Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Διαγράφηκε στη Ρόδο χρέος-«κολοσσός» ύψους 321.800 ευρώ!


Τη διαγραφή χρέους – μαμούθ αποφάσισε το Ειρηνοδικείο της Ρόδου, το οποίο κούρεψε 321.800 ευρώ από το συνολικό χρέος 45χρονης δημοσίου υπαλλήλου. Είναι η πρώτη φορά όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και πανελλαδικά που προβλέπεται τόσο μεγάλη περικοπή ενός χρέους. Τις προηγούμενες μέρες, το Ειρηνοδικείο Πάτρας με απόφασή του διέγραψε το 90% των οφειλών ενός 58χρονου υπερχρεωμένου, καλώντας τον να πληρώσει μόλις 12.000 ευρώ, όμως καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αφορούσε τόσο μεγάλη διαγραφή σε πραγματικά νούμερα.
Ειδικότερα, η 45χρονη γυναίκα από τη Ρόδο είχε καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο για να συμπεριληφθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών καθώς αδυνατούσε να αποπληρώσει το χρέος της σε τράπεζες, το οποίο έφτανε τα 442.596 ευρώ. Η γυναίκα είναι διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού, το οποίο, όπως είχε αναφέρει στην αίτησή της, σπουδάζει σε άλλη πόλη και η ίδια έχει επιπλέον έξοδα να καλύψει. Η 45χρονη είχε υποχρεώσεις σε εννέα τράπεζες της περιοχής, από πιστωτικές κάρτες μέχρι και την έκδοση δανείου για την αγορά κατοικίας.
Το δικαστήριο έλαβε υπ’ όψιν τις οικονομικές υποχρεώσεις της γυναίκας, καθώς και τις μειώσεις που έχει δεχτεί στον μισθό της και κάλεσε τη δανειολήπτρια να πληρώσει το ποσό των 121.000 ευρώ. Επιπλέον, της δόθηκε για ένα μέρος των χρεών της χρονικό περιθώριο δύο χρόνων και θα κληθεί να το καλύψει από τον Ιούλιο του 2014.
«Αυτή η απόφαση είναι λογική απόρροια της μεγάλης επιτυχίας του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ευτυχώς τα ελληνικά δικαστήρια κατάλαβαν νωρίς ότι πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις που να δώσουν μια ανάσα στους δανειολήπτες», εξηγεί ο δικηγόρος κ. Μπαρτζώκης. «Καλό θα είναι να μη γίνει καμία αλλαγή στον νόμο, εκτός από την ένταξη των εμπόρων. Επιπλέον, θα ήταν συνετό να υπαχθεί στις υποχρεώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς η διαγραφή των χρεών δίνει ώθηση στην κινητικότητα της αγοράς».
Τα Ειρηνοδικεία της χώρας έχουν ανταποκριθεί θερμά στον νόμο Κατσέλη και έχουν προχωρήσει σε ιστορικές αποφάσεις είτε με ολική διαγραφή του χρέους είτε με γερά κουρέματα που φτάνουν τις 200-300 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκη, η δύναμη του νόμου έγκειται στο ότι το δικαστήριο λαμβάνει την απόφασή του με βάση το εισόδημα του δανειολήπτη και όχι το οφειλόμενο ποσό.
Από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου