Όταν πριν από μερικές εβδομάδες άνοιξε ξαφνικά θέμα άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών, η κυβέρνηση έσπευσε να το κλείσει λέγοντας ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από την τρόικα. Τότε ήταν και η συγκυρία λανθασμένη, το κλίμα ήταν καλύτερο και τέτοιες κουβέντες είχαν προκαλέσει απανωτά εγκεφαλικά στο Μαξίμου.
Όμως, χθες, το θέμα που καίει χιλιάδες Έλληνες άνοιξε πλέον και επισήμως και τώρα κανείς δεν έσπευσε να το βάλει στον πάγο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς προανήγγειλε τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει σχέδιο που θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια για να μην βγουν τα ακίνητα στο σφυρί.
Ουσιαστικά απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί, όμως, όχι για όλους καθώς θα υπάρχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, κοινωνικά κριτήρια, αν δηλαδή είναι κάποιος άνεργος, πολύτεκνος κ.λπ. Επίσης, εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μη βγαίνει στο σφυρί το σπίτι κάποιου που έχει ελάχιστα εισοδήματα. Θα λαμβάνεται επίσης υπόψη το μέγεθος του ακινήτου και το ύψος του δανείου καθώς δε μπορεί να έχουν ίδια μεταχείριση οι ιδιοκτήτες πανάκριβων βιλών με κάποιον που έχει ένα δυαράκι. Με την απαγόρευση των πλειστηριασμών για όλους είχαν υπάρξει περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες πανάκριβων σπιτιών στα βόρεια προάστια δεν πλήρωναν το δάνειό τους αλλά κανείς δεν μπορούσε να τους «κουνήσει» από την περιουσία τους που κόστιζε εκατομμύρια ευρώ.
Υπ’ αυτή την έννοια είναι σωστό το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, όπως και το να μπουν εισοδηματικά κριτήρια αφού είναι πολλοί οι «μπαταχτσήδες» που δεν πληρώνουν συστηματικά, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, εκμεταλλευόμενοι την ασυλία που υπάρχει στο χώρο των ακινήτων.
Ωστόσο, από τις αρχές του επόμενου χρόνου, ουσιαστικά μπαίνει τέλος στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα καταργηθούν και οι εξαιρέσεις, οπότε θα πάμε σε μια γενικευμένη απελευθέρωση. Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία και την οικονομία, οποιεσδήποτε κινήσεις πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή διότι μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη χώρα.
Πρώτα – πρώτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες προχωρούν σε γενναίες ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων και δεν κοροϊδεύουν τους δανειολήπτες που πράγματι δεν έχουν να πληρώσουν. Όταν τα εισοδήματα των περισσότερων πολιτών έχουν μειωθεί 30% και 40%, αν δεν είναι περισσότερο εξαιτίας της ανεργίας, τότε το μόνο που τους έχει απομείνει είναι το σπίτι που μένουν. Πώς, λοιπόν, θα έρθει κάποιος να τους το πάρει λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων; Εκεί θα υπάρξει πραγματικά κοινωνική έκρηξη.
Προτού, λοιπόν, οι τράπεζες βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα θα πρέπει να κάνουν ρυθμίσεις πραγματικές κι όχι για τα μάτια του κόσμου. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα εμπόδια που κρύβουν οι ρυθμίσεις που έχουν πρόσφατα εγκριθεί.
Επίσης, είναι προτιμότερο για τις τράπεζες να τα βρουν με τον πελάτη τους, έστω κι αν χάσουν μέρος των χρημάτων που έδωσαν ή που θα έβγαζαν με τα πολλές φορές ληστρικά επιτόκια, παρά να κάνουν εξώσεις στους ιδιοκτήτες. Άλλωστε, σε μια ημιθανή κτηματαγορά, τι να τα κάνουν οι τράπεζες τα ακίνητα που κανείς δεν αγοράζει. Μεγαλύτερη χασούρα θα έχουν αν τα πουλήσουν κάτω από το 50% ή 70% της αξίας τους, από το να κάνουν γενναιότερες ρυθμίσεις δανείων.
Επίσης, με το να πέσουν χιλιάδες κατασχεμένα και φθηνά ακίνητα, αυτό που θα συμβεί είναι η κατάρρευση των τιμών σε όλη την αγορά. Κάποιοι λένε ότι αυτό επιδιώκει η τρόικα ώστε να έρθουν οι ξένοι και να τα αγοράσουν κοψοχρονιά. Όμως, τι να το κάνει το σπίτι στη Δραπετσώνα ή στα Πατήσια ο ξένος; Το πολύ – πολύ κάποια εγχώρια λαμόγια να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, κι αυτούς πρέπει να τους προσέξει πολύ η κυβέρνηση. Άλλωστε, η εμπειρία των πλειστηριασμών στο παρελθόν δεν είναι καθόλου καλή με τα «κοράκια» και τις συμμορίες να πλουτίζουν αγοράζοντας τζάμπα την περιουσία του κοσμάκη.
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που πρέπει να μελετηθεί καλά πριν γίνει. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να προστατευτούν οι πραγματικά αναξιοπαθούντες ιδιοκτήτες σπιτιών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πολύ διότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά και στην κοινωνία και στο ήδη διάτρητο πολιτικό σύστημα. Σκεφτείτε μόνο τι έχει να γίνει αν βλέπουμε εικόνες στην τηλεόραση με δικαστικούς επιμελητές να πετάνε έξω μια οικογένεια γιατί δεν πλήρωνε το δάνειο, όχι γιατί δεν ήθελε αλλά γιατί δεν μπορούσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου