Με αφορμή τη μυθιστορηματική βιογραφία «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη
Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο βιβλιοπαρουσιάσεων ήταν αυτό που απόλαυσαν οι θαυμαστές της προσωπικότητας του μεγάλου έλληνα, διεθνούς κύρους, μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, με αφορμή τη βιβλιοπαρουσίαση της μυθιστορηματικής βιογραφίας του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», από τις εκδόσεις Στοχαστής, στη Λέσχη Κομοτηναίων στην Κομοτηνή και στο Βιβλιοπωλείο-café Κάφκα στην Αλεξανδρούπολη.
Ι. Στην Κομοτηνή με εξαιρετικούς νέους επιστήμονες
Στην Κομοτηνή, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Κομοτηνής και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε διοργάνωση της Εταιρείας 2k Project ΕΠΕ.
Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος Λένα Χατζή και ο μαθηματικός-συγγραφέας Ανδρέας Λύκος, διάβασε η Χρύσα Ιωαννίδου και συντόνισε η Νατάσσα Βαφειάδου.
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε, εκτός των διοργανωτών φορέων, μέσω της κ. Νατάσσας Λιβεριάδου και της κ.Μαίρης Κοσμίδου, ικανός αριθμός συμπολιτών, με προεξάρχοντα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων Κ. Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη, κ. Ανέστη Βακιάνη, κ. Λία Μπαχτσετζή και τον Βασίλη Κέκκερη. Το «παρών» έδωσαν επίσης η πρ. πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας κ. Λίνα Λαζαρίδου, οι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Ράντου, Ματίνα Ζαμπατέλη, Mαρία Πλυταριά, Νίνα Ζαφειρίου, Νικήτας Αντωνάκης, Γιάννης Ιωαννίδης, Αρετή Ρασσά, η πολιτικός μηχανικός κ. Κούλα Κανακάρη, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και γιατρός κ. Βούλα Ελευθεριάδου, ο Ευάγγελος Κοψαλίδης, ο Χρήστος Ζιώγας, η Ευθαλία Βαρελά, η Μαίρη Αντωνιάδου, η Ελευθερία Πουπουζή, η πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής Στέλλα Τρακαλιαρούδη, ο Γιώργος Διαλεκτάκης, η μουσειολόγος του Μουσείου Καραθεοδωρή Χαρά Μαρκουλάκη, και αρκετοί άλλοι.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε με τον μοναδικό της τρόπο, η φιλόλογος και διακεκριμένη ηθοποιός κ. Χρύσα Ιωαννίδου, ζωντανεύοντας στην κυριολεξία, ενσταντανέ με πρωταγωνιστή τον Κ. Καραθεοδωρή από το βιβλίο, σχετικά με την απόφασή του, ν’ αλλάξει στα 27 του χρόνια επάγγελμα, ανακοινώνοντας με παρρησία αλλά και σεβασμό την απόφασή του στον πατέρα του που αντιδρούσε, την αρνητικότατη εμπειρία του από τον «χαλαρό» τρόπο διδασκαλίας που επιθυμούσαν να επιβάλλουν οι φοιτητές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη συνάντησή του με τον μεγάλο φυσικό Albert Einstein στα πρώτα του βήματα ως φυσικού.
Ενδιάμεσα ακούστηκαν οι εξαιρετικές αναγνώσεις του βιβλίου από τη φιλόλογο Λένα Χατζή*, που ενέταξε το βιβλίο στο είδος της μαθηματικής λογοτεχνίας και παρουσίασε τη «διπλή» ιστορία του μυθιστορήματος, στο οποίο οι νεαροί φοιτητές –πρόσωπα της μυθοπλασίας– Μιχάλης και Μαρκέλα, με ενδιαφέρον και οι δυο για την ιστορία και την προσωπικότητα του Κ. Καραθεοδωρή χρησιμοποιούνται από τον συγγραφέα για να εγκιβωτίσει την πραγματική ιστορία του μαθηματικού Κ. Καραθεοδωρή, κυρίως μέσω των επιστολών του.
Ο μαθηματικός, συγγραφέας μαθηματικής λογοτεχνίας και μέλος της Μαθηματικής Εταιρείας Ροδόπης κ. Ανδρέας Λύκος* μας εισήγαγε με συνοπτικό μεν αλλά με ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο τρόπο στην έννοια και τους ορισμούς της μαθηματικής λογοτεχνίας, οι οποίοι βρίθουν, με συχνές αναφορές στον κινηματογράφο, στον οποίο η ζωή μεγάλων μαθηματικών συχνά πρωταγωνίστησε. Κατέταξε επίσης το βιβλίο στο είδος της μυθιστορηματικής βιογραφίας και εστίασε στο λιτό λόγο του μυθιστορήματος ως ένα από τα μεγάλα θετικά του.
Ακολούθησε η αναφορά του συγγραφέα στον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε για το μυθιστόρημά του, μετά από έρευνα 4 με 5 χρόνων σε αρχεία και βιβλιοθήκες, και μετά από πολλές περιηγήσεις στις τοποθεσίες του Μονάχου όπου έζησε ο Κ. Καραθεοδωρή αλλά και ο συγγραφέας ως εκπαιδευτικός στο ευρωπαϊκό σχολείο.
Δεν ήταν «ναζιστής» ο Καραθεοδωρή
Ακολούθησε ευρεία συζήτηση για ένα θέμα που είχε κυριαρχήσει στον τόπο, προέκυψε από τα social media και αφορούσε σε υποτιθέμενη σχέση του Κ. Καραθεοδωρή με το ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε τόσο ο συγγραφέας κ. Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης όσο και ο μαθηματικός κ. Ανδρέας Λύκος.
Ο κ. Ιντζέμπελης με ρητό τρόπο καταδίκασε την διακίνηση τέτοιων ψευδών ειδήσεων και διευκρίνισε ότι υπάρχουν αναφορές άλλά και μαρτυρία από την κόρη του Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου ότι ο πατέρας της Κωνσταντίνος συνέτρεξε πολλούς συναδέλφους του καθηγητές που εδιώκοντο από το ναζιστικό καθεστώς, και ακόμη κατέθεσε την πληροφορία ότι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή παρακολουθούνταν στενά από το καθεστώς λόγω της σχέσης του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ακολούθως ενέταξε τα διακινηθέντα στις γνωστές προσπάθειες «σμίκρυνσης» και «συκοφάντησης» προσωπικοτήτων, τακτική με παράδοση από την αρχαία εποχή στον ελλαδικό χώρο.
Ως απαράδεκτους αξιολόγησε τους χαρακτηρισμούς ως ναζιστή του Κ. Καραθεοδωρή και ο μαθηματικός Ανδρέας Λύκος.
Τελικά, μια εξαιρετικά γόνιμη και ως προς το γεγονός της διευκρίνισης «κοινών δαιμονίων» βιβλιοπαρουσίαση, με φορέα, για πρώτη φορά, το Δημοτικό πλέον Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή, και πρωταγωνιστές «νέους» επιστήμονες της περιοχής, αλλά και γόνιμη διοργανωτική, για μια ακόμη φορά, «σύγκλιση» φορέων».
ΙΙ. Στην Αλεξανδρούπολη μ’ ένα υπέροχο κοινό, ανοιχτή αγκαλιά για τον Κ. Καραθεοδωρή και το γένος των Καραθεοδωρήδων
Στην Αλεξανδρούπολη η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο μοναδικό βιβλιοπωλείο Κάφκα, με τους εκπληκτικούς οικοδεσπότες, την Κούλα και τον Ανδρέα Καφετζή, στον χώρο των οποίων με τόση αγάπη που καταθέτουν για το βιβλίο, είναι αδύνατον βιβλιοπαρουσίαση να μην «πετύχει», με ομιλητές τον δημοσιογράφο και εκδότη, Σταύρο Παπαθανάκη, τον επιστήμονα φυσικό, αυτή τη φορά Ανδρέα Καφετζή, και στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο την εξαιρετική αφηγήτρια-εκπαιδευτικό Φωτεινή Σκάβδη.
Μια εκδήλωση σε μια ανοικτή αγκαλιά για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, που εξέπληξε πολύ ευχάριστα τους Κομοτηναίους, αφού δεν γνώριζαν ότι η οικογένεια των Καραθεοδωρή και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος είναι τόσο πολύ «ζυμωμένος» με την πολιτισμική τους ταυτότητα.
Μια ζεστή αγκαλιά, με λίγες ημέρες μόνον να έχουν μεσολαβήσει από τη διοργάνωση του Συνεδρίου για τον Στέφανο Καραθεοδωρή, τον γενάρχη των Καραθεοδωρήδων, και επίσης μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ορεστιάδα, σε εκδηλώσεις που έθεσε και υπό την σκέπη του το Πατριαρχείο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των βορειοεβριτών να αναδείξουν το γένος Καραθεοδωρή και την προσφορά του στο Έθνος. Μια προσφορά για την οποία έγινε πολύς λόγος στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όπου εκτός από τον επιστήμονα Κ. Καραθεοδωρή, έγινε από τον Σταύρο Παπαθανάκη ευρεία αναφορά στη συνεισφορά του στην ίδρυση των Πανεπιστημίων Σμύρνης και Θεσσαλονίκης. Προσφορά αγάπης προς την πατρίδα, σε κάθε πρόσκληση της οποίας αποκρίθηκε πάντοτε θετικά ο Καραθεοδωρή.
«Μουσεία και Ινστιτούτα για τον Καραθεοδωρή είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας»
Επίσης, με τον πρώην πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κ. Γιώργο Μηνόπουλο παρόντα έγινε ευρεία συζήτηση για την μη υφισταμένη ουσιαστικά διαμάχη Κομοτηνής-Νέας Βύσσας, αφού, όπως, με πολλή νηφαλιότητα, τοποθετήθηκε ο πρ. πρόεδρος της Διευρυμένης, γιατρός αλλά και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου για τον Στέφανο Καραθεοδωρή, «Μουσεία και Ινστιτούτα για τον Καραθεοδωρή είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας», αναφέροντας ότι κατά τον ίδιο «τέτοιου είδους ιδρύματα θα μπορούσαν π.χ. να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη, για το Πανεπιστήμιο της οποίας εργάστηκε ο Κ. Καραθεοδωρή, ή στη Χίο, νησί από το οποίο κατάγονται οι Καραθεοδωρήδες». Ο ίδιος σε δήλωσε, ότι θα πρέπει με τα Συνέδρια περί του γένους των Καραθεοδωρήδων να φωτιστούν και άλλες συνισταμένες του βίου τους, όπως οι γυναίκες των Καραθεοδωρήδων ή ο νεοφαναριωτισμός.Στο ακροατήριο μεταξύ άλλων, η με ιδιαίτερη αγάπη στον πολιτισμό του Έβρου πρ. αυτοδιοικητικός κ. Ουρανία Μαυρίδου, η Φωτεινή Τοζακίδου, ο Παντελής και η Εύη Σταθάτου, ο Θεόδωρος Ορδουμποζάνης, η Δήμητρα Ευαγγέλου, ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, ο Θανάσης Τσιαλιάφας, και πολλοί πολλοί ακόμη λάτρεις της προσωπικότητας του Κ. Καραθεοδωρή.
Μια εκδήλωση με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη προς την προσωπικότητα του Κ. Καραθεοδωρή και την προσφορά του γένους των Καραθεοδωρήδων στον τόπο, θεματική που απασχόλησε τόσο το περιοδικό «Βορέας» που εξέδιδε ο Σταύρος Παπαθανάκης, με πολλά αφιερώματα στον Κ. Καραθεοδωρή και στην πολιτισμική σχέση ελληνισμού και Βαυαρίας, αλλά και ο Τάκης Τσονίδης τη πολυσήμαντη μελέτη του οποίου για το γένος Καραθεοδωρή υπενθύμισε η κ. Μαυρίδου. Μια βραδιά με πολλά ερωτήματα και προς τον συγγραφέα, που καταχάρηκε για το ενδιαφέρον των εβριτών, με τον Ανδρέα Καφετζή* να δηλώνει ότι ο ίδιος παρατηρεί μια σχετική πλέον ύφεση στον χώρο της μυθιστορηματικής λογοτεχνίας, ενώ και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στην απλότητα και τη λιτότητα του ύφους του μυθιστορήματος ως ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του, που το καθιστά ευκόλως προσβάσιμο και στο νέο ηλικιακά αναγνωστικό κοινό, απόχρωση που ανέδειξε με την ανάγνωσή της πολύ καλά και η κ. Φωτεινή Σκάβδη, ομολογώντας ότι δε «χορταίνει» να το διαβάζει.
Μια ακόμη φιλαναγνωστική βραδιά, που έκλεισε, όπως πάντα συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη και στο Κάφκα, με καλό κρασί και μοναδικής νοστιμιάς εδέσματα από τα χέρια της μοναδικής Κούλας Καφετζή, μοναδικής επίσης και βραβευμένης μεταφράστριας της ιταλικής γλώσσας.
*Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα δημοσιευτούν ως έχουν σε ηλεκτρονικό αφιέρωμα στην εκδήλωση της εφημερίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου