Εφαρμόστηκε και επίσημα η απόφαση της Δανίας να "σπάσει" τη συνθήκη του Σένγκεν:
Ξανά εσωτερικά σύνορα
«Σπάει» τη Σένγκεν η Δανία με επαναφορά τελωνειακών ελέγχων
Οι τελωνειακοί έλεγχοι επανήλθαν συγκεκριμένα στα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Γερμανία, καθώς και στα λιμάνια για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Σουηδία. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν τη γιγάντια γέφυρα Όρεσουντ, που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε της Σουηδίας.Έχουμε ήδη δει το θέμα σε παλιότερη ανάρτηση μας (εδώ), όταν η Δανία πρωτοανακοίνωσε την απόφαση της αυτή. Στην ανάλυση μας, είχαμε δει το πως το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επιστρέφει στις ρίζες του, στο μοντέλο του "έθνους - κράτους", που συγκρούεται με τα υπόλοιπα για την κυριαρχία.
Τηλεοπτικά συνεργεία συνωστίζονται στα μεθοριακά περάσματα και μεταδίδουν απευθείας εικόνες από τους πρώτους ελέγχους.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Δανίας επανέφερε τους τελωνειακούς ελέγχους υπό το βάρος της πίεσης του δεξιού εταίρου της, του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (DPP), από το οποίο εξαρτάται για να περνά νόμους στο Κοινοβούλιο.
Η Κοπεγχάγη δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να παραβιάσει τους κανονισμούς της ζώνης Σένγκεν Σένγκεν και διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να επανεισαγάγει τους ελέγχους διαβατηρίων, αλλά ενισχυμένους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της, υποστηρίζοντας ότι θέλει να καταπολεμήσει τη διασυνοριακή εγκληματικότητα.
Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις εντός Ευρώπης για την πρώτη σοβαρή κίνηση αμφισβήτησης της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης στη δυτική Ευρώπη, και εκτιμάται παράλληλα ότι η κίνηση της Δανίας θα βρει μιμητές και σε άλλες χώρες υπό την πίεση εθνικιστικών κομμάτων.
Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση της Δανίας, υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν, που ισχύουν σήμερα σε μια ζώνη 25 ευρωπαϊκών κρατών, πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να μην παραβιάζονται.
Σε αυτή την ανάρτηση, θα δούμε μία ακόμα πτυχή της επιστροφής αυτής, και συγκεκριμένα το πως η κυρίαρχη προπαγάνδα στρέφει τους λαούς τον έναν εναντίον του άλλου, με χίλιους δυο τρόπους. Εδώ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πως οι λαοί στο κέντρο της Ευρώπης στρέφονται εναντίον των "τεμπέληδων Ελλήνων", που..."καλοπερνάνε εις βάρος τους":
Σήμερα μια συνάδελφος γύρισε από ένα ταξίδι που είχε πάει στο εξωτερικό. Στο αεροδρόμιο τσακώθηκε άγρια με έναν άγγλο. Καθώς περίμενε να πάρει τις βαλίτσες της, περίμενε κι εκείνος δίπλα της και σε κάποια στιγμή γυρίζει και της λέει "γεμάτο το αεροδρόμιο ε? κατά τάλλα ζητάτε χρήματα και οι λαοί μας που έχουν δουλέψει σκληρά πρέπει να βγάλουν λεφτά από το ταμείο τους για να δώσουν σε εσάς που όλη σας τη ζωή δεν σας ένοιαξε τίποτα"Με τέτοια προπαγάνδα που έχουν φάει βέβαια, η οποία προφανώς δεν ισχύει για ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού, που ΚΑΙ σκληρά δούλεψε, ΚΑΙ χαμηλά αμείφθηκε, ΚΑΙ τώρα καλείται να ανεχτεί την κλεψιά και και χλευασμό, δεν είναι να απορεί κανείς που ολοένα και περισσότερες χώρες, αλλά και οι λαοί αυτών των χωρών, δε θέλουν ούτε να ακούσουν για "πακέτα σωτηρίας προς τους τεμπέληδες Έλληνες".
Στην πραγματικότητα βέβαια, τα "πακέτα σωτηρίας" καταλήγουν στις τράπεζες και οι "τεμπέληδες Έλληνες" εργάτες βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, ωστόσο έχει σημασία να δούμε ότι σύμφωνα με την λαικίστικη-ακροδεξιά κυρίως προπαγάνδα, τα "πακέτα σωτηρίας" είναι απαράδεκτα, όχι όμως διότι τα τσεπώνουν οι τραπεζίτες, αλλά διότι τα τσεπώνουν..."οι τεμπέληδες Έλληνες". Και αν είναι έτσι βέβαια, αναμενόμενο είναι το να μη θέλουν να έχουν καμία απολύτως σχέση με τους τεμπέληδες που τους τρώνε τα λεφτά. Να λοιπόν το πως θα βρεθεί η δικαιολογία για να διασπαστεί η ευρωζώνη, όχι από την σκοπιά της απελευθέρωσης από το ζυγό των τραπεζιτών, αλλά...από τη σκοπιά των εθνικιστών.
Εδώ και η άποψη αυτή, όπως υπάρχει -πλέον- και στη Γερμανία, και εκφράστηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Die Welt:
''Ήρθε η ώρα να χωριστεί η Ευρωζώνη στα δύο''
"Αντί να βγάζει από τη δύσκολη θέση ανίκανες χώρες όπως Ελλάδα και Πορτογαλία, η Γερμανία θα έπρεπε να συνασπιστεί με χώρες που έχουν παρόμοια οικονομική πολιτική σχηματίζοντας νέο νόμισμα: το βόρειο ευρώ" γράφει η Die WeltΌσο οξύνεται η κατάσταση, αυτά τα σενάρια θα κερδίζουν έδαφος, και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουμε εμείς σε στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ, με τους δικούς μας -όσο το δυνατόν- όρους. Αλλιώς, όσο καθυστερούμε την αναπόφευκτη χρεωκοπία, τόσο χειρότερη θα γίνεται η θέση μας, και όταν πλέον έχουν λεηλατήσει τα πάντα, και οι τράπεζες έχουν αρπάξει τα "πακέτα σωτηρίας" που χρειάζονται για να αντέξουν τις απώλειες που θα έχουν, τότε απλά θα μας πετάξουν "σα στημένη λεμονόκουπα", με όρους που χειρότερους για εμάς.
H γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι έχει βρει τη λύση, όπως εκφράζεται από τον συντάκτη της, Hans-Olaf Henkel:
Οι ρομαντικοί υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ένωσης θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να συνεχίσουν να πουλάνε το ενιαίο νόμισμα ως πετυχημένη συνταγή. Και τα ΜΜΕ της Γερμανίας συνεχίζουν να πείθονται. Ακόμα και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ αρνείται ότι το ευρώ περνάει κρίση: συνεχίζει να χαρακτηρίζει την κατάσταση ως υπόθεση μερικών μόνο χωρών.
Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολύ δύσκολο να κρίνει κανείς πως δημιουργήθηκε η κρίση, αφού υπάρχουν τρία κρυφά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι αρκετές τράπεζες βρίσκονται σε ασταθή θέση ακριβώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το δεύτερο ότι ορισμένες χώρες στη ζώνη του ευρώ είναι υπερχρεωμένες. Τρίτον -και αυτό είναι κάτι που δε λέγεται εύκολα δημόσια- είναι ότι το ίδιο το ευρώ είναι υπεύθυνο για την κατάσταση.
Χωρίς τα προηγούμενα χαμηλά επιτόκια, η Ελλάδα δεν θα ήταν ποτέ στη θέση να χρεωθεί τόσο πολύ, ούτε θα είχε δημιουργηθεί στην Ισπανία η φούσκα της κτηματαγοράς με τόσο γιγαντιαίες διαστάσεις. Το ότι τώρα η Γερμανία βρίσκεται στη θέση να πρέπει να βρει λεφτά, πίστωση και εγγυήσεις για τις χρεωμένες χώρες οφείλεται στο ευρώ το ίδιο! Το ευρώ ευθύνεται για τις διαμαρτυρίες της Αθήνας, όπου είδαμε τη σημαία της Ευρώπης σε συνδυασμό με τη σβάστικα. Τώρα, αντί να στείλουμε κι άλλο πακέτο βοήθειας, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα διάλειμμα και να αναρωτηθούμε: που πηγαίνουμε, μήπως υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές;
Αν οι πολιτικοί μας μείνουν στο αρχικό σχέδιο το οποίο είναι "θα κοστίσει στους Γερμανούς όσο κοστίσει" τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις φορές που η Γερμανία θα ξελασπώνει όλα τα χρέη των άλλων κρατών. Έχουμε ήδη σχετική εμπειρία, με τα κρατίδια της Βαυαρίας και Βάδης- Βυρτεμβέργης να πληρώνουν τα υπόλοιπα δεκατρία. Με το ίδιο σκεπτικό η Γερμανία είναι υπεύθυνη για τα χρέη των υπόλοιπων κρατών-μελών. Ξέρουμε που οδηγεί αυτό! Η ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης θα υποφέρει και το επίπεδο διαβίωσης θα υποβαθμιστεί. Γι'αυτό το λόγο και μόνο οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι της Γερμανίας κατηγορούν την Άνγκελα Μέρκελ: θα έπρεπε να είχε βοηθήσει την Ελλάδα νωρίτερα.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το εξής: αντί να αφήνει η κυρία Μέρκελ τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί να παίρνει τις αποφάσεις, θα πρέπει να ηγηθεί της κατάστασης και να συγκεντρώσει τις χώρες που είναι οικονομικά στο ίδιο πλαίσιο με τη Γερμανία, να αποχωριστεί από την Ευρωζώνη και να δημιουργήσει το "Βόρειο Ευρώ". Δεν είναι τώρα η ώρα ή ο τόπος για να μπούμε σε λεπτομέρειες για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αρκεί να πούμε ότι θα μπορούσε να γίνει με τον ίδιο τρόπο που επεκτάθηκε το ευρώ αλλά από την ανάποδη. Αφού ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί ένα νόμισμα από δεκαεφτά χώρες, τότε δεν θα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν δύο νέα νομίσματα από ένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου