http://www.antinews.gr/action.read/kosmos/tumpana-polemou-sti-mesi-anatoli-/5.119385
Όταν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι πραγματοποίησε ένα ξαφνικό ταξίδι στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα, θεωρήθηκε αρχικά μία επίσκεψη στον πολιτικό του προστάτη, τη Σαουδική Αραβία. Αλλά την επόμενη μέρα, ανάγγειλε απροσδόκητα την παραίτησή του με βίντεο από το Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Δεν έχει επιστρέψει ακόμη στον Λίβανο.
Όταν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι πραγματοποίησε ένα ξαφνικό ταξίδι στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα, θεωρήθηκε αρχικά μία επίσκεψη στον πολιτικό του προστάτη, τη Σαουδική Αραβία. Αλλά την επόμενη μέρα, ανάγγειλε απροσδόκητα την παραίτησή του με βίντεο από το Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Δεν έχει επιστρέψει ακόμη στον Λίβανο.
Την Παρασκευή, το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα της Χεζμπολάχ, μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού του στο εσωτερικό, υποστήριξε ότι οι Σαουδάραβες τον κράτησαν ενάντια στη θέλησή του, ενώ οι Σαουδάραβες δήλωσαν ότι τον προστατεύουν από μια απροσδιόριστη δολοφονία. Η υπόθεση Χαρίρι είναι απλά μία από τα πολλά περίεργα γεγονότα -από τη σύλληψη πριγκίπων και πλούσιων επιχειρηματιών στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σαββατοκύριακο ως το γεγονός ότι διέταξε όλοι οι πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο την Πέμπτη - που κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τροφοδοτούν αγωνία για το αν η περιοχή βρίσκεται στα όρια μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε την Παρασκευή "εναντίον οποιουδήποτε κόμματος, μέσα ή έξω από το Λίβανο, που χρησιμοποιεί τον Λίβανο ως χώρο για συγκρούσεις με πληρεξούσιους ή με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλοντας στην αστάθεια στη χώρα", ένα μήνυμα που προφανώς απευθύνεται στη Χεζμπολάχ, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Ακόμη και πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, αναλυτές και αξιωματούχοι στην περιοχή αγωνιούσαν όλο και περισσότερο για αυτό που θεωρούν έναν συνδυασμό παραγόντων αστάθειας: ένας παρορμητικός, νέος Σαουδάραβας ηγέτης που κλιμακώνει τις απειλές για να υποβαθμίσει την αυξανόμενη ιρανική επιρροή, μια εξίσου παρορμητική κυβέρνηση Τραμπ που δείχνει ευρεία συμφωνία με τις πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας και όλο και περισσότερες προειδοποιήσεις από το Ισραήλ ότι μπορεί τελικά να διεξάγει έναν ακόμη πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.
Τώρα οι αναλυτές και οι διπλωμάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνουν οι τελευταίες εξελίξεις, εάν συνδέονται και εάν, όπως μερικοί αναλυτές φοβούνται, είναι μέρος μιας συγκέντρωσης στοιχείων για περιφερειακό πόλεμο. Ο Χαρίρι, μέχρι να ανακοινώσει την παραίτησή του το Σάββατο, δεν είχε δείξει κανένα σημάδι ότι θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου, ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη πλησίασε το Ριάντ πριν καταρριφθεί.Η Σαουδική Αραβία αργότερα κατηγόρησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για τον πύραυλο, υποστηρίζοντας ότι βοήθησαν τους αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη να το εκτοξεύσουν.
Πριν ο κόσμος προλάβει να χωνέψει αυτές τις ειδήσεις, ο φιλόδοξος και επιθετικός πρίγκιπας του Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διέταξε τη σύλληψη εκατοντάδων Σαουδαραβών- ανάμεσά τους 11 πρίγκιπες, κυβερνητικοί υπουργοί και μερικοί από τους πιο εξέχοντες επιχειρηματίες του βασιλείου-σε μια κίνηση που ήταν είτε μια καταστολή της διαφθοράς, όπως το έθεσαν οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι, είτε μια εκκαθάριση, όπως θεώρησαν οι εξωτερικοί αναλυτές.
Στη συνέχεια, προέκυψε ότι κατά την επίσκεψη στο Ριάντ την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρόεδρου Τραμπ και σύμβουλός του, ο οποίος απεστάλη σε αποστολές τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Σαουδική Αραβία, είχε μια προηγούμενη μη ανακοινωθείσα συνάντηση με τον πρίγκιπα,συζητώντας μαζί του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε αυτά που συζήτησαν, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν κατ' ιδίαν ότι συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαμορφώσει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Τη Δευτέρα, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θεωρούν τον πύραυλο από την Υεμένη ως πράξη πολέμου από το Ιράν και το Λίβανο και την Πέμπτη το βασίλειο τάραξε τον Λίβανο διατάσσοντας τους πολίτες του να αποχωρήσουν.Κανείς δεν περιμένει από τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει βυθιστεί σε έναν πόλεμο στην Υεμένη, να ξεκινήσει και άλλον πόλεμο.Αλλά το Ισραήλ, το οποίο διεξήγαγε έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, εξέφρασε αυξανόμενη ανησυχία για το αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του.
Την Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο, αφού ουσιαστικά απήγαγε τον Χαρίρι.
"Δεν μιλώ εδώ για ανάλυση, αλλά για πληροφορίες", είπε."Οι Σαουδάραβες ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο". Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του, αλλά οι δυτικοί και οι περιφερειακοί αναλυτές δήλωσαν επίσης ότι, δεδομένης της σύγχυσης και των μη αναμενόμενων γεγονότων και των απρόβλεπτων παικτών, δεν θα μπορούσαν να αποκλείσουν εντελώς ένα τέτοιο σενάριο.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ωστόσο, προβλέπουν δημοσίως έναν ακόμα πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, ενώ δεσμεύονται επίσης να κάνουν ό, τι μπορούν για να τον αναβάλουν.
"Υπάρχουν τώρα εκείνοι στην περιοχή που θα ήθελαν το Ισραήλ να πάει σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και να διεξάγει έναν πόλεμο των Σαουδαράβων ως τον τελευταίο Ισραηλινό", δήλωσε ο Οφερ Ζάλζμπεργκ, αναλυτής του International Crisis Group με έδρα την Ιερουσαλήμ. "Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό εδώ".
Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θεωρεί από καιρό το Ιράν ως τον πρωταρχικό εχθρό του Ισραήλ, μια πιθανή πυρηνική απειλή καθώς και έναν στρατηγικό αντίπαλο που επιδιώκει να μετατρέψει τη μεταπολεμική Συρία σε ένα έδαφος για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ ή σε διάδρομο μεταφοράς πυραύλων και άλλων όπλων στη Χεζμπολάχστον Λίβανο.Έτσι οι ενισχυμένες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να αντιταχθούν στην ιρανική επιρροή στον Λίβανο έγιναν ευρέως δεκτές στην Ιερουσαλήμ.Αλλά πολλοί Ισραηλινοί φοβούνται ότι οι επιθετικές ενέργειες του Σαουδάραβα πρίγκιπα θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Ισραήλ σε έναν πόλεμο που δεν θέλει.
Ο Ντανιελ Σαπίρο, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία επιδιώκουν παρόμοιους στόχους με έντονα διαφορετικές ταχύτητες και επίπεδα ικανοτήτων. "Δεν είμαι βέβαιος ότι είναι ευθυγραμμισμένοι τακτικά", είπε σε συνέντευξή του.Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, πρόσθεσε, "φαίνεται πολύ ανυπόμονος να πυροδοτήσει πραγματικά την αντιπαράθεση".
Δεν υπάρχουν ενδείξεις πολεμικών προετοιμασιών στο Ισραήλ.Η χώρα δεν κινητοποιεί στρατεύματα στα βόρεια σύνορά της ούτε καλεί τους εφέδρους και ο Νετανιάχου δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι βλέπει να επίκειται μια σύγκρουση. Επιπλέον, οι πολεμικοί στρατηγοί του Ισραήλ προβλέπουν ότι ο επόμενος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ μπορεί να είναι καταστροφικός, ειδικά εάν διαρκέσει περισσότερο από μερικές ημέρες.Η Χεζμπολάχ έχει πλέον πάνω από 120.000 πυραύλους, εκτιμά το Ισραήλ, αρκετούς για να καταρρίψουν τις ισραηλινές πυραυλικές άμυνες. Πολλοί από αυτούς είναι μεγάλης εμβέλειας και αρκετά ακριβείς ώστε να καταστρέψουν τις πλαγιές του Τελ Αβίβ, να βυθίσουν τις υπεράκτιες πλατφόρμες φυσικού αερίου, να διαλύσουν το αεροδρόμιο Ben-Gurion ή κτίρια-ορόσημα σε ολόκληρο το Ισραήλ.
Ούτε η Χεζμπολάχ επιζητεί αναγκαστικά μια μάχη με το Ισραήλ, σύμφωνα με αναλυτές που μελετούν προσεκτικά τη μαχητική ομάδα.Παλεύει ακόμη στη Συρία, όπου υποστηρίζει την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ και αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ιατρικά έξοδα για τους τραυματίες μαχητές και τις παροχές στις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε ο Giora Eiland, απόστρατος Ισραηλινός αξιωματούχος και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. "Η Χεζμπολάχ ως οργάνωση αντιμετωπίζει σήμερα μια πολύ βαθιά οικονομική κρίση", δήλωσε."Αλλά ταυτόχρονα, όσο πιο αδύναμοι είναι, τόσο πιο εξαρτημένοι είναι και για παροχή βοήθειας από το Ιράν -γι' αυτό ίσως χρειαστεί να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Ιράν".
Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι εδώ και καιρό πως τώρα που ο πόλεμος της Συρίας - στον οποίο η Χεζμπολάχ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο, κερδίζοντας νέα επιρροή, δύναμη και όπλα - έχει σχεδόν τελειώσει, οι εχθροί της Χεζμπολάχ θα προσπαθήσουν να την υποβαθμίσουν. Ο Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, υπογράμμισε την Παρασκευή ότι ο πόλεμός του στη Συρία είχε σχεδόν τελειώσει.Αν στόχος της Σαουδικής Αραβίας ήταν να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει τη Συρία, είπε: "Δεν υπάρχει πρόβλημα.Ο στόχος μας έχει επιτευχθεί.Έχει σχεδόν τελειώσει έτσι κι αλλιώς".
Οι ηγέτες του κόσμου προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εγκατέλειψε την Σαουδική Αραβία την Παρασκευή μετά από μια σύντομη συνάντηση της τελευταίας στιγμής με τον πρίγκιπα.Κατά την απροσδόκητη διήμερη επίσκεψη την Πέμπτη, ο Μακρόν επανέλαβε τη "σημασία που δίνει η Γαλλία στη σταθερότητα, την ασφάλεια, την κυριαρχία και την ακεραιότητα του Λιβάνου", ανέφερε το γραφείο του.Συζήτησε επίσης "την κατάσταση στο Λίβανο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι", ανέφερε το γραφείο του, χωρίς όμως να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Μια ομάδα χωρών και οργανισμών που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα του Λιβάνου συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, και εξέδωσαν δήλωση εκφράζοντας "ανησυχία για την κατάσταση και την επικρατούσα αβεβαιότητα στο Λίβανο" και καλώντας τον Λίβανο "να προστατευτεί από τις εντάσεις στην περιοχή". Τα μέλη της ομάδας, η Διεθνής Ομάδα Στήριξης του Λιβάνου - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου - δεν βρίσκονται όλα στην ίδια πλευρά των επίμαχων ζητημάτων, κι έτσι η δήλωση φάνηκε να αντικατοπτρίζει ένα ευρύ διεθνές ενδιαφέρον. Σε συνέντευξη Τύπου στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πριν από τη συνάντηση, ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν μοιράζεται τις "πολύ σκληρές απόψεις" της Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ένας νέος πόλεμος στην περιοχή είναι απίθανος, αλλά ορισμένοι προειδοποίησαν ότι οι αυξημένες εντάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική κρίση ή ακόμη και να ξεκινήσουν έναν πόλεμο κατά λάθος.Η υποτίμηση μιας κατάστασης έχει προκαλέσει πολέμους και στο παρελθόν, όπως στον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το Ισραήλ απέχει συχνά μόνο από ένα λάθος ή δύο για να οδηγηθεί σε μάχη. "Είναι τώρα μια επικίνδυνη κατάσταση", δήλωσε ο Amos Harel, στρατιωτικός αναλυτής στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz."Χρειάζεται μόνο μια πρόκληση, μια άλλη αντίδραση, και μπορεί να βγει ξαφνικά τελείως εκτός ελέγχου.Και όταν προσθέτετε και τους Σαουδάραβες, οι οποίοι προφανώς θέλουν να επιτεθούν στο Ιράν και αναζητούν δράση, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη".
Πηγη: nytimes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου