http://hassapis-peter.blogspot.gr/2012/06/grexit.html
Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και της κοινής γνώμης σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, έρχεται τώρα και η Ισπανία να συμπληρώσει το «παζλ». Η οικονομική κρίση, όπως άλλωστε αποδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, δεν είναι....
μόνο ελληνική, αλλά είναι δομική. Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Οικονομικών και εκτελεστικό μέλος του London Business School, Avinash Persaud υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε επιθυμητή. «Μία ματιά στα πρωτοσέλιδα και είναι πολύ εύκολο να σκεφτεί κανείς πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον τυπικό ζήτημα. Μας λένε ότι γίνονται σχέδια από ανεύθυνους πολιτικούς και επιχειρηματίες. Τα hedge funds έχουν κάνει τα πονταρίσματά τους. Οι εκτιμήσεις πλέον αφορούν το κατά πόσο η έξοδος της Ελλάδας θα σηματοδοτήσει το τέλος του ευρώ. Αυτό έχει οδηγήσει τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες σε άλλο επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονομικών.
Από την πλευρά της, η Societe Generale, σε νέα έκθεσή της, αναφέρει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε ανεξέλεγκτους κινδύνους διάχυσης που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε εξάντληση των επίσημων πηγών χρηματοδότησης.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε αμφιβολίες στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται επίσης πως το άμεσο κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμαθα μπορούσε να αγγίξει τα 360 δισ. ευρώ ή το 3,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης.
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, τα βλέμματα όλης της οικονομικής ελίτ της Ευρώπης είναι στραμένα στην Ισπανία που εμφανίζεται να αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
Από: epikaira.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου