αριστοτέλης: «Έκαστος άνθρωπος επιθυμεί τα αγαθά προς χάριν του εαυτού του»
Ο ίδιος: «Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να διάγει τη ζωή του έχοντας ως σύντροφον τον εαυτόν του»
Λ. Πιραντέλο: «Ένας άνθρωπος έχει μέσα του εκατό πιθανούς ανθρωπαρίους»
Α. Μωρουά: «Η ζωή είναι ένας χορός μασκοφόρων»
Σωκράτης: «Πες μου κάτι και θα αποδείξω το αντίθετο, μετά πες μου το αντίθετο και θ’ αποδείξω και αυτό το αντίθετο»
Κ.Παλαμάς: «Κι η αλήθεια είναι μικρή, μισόσβηστη, καντήλα, που μας δείχνει πιο πηχτή, τριγύρω τη μαυρίλα»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου