Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

15 σελίδες υπέρ της Ελλάδας η Monde, αλλά εδώ έχουμε το κανάλι του μεγαλοαπατεώνα Κυριακίδη #Skai_xeftiles

http://olympia.gr/2015/07/05/15-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B7-monde-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%AD/

Από την Μαρία Δεναξά
!! Le Monde πρωτοσέλιδο: To μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα !!!
Δεν έχει ξαναγίνει! => H εφημερίδα Le Monde με 15σελιδο αφιέρωμα της στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας!
Θεωρεί ότι η ελληνική κρίση αναδεικνύει τα ελαττώματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την αδιαλλαξία μέρους της γερμανικής δεξιάς, ενώ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος.
Παρακάτω μια γεύση =>


«Το πολυσέλιδο αφιέρωμα της Le Monde δίνει την εντύπωση ότι η εφημερίδα ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος και παίρνει εμμέσως πλην σαφώς θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαία η πρωτοσέλιδη συνέντευξη του γνωστού οικονομολόγου Τομά Πικετι υπέρ του βέτο της Γαλλίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη. Δεν διαφαίνεται ότι η εφημερίδα τάσσεται υπέρ του ναι ή του όχι αλλά θεωρεί ότι η ελληνική κρίση αναδεικνύει τα ελαττώματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την αδιαλλαξία μέρους της γερμανικής δεξιάς, ενώ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος.
LE MONDE ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα»
Το πρωτοσέλιδο εστιάζει στην αγωνία για την επόμενη μέρα σε μια κοινωνία ολοένα και περισσότερο διαιρεμένη. Αναφέρεται στις χθεσινές διαδηλώσεις στην Αθήνα αλλά και στις δηλώσεις Ρέγκλινγκ σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται επίσημα σε χρεοκοπία, παρότι ο Ντόναλντ Τουσκ καλεί μέσα από συν/ξη στο Politico να αποφεύγονται τα δραματικά μηνύματα εφόσον το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση η πίεση των πιστωτών στην κυβέρνηση Τσίπρα την επόμενη του δημοψηφίσματος θα είναι τεράστια, καταλήγει ο συντάκτης.
Πρωτοσέλιδη συνέντευξη του γνωστού οικονομολόγου Τομά Πικετί «Ο Ολάντ πρέπει να θέσει βέτο στην έξοδο της Ελλάδος»
Σε πρωτοσέλιδο, διόλου τυχαίο, λόγω των γνωστών θέσεων του υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδος ο Τομά Πικετί τάσσεται υπέρ της υποστήριξης της Γαλλίας έναντι της Ελλάδος. Σε ερώτηση πως κρίνει τη στάση Ολάντ που φαίνεται να κρύβεται πίσω από τη Μέρκελ ο Πικετί θεωρεί ότι ο Ολάντ θα πρέπει να θέσει βέτο στην έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εξετασθεί η αναδιάρθρωση του χρέους εφόσον έχουν οι εταίροι προδώσει την υπόσχεση του Νοεμβρίου του 2012.
Σε δεύτερη ερώτηση κατά πόσο ένα τέτοιο βέτο ίσως αποδειχθεί αδύναμο με συνέπεια η Ελλάδα να πάθει ασφυξία ο Πικετί υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν συνεχίσει η Ευρώπη να τηρεί μια άνευρη στάση και αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα πάει πιο κοντά στη Ρωσία. Καταλήγοντας ο Πικετί υποστηρίζει ότι «έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που πιστεύουν ότι με την έξοδο της Ελλάδος θα πειθαρχηθεί και θα σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη».
Όταν η Ελλάδα επέλεξε τις Βρυξέλλες
Άρθρο αναλύει την κρισιμότητα της κατάστασης δεδομένης της δύσκολης περίστασης που βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και της προθεσμίας της 20 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να ξεπληρώσει 3,5 δις στην ΕΚΤ. Ο Τσίπρας δεν αποκαλύπτει τι θέλει να κάνει την επόμενη ημέρα. Κρίνεται ότι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα με το όχι αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι το 2018 θα χρειαστούν 50 δις και μια αναδιάρθρωση. Ακόμα και σε περίπτωση ναι όμως προκειμένου να υπάρξει κάποια συμφωνία θα χρειαστεί χρόνος όπως λέει ο Σόυμπλε.
Η βραδιά που η Αθήνα βρέθηκε κοντά στην έξοδο
Άρθρο εξετάζει κατά πόσο η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη αν επικρατήσει το όχι. Είτε η ελληνική κυβέρνηση θα βρει ανοιχτές πόρτες στις διαπραγματεύσεις είτε θα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα τηρήσουν σκληρή στάση. Από την άλλη οι Συνθήκες δεν επιτρέπουν την έξοδο της Ελλάδος. Κομβικός ο ρόλος της ΕΚΤ σε κάθε περίπτωση αναφορικά με την συνέχιση παροχής ρευστότητας στις ελλ τράπεζες μέσω του ELA. Υψηλά ιστάμενες ευρωπαϊκές πηγές πάντως διαβεβαίωναν ότι το πιο κοστοβόρο σενάριο είναι αυτό του Grexit παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον σύνδεση μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών. Άλλη πηγή από Βρυξέλλες κρίνει ότι πάντα η Ε.Ε. βρίσκει λύσεις αν θα αποτύγχανε αυτή τη φορά θα υπάρξει αντίδραση των επενδυτών.
Οι απαισιόδοξοι δεν αποκλείουν αποσύνθεση της ευρωζώνης
Άρθρο εξετάζει τα φαινόμενα της επιστροφής στη δραχμή, της εσωτερικής υποτίμησης και μετά τη μεταβατική φάση ενός θετικού αποτελέσματος στην ελληνική οικονομία που θα σημάνει αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Στους υπόλοιπους η έξοδος θα έχει καταλυτικές συνέπειες ιδίως στην κοινή γνώμη αλλά και στα άλλα υπερχρεωμένα κράτη δεδομένου ότι δεν ακολουθούν όλοι το γερμανικό μοντέλο όπως διατείνεται ο François Heisbourg, από το Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών ο οποίος προσθέτει ότι όπως και στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο οι πρωταγωνιστές δεν αναζητούν το πώς θα αποφύγουν τον πόλεμο αλλά το πώς θα οργανώσουν την άμυνά τους την ίδια στιγμή που Έλληνες και Γερμανοί αποφεύγουν τις ευθύνες τους όσον αφορά ένα Grexit. O Heisbourg φοβάται ότι «θα στείλουμε την Ελλάδα μεταξύ Βαλκανίων και Ανατολής». Το άρθρο καταλήγοντας επισημαίνει ότι ενώ δεν προβλέπεται έξοδος από τη νομισματική ένωση προβλέπεται έξοδος από την Ε.Ε. βάσει του άρθρου 50.
Η μαύρη εργασία δεν γνωρίζει κρίση στην Ελλάδα.
Ρεπορτάζ για τη μαύρη εργασία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η κρίση έχει εντείνει το φαινόμενο. Παράλληλα η εκτίμηση της είναι πολύ δύσκολη και η μείωση των ποινών από το 2013 δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και περιορισμό του φαινομένου δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει μειωθεί και ο αριθμός των ελέγχων. Δυσκολία υπάρχει και στον έλεγχο της παράνομης εργασίας των μεταναστών. Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι δυστυχώς ο καλύτερος τρόπος να παραμένει κάποιος στην αγορά εργασίας είναι μέσω της μαύρης εργασίας εφόσον όλα τα δεδομένα οδηγούν στην αποδοχή αυτής της κατάστασης.
.
Η δύσκολη θέση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών
Άρθρο εξετάζει την έλλειψη συμμαχιών από πλευράς της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, πέραν της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αναφέρονται τα παραδείγματα Ρέντζι, Πορτογαλίας και Ισπανίας.Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, βλέπε Γκάμπριελ, κατηγορούν τον Τσίπρα ότι δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις ενώ τακτικά ξέρουν ότι πρέπει να απευθυνθούν στο χώρο του κέντρου σε ότι αφορά το εσωτερικό τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ιταλούς ενώ στην Ισπανία αν κερδίσει το όχι στο δημοψήφισμα θα πριμοδοτηθεί το Ποδέμος.
Ποιοι θέλουν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ
Μέρος της ευρωπαϊκής δεξιάς σύμφωνα με το άρθρο δεν σκοπεύει να δώσει ούτε τα παραμικρά περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση. Παράδειγμα ο Manfred Weber πρόεδρος του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος ή το συντηρητικό κόμμα στην Ισπανία λόγω του φόβου των Ποδέμος. Αλλοι (Γιούνκερ, Ολάντ, Ρέντζι) προσπάθησαν να πείσουν τον Τσίπρα να συμμαχήσει με πιο συμφιλιωτικά κόμματα όπως το ΠΟΤΑΜΙ. Στη συνέχεια οι αδεξιότητες της ελλ κυβέρνησης και το εγώ του Βαρουφάκη αποδιοργάνωσαν και ακολούθως αγανάκτησαν τα μέλη της Ευρωζώνης. Εδώ και μήνες στις Βρυξέλλες μιλούσαν για δημοψήφισμα ώστε ο Τσίπρας να δώσει τη θέση του ή να σχηματίσει έναν άλλο συνασπισμό. Πολλοί πιστεύουν ότι έτσι θα πετύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή και να φύγει η ελλ κυβέρνηση και να υπάρξει Grexit. Aν κερδίσει το όχι τότε όσοι δεν θέλουν τον Τσίπρα δεν θα του δώσουν κανένα περιθώριο στις διαπραγματεύσεις..
H EΥΡΩΠΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Άρθρο τονίζει στην εισαγωγή ότι η έξοδος της Ελλάδος θα σήμαινε παταγώδη αποτυχία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Κατ’ αρχάς δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες. Ο μόνος πραγματικά ομοσπονδιακός θεσμός απέναντι στην κρίση είναι η ΕΚΤ. Πρωτοβουλίες απέναντι στην Ελλάδα ανέλαβε και ο Γιούνκερ κόντρα στο ΔΝΤ και στα ΚΜ που ενοχλούνταν από την ελληνική στάση. Με την πρόφαση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επιθετική οι υποικ του Γιούρογκρουπ περιχαρακώθηκαν στα οικονομικά τους και δεν μπόρεσαν να βγουν μπροστά από την δυσκολία. Ρέτζι και Ολάντ υπήρξαν δραστήριοι αλλά όχι αρκετά για να πείσουν την Μέρκελ. Παρά το ότι ο Σουλτς από το Ευρωκοινοβούλιο προσπάθησε να συνεργαστεί με το Γιούνκερ για μια συμφωνία αλλά το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο δεν διαθέτει καμία αρμοδιότητα για να ελέγξει την τρόικα. Άλλα κοινοβούλια όπως η Μπούντεσταγκ ήταν πολύ πιο δραστήρια εφόσον πρέπει να επικυρώνουν συμφωνίες σε αντίθεση με το γαλλικό Κοινοβούλιο για παράδειγμα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Europanova θα πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική ολοκλήρωση ώστε η Ε.Ε. να μπορεί να λαμβάνει δυναμικές αποφάσεις. Άλλοι όπως η Fondation Madariaga-Collège d’Europe τάσσονται υπέρ της αρχής της δημοσιονομικής αλληλεγγύης στοιχείο που είναι θεμελιώδες σε μια ομοσπονδιακή ένωση.
Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο πληγωμένος Ευρωπαίος
Άρθρο υπογραμμίζει στον υπότιτλο ότι από το ξεκίνημα της κρίσης ο Γιούνκερ δουλεύει για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και εταίρων. Επεξηγούνται οι προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να πείσει τον Τσίπρα και να του εξηγήσει το πώς «παίζεται» η ευρωπαϊκή πολιτική με αποτέλεσμα στο τέλος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Αυτή η εμπιστοσύνη δοκιμάστηκε στις 5 Ιουνίου όταν ο Τσίπρας χαρακτήρισε παράλογες τις μεταρρυθμίσεις που του προτάθηκαν με αποτέλεσμα το Γιούνκερ να αισθανθεί προδομένος. Η δέσμευση του Γιούνκερ οφείλεται σύμφωνα με σχόλιο Γερμανού ευρωβουλευτή στην ενστικτώδη και συγκινησιακή δέσμευση του Γιούνκερ απέναντι στην Ελλάδα. Η ξεροκεφαλιά του να γλυτώσει την Ένωση οφείλεται και μια συνεχή αναφορά στον Πόλεμο, όπου ο πατέρας του είχε καταταχθεί στη Βέρμαχτ. Πηγές των Βρυξελλών θεωρούν ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί ενώ θεωρείται ότι δεν μοιράζεται πολλά με το Ευρ. Λαϊκό Κόμμα. Ο ίδιος όμως φαίνεται να φοβάται ότι η Κυριακή μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα που θα ραγίσει την καρδιά του.
Άλλα άρθρα
Η Κριστίν Λαγκάρντ αδιάλλακτη απέναντι στην Αθήνα
Δεν εμπιστεύεται πλέον τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Μάριο Ντράγκι, ο απτόητος ντοτόρε της ευρωζώνης
Σε περίπτωση που κερδίσει το όχι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σώσει τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Πόλεμος των δημοκρατιών
Άρθρο με υπότιτλο «Δύο δημοκρατικές νομιμότητες είναι αντιμέτωπες στην κρίση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Οι Έλληνες απευθύνονται στην λαϊκή κυριαρχία και η τρόικα αντιπροσωπεύει τη διακυβέρνηση των υπερεθνικών θεσμών».
Να συνεχίσουμε την Οδύσσεια μαζί με την Αθήνα
Άρθρο των Ντελόρ, Λαμύ και Βιτορίνο σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Ε.Ε. πρέπει να ξεπεράσουν τα τακτικά παιγνίδια και την αμοιβαία καχυποψία γιατί αυτός είναι ο αναγκαίος όρος ώστε να ξαναχτιστεί το ελληνικό κράτος και η οικονομία του.
Συνέντευξη Κον Μπεντίτ «Αντίθεση μεταξύ δύο γελοιογραφιών»
Μόνο με έναν ουσιαστικό φεντεραλισμό θα υπάρξει έξοδος από την κρίση..
Άρθρο Τζόζεφ Στίγκιτς « Έχει δίκιο η Ελλάδα που αρνείται την επιβολή της τρόικας» «

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου