Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Βλέπουν χρεοκοπία οι θεσμικοί επενδυτές

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=5161
http://www.capital.gr/News.asp?id=1156567


Σε αναδιάρθρωση χρέους ή χρεοκοπία θεωρεί η πλειοψηφία των θεσμικών επενδυτών ότι θα αναγκαστεί να οδηγηθεί τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως καταδεικνύει έρευνα της Barclays Capital και μεταδίδουν οι Financial Times.

Ειδικότερα, το 70% των διαχειριστών κεφαλαίων από τους συνολικά 1.000 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι αυτό (αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία) θα συμβεί στην επόμενη τριετία.

Το ποσοστό αυτό συνιστά δραματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα όπου μόλις ένας στους τρεις πίστευε στην αναδιάρθρωση ή την χρεοκοπία. Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση θα επεκταθεί και πέρα από την Ελλάδα σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Μόνο το 2% ωστόσο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι αυτό θα αποτελέσει απειλή για την διάσπαση της ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times.

«Οι επενδυτές πιστεύουν όλο και πιο έντονα ότι το στο τέλος θα υπάρξει σίγουρα αναδιάρθρωση ή η χρεοκοπία στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της FX στη Barclays Capital, σύμφωνα με τους FT.

«Οι επενδυτές έχουν καταλήξει στο ότι η αναδιάρθρωση χρέους ή η χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιη για την Ελλάδα, ενώ κάτι τέτοιο θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Η Πορτογαλία θα χρειαστεί πολύ σύντομα να ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Η απόδοση του 7,5% του δεκαετούς ομολόγου είναι μη διατηρήσιμη, δεδομένου ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί σε αυτό το έτος», δήλωσε η Ella Hoxha, διαχειριστής χαρτοφυλακίου επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Invesco.

Ο Alan Wilde, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων της Baring Asset Management, υποστήριξε πως η διεύρυνση του μηχανισμού χρηματοδότησης της ΕΕ απλά «θα δώσει λίγο χρόνο», αλλά η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι αναπόφευκτη δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών χρέους/ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. «Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι προφανείς υποψήφιοι, και ίσως η Ιρλανδία».

Παράλληλα, ο Nicola Marinelli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην King Asset Management, ο οποίος είχε αγοράσει ελληνικό χρέος με την ελπίδα ότι η ΕΕ θα κατάφερνε να αποτρέψει τη χρεοκοπία, το πούλησε με την προσδοκία ότι πλέον μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, ενώ η Πορτογαλία «βρίσκεται σε άρνηση» και σύντομα θα χρειαστεί διάσωση.

Ακόμα όμως και η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα «αν ο Berlusconi παραιτηθεί και αναλάβει εξουσία η αριστερά», υποστήριξε.

Ωστόσο, ο Stefan Isaacs, ο οποίος διαχειρίζεται 2,6 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά επιχειρηματικά ομόλογα για την M&G Investments, προειδοποίησε «Οι άνθρωποι μπορούν να υποτιμήσουν την πολιτική θέληση που κρύβεται πίσω από το ευρωπαϊκό έργο. Οι ευρωπαίοι θα κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να το προστατεύσουν».

Αντίθετα, ο Mr Ghezzi της BarCap εκτιμά ότι ακόμα και η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις να χρησιμοποιούνται για να ελαττώσουν τα επίπεδα του χρέους. «Είμαστε πιο αισιόδοξοι από τα αγορές», επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου