Ποιοι αντιδρούν στην ανέγερση της “Αγιάς Σοφιάς”, του νέου γηπέδου της ΑΕΚ; Συμμορίες ακροαριστερών, “οικολόγοι”, περίοικοι με μικροσυμφέροντα κι ένας δήμαρχος επίσης ακροαριστερών φρονημάτων, που πιο πιθανό είναι να γίνω εγώ ιμάμης, παρά ο Βασιλόπουλος να ξαναβγεί δήμαρχος.
Κάπου παραπίσω στο δωμάτιο υπάρχει κι ένας ελέφαντας συμφερόντων, που σιγοντάρει την υπονόμευση της ανέγερσης, λόγω αντίθεσης ποδοσφαιρικής, επιχειρηματικής κι από απλό γινάτι.
Η πραγματική αιτία της διαφωνίας αυτού του μειοψηφικού μωσαϊκού, τουλάχιστον για κάποιους από τους φανερούς παράγοντες της αντίθεσης στο γήπεδο κι όχι για όσους δρουν στο επιχειρηματικό παρασκήνιο, είναι βαθιά ιδεολογική. Πίσω από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και το νομικίστικο κατενάτσιο, το κοινό που έχουν όλοι αυτοί, είναι η απέχθεια τους σε οτιδήποτε εθνικό, η δυσανεξία τους για ό,τι σηματοδοτεί την αναζωπύρωση της Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τους Τούρκους, την αληθινή αιτία της προσφυγιάς και συνακόλουθα την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας. Οι μηδενιστές αρνητές των εθνικών ιδεών, έπαθαν σοκ, από αυτό που έκανε όλους εμάς τους υπόλοιπους να ανατριχιάσουμε, όταν είδαμε στην μακέτα και το όνομα του νέου γηπέδου. Οι αρχιτεκτονικές γραμμές, που θυμίζουν τα τείχη της Βασιλεύουσας, το όνομα “Αγιά Σοφιά” και ο Δικέφαλος Αετός, συγκινούν ως τα τρίσβαθα της ψυχής του κάθε Έλληνα πατριώτη, που δεν ήταν κοπανατζής στο μάθημα της Ιστορίας.
Εγώ ο γαύρος, από πατέρα και παππού γαύρο, που έχω παίξει ξύλο για το ποιος θα κάνει τον Δεληκάρη στα 88 στρέμματα, όταν είδα την εικόνα αυτή, με τα Θεοδοσιανά Τείχη να ζωντανεύουν αρχιτεκτονικά στην καρδιά μιας πόλης προσφύγων και τον Δικέφαλο Αετό της πολεμικής Σημαίας των Αυτοκρατόρων μας να δεσπόζει στην είσοδο, διαβάζοντας πως θα υπάρχει και μουσείο της Ελληνικής Προσφυγιάς, έμεινα για λίγο με υγρά μάτια, νοιώθοντας βαθιά την ηθική και συναισθηματική δύναμη της εικόνας. Κι αν σε μένα τον γαύρο μη πρόσφυγα, έφερε δάκρυα, ξέρω πόσο πιο βαθιά συγκίνηση θα φέρει στα πλήθη των οπαδών της ΑΕΚ, στους απογόνους των προσφύγων στην Ν. Φιλαδέλφεια και όπου υπάρχουν Έλληνες.
Αντίστοιχα καταλαβαίνω το μίσος των ακροαριστερών, που μισούν την γη που πατάνε, τους ανθρώπους της και την Ιστορία της. Αν το νέο γήπεδο ήταν ένα τετράγωνο κουτί, είχε το όνομα κανενός άπατρι κατσαπλιά και του κοτσάρανε “πολυπολιτισμικά” κανά μιναρέ ή Βούδα, θα πηγαίνανε πάσο. Αυτή η βαριά κι αυτονόητη για την συντριπτική πλειοψηφία ιστορική φόρτιση τους τρελαίνει, γεμίζει μίσος τις άδειες ψυχές τους. Αν πέρναγε από το χέρι μου, θα ζωγράφιζα γύρω και μέσα στην “Αγιά Σοφιά” τον Χρυσόστομο Σμύρνης, τους καπετάνιους του αντάρτικου του Πόντου κι όλες τις μεγάλες μορφές του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της προσφυγιάς, που έφερε στον Ελληνισμό το Γενοκτόνο χέρι του Τουρκισμού.
Η Πολιτεία οφείλει με θεσμικές παρεμβάσεις να άρει τα εμπόδια που δημιουργεί αυτή η ετερόκλητη μειοψηφία, να ικανοποιήσει το αίτημα της πλειοψηφίας του κόσμου. Δεν θα είναι τιμή μόνο για την ομάδα και τον κόσμο της ΑΕΚ αλλά και για κάθε ομάδα και φίλαθλο.
Η ανέγερση της “Αγιάς Σοφιάς” θα κάνει πιο πλούσιο το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα του προσδώσει λίγο κύρος, που το έχει τόση ανάγκη, μετά από τόσες οδυνηρές περιπέτειες. Έτσι θα πρέπει να γίνουν όλα τα γήπεδα, όλων των ομάδων, να αποδίδουν τιμή στην Ιστορία των τμημάτων του Έθνους που εκφράζουν και στην κάθε ομάδα. Τα σύμβολα και η αρχιτεκτονική τους, όπως και των δημοσίων κτιρίων, να έχουν χαρακτηριστικά ελληνικής ταυτότητας και να μην θυμίζουν αναποδογυρισμένα κουτιά ή αχανή γερμανικά υπόστεγα.
Λοιπόν, γήπεδο της ΑΕΚ, “Αγιά Σοφιά” τώρα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Κι αυτό σας το λέει ένας οπαδός του Θρύλου.
Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης - Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ - www.neadexia.gr
(Δημοσιεύεται στη «Δημοκρατία»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου