Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

WSJ: Η Τρόϊκα μπορεί να …ρίξει την κυβέρνηση!


Χωρίς διάθεση εκπτώσεων, μεταφέροντας την «κόπωση» των εταίρων για τα συνεχή αιτήματα αναδιαπραγμάτευσης που δεν συνοδεύονται όμως από ανάλογη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και αποφασισμένοι, εν τέλει, να υιοθετήσουν σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, κατέφθασαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Επικαλούμενο πηγές με γνώση των διαθέσεων των πιστωτών, το αμερικανικό έντυπο αναφέρει μάλιστα ότι οι πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει το τριμερές επιτελείο, ίσως θέσει τους πιστωτές σε τροχιά σύγκρουσης με την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση.
Ηδη, σημειώνει το άρθρο, οι υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διετή επιμήκυνση της προσαρμογής, έτυχε παγερής υποδοχής από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ, της οποίας το «δεν έχω καμιά όρεξη για διαπραγματεύσεις», μνημονεύεται ως ενδεικτικό των διαθέσεων των πιστωτών.
Η Wall Street Journal περιγράφει ως μακρύ τον κατάλογο των μη εκπληρωθεισών υποσχέσεων της ελληνικής πλευράς: «Μέχρι στιγμής η Ελλάδα απέτυχε να κλείσει τους περιττούς δημοσίους οργανισμούς, να απολύσει υπεράριθμους υπαλλήλους και να εντοπίσει τα 11,5 δισ. που πρέπει να κόψει από περιττές δαπάνες σε διάστημα δύο ετών».
Ως αποτέλεσμα των στόχων που δεν εκπληρώνονται, η τρόικα ενδέχεται να ζητήσει επιπλέον περικοπές ύψους 2 δισ. πέραν όσων έχουν ήδη ληφθεί για το 2012.
«Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει όσα υπόσχεται», δηλώνει στην WSJ αξιωματούχος με καλή γνώση των θέσεων που πρόκειται να λάβει η τρόικα.
Και συμπληρώνει: «Συνεχώς παραπονούνται ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, ενώ άλλες χώρες με παρόμοια προγράμματα επιτυγχάνουν ξεκάθαρη πρόοδο».
«Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της Ελλάδας για ευνοϊκότερους όρους, που γίνονται ενώ ταυτόχρονα αρνείται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, στέλνουν αρνητικά μηνύματα στους δανειστές», προσθέτει το δημοσίευμα
«Πολλοί στην ευρωζώνη έχουν κουραστεί με την Ελλάδα», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν μόνο για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο των 173 δισ. ευρώ δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Αυγούστου, καθώς η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες της με την κυβέρνηση.
Χωρίς την ενίσχυση αυτή, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και σχολεία, αν και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ένεση από τα φορολογικά έσοδα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί ο σκόπελος.
«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα χρήματα θα εκταμιευτούν στα τέλη Αυγούστου», ανέφερε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας είναι μία αργόσυρτη κι επίπονη εργασία που θα πρέπει να πληροί τις διαδικασίες του ΔΝΤ και του Eurogroup.
Η νέα κυβέρνηση, είπε ο αξιωματούχος, θέλει να δείξει πρώτον, ότι κάνει βήματα, πριν ζητήσει επισήμως από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ την χαλάρωση των όρων του Μνημονίου.
Αλλά κάποιοι προειδοποιούν, ότι αν η τρόικα διατηρήσει μία σκληρή γραμμή, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας.
«Δεν γνωρίζουμε την στάση που θα κρατήσει η τρόικα. Αλλά αν δεν δείξει καμία ευελιξία, η κυβέρνηση συνεργασίας θα διασπαστεί και η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη για νέες εκλογές», δηλώνει στην WSJ ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί. Και αν η τρόικα ζητήσει τόσα πολλά, θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική κρίση που θα ακολουθήσει», καταλήγει ο έλληνας αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου