http://www.fotgrammi.gr/index.php/news-tama/968-30615------
Σωματεῖον
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕ - ΟΥΤΕ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΘΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ 210-3254321, 2
ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ 210-3236978
E MAIL fot_gram@otenet.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.fotgrammi.gr
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
30.6.2015
Δημοψηφίσματα ἐπιβάλλεται νὰ γίνωνται ὄχι μόνο γιὰ κρίσιμα ἐθνικὰ θέματα, ἀλλὰ καὶ γιὰ σοβαρὰ κοινωνικὰ ζητήματα, ὅπως τὸ ἄρθρο 44 τοῦ Συντάγματος ρητῶς ἐπιτάσσει, καθὼς καὶ γιὰ δημοσιοοικονομικά καὶ θρησκευτικὰ θέματα μὲ ἀπόλυτη πλειοψηφία, ὑπὸ τὴν προϋπόθεσι ὅτι θὰ ὑπάρχῃ πολὺς χρόνος γιὰ ἀντικειμενικὴ ἐνημέρωσι τοῦ κυριάρχου λαοῦ καὶ ὄχι νὰ καταλαμβάνεται ὁ λαὸς ἐξ ἀπήνης καὶ νὰ ἐκβιάζεται.
Τὰ ψηφοδέλτια πρέπει νὰ εἶναι σαφέστατα καὶ λίαν διακριτά. Προπαντὸς δὲ νὰ ὑπάρχῃ ἐγγυημένο ἐχέγγυο γιὰ τὴν ἄκρα διαφάνεια, πρᾶγμα τὸ ὁποῖο ἐγγυᾶται μόνο ἡ κλήρωσι ἀπὸ τριπλάσιους Δικαστικοὺς λειτουργούς, Δικηγόρους, Ἐκπαιδευτικούς, ἐγγραμμάτους συνταξιούχους ἰδιωτικοῦ καὶ δημοσίου τομέα, Στρατιωτικούς, Ἀστυνομικούς, Ἰατρούς, Φαρμακοποιούς, Μηχανικούς, Κληρικούς, κ.λπ.
Μόνον ἔτσι θὰ εἶναι τὰ δημοψηφίσματα ἀποτέλεσμα ἐλευθέρας βουλήσεως καὶ ὄχι συναισθηματισμοῦ καὶ ὀργῆς.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
Δημοψηφίσματα στην Ελλάδα
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, έχουν διεξαχθεί επτά δημοψηφίσματα σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση συντάγματος :
1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.
1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.
1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως "νόθο δημοψήφισμα". Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το "όχι" απέσπασε μόλις το 2,12%.
1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.
1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το "ναι" αποσπά ποσοστό 92,21% και το "όχι" το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της Απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.
1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ –
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
- See more at: http://www.fotgrammi.gr/index.php/news-tama/968-30615------#sthash.GhkCfiaK.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου