Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Ο Edward Dowd πρώην της Wall Street και της BlackRock προβλέπει γεγονότα Μαύρου Κύκνου (Black Swan) στα Χρηματιστήρια και όχι μόνο

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/o-edward-dowd-proin-tis-wall-street-kai-tis-blackrock-provlepei-gegonota-mayroy-kyknoy-black-swan-sta-chrimatistiria-kai-ochi-mono/

Tι ειναι ενα γεγονος Μαυρου Κυκνου;

Γιατί το συμβάν των Τεμπών θα μπορούσε να είναι ένα γεγονός Μαύρου Κύκνου;

Tετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Ένας μαύρος κύκνος-black swan είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός που είναι πέρα ​​από αυτό που συνήθως αναμένεται από μια κατάσταση και έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες.

By Benjamin Guggenheim

Τα γεγονότα του Μαύρου Κύκνου (Black Swan) χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική τους σπανιότητα, τον σοβαρό αντίκτυπό τους και τη διαδεδομένη επιμονή ότι ήταν προφανή εκ των υστέρων.

Ένα συχνά αναφερόμενο παράδειγμα ενός γεγονότος του Μαύρου Κύκνου ήταν το κραχ της στεγαστικής αγοράς το 2008, το οποίο οδήγησε στη Μεγάλη Ύφεση.

Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν την πανδημία COVID-19, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την κρίση υπερπληθωρισμού στη Zimbabwe.

Όσο αφορά την Ελλάδα ως γεγονότα Μαύρου Κύκνου θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν η φωτιά στο Μάτι, το συμβάν των Τεμπών, οι φωτιές στην Εύβοια, την Αλεξανδρούπολη αλλά και η καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου.

Εκ πρώτης όψεως αποδίδονται στη Φύση (υπηρετώντας το σενάριο της Κλιματικής Κρίσης) και στο ξεχαρβαλωμένο κράτος.

Κι όμως για παράδειγμα στα Τέμπη ενώ υποτίθεται ότι έφταιγε ο σταθμάρχης (ανεξήγητο το σχετικό μοντάζ που απεκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο ΒΗΜΑ) και το ξεχαρβαλωμένο κράτος την ίδια στιγμή βρέθηκαν σε ετοιμότητα περί τα 80 ασθενοφόρα, εκσκαφείς, φορτηγά, υπάλληλοι πολλών υπηρεσιών και εντυπωσιακή οργάνωση του υποτιθέμενου ξεχαρβαλωμένου κράτους.

Σταθμός Παλαιοφάρσαλος> Η δυστοπική έκρηξη και το κομμένο καλώδιο

Ο αστικός μύθος που πλανάται πάνω από τα καφέ της πλατείας Ταχυδρομείου στη Λάρισα θέλει τα ασθενοφόρα να βρίσκονται σε ετοιμότητα από το πρωί της ίδιας μέρας (πριν το συμβάν) με τους οδηγούς να έχουν λάβει σχετικές οδηγίες ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας στον δυστοπικό Σταθμό Παλαιοφάρσαλος σημειώθηκε έκρηξη στα ηλεκτροφόρα καλώδια που κρέμονται πάνω από το τρένο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ “πρωτόγνωρο θεωρείται όμως το γεγονός ότι η έκρηξη είχε ως συνέπεια να κοπεί το καλώδιο των 25.000 βολτ και να πέσει πάνω στην αμαξοστοιχία…”

Aυτό έβγαλε τη μία ράγα εκτός και “ανάγκασε” τρένα αντίθετης κατεύθυνσης να τροχοδρομηθούν την ίδια ράγα με ταχύτητα προς τη “δυστοπική συνάντηση”.

Στη συνέχεια συνέβησαν και άλλες δυστοπικές συμπτώσεις.

“Λάθος” -που δεν προκύπτει- των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών.

Ανεξήγητη στάση για 11 με 13′ της επιβατικής αμαξοστοιχίας στο πουθενά μέσα στο πυκνό σκοτάδι, μετά το Σταθμό Λαρίσης με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες του ακινητοποιημένου τρένου να έχουν τρομοκρατηθεί.

Για μερικά μέτρα η σύγκρουση δεν συνέβη εντός του τούνελ– γεγονός που θα εξαφάνιζε κάθε στοιχείο και θα αποφεύγονταν οι εργώδεις προσπάθειες των πάσης φύσεως βαρέων οχημάτων και επαγγελματικών “ειδικοτήτων” που ανέλαβαν δράση στο σημείο.

Στη συνέχεια εντελώς τυχαία δύο έμπειροι σταθμάρχες θα σκοτωνόντουσαν σε τροχαία στο Βόλο και την Αθηνών-Σουνίου, ο ένας μάλιστα διευθυντής κυκλοφορίας που είχε πρόσβαση στις περίφημες συνομιλίες της βραδιάς.

Στη συνέχεια ο Γεραπετρίτης θα προήγαγε σε CEO τον συνταξιούχο από το 2016 υπάλληλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη που προσέλαβε ένα χρόνο πριν το συμβάν (τον Απρίλιο του 2022 ως σύμβουλο της Διοίκησης του ΟΣΕ).

Για ποιο λόγο διάολε τον προήγαγε;

Επειδή ως “σύμβουλος” δεν στάθηκε ικανός να δίνει τις κατάλληλες συμβουλές στη Διοίκηση ώστε να αποφευχθεί η “δυστοπική συνάντηση”.

Ποιο προσόν του Τερεζάκη επιβράβευσαν;

Ποιος και γιατί τον επέλεξε ως “σύμβουλο” της Διοίκησης ένα χρόνο πριν το συμβάν;

Ποια αποστολή του ανετέθη;

(Τότε είχε γραφεί ότι θα διεξάγονταν έρευνα για τις συνθήκες κοπής του καλωδίου στον Παλαιοφάρσαλο_δεν είχαμε νεότερα επ΄αυτού).

Τα γεγονότα του Μαύρου Κύκνου μπορούν να προκαλέσουν καταστροφική ζημιά σε μια οικονομία επηρεάζοντας αρνητικά τις αγορές και τις επενδύσεις, αλλά ακόμη και η χρήση ισχυρών μοντέλων δεν μπορεί να αποτρέψει ένα γεγονός Black Swan.

Ο όρος έγινε δημοφιλής από το βιβλίο The Black Swan του Nassim Nicholas Taleb.

Ο όρος διαδόθηκε από τον Nassim Nicholas Taleb, καθηγητή οικονομικών, συγγραφέα και πρώην trader της Wall Street.

Ο Taleb έγραψε για την ιδέα ενός συμβάντος Black Swan σε ένα βιβλίο του 2007 πριν από τα γεγονότα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Ο Taleb υποστήριξε ότι επειδή τα γεγονότα του Μαύρου Κύκνου είναι αδύνατο να προβλεφθούν λόγω της εξαιρετικά σπανιότητάς τους, αλλά έχουν καταστροφικές συνέπειες, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να υποθέτουν πάντα ότι ένα συμβάν του Μαύρου Κύκνου είναι μια πιθανότητα, όποια κι αν είναι, και να προσπαθούν να προγραμματίσουν ανάλογα.

Ο Taleb χρησιμοποίησε αργότερα την οικονομική κρίση του 2008 και την ιδέα των γεγονότων του Μαύρου Κύκνου για να υποστηρίξει ότι εάν ένα χαλασμένο σύστημα αφεθεί να αποτύχει, στην πραγματικότητα το ενισχύει ενάντια στην καταστροφή των μελλοντικών γεγονότων του Μαύρου Κύκνου.

Υποστήριξε επίσης ότι αντίστροφα, ένα σύστημα που υποστηρίζεται και απομονώνεται από τον κίνδυνο γίνεται τελικά πιο ευάλωτο σε καταστροφικές απώλειες ενόψει σπάνιων, απρόβλεπτων γεγονότων.

Ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα παραδείγματα ενός γεγονότος του μαύρου κύκνου ήταν το κραχ της αγοράς κατοικίας το 2008.

Συνέβη λίγο μετά τη δημοσίευση του 2007 του Μαύρου Κύκνου και σημείωσε όλα τα πλαίσια στην περιγραφή του Taleb> Πριν από το κραχ, αυτό ήταν αδύνατο να υπολογιστεί η πιθανότητα η αγορά κατοικίας να βρίσκεται σε φούσκα, παρά τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Αφού έσκασε η φούσκα, πολλοί ειδικοί έκαναν εκ των υστέρων εξορθολογισμούς για να εξηγήσουν γιατί η κατάρρευση ήταν αναπόφευκτη. Ωστόσο, μόνο λίγοι οικονομολόγοι και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων το είχαν δει να έρχεται.

Υπερπληθωρισμός στη Zimbabwe> Επίσης το 2008, η Zimbabwe είχε τη χειρότερη περίπτωση υπερπληθωρισμού τον 21ο αιώνα με μέγιστο ποσοστό πληθωρισμού άνω του 79,6% δισεκατομμύρια τοις εκατό. Ένα επίπεδο πληθωρισμού αυτού του ποσού είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί και μπορεί εύκολα να καταστρέψει μια χώρα οικονομικά.

Tech Bubble> Η φούσκα dotcom του 2001 είναι ένα άλλο γεγονός του Μαύρου Κύκνου που έχει ομοιότητες με την οικονομική κρίση του 2008. Η Αμερική απολάμβανε ταχεία οικονομική ανάπτυξη και αυξήσεις στον ιδιωτικό πλούτο πριν η οικονομία καταρρεύσει καταστροφικά. Δεδομένου ότι το Διαδίκτυο ήταν στα σπάργανά του όσον αφορά την εμπορική χρήση, διάφορα επενδυτικά κεφάλαια επένδυαν σε εταιρείες τεχνολογίας με διογκωμένες αποτιμήσεις και χωρίς έλξη στην αγορά. Όταν αυτές οι εταιρείες αναδιπλώθηκαν, τα κεφάλαια χτυπήθηκαν σκληρά και ο καθοδικός κίνδυνος μετακυλίθηκε στους επενδυτές. Τα ψηφιακά σύνορα ήταν νέα, επομένως ήταν σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί η κατάρρευση.

Κατάρρευση του LTCM> Ως άλλο παράδειγμα, το παλαιότερα επιτυχημένο hedge fund Long-Term Capital Management (LTCM), σωριάστηκε στο έδαφος το 1998 ως αποτέλεσμα του κυματισμού που προκλήθηκε από την αθέτηση χρέους της ρωσικής κυβέρνησης, κάτι που τα μοντέλα υπολογιστών της εταιρείας θα μπορούσαν δεν έχουν προβλέψει.

Πανδημία-Planδημία COVID-19: Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η εμφάνιση του ιού COVID-19 που προκάλεσε πανδημία το 2020, αναστατώνοντας τις αγορές και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι μια εκδήλωση Black Swan στο Χρηματιστήριο;

Ένα γεγονός Μαύρου Κύκνου στο χρηματιστήριο είναι συχνά ένα κραχ της αγοράς που υπερβαίνει τις έξι τυπικές αποκλίσεις, καθιστώντας το εξαιρετικά σπάνιο από πιθανολογική άποψη. Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι οι τιμές των μετοχών είναι «παχιά ουρά» και ότι τέτοια γεγονότα είναι, στην πραγματικότητα, πιο συχνά από ό,τι θα επέτρεπαν οι στατιστικές.

Γιατί το αποκαλούν συμβάν του Μαύρου Κύκνου;

Ένας μαύρος κύκνος θεωρείται σπάνιος, αφού οι περισσότεροι κύκνοι είναι λευκοί. Στην πραγματικότητα, η ιστορία λέει ότι οι μαύροι κύκνοι κάποτε πιστεύονταν ότι δεν υπήρχαν καθόλου, μέχρι που τελικά ανακαλύφθηκε ένας. Το μάθημα είναι ότι αυτά που πιστεύουμε ότι είναι πολύ σπάνια γεγονότα μπορεί να είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Τι είναι ένα συμβάν Grey Swan;

Ένα συμβάν του γκρίζου κύκνου είναι ένα ακραίο γεγονός που είναι πιο πιθανό από έναν μαύρο κύκνο. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορούν καλύτερα να προετοιμαστούν και να αντισταθμίσουν έναν γκρίζο κύκνο παρά έναν μαύρο κύκνο.

Η κατώτατη γραμμή

Ένα συμβάν του μαύρου κύκνου είναι ένα επακόλουθο γεγονός που είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί, αλλά αφού το γεγονός φαίνεται να ήταν αναπόφευκτο. Τέτοια γεγονότα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά αναστατωτικά για το χρηματιστήριο, όπου οι επενδυτές ξοδεύουν εκατομμύρια προσπαθώντας να προβλέψουν απρόβλεπτα γεγονότα.

Ο Edward Dowd (κεντρική photo), πρώην star της Wall Street, πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίου της διαβόητης BlackRock, o oποίος όταν εμφανίστηκε η planδημία υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη Wall Street συμφώνησαν ότι η προέλευσή της planδημίας ήταν το σκάσιμο της φούσκας του παγκοσμίου (και ιδιαίτερα του χρέους των ΗΠΑ) χρέους και έκτοτε ο Dowd ξεκίνησε να παρακολουθεί την εξέλιξη της planδημίας. Μάλιστα όταν εμφανίστηκαν τα εμβόλια ο ίδιος ήταν υποψιασμένος και ως λάτρης των αριθμών και των αλγορίθμων άρχισε να παρακολουθεί αυτό που ο ίδιος με άνεση σήμερα θα χαρακτήριζε ενέργειες και όχι απλά παρενέργειες των εμβολίων. Στην αρχή απέκτησε επαφές με ασφαλιστικούς οργανισμούς και Συλλόγους Ιδιοκτητών Γραφείων Κηδειών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από εδώ (και όχι από τον Αυτιά, τον Παπαδάκη ή τον Ευαγγελάτο) αντλούσε στοιχεία για τους θανάτους και τις βαριές ασθένειες που προκαλούσαν τα εμβόλια ευθανασίας. Η εκτόξευση των θανάτων των εμβολιασθέντων σε όλες τις ηλικίες τις οποίες κατέγραφαν τα στοιχεία που έφταναν στη κατοχή του απλά επιβεβαίωναν την αρχική εκτίμηση του ίδιου και των συναδέλφων του για την προέλευση και τον στόχο της planδημίας, των εμβολίων COVID-19 όπως επίσης και των λοιπών εργαλείων (woke ιδεοληψία, υποδοχή μεταναστών αντικατάστασης πληθυσμού, εκτρώσεις, etc) της Ατζέντας 2030.

-Η μείωση του κοστoβόρου δυτικού πληθυσμού και κυρίως η με κάθε τρόπο καταστροφή της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. Το γεγονός ότι η FED για παράδειγμα η οποία παρά τις διαψεύσεις ελέγχεται από μία χούφτα οικογένειες συνειδητά διατηρεί τα επιτόκια στο θεό ώστε να οδηγήσει τις μάζες στη φτωοποίηση και την εξάρτηση από τα επιδόματα του κράτους_ώσπου το κράτος_μαντέψτε τη συνέχεια.

(Η σωστή μαντεψιά θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια…)

Ο Edward Dowd πριν λίγες ώρες μίλησε στον Alex Jones και από εδώ προέβλεψε για τους επόμενους μήνες πολλά γεγονότα Μαύρου Κύκνου. Τουλάχιστο ως της αμερικανικές εκλογές (εάν τελικά διεξαχθούν).

Stock Market Expert Edward Dowd Predicts Multiple Black Swans Ahead Of Presidential Election

Συνεχίζομε με τους New York Times. Eδώ ο Ben Casselman γράφει μεταξύ άλλων>

Η οικονομία των ΗΠΑ πέρασε τρία χρόνια αψηφώντας τις εκτιμήσεις. Βγήκε από το σοκ της πανδημίας πιο γρήγορα και πιο δυνατά από ό,τι υπολόγισαν πολλοί ειδικοί. Αποδείχθηκε ανθεκτική τόσο στον πληθωρισμό όσο και στα υψηλότερα επιτόκια που χρησιμοποίησε η Federal Reserve για να τον καταπολεμήσει. Η εκτίμηση που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν κάποτε επικείμενη -μια ύφεση- έμοιαζε όλο και περισσότερο με ψευδή συναγερμό. Μέχρι τώρα…

Μια απροσδόκητα αδύναμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, που δείχνει πιο αργές προσλήψεις τον Ιούλιο και ένα ανησυχητικό άλμα στην ανεργία, προκάλεσε ξεπούλημα στο χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τελικά μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μια οικονομική ύφεση. Μέχρι τη Δευτέρα, αυτή η πτώση είχε μετατραπεί σε καταστροφή, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να υποχωρούν σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι οι επενδυτές αντέδρασαν υπερβολικά σε μια αδύναμη αλλά όχι και τόσο απογοητευτική έκθεση, καθώς πολλοί δείκτες δείχνουν την αμερικανική οικονομία σε θεμελιωδώς σταθερή βάση. Αλλά είπαν ότι υπάρχουν και κάποιοι λόγοι ανησυχίας. Ιστορικά, οι αυξήσεις στην ανεργία όπως αυτή του Ιουλίου (το ποσοστό αυξήθηκε στο 4,3%, στο υψηλότερο από το 2021) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης ύφεσης. Και ακόμη και χωρίς αυτό το προηγούμενο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται.

«Ακόμη και πριν από την έκθεση για την απασχόληση, βλέπαμε κάποια πραγματικά σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo.

Ο Bryson εξακολουθεί να αναμένει μια «ήπια προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, κατά την οποία ο πληθωρισμός θα μειώνεται χωρίς ευρεία οικονομική ύφεση. Αλλά οι πιθανότητες για ένα πιο οδυνηρό αποτέλεσμα έχουν ενισχυθεί. Άλλοι αναλυτές είπαν το ίδιο: Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs το Σαββατοκύριακο δήλωσαν ότι βλέπουν 25% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος, από 15% πριν από τον τελευταίο γύρο οικονομικών στοιχείων.

Πιο σημαντικοί από τις ίδιες τις προβλέψεις -οι οποίες, σε τελική ανάλυση, έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα αναξιόπιστες- είναι οι παράγοντες που τις διέπουν.

Η αμερικανική οικονομία δεν έχει πλέον τα αποθέματα δύναμης που τη βοήθησαν να περάσει από τις πρόσφατες αναταράξεις. Οι οικογένειες δεν έχουν πλέον αποθέματα μετρητών που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ούτε την ακατανίκητη επιθυμία να τα ξοδέψουν. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον θέσεις εργασίας για να γεμίσουν ή ράφια για να ξαναγεμίσουν.

Τίποτα όμως από αυτά δεν σημαίνει ότι μια ύφεση, δηλαδή μια πραγματική συρρίκνωση της οικονομίας, είναι αναπόφευκτη. Αλλά κάνει αυτή την οικονομική περίοδο πιο επισφαλή από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ των προηγούμενων, ανακριβών προβλέψεων ύφεσης και της τελευταίας σειράς προειδοποιήσεων: Οι προηγούμενες προβλέψεις βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ιστορικά πρότυπα και θεωρητικά μοντέλα. Οι νέες βασίζονται σε πραγματικές ενδείξεις επιβράδυνσης.

Όταν οι οικονομολόγοι άρχισαν να προβλέπουν ύφεση το 2022, ο πληθωρισμός ήταν υψηλός και η Federal Reserve αύξησε επιθετικά τα επιτόκια για να προσπαθήσει να τον φέρει υπό έλεγχο. Στο παρελθόν, αυτές οι συνθήκες οδηγούσαν συνήθως σε ύφεση: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν πάντα να περιορίσουν τη ζήτηση αρκετά για να μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά κατέληγαν στις υπερβολές, προκαλώντας εκτεταμένες απολύσεις.

Αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις βγήκαν από την πανδημία με άφθονες αποταμιεύσεις και σχετικά μικρό χρέος, καθιστώντας τους λιγότερο ευαίσθητους στο υψηλότερο κόστος δανεισμού. Ταυτόχρονα, η χαλάρωση των διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία επέτρεψε να εκτονωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να απαιτείται μεγάλη πτώση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες.

«Όλοι αυτοί οι κανόνες που έτειναν να ισχύουν τόσο στην ιστορική εμπειρία όσο και στα θεωρητικά μοντέλα είναι πολύ διαφορετικοί αυτή τη φορά», είπε η Tara Sinclair, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington που πρόσφατα άφησε μια θέση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και όπως πολλοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι θα ερχόταν ύφεση, δεν υπήρχαν ποτέ πολλά στοιχεία για μια ύφεση στα δεδομένα. Οι προσλήψεις, η αύξηση των μισθών και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν, αλλά δεν υπήρξε καμία κατάρρευση. Η ανεργία παρέμεινε σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ο ευρύτερος δείκτης μέτρησης της οικονομικής παραγωγής, συνέχισε να αυξάνεται με υγιή —και μερικές φορές ισχυρό— ρυθμό.

Γιατί επανεμφανίστηκαν οι φόβοι για την ύφεση

Τώρα, όμως, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές. Περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρέη στους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών και στις εξοφλήσεις δανείων για αυτοκίνητα. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν ισχυρές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα κάνουν πίσω.

Τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου στις ΗΠΑ είναι το πιο ξεκάθαρο προειδοποιητικό σημάδι. Η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και επικεντρώθηκε σε μια χούφτα βιομηχανίες. Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας, η τρίτη σε τέσσερις μήνες, ήταν αρκετή για να υποδηλώσει ότι μια ύφεση μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με έναν γνωστό δείκτη γνωστό ως κανόνα Sahm: Τα δεδομένα είναι εποχιακά προσαρμοσμένα και δείχνουν τη μεταβολή του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το χαμηλό σημείο τους προηγούμενους 12 μήνες. Όλοι οι υπολογισμοί βασίζονται στον κινητό μέσο όρο τριών μηνών.

Η Claudia Sahm, η πρώην οικονομολόγος της Fed που ανέπτυξε τον κανόνα, είπε ότι οι διαταραχές κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία μπορεί να είχαν μπερδέψει τον δείκτη της, καθώς υπήρξαν ένα σωρό -ανέκαθεν- αξιόπιστα προειδοποιητικά σημάδια ύφεσης. Αλλά είπε ότι η υποκείμενη λογική -ότι ακόμη και οι μικρές αυξήσεις στην ανεργία είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί- εξακολουθεί να ισχύει.

«Δεδομένων όλων όσων γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε ύφεση», είπε η Sahm. «Αλλά ο κίνδυνος να μπούμε σε ύφεση, ας πούμε, στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες; Αυτός έχει πραγματικά ανέβει».

Χρηματιστήρια> Οικονομικό Θέατρο και Υποκριτική σε έναν χρεοκοπημένο κόσμο

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Mαύρη Δευτέρα, εφιάλτης, τρόμος και όλα τα σχετικά. Αυτοί είναι οι τίτλοι που περιγράφουν την πτώση των Χρηματιστηρίων ανά το κόσμο με τους σχετικούς δείκτες να κάνουν μια εκπληκτική βουτιά. Μόνο που δεν βλέπουμε πολλούς εκεί έξω να αναρωτιούνται εάν τελικά αυτή η βουτιά και όλες όσες πρόκειται να ακολουθήσουν μήπως τελικά αντανακλούν την πραγματικότητα μιας αγοράς με 300 τρις δολάρια παγκόσμιο χρέος;

Πρόκειται τελικά για Μαύρη Δευτέρα ή μήπως για προσπάθεια επιστροφής στη κανονικότητα δλδ στη πραγματικότητα;

Ακόμη και εάν κάποιοι χάσουν δις ευρώ που τελικά δεν τους ανήκουν.

Εμείς οικονομικά δεν γνωρίζουμε γι΄αυτό ίσως και δεν μας καλούνε και στο forum-Μαντείο των Δελφών (εδώ όπου οι μανατζαρέοι επιδίδονται σε υπερφίαλες μαντεψιές που ζοχαδιάζουν ακόμη και τους Θεούς της Αγοράς με αποτελέσματα σαν το σημερινό) όπως σχεδόν το σύνολο των εγκρίτων δημοσιογράφων-αλλά για τη κοινή λογική ενός μη εμβολιασθέντος ατόμου δεν προκύπτει λογική συνέπεια της έκρηξης του δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών ή της έκρηξης των τιμών των ακινήτων σε μια χώρα με 400 δις χρέος.

Δεν έχει λογική να πηγαίνει το 76% των φόρων που πληρώνουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι στην αποπληρωμή του εθνικού χρέους των 35 τρις ευρώ και την ίδια στιγμή να έχουν-όπως δηλώνει ο κ. Αθανασίου τουλάχιστο-ξεπουλήσει όλα τα διαμερίσματα του γνωστού πύργου του Ελληνικού που μόνο μέσα στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου δεν βρίσκεται.

Δεν είναι λογικό να πληρώνει κάποιος κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ για να αγοράσει διαμέρισμα στη Βούλα ή τη Γλυφάδα και να ανατωτιέται κανείς ποιοί είναι όλοι αυτοί οι αγοραστές όταν ακόμη και ο Αντώνης Ρέμος τη βγάζει οριακά με 30-40 χιλιάρικα το χρόνο;

Την ίδια στιγμή όμως εμφανίζεται το ζεύγος Λινού με 5 εκατομμύρια ευρώ που εάν τα έκανε άδειες ταξί ή διαμερίσματα Airbnb δεν θα χρειαστεί να εργαστούν στην υπόλοιπη ζωή τους;

Γιατί όμως το ζεύγος Λινού πήρε όλα αυτά τα χρήματα από το κράτος;

Ο μοναδικός λόγος που κάποιοι παίρνουν πολλά λεφτά σήμερα είναι μία και μοναδική αποστολή.

Εάν έχουν καταφέρει να τρυπώσουν σε ένα αντικείμενο που ξεπαστρεύει τους υπόλοιπους στα πλαίσια της μείωσης του κοστοβόρου δυτικού πληθυσμού. Μόνο αυτοί βγάζουν λεφτά στις μέρες μας.

Είτε πρόκειται για εκδότες που προπαγανδίζουν το αφήγημα της Ατζέντας 2030 και τα σχετικά εργαλεία της, είτε πρόκειται για πολιτικούς που το υπηρετούν, είτε για αντίστοιχους γιατρούς που ποντάρουν στο γεγονός ότι το χώμα θα σκεπάσει τις παρενέργειες των εμβολίων ευθανασίας που πλασάρουν και πάει λέγοντας. Όσοι και όσες εταιρίες εμπλέκονται στην αποστολή μείωσης του πληθυσμού -αυτοί κονομάνε.


Μόνο που αυτά τα λεφτά δεν αρκούν για να στηρίξουν το παγκόσμιο οικονομικό θέατρο που λέγεται χρηματιστήριο, μετοχές, παράγωγα και όλα αυτά τα μπλιμπίκια του αέρα-πατέρα που διδάσκονται στα LSE και στα αντισημιτικά Harvard.

Ο σοφός Warren Buffet το αντελήφθη πρώτος και επιχειρεί να αποδράσει από το μεγάλο κόλπο της ζωής του.

Εμείς οικονομικά δεν γνωρίζουμε αλλά η φούσκα του χρέους έχει σκάσει και τώρα αρχίζει ο μεγάλος πόνος ο οποίος είναι ταυτόχρονα και μία πρόκληση η οποία έχει ως εξής>

Σύμφωνα με τη Wall Street Jounal>

Ο Nikkei βυθίζεται 12%, περισσότερο από το 1987 μετά το κραχ της Μαύρης Δευτέρας

Ένα selloff στο χρηματιστήριο επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, με τους αμερικανικούς δείκτες να υποχωρούν και τη μεταβλητότητα να εκτοξεύεται.

Στις αρχές της διαπραγμάτευσης, οι τρεις κύριοι δείκτες υποχώρησαν όλοι περισσότερο από 2%, με τον Nasdaq Composite να οδηγεί τις απώλειες. Οι αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων αντιστάθμισαν κάποια πτώση, αφού τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών ήρθαν καλύτερα από το αναμενόμενο.

Οι αναταράξεις ξεκίνησαν στην Ιαπωνία, όπου ο Nikkei 225 υποχώρησε περισσότερο από 12%, τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από το κραχ μετά τη Μαύρη Δευτέρα το 1987. Οι απώλειες κλιμακώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι πτώσεις επέκτειναν τις ιλιγγιώδεις ημέρες στη Wall Street κατά τις οποίες οι πιο δημοφιλείς συναλλαγές της φετινής χρονιάς ξετυλίχθηκαν επιθετικά. Η πώληση των μετοχών τεχνολογίας συνεχίστηκε τη Δευτέρα, με τις Nvidia, Meta και Apple να υποχωρούν η καθεμία κατά 4% ή περισσότερο. (Ο κατασκευαστής iPhone δέχθηκε ένα επιπλέον χτύπημα από την είδηση ​​ότι η Berkshire Hathaway είχε μειώσει το μερίδιό της στην Apple.)

Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι μπροστά και στο επίκεντρο μετά την απότομη επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινήθηκε πολύ αργά και θα χρειαστεί να καλύψει τη διαφορά στη μείωση των επιτοκίων.

Σε πρόσφατες συναλλαγές, το VIX, που θεωρείται ο δείκτης φόβου της Wall Street, σημείωσε το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ποσοστό κέρδος που είχε ποτέ, πριν υποχωρήσει κάπως.

Οι ιαπωνικές μετοχές ήταν από τις σκληρότερα πληγείσες παγκοσμίως, με την πτώση της SoftBank και τις τραπεζικές μετοχές να ζυγίζουν. Κατά τα άλλα, ο δείκτης αναφοράς Kospi της Νότιας Κορέας βυθίστηκε κατά 8%.

Το yen εκτινάχθηκε έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας μια συναλλαγή που άρχισε να υφίσταται τον περασμένο μήνα.

(Λίγο πριν…)

Ίσως θα πρέπει να πέσουν οι servers και να κοπεί και το ρεύμα

Mε 300 τρις παγκόσμιο χρέος, με το 76% των φορολογικών εσόδων των ΗΠΑ να καταλήγουν στις αποπληρωμές των τόκων του εθνικού χρέους των 35 τρις ευρώ που ανήκει σε ιδιώτες, κάτι νούμερα εκεί έξω υποδύονται τους οικονομολόγους, τους εκδότες οικονομικών ιστοσελίδων, τους super duper ομιλητές στα γνωστά forums και τους μέσα στα κόλπα. Τρέξτε ρε κακομοίρηδες να πάρετε κάνα τροχόσπιτο ή κάνα container και να εξαφανισθείτε στα βουνά μπας και σωθείτε…

Ο Dow Industrials βυθίζεται 1.000 πόντους καθώς εντείνεται το Selloff

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο

Ένα selloff στο χρηματιστήριο εντάθηκε σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας τους αμερικανικούς δείκτες να υποχωρούν και η αστάθεια να εκτοξεύεται στα υψηλότερα επίπεδά της από την πανδημία.

Οι πιο δημοφιλείς συναλλαγές του 2024 καταρρέουν

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας από το 1987 μετά τα δεδομένα των ΗΠΑ

Στο ελληνικό (η χώρα έχει 400 δις εθνικό χρέος) χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης «βυθίστηκε» κατά 89,67 μονάδες ή –6,27% και έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες.

Παράλληλα, εξαφανίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να ενισχύεται πλέον κατά μόλις +3,72% από την έναρξη του 2024. Πιο συγκεκριμένα, κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 6 και πλέον μηνών μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 19 Ιανουαρίου (1.340,03 μονάδες).

Πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε ακόμη χειρότερα και με παγκόσμιο χρέος 300 τρις δεν βλέπουμε για ποιο λόγο η FED να μειώσει τα επιτόκια.

Tα σημάδια του ολέθρου πυκνώνουν. O στόχος είναι ένας. Η μείωση του δυτικού πληθυσμού με κάθε τρόπο. Στο επίκεντρο η δυτική οικογένεια. Είναι τόσο προφανές και κραυγαλέο που τα θύματα αρνούνται να το αντικρύσουν

Στην Ελλάδα επιδοτούν και χορηγούν τον θάνατο.

Μοίρασαν τις τελευταίες δεκαετίες ένα σκασκό εκατομμύρια για να δημιουργηθούν media υπέρ της προπαγάνδας μείωσης του πληθυσμού και κατά της οικογένειας. Εξαγόρασαν και στρατολόγησαν γιατρούς σε αυτό το εγχείρημα, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσαν επίθεση στο πρωτογενή τομέα βουλιάζοντας τον Θεσσαλικό Κάμπο σε ένα ακόμη χτύπημα υβριδικού πολέμου για να φθάσουμε σήμερα να εισάγουμε πορτοκάλια από την Αίγυπτο-αυτή είναι η οδηγία.

Σε ένα κόσμο με 300 τρις χρέος ο έλεγχος του οποίου ανήκει σε ιδιώτες και καθώς έσκασε πλέον η φούσκα του χρέους το να υποδύονται ότι υπάρχουν χρηματιστήρια είναι τόσο προφανές αστείο-τόσο σπουδαία οικονομική θεατρική πράξη.

Το πρωί της Δευτέρας εξελίσσεται όπως ακριβώς είναι προσχεδιασμένο. Οι αγορές καταρρέουν και στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου οι πολίτες διεκδικούν τη χώρα τους.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά εκεί έξω.

Το ξεπούλημα στις αγορές σε όλο τον κόσμο επιταχύνθηκε το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές νιώθουν ανήσυχοι για τα σημάδια επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, με τις μετοχές να πέφτουν σε όλη την Ασία.

Οι πτώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην Ιαπωνία, όπου ο δείκτης Topix, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας της χώρας, υποχώρησε περισσότερο από 10%. Η πτώση κάποια στιγμή πυροδότησε έναν μηχανισμό «διακοπής συνεδρίασης» που σταματά τις συναλλαγές προκειμένου να αφεθούν οι αγορές να αφομοιώσουν τις μεγάλες διακυμάνσεις. Ο δείκτης Nikkei 225, που θεωρείται το σημείο αναφοράς στην Ιαπωνία, υποχώρησε έως και 9%.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης αναφοράς Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε περισσότερο από 5%. Οι αγορές μετοχών στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ ήταν όλες χαμηλότερα. Οι πτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών, ο S&P 500 υποχώρησε 1,5 τοις εκατό και ο Nasdaq ήταν περισσότερο από 2 τοις εκατό χαμηλότερος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών για βασικούς δείκτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σημείωσαν πτώση περίπου 1%.

Το Bitcoin, το κύριο κρυπτονόμισμα, υποχώρησε περισσότερο από 10 τοις εκατό σε ένα άλλο εμφανές σημάδι ανησυχίας των επενδυτών.

Οι πτώσεις ακολούθησαν την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, η οποία ανέφερε ότι οι εργοδότες είχαν επιβραδύνει σημαντικά τις προσλήψεις τον Ιούλιο, με την ανεργία να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών σχεδόν ετών. Αυτό βάθυνε τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία ψύχεται και ότι η Federal Reserve μπορεί να περίμενε πολύ καιρό για τη μείωση των επιτοκίων.

Η Nomura, η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα, ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα ότι «η επιβράδυνση των δεδομένων των ΗΠΑ προκαλεί φόβο στις αγορές όσον αφορά την ανάπτυξη στις αγορές» και ότι «αναζωογόνησε τους φόβους για μια ταχύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ».

Με βάση τις αδυναμίες που αναφέρονται στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμα της ότι αναμένει τώρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της.

Στην Ιαπωνία, τα ήπια δεδομένα των ΗΠΑ ενίσχυσαν την ανησυχία των επενδυτών. Ο Topix υποχώρησε περισσότερο από 18% σε σχέση με την περασμένη Τετάρτη, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια μόλος για δεύτερη φορά σε σχεδόν δύο δεκαετίες. Η διακοπή συνεδρίασης ενεργοποιήθηκε επίσης και στη διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμων ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και του Nikkei 225.

Οι ιαπωνικές μετοχές βρίσκονται σε πτώση για περισσότερο από ένα χρόνο, γεγονός που τροφοδοτείται από το αδύναμο γεν. Η υποτίμηση του είχε βοηθήσει να διογκωθούν τα κέρδη των Ιαπώνων εξαγωγέων, αλλά το νόμισμα ενισχύθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα. Επιπρόσθετα στην πίεση, οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να ξεπουλούν θέσεις σε ιαπωνικές μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες. Στα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Χρηματιστήριο του Τόκιο, οι ξένοι επενδυτές πούλησαν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε ιαπωνικές μετοχές από ό,τι αγόρασαν την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουλίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν καθαροί πωλητές 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετοχών.Ήτο μάλλον εύλογο να αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν μία τόσο ανόητη γενιά ανθρώπων (και δη εμβολιασθέντων με τα εμβόλια COVID-19, άρα σε εγκεφαλική και ψυχική αποδιοργάνωση-ξεχαρβάλωμα) να παράξει τεχνητή νοημοσύνη ευφυέστερη από την ήδη πτωχή νοημοσύνη των ιδίων

Aπεργάζονται κάθε τρόπο ώστε να μειώσουν τα αναλώσιμα 8 δις κουνούπια-παγκόσμιο πληθυσμό.

Κάθε φορά που αποτυγχάνουν επιχειρούν να επιστρέψουν με το επόμενο σχέδιό τους. Το πρόβλημα της elite που κυβερνάει το κόσμο είναι ότι έχουν φύγει από τη ζωή σχεδόν όλοι οι γενάρχες και την αποστολή μείωσης του δυτικού πληθυσμού έχουν αναλάβει οι CEOs των εταιριών τους.

Μόνο που δεν διαθέτουν το εκτόπισμα των γενεαρχών ούτε τα σιδερένια… Μάλιστα οι παγκόσμιοι CEOs ήδη έχουν αρχίσει να φοβούνται για την προσωπική τους ζωή. Έτσι ένας από δαύτους ζήτησε να αυξηθεί το ποσό που διαθέτει η εταιρία του για την ασφάλειά του-όπως και έγινε.

Μετά την planδημία λοιπόν και τα εμβόλια ευθανασίας COVID-19, τα οποία πράγματι έχουν προκαλέσει ήδη τρομακτικό θανατικό και γύρευε τι θα δούμε στο μέλλον, ασχολήθηκαν με την διαβόητη τεχνητή νοημοσύνη με την οποία φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τους βλαμμένους ανθρώπους-τους οποίους δεν έχουν τι να τους κάνουν όπως δηλώνει και ο Yuval Harari.

Mόνο που όπως όλα δείχνουν κι εδώ τα παληκάρια τα έχουν σκατ… κάπως.

Με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα εν μέσω της Γενοκτονίας του δυτικού πληθυσμού με όλα τα εργαλεία που διαθέτουν, στη προσπάθεια να χτυπήσουν τη δυτική οικογένεια, απλωμένα σαν τον τραχανά (planδημίες, εμβόλια ευθανασίας, αντικατάσταση δυτικού πληθυσμού με λιγότερο κοστοβόρους μετανάστες, χτύπημα στη καρδιά της δυτικής οικογένειας με τη WOKE oρθότητα, τις LGTBQ αθλιότητες, χτύπημα στη καρδιά των εταιριών με τα μη βιώσιμα κριτήρια, το DEI και φυσικά με την κατασκευασμένη κλιματική κρίση την οποία επιδιώκουν να αξιοποιήσουν για αφαίρεση της γης και του νερού από τους αγρότες, για πάσης φύσεως απαγορεύσεις και πάει λέγοντας).


Δεν διστάζουν δε να προκαλέσουν υβριδικά τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον των σαστισμένων λαών όπως ήταν το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, το Μάτι, τα Τέμπη, ο Θεσσαλικός Κάμπος και οι ανά το κόσμο εργαστηριακές πυρκαγές (Καναδάς, Τενερίφη, Μάουι, Αλεξανδρούπολη, κλπ).

Το γεγονός ότι αυτό το καλοκαίρι έχουμε για μεγάλη περίοδο αυξημένες θερμοκρασίας είναι κατά παραγγελία. Ότι καιρό επιθυμούν μπορούν να τον επιτύχουν.

Μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά…

-Μπορείτε να έχετε καταιγίδα πάνω από το σπίτι σας ή χιονόπτωση και στο διπλανό τετράγωνο λιακάδα… Το ίδιο και με τη ζέστη και το κρύο…

Μας το εξήγησε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης εταιρίας που συμμετέχει κάθε χρόνο στο παγκόσμιο συνέδριο τεχνολογίας καιρού.

(Η έδρα του World Meteorological Organization (WMO) βρίσκεται (που αλλού;) στη Γενεύη (7bis, avenue de la Paix CH-1211 Geneva 2)

Μας θέλουν διαρκώς τρομαγμένους και στην υπηρεσία του τρόμου εκτός από τα σαρδανάπλα ΜΜΕ ιδιοκτησίας τους, έχουν τις μυστικές υπηρεσίες φυσικά και τις εταιρίες τους που ασφυκτιούν αντισημιτισμό κάτω από το περίβλημα του παγκόσμιος.

Ήταν το deep state που έστειλε τους Nαζί της Hamas να ακρωτηριάσουν τον εβραικό λαό την 7η Οκτωβρίου (Σάββατο ημέρα αργίας στο Ισραήλ) ο οποίος αποτελεί τις Θερμοπύλες της Δύσης. Παρόμοια η συνταγή και στους Παγκοσμίους (ακόμη και τους Ναπολεόντειους) πολέμους με την elite να χρηματοδοτεί αμφότερα τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Έτσι έχουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (είναι ακριβώς το αντίθετο-ανάποδος κόσμος), τον αντισημιτικό Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την εταιρία Ευρωπαική Ένωση η οποία συμμετέχει με χορηγίες στο Ινστιτούτο της Wuhan και μυστικές συμφωνίες με τις εταιρίες των εμβολίων ευθανασίας στη μείωση του πληθυσμού-επειδή το μαγαζί χρεοκόπησε.

Ήδη ο Elon Musk θεωρεί δεδομένο τον εμφύλιο πόλεμο, γεγονός που ίσως δώσει την ευκαιρία και στον Παύλο Πολάκη ως επικεφαλής ομάδας ανταρτών να μπουκάρει στα σπίτια της άρχουσας τάξης των βορείων προαστείων και να προκαλέσει ιστορική αιματοχυσία εάν στο μεταξύ δεν έχει προλάβει ήδη ο στρατός του Erdogan να κάνει ντου σε Κρήτη, Καστελόριζο, Θράκη, Κύπρο με τους επιδέξιους Δένδια-Γεραπετρίτη να αναρωτιούνται γιατί οι γονυπετίες τους δεν στάθηκαν ικανές να ημερεύσουν τον σουλτάνο.

To φιάσκο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Πάμε να δούμε τώρα τα τελευταία νέα από το διαφαινόμενο φιάσκο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι της Clare Duffy από το CNN.

(Ακόμη και τα δικά τους μηντιακά εργαλεία έχουν σαστίσει από τα διαρκή λάθη τους στη προσπάθειά τους να σκοτώσουν τα 8 δις κουνούπια που έχουν εκτοξεύσει το χρέος στα 300 τρις δολάρια)

Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα στο μυαλό των ενοίκων της Wall Street αυτή τη σεζόν όσον αφορά τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας: Πότε θα αρχίσει κάποιος να κερδίζει πραγματικά χρήματα από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Στους 18 μήνες από τότε που το ChatGPT ξεκίνησε την κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν υποσχεθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση σε κάθε κλάδο και τη χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέντρα δεδομένων και ημιαγωγούς που απαιτούνται για τη λειτουργία μεγάλων μοντέλων AI.

Σε σύγκριση με αυτό το όραμα, τα προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής φαίνονται μη σημαντικά –chatbots χωρίς σαφή πορεία προς τη δημιουργία εσόδων, χρησιμοποίησης τους στη λήψη μέτρων εξοικονόμησης κόστους τόσο για την κωδικοποίηση τεχνητής νοημοσύνης όσο και την εξυπηρέτηση πελατών και αναζήτηση με δυνατότητα AI που μερικές φορές φαίνεται να λειτουργεί με φτωχά αποτελέσματα.

Αλλά η Big Tech έχει ακόμα σχετικά λίγα να δείξει για όλα τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουν όσον αφορά τα σημαντικά κέρδη εσόδων από την τεχνητή νοημοσύνη που έχουν υποσχεθεί ή τα κερδοφόρα νέα προϊόντα, και οι επενδυτές αρχίζουν να ενοχλούνται-γράφει χαρακτηριστικά το CNN.

Τα λιγότερο από εντυπωσιακά κέρδη και οι εκτιμήσεις της Amazon που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη ακολουθήθηκαν, ως επί το πλείστον, από ανησυχίες ότι ξοδεύει έναν τόνο χρήματα στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να έχει πολλά να δείξει σε αυτόν τον τομέα, σε μια εποχή που η βασική της δραστηριότητα αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια. Αυτό έσυρε τη μετοχή της σε πτώση σχεδόν 9% την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Intel σημείωσε βουτιά 25% την Παρασκευή, αφού η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι μετά από μεγάλες δαπάνες προσαρμογής στο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, τώρα προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα προβλήματα της μειώνοντας το κόστος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Εν ολίγοις, οι φόβοι των επενδυτών μπορούν να συνοψιστούν στο: Αξίζει πραγματικά κάτι όλο αυτό; Ή μήπως είναι απλά ένα άλλο λαμπερό αντικείμενο που κυνηγάει η βιομηχανία για να επαναφέρει τα όνειρά της για ατελείωτη ανάπτυξη, προτού το εγκαταλείψει και προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο πράγμα;

Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Keith Weiss, στο κάλεσμα των κερδών της Microsoft: «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια συζήτηση στον κλάδο γύρω από τις απαιτήσεις (κεφαλαιακών δαπανών) γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και εάν η δημιουργία εσόδων θα συμβαδίσει πραγματικά με όλο αυτό».

Ο αναλυτής της UBS, Steven Ju, ρώτησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, πόσο καιρό θα χρειαστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη για να «βοηθήσει στη δημιουργία εσόδων… (και) να χτίσει μεγαλύτερη αξία με την πάροδο του χρόνου, έναντι απλά της μείωσης κόστους (όπως ανακοινώθηκε)».

Και μια έκθεση της Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν ήδη «πολύ μεγάλες δαπάνες και πολύ λίγα οφέλη» για τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι μετοχές τόσο της Google όσο και της Microsoft υποχώρησαν μετά τις αναφορές κερδών τους, μια ένδειξη δυσαρέσκειας των επενδυτών ότι οι τεράστιες επενδύσεις τους σε τεχνητή νοημοσύνη δεν έχουν οδηγήσει σε πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Meta –η οποία βίωσε μια παρόμοια απογοήτευση μετόχων το περασμένο τρίμηνο– απέφυγε την ίδια μοίρα αυτή τη φορά, δείχνοντας πώς οι επενδύσεις της σε τεχνητή νοημοσύνη τουλάχιστον συνέβαλαν στη βασική της δραστηριότητα, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στις εταιρείες να κάνουν εύκολα συναρπαστικές διαφημίσεις με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης της.

Ορισμένοι επενδυτές είχαν φτάσει και στο σημείο να προβλέπουν ότι αυτό θα ήταν το τρίμηνο που οι τεχνολογικοί γίγαντες θα άρχιζαν να σηματοδοτούν ότι υποχωρούν από τις επενδύσεις τους σε υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς «το AI δεν αποδίδει τις αποδόσεις που περίμεναν», δήλωσε στο CNN ο αναλυτής της Davidson, Gil Luria.

Το αντίθετο όμως συνέβη -η Google, η Microsoft και η Meta έδειξαν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα καθώς θέτουν τις βάσεις για αυτό που ελπίζουν ότι είναι το μέλλον με την Τεχνητή νοημοσύνη. Η Meta ανέφερε ότι αναμένει τώρα οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για ολόκληρο το έτος να κυμαίνονται μεταξύ 37 και 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το χαμηλό τέλος της καθοδήγησης κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft δήλωσε ότι αναμένει να δαπανήσει περισσότερα το οικονομικό έτος 2025 από τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2024. Η Google προέβλεψε δαπάνες κεφαλαίου «κάτω από» 12 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε τρίμηνο φέτος (ακόμη και για εξαιρετικά πλούσιες εταιρείες, αυτοί είναι μεγάλοι αριθμοί —για την Google, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν σε περίπου 17% των συνολικών πωλήσεών της).

Και οι ηγέτες της τεχνολογίας έχουν πει ότι αυτό που χρειάζονται είναι περισσότερος χρόνος —πολύ περισσότερος χρόνος.

Η CFO της Microsoft, Amy Hood, δήλωσε σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας ότι οι επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων της αναμένεται να υποστηρίξουν τη δημιουργία εσόδων από την τεχνολογία AI της «κατά τα επόμενα 15 χρόνια και μετά».

Η Meta, παρομοίως, αναμένει ότι «οι επιστροφές από τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θα έρθουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε η CFO Susan Li στους αναλυτές. Και πρόσθεσε: «Η Gen AI είναι εκεί που βρισκόμαστε πολύ νωρίτερα… Δεν περιμένουμε τα προϊόντα της γενιάς μας AI να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη εσόδων το ’24. Αλλά αναμένουμε ότι θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες εσόδων με την πάροδο του χρόνου που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια σταθερή απόδοση της επένδυσής μας».

Αυτός ο χρονικός ορίζοντας είναι άβολος για πολλούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει τις ως επί το πλείστον αξιόπιστες πωλήσεις ανά τρίμηνο και όπως και την αύξηση κερδών από τη Silicon Valley.

«Αν πρόκειται να επενδύσετε τώρα και να έχετε αποδόσεις σε 10 έως 15 χρόνια, αυτή είναι μια επένδυση επιχειρηματικού κινδύνου, αυτή δεν είναι μια επένδυση δημόσιας εταιρείας», είπε ο Luria. «Για τις δημόσιες εταιρείες, αναμένουμε να έχουμε απόδοση της επένδυσης σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα. Επομένως, αυτό προκαλεί δυσφορία, επειδή δεν βλέπουμε τους τύπους εφαρμογών και τα έσοδα από εφαρμογές που θα χρειαζόμασταν να δικαιολογήσουμε οπουδήποτε κοντά σε αυτές τις επενδύσεις αυτή τη στιγμή».

Και ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν εάν οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποδώσουν ποτέ!!!

Ως παράδειγμα του πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστούν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για να αποδώσουν οικονομικά, πάρτε για παράδειγμα την τεχνολογία «πλήρους αυτοοδήγησης» της Tesla που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Tesla έχει πουλήσει την τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού ως κλειδί για το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας από το 2015 και υποσχέθηκε σταθερά ότι θα ήταν πλήρως ικανή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά το FSD εξακολουθεί να απαιτεί έναν προσεκτικό οδηγό, ικανό να πάρει το τιμόνι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, και τακτικά μαστίζεται από ανησυχίες για την ασφάλεια, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του στους πελάτες της Tesla.

Προς το παρόν, οι CEOs τεχνολογίας φαίνεται να συμφωνούν ότι «ο κίνδυνος υποεπένδυσης είναι δραματικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο υπερεπένδυσης», όπως είπε ο Pichai της Google στην κλήση κερδών της περασμένης εβδομάδας (παρόμοια άποψη επανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, κατά τη διάρκεια της κλήσης της εταιρείας του). Τα κέντρα δεδομένων χρειάζονται χρόνο για να δημιουργηθούν και αν κάποιος πρόκειται να βγει νικητής στον αγώνα Τεχνητής Νοημοσύνης, καμία εταιρεία δεν θέλει να χάσει τη θέση της στην κορυφή απλώς και μόνο επειδή δεν είχε αρκετή υπολογιστική ικανότητα. Και κερδίζουν αρκετά από τις βασικές δραστηριότητές τους που οι επενδυτές ανέχονται τις δαπάνες τους προς το παρόν.

Αλλά κάποια στιγμή σύντομα -ο Luria προβλέπει ότι θα είναι είτε αργότερα αυτό το έτος είτε στις αρχές του επόμενου- η πίεση από τους επενδυτές να υποχωρήσουν στις επενδύσεις σε υποδομές και να αφήσουν την αύξηση των εσόδων να καλύψει τη διαφορά θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κάνει τους ηγέτες της τεχνολογίας να υποχωρήσουν.

«Αυτή τη στιγμή, το παιχνίδι είναι ότι “όλοι πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε όσο χρειάζεται επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ηγετική θέση”, αλλά κάποια στιγμή η επένδυση θα είναι τόσο ασύμφορη που πολλοί από αυτούς… θα πουν, “ίσως το επόμενο τρίμηνο, δεν θα επενδύσουμε τόσα πολλά”, και μετά θα δείτε ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο με τους υπόλοιπους», είπε ο Luria. «Πρόσκαιρο συμπέρασμα; Αυτό το επίπεδο επένδυσης δεν δείχνει να είναι βιώσιμο».

Warren Buffett >Η απάτη με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη «βιομηχανία ανάπτυξης»

Σάββατο 4 Μαίου 2024

Ήταν ένα κρύο και βροχερό πρωινό στην Omaha, όπου δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενοι συνέρρευσαν στην αρένα του CHI Health Center Omaha για να ακούσουν τον Warren Buffett στην ετήσια συνέλευση της Berkshire Hathaway, του λεγόμενου «Woodstock for Capitalists» το πρωί του Σαββάτου.

Το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Berkshire έλαβε εμπιστευτική μεταχείριση για να διατηρήσει εμπιστευτικά τα στοιχεία μιας ή περισσότερων από τις μετοχές της.

Πολλοί υπέθεσαν ότι η μυστική αγορά θα μπορούσε να είναι μια τραπεζική μετοχή, καθώς η βάση κόστους του ομίλου για μετοχές «τράπεζες, ασφάλειες και χρηματοδότηση» αυξήθηκε κατά 3,59 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με ξεχωριστές καταθέσεις της Berkshire.

Είναι σχετικά σπάνιο για την Berkshire να ζητήσει μια τέτοια θεραπεία. Η τελευταία φορά που κράτησε μια αγορά εμπιστευτική ήταν όταν αγόρασε τη Chevron και την Verizon

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett στην ετήσια συνεδρίασης της εταιρείας στο Health Center Omaha – Omaha’s Convention Center and Arena.

Εδώ είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία>

Το απόθεμα μετρητών της Berkshire Hathaway διογκώνεται στα 188,99 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Berkshire παρακολουθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος

Warren Buffett> Η ηλιακή ενέργεια δεν θα είναι ποτέ η μόνη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας!

Ο Warren Buffett είπε ότι η ανανεώσιμη ενέργεια παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί.

«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που χρειάζονται απλώς ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», είπε στο «Oracle of Omaha».

«Η κόρη μου το μισεί όταν χρησιμοποιώ αυτό το παράδειγμα, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις μωρό σε έναν μήνα αφήνοντας εννέα γυναίκες έγκυες».

Αλλά ο Buffett είπε επίσης ότι η ηλιακή ενέργεια δεν θα είναι ποτέ η μόνη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Greg Abel, πρόεδρος της ενεργειακής επιχείρησης της Berkshire, είπε επίσης ότι η αξιοπιστία και η οικονομική προσιτότητα είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να έχετε κατά νου.

Warren Buffett: Μην αισθάνεστε άβολα με κανέναν τρόπο να βάλουμε τα χρήματά μας στον Καναδά

Ο Warren Buffett άφησε να εννοηθεί ότι ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων αξιολογούσε μια πιθανή επενδυτική ευκαιρία βόρεια των συνόρων.

«Δεν νιώθουμε άβολα με κανέναν τρόπο να βάλουμε τα χρήματά μας στον Καναδά. Στην πραγματικότητα, εξετάζουμε πραγματικά ένα πράγμα τώρα», είπε ο Buffett.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire δεν αποκάλυψε ποια ήταν η επένδυση και αν ήταν δημόσια ή ιδιωτική.

Προχωρώντας στη συνάντηση, υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με το ποιες επενδύσεις χτίζει η Berkshire. Η εταιρεία έχει λάβει εμπιστευτική μεταχείριση σχετικά με ένα μυστηριώδες μερίδιο που αγόραζε τα τελευταία τρία τρίμηνα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Warren Buffett είπε ότι ο Charlie Munger ήταν ένας αξιόπιστος επιχειρηματικός συνεργάτης, αλλά ήταν επίσης σε θέση να αναζητήσει αλλού για προσωπική υποστήριξη.

«Εμπιστεύομαι απόλυτα τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου», είπε ο Buffett. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους ρωτάω τι μετοχές να αγοράσω».

“I trust my children and my wife totally. But that doesn’t mean I ask them what stocks to buy.”

«Όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων, δεν υπήρχε κανένας καλύτερος στον κόσμο για να μιλήσεις για πολλές, πολλές δεκαετίες από τον Charlie», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μίλησα σε άλλους ανθρώπους».

Ωστόσο, «αν δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να το κάνω μόνος μου, δεν θα το είχα κάνει», είπε σχετικά με τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. «Έτσι, σε κάποιο βαθμό, μιλάω στον εαυτό μου για επενδύσεις».

Ο Buffett αποκάλεσε τον Munger απροσδόκητα ειλικρινή, γι’ αυτό και έγινε βασικός σύντροφος. Αυτό ισχύει τόσο για τη δουλειά όσο και για την προσωπική του ζωή, πρόσθεσε ο Buffett.

«Όταν το καταλαβαίνεις αυτό στη ζωή σου, αγαπάς αυτούς τους ανθρώπους και ξεχνάς τους υπόλοιπους», είπε.

Ο Buffett είπε ότι η απάτη με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη «βιομηχανία ανάπτυξης», παρομοιάζοντας την τεχνολογία με πυρηνικά όπλα με τις δυνατότητές της για μεγάλες αλλαγές.

Το “Oracle of Omaha” είπε ότι δεν “ξέρει τίποτα” για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αφηγήθηκε μια πρόσφατη συνάντηση με μια εικόνα του εαυτού του που δημιουργήθηκε από AI στην οθόνη που τον έκανε νευρικό για την τεχνολογία.

«Όταν σκέφτεστε τις πιθανότητες να εξαπατήσετε ανθρώπους, αν μπορείτε να αναπαράγετε εικόνες που δεν μπορώ καν να τις πω, που λένε, «Χρειάζομαι χρήματα», όπως η κόρη σας, «Μόλις είχα ένα τροχαίο, χρειάζομαι 50.000 $Εννοώ ότι η απάτη ήταν πάντα μέρος της αμερικανικής σκηνής, αλλά αυτό θα με έκανε, αν ενδιαφερόμουν να επενδύσω στην απάτη, θα είναι η αναπτυσσόμενη βιομηχανία όλων των εποχών», είπε σε ένα πλήθος επενδυτών στην ετήσια έκθεση της Berkshire.

-Είπα ότι αφήσαμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι όταν αναπτύξαμε πυρηνικά όπλα…

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Berkshire μείωσε τη θέση της στην Apple, ο Buffett δικαιολόγησε ότι ήταν για φορολογικούς λόγους μετά από σημαντικά κέρδη στην επένδυση και όχι για οποιαδήποτε κρίση για τη μακροπρόθεσμη άποψή του για τη μετοχή.

Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, οι συμμετοχές της Berkshire της Apple μειώθηκαν. Το τέταρτο τρίμηνο, πούλησε περίπου 10 εκατομμύρια μετοχές της Apple (μόλις το 1% του τεράστιου μεριδίου της). Στη συνέχεια, το πρώτο τρίμηνο, φαίνεται ότι η Berkshire πούλησε άλλα 116 εκατομμύρια μετοχές.

Αυτό βασίζεται στην αποκάλυψη ότι το μερίδιο της Berkshire στην Apple αξίζει περίπου 135,4 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα ήταν περίπου 790 εκατομμύρια μετοχές, ή μείωση 13% στην επένδυσή της.

Οι πωλήσεις του Buffett προκάλεσαν έκπληξη για μερικούς, καθώς έχει γίνει τόσο μεγάλος θαυμαστής του κατασκευαστή iPhone, αποκαλώντας μάλιστα τη δεύτερη πιο σημαντική επιχείρησή του μετά το σύμπλεγμα ασφαλιστικών εταιρειών της Berkshire. Επιπλέον, η τελευταία φορά που ο Buffett περιόρισε αυτό το μερίδιο ήταν στα τέλη του 2020 και το αποκάλεσε «μάλλον λάθος».

Η κίνηση θα μπορούσε να προκληθεί από ανησυχίες αποτίμησης. Η Apple σημείωσε ράλι 48% το 2023, αποτελώντας το 50% του χαρτοφυλακίου της Berkshire στο αποκορύφωμά της.

Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με την άποψή του ότι οι φορολογικοί συντελεστές ενδέχεται να αυξάνονται για να χρηματοδοτηθεί ένα αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

«Δεν με ενοχλεί καθόλου να γράψω αυτήν την επιταγή — και θα ήλπιζα πραγματικά με όλα όσα έκανε η Αμερική για όλους εσάς, δεν θα πρέπει να σας ενοχλεί που το κάνουμε εμείς — και αν το κάνω στα 21 % φέτος και θα το κάνουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό αργότερα, δεν νομίζω ότι θα σας πειράξει το γεγονός ότι πουλήσαμε λίγη Apple φέτος», είπε ο Buffett.

«Αυτή είναι η ιστορία του γιατί έχουμε την American Express, η οποία είναι μια υπέροχη επιχείρηση», είπε ο Buffett. «Έχουμε την Coca-Cola, η οποία είναι μια υπέροχη επιχείρηση. Και είμαστε κάτοχοι της Apple, η οποία είναι μια ακόμη καλύτερη επιχείρηση, και θα είμαστε κάτοχοι, εκτός αν συμβεί κάτι πραγματικά εξαιρετικό, θα κατέχουμε την Apple και την American Express και την Coca-Cola».

Επισήμανε επίσης τη συσσώρευση 571 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας, αποφεύγοντας αυτές τις αδιόρθωτες ολισθήσεις, πολύ μπροστά από τη δεύτερη JPMorgan

“Αυτό δείχνει τι μπορεί να γίνει – πραγματικά, χωρίς θαύματα – εάν εξοικονομήσετε χρήματα με την πάροδο του χρόνου”, είπε.

Ο Warren Buffett είπε ότι η Berkshire έχει αποφύγει να κάνει «μοιραίες» επιλογές στις πολλές σημαντικές αποφάσεις που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια.

«Μερικές φορές, κάναμε πράγματα που ήταν μεγάλα λάθη», είπε. «Αλλά ποτέ δεν πλησιάζουμε σε μοιραία λάθη».

Και «πότε πότε», είπε, έκαναν κάτι που «πραγματικά λειτουργεί».

Ο Buffett λέει ότι το μερίδιο μετρητών μπορεί να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια

«Τα μετρητά και τα γραμμάτια του Δημοσίου μας ήταν 182 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του τριμήνου και νομίζω ότι είναι μια δίκαιη υπόθεση ότι πιθανότατα θα είναι περίπου στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος αυτού του τριμήνου», είπε ο Buffett.

«Θα θέλαμε να το ξοδέψουμε, αλλά δεν θα το ξοδέψουμε αν δεν πιστεύουμε ότι κάνουν κάτι που έχει πολύ μικρό κίνδυνο και μπορεί να μας βγάλει πολλά χρήματα», πρόσθεσε.

Ο Warren Buffett αποκάλεσε τον Charlie Munger τον «αρχιτέκτονα της Berkshire» στο τέλος ενός συγκινητικού, ενίοτε χιουμοριστικού, κινηματογραφικού αφιερώματος στον επί χρόνια φίλο και συνεργάτη του. Ο Munger πέθανε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, λίγες εβδομάδες πριν από τα 100α γενέθλιά του.

Η μικρού μήκους ταινία περιγράφει τη ζωή του Charlie Munger, συμπεριλαμβανομένης της ζωής του στην Οmaha της Νεμπράσκα, όπου ο ίδιος και ο Buffett γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μόλις δύο μίλια από την αρένα που πραγματοποιείται η ετήσια συνάντηση της Berkshire. Παρουσίασε επίσης ένα μοντάζ πολλών από τα σύντομα αστεία για τα οποία ο επενδυτής είχε γίνει γνωστός όλα αυτά τα χρόνια. Σε μια συνάντηση το 2015, είπε: «Warren, αν οι άνθρωποι δεν έκαναν τόσο συχνά λάθος, δεν θα ήμασταν τόσο πλούσιοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου