Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παρενθετικό μάθημα χρηματαγορών, γιατί ανεβαίνουν τα ...spreads, και οι ειδήσεις

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/spreads.html


Για να δούμε εάν θα την αντέξετε αυτήν την ανάρτηση... Αλλά να την αντέξετε, γιατί θα είναι οι ...ειδήσεις της εβδομάδας... Και θα την χωρίσω σε δύο μέρη:  Τις ειδήσεις, και το ...μάθημα.

Οι ειδήσεις είναι ότι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν αρχίσει να φοβούνται την τραπεζική κρίση στην Ευρώπη, που είναι συνέπεια των μακροικονομικών ισορροπιών στην "Ευρώπη", που πάσχει από το οξύμωρο να είναι "Ενωμένη" αλλά να υπάρχουν θετικά και αρνητικά ισοζύγια συναλλαγών.  Ο φόβος καταγράφηκε στις χρηματαγορές την περασμένη εβδομάδα, στις ειδήσεις το Σ/Κ, και τις συνέπειες θα τις ...ζήσουμε. Ελπίζω οι πολιτικοί μας και ο διορισμένος πρωθυπουργός να ξέρουν ότι πολλά πράγματα είναι πλέον ...φανερά. Θα τα ξέρει... (Αλλά και που τα ξέρει; δείτε και την Ολυμπία...)


Αυτά που γίνονται στις αγορές, και που δεν πολυκαταλαβαίνουμε, είναι πράγματι εξειδικευμένα, και δεν προσφέρονται για "συνοπτική εκλαΐκευση", Είναι σχεδόν πιο εύκολο να εκλαϊκεύσεις την Θερμοδυναμική, από το να εκλαϊκεύσεις τις χρηματαγορές, που είναι ένα υποσύνολο των κεφαλαιαγορών. Οι χρηματαγορές αφορούν "επενδυτικούς ορίζοντες" ημερών ή ωρών:  Που βάζεις τα μετρητά σου για το επόμενο 24ωρο. Και είναι δύσκολο να εκλαϊκεύσεις σε ...αναρτήσεις κάτι που είναι τόμοι βιβλίων και χρόνια εξειδικευμένης εμπειρίας, που δεν έχει ο πολύς κόσμος, και που ...αλλάζει -- οι χρηματαγορές δεν είναι "στατικές".

Αυτό που γίνεται από την περασμένη εβδομάδα είναι, για δεύτερη φορά από το 2008, "τριγμοί στην παγκόσμια διατραπεζική χρηματαγορά".

Θα θυμάστε, ότι είχα γράψει μία βαρετή ανάρτηση για τα λεφτά που ...υπάρχουν. Σας είχα πει, ότι τα λεφτά είναι περίπου $90 τρις και είχα παραθέσει τάξεις μεγέθους ποῦ περίπου είναι τα λεφτά, και ποιος τα διαχειρίζεται. Το "ποῦ" είναι ( ο πρώτος πίνακας) , δεν αναφέρεται τόσο σε γεωγραφία, αλλά σε "κλάση" επενδυτών, και, συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι. Τα λεφτά της σύνταξης της θείας μου είναι μακροπρόθεσμα.  Τα λεφτά που χρειάζεται μια τράπεζα για να καλύψει "συναλλαγματικές θέσεις" της είναι βραχυπρόθεσμα:  Μέρα, ώρες.

Σε φυσιολογικούς καιρούς, ΚΑΝΕΙΣ δεν δίνει σημασία στην βραχυπρόθεσμη διατραπεζική αγορά. Κανείς. Λειτουργεί από το τηλέφωνο ή, ούτε καν, από την οθόνη, μεταξύ ανθρώπων που βασικά "γνωρίζονται" από την σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει τραπεζών και dealing rooms τραπεζών (και από τα credit ratings). Το πιο βαρετό τμήμα σε ένα dealing room είναι το τμήμα των χρηματαγορών -- σε φυσιολογικούς καιρούς. Η αξία ενός 20-ετούς ομολόγου 10 εκατομμυρίων σε ρούβλια περνάει σκαμπανεβάσματα και τρικυμίες, ανάλογα με τι κάνει ο ...Πούτιν, η πόσο πετρέλαιο βρήκαν στην Σιβηρία, ή τι κέφια έχουν για ψώνια οι Μοσχοβίτες. Η αξία μια τοποθέτησης 100 εκατομμυρίων ευρώ, από την Τράπεζα Χ, στην Τράπεζα Ψ, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 την άλλη μέρα το πρωί, είναι σκέτη βαρεμάρα. 100 το βράδυ, 100 το πρωί, και κανείς δεν ασχολείται.


Κανείς δεν ασχολείται, μέχρι να του μπει κάποιου τύπου, στην Τράπεζα Χ, η ιδέα, ότι η Τράπεζα Ψ μπορεί να μην μπορεί να δώσει πίσω τα λεφτά στις 8 το πρωί, επειδή κάτι τρέχει είτε στην Τράπεζα Ψ, ή στην Κεντρική Τράπεζα της Χώρας της Τράπεζας Ψ, είτε στον Πλανήτη όπου βρίσκεται η Τράπεζα Ψ.  Αν του μπει αυτή η ιδέα του τύπου στην Τράπεζα Χ, απλά δεν θα τα βάλει στην Ψ, αλλά θα πάει στην Ζ, που δεν έχει τέτοιες υποψίες ιδεών. Που να πάμε να μπλέκουμε, λέει ο τύπος στην Χ, για πενταροδεκάρες κέρδους σε "επένδυση" 15 μόνο ωρών... Ας ...πάρουμε τα βουνά.

Δείτε τώρα τι άγριες συνέπειες έχει αυτή η βαρετή σκέψη: Το αφεντικό του δεύτερου τύπου, στην Τράπεζα Ψ, νόμιζε ότι θα έχει τα 100 για 15 ώρες, γιατί του λείπουν για 12 ώρες που είχε μια μικρή ...υποχρέωση, όταν δανείστηκε για ένα 12ωρο για να επαναχρηματοδοτήσει μια τοποθέτηση σε ομόλογα της χώρας Σ που ήθελε να κάνει το αφεντικό (καθ' εαυτό, αυτό είναι τζιζ, αλλά είναι ...άλλο θέμα). Πανικός, ξαφνικά, στο dealing room της Τράπεζας Χ... Πρέπει να βρει τα100 γιατί δεν κάνει να έχει ανοίγματα να μην την επιπλήξει η Κεντρική Τράπεζα, και, για να τα βρει θα πληρώσει κάτι παραπάνω. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, θα "σκοτώσει" τα ομόλογα πουλώντας τα βιαστικά σε άλλους. Σε κάθε περίπτωση, ξενυχτάνε στην Τράπεζα Ψ.

Αυτό έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες. Όλες αυτές τις κινήσεις τις βλέπει στην οθόνη του άλλος βαρετός διαπραγματευτής σε άλλη χώρα, και λέει: Ωχ, η Τράπεζα Ψ πρέπει να έχει προβλήματα ρευστότητας, και έχω θέσεις στα ομόλογα της χώρας της... Κάτι θα συμβαίνει... Δεν τα διώχνω σιγά σιγά, μην γίνει καμία στραβή και γράψω καμιά ζημιά τέλος του μήνα και με κυνηγάνε; Και διώχνει, διακριτικά, τα ομόλογα.

Και γίνεται χειρότερο: Τα βλέπω εγώ, που είμαι ...ασφαλιστής, αυτά, και λέω "βρε, κάτι γίνεται με την χώρα της Τράπεζας Ψ, και μου ζητάνε να ασφαλίσω κάτι ομόλογά της... Χμμμ... πρέπει να ανεβάσω τα ασφάλιστρα, καλού κακού...

Το βλέπει αυτό άλλος μασκαράς στην Άπω Ανατολή, και λέει "ρε, ξέρω ότι όλα αυτά γίνονται γιατί η Τράπεζα Ψ έχει ομόλογα της Χώρας Σ.... δεν τα ξεφορτώνομαι, μέρες που είναι; Όταν ξεφορτώνεται κάποιος ομόλογα, συνήθως... πέφτει λίγο η τιμή, τους. Η αξία ενός ομολόγου, σε αντίθεση με αυτήν μιας 12ωρης κατάθεσης, ανεβοκατεβαίνει. Και όταν πέφτει η αξία, ανεβαίνουν τα επιτόκια. Στην 12ωρη κατάθεση, δεν ανεβοκατεβαίνει η αξία, αλλά ή βρίσκεις ή δεν βρίσκεις, και εάν δεν βρεις δίνεις κάτι παραπάνω κι αν δεν βρεις με κάτι παραπάνω, πας στην Κεντρική Τράπεζα, κι αν δεν έχει η Κεντρική Τράπεζα -- σπάνιο, αλλά συμβαίνει, χέ_ε ψηλά κι αγνάντευε, καταρρέει ο κόσμος, γιατί όοοολος ο κόσμος, τελικά χρηματοδοτείται από την βαρετή διατραπεζική αγορά. Τα τσιγάρα στο περίπτερο, και το ψωμί στον φούρνο, είναι "κεφάλαιο κίνησης" χρηματοδοτημένο από κάποια διατραπεζική αγορά.


Και από την βαρετή 15ωρη τοποθέτηση που δεν έγινε, ξαφνικά κατέρρευσε ο κόσμος. Βέβαια, αυτά δεν γίνονται έτσι απότομα, γιατί δόξα τω θεώ υπάρχουν αναλυτές που τα αναλύουν, και οίκοι αξιολόγησης που τα ανακοινώνουν, και, κυρίως, κερδοσκόποι, που ψυχανεμίζονται και έτσι προειδοποιούν. Και μην νομίσετε, ότι πρόκειται για αυτοεκπληρούμενες προφητείες, ΜΟΝΟ εάν δεν υπάρχει χρήμα σκάει πρόβλημα. Συνήθως υπάρχει χρήμα, και όλα δουλεύουν ρολόι. Μέχρι που...

Μέχρι που... για λόγους ανισορροπιών σε εμπορικές συναλλαγές, ή από φόβο πληθωριστικών πιέσεων ή επειδή κάποια χώρα έτσι το είδε, κάπου, κάποιος -- μόνο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός ο "κάποιος" περιορίζει το χρήμα. Πχ επειδή δεν έχει, ή επειδή χρωστάει και δεν βρίσκει. Κι αν δεν βρίσκει, ψάχνει να βρει ποιος έχει και τα ...ρουφάει. Είτε διορίζοντας Παπαδήμους, είτε επειδή είναι πιο ...ωραίος (και τον προτιμούν).


Αν κατορθώσατε και φτάσατε έως εδώ, να θυμίσω ότι αν τα συνολικά λεφτά που κυκλοφορούν είναι περί τα 100 τρις, και η χρηματαγορά (που είναι υποσύνολο της αγοράς συναλλάγματος) είναι περί τα 4-5 τρις. Το χ_σε ψηλά κι αγνάντευε αναφέρεται κυρίως στην ΕΚΤ. Μάλλον δεν έχει λεφτά. Μάλλον νομίζει ότι κυνηγάει την αγορά των κρατικών ομολόγων αλλά με την τσαχπίνα χρηματαγορά μάλλον δεν μπορεί να ασχοληθεί... εν τάξει δίνει ρευστότητα στις τράπεζες, αλλά πού... Ελπίζω να παρατηρήσατε, παραπάνω, ότι έχει πολλά Αμερικάνικα σημαιάκια, αλλά ένα είναι το Γερμανικό.


Στον πίνακα, το άθροισμα είναι 200% επειδή οι συναλλαγές έχουν αγοραστή και πωλητή.  Σημειώστε παρακαλώ, ότι η χρηματαγορά, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Η χρηματαγορά υπάρχει επειδή υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές. Οι εμπορικές συναλλαγές κάνουν την χρηματαγορά αναγκαία. Ο αφανής πολυεθνικός ρουχάς, και η προσφορά και η ζήτηση για ρούχα, ή τρόφιμα, ή αυτοκίνητα, ή πετρέλαιο, καθορίζουν την πορεία των χρηματαγορών. Οι Κεντρικές τράπεζες, και η χρηματαγορά είναι ο καθρέφτης. Η προσφορά ή μη χρήματος ελέγχεται και διευκολύνεται από τις τράπεζες, αλλά προσδιορίζεται από το εμπόριο.  Ο φαινομενικός φαύλος κύκλος είναι επειδή το εμπόριο εμπεριέχει πίστωση, και συχνά, οι έμποροι, για να πουλήσουν δίνουν πίστωση. Όλοι μας θα θέλαμε να φάμε κάτι σήμερα και να το πληρώσουμε την Τρίτη. Επειδή πάντα κάποιοι το παρακάνουν πουλώντας βερεσέ, αυτός και μόνο αυτός είναι ο λόγος που κάποια Τράπεζα ξυπνάει και δεν βρίσκει λεφτά για 12 ώρες...


Αν επιθυμείτε περισσότερη πρόχειρη "μόρφωση" στο θέμα: Η διατραπεζική αγορά (συναλλάγματος), η Διατραπεζική αγορά (υποσύνολο της προηγούμενης)  Deailing rooms.

Αν θέλετε να δείτε τις ειδήσεις της εβδομάδαςΟι επενδυτές έχουν πάρει τα βουνά, φόβος για πιστωτική κρίση στην Ευρώπη , το τέλος του κόσμου,  τα συναλλαγματικά ρίσκα από πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης (αυτό και στο scribd), οι FINS της Αποκάλυψης, και τέτοια χαρμόσυνα. Ευχαριστώ τον Π-Π για τα νυχτερινά κουτσομπολιά και ειδήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου