http://www.kourdistoportocali.com/articles/18563.htm
Ένα πολύ βρόμικοπαιχνίδι με πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις παίζεται τον τελευταίο καιρό στον άξονα Μόσχα-Αθήνα-Ουάσιγκτον.
Η απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ δεν περίμενε ίσως κανείς ότι θα προκαλούσε ένα απίστευτο γαϊτανάκι με κινήσεις, δηλώσεις, παρασκήνιο και πολιτικές ίντριγκες.
Με απανωτά δημοσιεύματα το antinews έγραφε ότι γίνεται μεγάλος χαμός και ασκούνται αφόρητες πιέσεις σχετικά με το που θα καταλήξει η ΔΕΠΑ, κατά κύριο λόγο. Το πάνω χέρι στην όλη διαγωνιστική διαδικασία έχουν οι Ρώσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η Sintez έχει προσφέρει 1,9 δις και για τις δύο εταιρείες ενώ η επίσης ρωσική Gazprom έχει δώσει 900 εκατ. ευρώ μόνο για τη ΔΕΠΑ. Οι άλλες προσφορές των Αζέρων της Socar και των ελληνικών M&M Gas (Motor Oil και Μυτιληναίος) και το group PPF – ΓΕΚ δεν μπορούσαν εξ’ αρχής να παρακολουθήσουν τον τρελό χορό εκατομμυρίων των Ρώσων.
Μόλις έγιναν γνωστές οι προσφορές ήταν από όλους φανερό ότι οι Ρώσοι δεν ήθελαν να χάσουν με τίποτε τη ΔΕΠΑ καθώς τη θεωρούν βάση για τη διατήρηση και επέκταση της δύναμής τους στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. Θα έκαναν ότι είναι δυνατόν για να την αποκτήσουν, άλλωστε τα τιμήματα που δόθηκαν είναι υπερδιπλάσια από των άλλων διεκδικητών, κάτι που δείχνει ότι ήθελαν πάρα πολύ τις δύο ελληνικές εταιρείες.
Τότε ξεκίνησε ένα απίστευτο παρασκήνιο που εμπλέκεται ξεκάθαρα ο αμερικανικός παράγοντας. Πότε με διαρροές και πότε με τα λόμπι που ελέγχουν στην Αθήνα, οι ΗΠΑ έδειξαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι οι Ρώσοι είναι στην πρώτη θέση της γραμμής εκκίνησης για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Από κοντά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν βλέπουν με καλό μάτι τη ρωσική κυριαρχία στην περιοχή και πιέζουν με τους δικούς τους τρόπους.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Ένα τεράστιο δίλημμα για το τι πρέπει να κάνει. Όπως είναι λογικό πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση – μαμούθ των Ρώσων και τους δώσει τις δύο εταιρείες, ανοίγοντας ορθάνοιχτη την πόρτα για την Ευρώπη. Μάλιστα, στο παρασκήνιο ακούγονται οι φήμες και για προσπάθεια της Sintez να αγοράσει και τα ΕΛΠΕ από τον Λάτση σε περίπτωση που ήταν οι πλειοδότες για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε θα δημιουργούνταν μια ρωσική «βάση» μέσα στην Ελλάδα και ο παράγοντας Πούτιν θα έπαιζε κυρίαρχο ρόλο σε μια περιοχή όπου οι Αμερικανοί θεωρούν δικό τους «οικόπεδο». Το λογικό λοιπόν ήταν η κυβέρνηση να πάρει τα πολλά ρούβλια και να τελειώνει η υπόθεση. Όμως, η καθυστέρηση που παρατηρείται σχετίζεται με το αμερικανικό βέτο που έχει μπει κάτω από το τραπέζι και που όμως φαίνεται να τίθεται πλέον και επίσημα.
Καθόλου τυχαία δεν είναι η παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ρούμπιν στην υπογραφή της συμφωνίας για τον ΤΑΡ. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να γίνει ένας αγωγός που θα παρακάμψει τη Ρωσία και θα προσφέρει φθηνό αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Όμως, ο Ρούμπιν στις συζητήσεις που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους φέρεται να έθεσε θέμα ΔΕΠΑ. Να είπε δηλαδή ότι αν η εταιρεία γίνει «Ρωσική» τότε τινάζεται στον αέρα ο αγωγός ΤΑΡ που τόσο πολύ προσπαθεί η κυβέρνηση να φτιάξει.
Καθόλου άσχετο με τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ δεν είναι και μια «ψύχρανση» των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον με υπαίτια τη δεύτερη. Ο Αντώνης Σαμαράς ακόμη δεν έχει συναντήσει τον Μπ. Ομπάμα και γι’ αυτό ευθύνονται οι Αμερικανοί.
Επίσης, πόσο τυχαίος είναι ο ξαφνικός έρωτας του Αλέξη Τσίπρα με τους Αμερικανούς, πρώτα με το ταξίδι και στη συνέχεια με τον Ρούμπιν που συνάντησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικές ημέρες για δεύτερη φορά στην Αθήνα;
Οι Αμερικανοί δείχνουν να πριμοδοτούν τον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας έτσι να πιέσουν την κυβέρνηση να υποκύψει σε όσα απαιτούν.
Ούτε τυχαίος είναι ο «πάγος» που έβαλε το ΔΝΤ και η Κομισιόν για τη χαλάρωση του προγράμματος εξαιτίας του λάθους με τον πολλαπλασιαστή. Ένα μήνυμα είναι στην κυβέρνηση να προσέξει τι κάνει στο ενεργειακό ώστε να έχει θετική αντιμετώπιση όταν τεθεί θέμα βοήθειας ή νέου κουρέματος.
Από την άλλη υπάρχει και η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Οι Αμερικανοί διαμηνύουν στον Αντ. Σαμαρά να μην προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια που θα… θίξει τη γείτονα Τουρκία και θα προκαλέσει θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν κι άλλες σοβαρές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν κι έχουν σχέση με την ενέργεια και τη Ρωσία.
Άγνωστη είναι προς το παρόν η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στον εν εξελίξει ενεργειακό πόλεμο. Και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Να αποδεχθεί την πρόταση – μαμούθ των Ρώσων και να πάει κόντρα στη Δύση ή να δώσει τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ εκεί που θέλει η Ουάσιγκτον να τις δώσει;
Η ουσία είναι ότι τα λόμπι και από τις δύο πλευρές έχουν πάρει φωτιά, ενώ εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι με παρουσία και στα Media αλλάζουν στρατόπεδο ανάλογα με τα συμφέροντα. Για παράδειγμα, ονόματα δε θα πούμε, μεγάλος όμιλος «παίζει» με χίλια τους Ρώσους γιατί δε θέλει η ΔΕΠΑ να καταλήξει στον Βαρδινογιάννη.
Κάποιοι άλλοι δε βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή των Αμερικανών που πιέζουν αφόρητα και θέτουν θέμα ακόμη και κυβερνητικής συνοχής. Κι όποιος κατάλαβε – κατάλαβε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου