http://gr.news.yahoo.com/%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-073810431.html
Η Ελλάδα θα έπρεπε να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος παρά να χάνει χρόνο προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου, δήλωσε σήμερα ο Γιόργκ Άσμουσεν, στέλεχος του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.
«Προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η επαναφορά του προγράμματος σε σωστή τροχιά» σημείωσε ο κ. Άσμουσεν που επεσήμανε ότι η εφαρμογή του μνημονίου έχει ουσιαστικά σταματήσει το τελευταίο τρίμηνο».
Ο κ. Άσμουσεν τόνισε ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εκτός από ριψοκίνδυνη είναι και ακριβή καθώς εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020, τότε θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση.
«Η καθυστέρηση της προσαρμογής είναι επικίνδυνη: θα αυξήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα το 2020 πάνω από το ποσοστό-στόχο του 120% (...) που είναι το ανώτατο όριο του τι θεωρείται βιώσιμο» για τη χώρα, δήλωσε ο Γιόργκ Άσμουσεν και πρόσθεσε:
«Η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να κάνει πιο ήπιο το πρόγραμμα. Αντ' αυτού, θα πρέπει αντί να επικεντρωθεί σε τρόπους για να μεγιστοποιήσει την επίδραση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ.Άσμουσεν.
«Με ή χωρίς» το μνημόνιο, «κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές", υποστήριξε.
Ο κ. Άσμουσεν έδωσε το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής για τη μείωση των ελλειμμάτων της και τις μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας που προωθήθηκαν στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
«Στη Γερμανία, ήταν πολύ δύσκολο, με τα συνδικάτα να αντιτίθενται. Αλλά τώρα, χρόνια αργότερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι ένας λόγος για την ύπαρξη της «σημερινής δύναμης της γερμανικής οικονομίας».
Χθες μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ο κ. Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπονται από το Μνημόνιο και κάλεσε την Αθήνα να εκπληρώσει στο 100% το αρχικό πρόγραμμα.
Επισήμανε ότι η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «για να κοπεί ένας φόρος πρέπει να επιβληθεί ένας άλλος».
Σύμφωνα με τον κ. Ασμουσεν, αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου