Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Σχέδιο διάλυσης για το Βέλγιο!

http://apolitistosteki.blogspot.com/2011/04/blog-post_8929.html

Ελλείψει μιας λύσης για την αναμόρφωση του Βελγίου και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης να συνεχίζεται, οι γαλλόφωνοι πολιτικοί στράφηκαν στο «σχέδιο Β», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μiα μελλοντική Ομοσπονδία» συγκεντρώνοντας μαζί την Βαλλονία και τις Βρυξέλλες. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Φλαμανδών εθνικιστών που κατήγγειλαν το γεγονός ως «προκλητικό».

Η γαλλόφωνη βελγική κοινότητα θα υιοθετήσει το όνομα «Ομοσπονδία της Βαλλονίας -Βρυξελλών», όπως προέκυψε σε μία συζήτηση στο κοινοβούλιο της Βαλλονίας στη Ναμούρ. Η πολιτική δήλωση αυτή, η οποία δεν έχει θεσπιστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανακοινώθηκε από τον Ρούντι Ντεμόττε , πρωθυπουργό της περιφέρειας της Βαλλονίας και από εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων, γαλλόφωνων, κομμάτων του Βελγίου, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, της Κεντροδεξιάς και των Πρασίνων....

«Σε αυτό το πλαίσιο, τα τέσσερα γαλλόφωνα κόμματα καθιστούν ξεκάθαρο γι αυτά, πώς η περιφέρεια των Βρυξελλών θα παραμείνει κύρια περιφέρεια και ποτέ δεν θα είναι μεταβιβάσιμη σε άλλο φορέα» δήλωσε ο Ντεμόττε. Κατέστησε επίσης σαφές ότι η απόφαση αυτή, η οποία είχε αρχίσει να σχηματίζεται εδώ και αρκετό καιρό, ήταν μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες του Φλαμανδού Πρωθυπουργού Κρίς Πίτερς, να θεσπιστεί χαμηλότερη θέση ισχύος για τις Βρυξέλλες σε σχέση με τις άλλες περιοχές.

Το βελγικό ομοσπονδιακό κράτος αποτελείται από τρεις περιοχές: την περιφέρεια της Φλάνδρας στο βορρά, στην περιφέρεια της Βαλλονίας στο νότο και την περιφέρεια των Βρυξελλών, στο κέντρο, η οποία είναι περικυκλωμένη από την Φλαμανδική επικράτεια. Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό γαλλόφωνη πόλη και η διαμάχη για τη μεταρρύθμιση του βελγικού κράτους επικεντρώθηκε στο καθεστώς της περιοχής, η οποία είναι πλέον επισήμως δίγλωσση, αλλά διαχειρίζεται αποτελεσματικά από τις δύο μεγάλες περιφέρειες.

Η γαλλική κοινότητα της Βαλλονίας-Βρυξέλλες υπάρχει ήδη, αλλά μια «Ομοσπονδία Βαλλονία-Βρυξέλλες » θα σήμαινε πως η Βαλλονία αρνείται την συνδιαχείριση των Βρυξελλών με την Φλάνδρα, αναφέρει ένας δημοσιογράφος σε γαλλόφωνο τηλεοπτικό σταθμό.

Από την άλλη πλευρά η αντίδραση των Φλαμανδών φαίνεται να είναι αντιφατική. Ο κεντροδεξιός Πρωθυπουργός Κρίς Πίτερς, δήλωσε ότι η αλλαγή του ονόματος από «κοινότητα» σε «ομοσπονδία» ήταν κάτι που το κοινοβούλιο της γαλλόφωνης κοινότητας είχε δικαίωμα να πράξει. Ωστόσο , ο βουλευτής Μπεν Γέιτς από το κόμμα N-VA, που έχει αποσχιστικές τάσεις, αποκάλεσε το σχέδιο «πρόκληση» και προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα "πέσει στην παγίδα".

Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα κοινό κοινοβούλιο θα δημιουργηθεί μεταξύ των δύο οντοτήτων, με μια κυβέρνηση από τη νέα ομοσπονδία που θα αποτελείται από 12 υπουργούς: οκτώ Βαλλόνους, δύο από τις Βρυξέλλες, έναν γερμανόφωνο καθώς και έναν ολλανδόφωνο χωρίς το δικαίωμα του βέτο.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η πολιτική κρίση στο Βέλγιο βαθαίνει όλο και πιο πολύ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί αργά ή γρήγορα να πάρει θέση στο ζήτημα, όχι μόνο γιατί οι Βρυξέλλες θεωρούνται η πρωτεύουσα της ΕΕ αλλά γιατί πρόκειται για μια πολιτική κρίση σε χώρα μέλος της. Το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Βέλγιο θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω της δημιουργίας ανεξάρτητων περιφερειών που θα υπάγονται σε μια κεντρική διοίκηση, αλλά τις ουσιαστικές αρμοδιότητες θα τις ασκούν οι περιφέρειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των περιφερειών θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα όχι μόνο για το μέλλον του Βελγίου αλλά και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ίδιας της ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου