http://kourdistoportocali.com/news-desk/sechta-anepangelton-anoiton-ke-sybantiki-syniditotita-tou-neou-asfalistikou/
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΤΟΣ
Στην χώρα του Σώρρα και των ΖΑΠΛΟΥΤΙΣΤΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ όλα μπορούν να συμβούν
Μιλάμε για Σέχτα Ανοήτων και ο χαρακτηρισμός αφορά τους εμπνευστές του νέου Ασφαλιστικού το οποίο έσπευσε να υπερασπισθεί η Εφη Αχτσιόγλου δίνοντας μία νότα Αρτέμη Σώρρα στο αποκρουστικό και ανεφάρμοστο δημιούργημα των ανεπαγγέλτων υπουργών του ΣYΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι απευθύνονται σε αγέλη ψηφορόρων δεν τους κάνει απαραίτητα πιο έξυπνους, πιο λογικούς και πιο αποτελεσματικούς. Αφού πρώτα δημιούργησαν ένα τερατούργημα πλακώθηκαν στην συνέχεια στις διευκρινιστικές εγκυκλίους σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν το δημιουργημά τους.
Ετσι-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Κατσαγάνη στο Capital.gr-xωρίς κανένα ελάχιστο πλαφόν θα μπορούν να καταβάλλουν οι επαγγελματίες, τα μπλοκάκια και οι αγρότες τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το νέο σύστημα καταβολής τους, αρχής γενομένης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οπότε πρέπει να έχει καταβληθούν οι εισφορές του Ιανουαρίου.
Με δηλώσεις της χθες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού υπερ-ταμείου, δηλαδή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ η Υπ. Εργασίας, ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα της μερικής καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορώναπό 1/1/2017.
Αυτό σημαίνει πως ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ, και στον ΟΓΑ θα μπορεί να καταβάλει ένα οποιοδήποτε ποσό έναντι εκείνου που οφείλει να καταβάλλει βάσει του ειδοποιητηρίου του οποίου θα λάβει έως τέλος Ιανουαρίου.
Έτσι το Υπουργείο Εργασίας, αφού πρώτα δημιούργησε τεράστια αναστάτωση σε 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες, επιστήμονες, εργαζόμενους με μπλοκάκια (σ.σ. αναμένεται σχετική εγκύκλιος εντός της εβδομάδας) και αγρότες με τη θέσπιση του εξοντωτικού διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού του 26,9% επί του εισοδήματος τους (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ), έρχεται τώρα – υπό τον φόβο της μαζικής στάσης πληρωμών εισφορών των παραπάνω κοινωνικών ομάδων – να καλεί ακόμα και σε “έναντι” πληρωμές προς τον ΕΦΚΑ.
Μ’ άλλα λόγια, η κα. Αχτσιόγλου, με πρόσχημα την “ελάφρυνση” από το χαράτσι που η ίδια η κυβέρνηση της θέσπισε, ανοίγει την πόρτα για τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων στα ταμεία και νέα ληξιπροθέσμων χρεών προς αυτά, την ίδια στιγμή που τα παλιά χρέη ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ , ενώ το έλλιεμμα προβλέπεται να φτάσει το 1 δις ευρώ.
Κορυφαίο στέλεχος του ΕΦΚΑ εξηγώντας τις δηλώσεις Αχτσιόγλου περί “δυνατότητας μερικής καταβολής” των τρεχουσών εισφορών, ανέφερε στο Capital.gr πως δεν θα υπάρχει κανένα μίνιμουμ όριο στην “έναντι” πληρωμή του ποσού των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ένας επαγγελματίας, αυταπασχολούμενος ή αγρότης κάθε μήνα.
Μ’ άλλα λόγια, εξηγούν οι ίδιες πηγές, κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να καταβάλλει ο,τι ποσό θέλει έναντι εκείνου του οποίου του έχει “χρεώσει” ο ΕΦΚΑ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τρέχον, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του το 2015. Αυτό αρκεί για να έχει ένας επαγγελματίας και αγρότης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
Μ’ άλλα λόγια, εξηγούν οι ίδιες πηγές, κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να καταβάλλει ο,τι ποσό θέλει έναντι εκείνου του οποίου του έχει “χρεώσει” ο ΕΦΚΑ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τρέχον, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του το 2015. Αυτό αρκεί για να έχει ένας επαγγελματίας και αγρότης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.
Το μη καταβαλλόμενο ποσό της τρέχουσας εισφοράς κάθε μήνα, απλά θα “καταγράφεται” ως ληξιπρόθεσμη οφειλή του ασφαλισμένου, η οποία θα είναι φυσικά απαιτητή από τον ΕΦΚΑ (και προπαντός το ΚΕΑΟ στο οποιο θα μεταφερθούν όλες οι οφειλές προς τα ταμεία), αλλά αυτό δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στην “ασφαλιστική ενημερότητα” του επαγγελματία ή του αγρότη.
Γόρδιος δεσμός, πάντως, και του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών παραμένει ο τεράστιος όγκος των ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ταμεία.
Με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δεν αρκεί η καταβολή των τρεχουσών εισφορών (ακόμα και “έναντι”) για να έχει κανείς πρόσβαση στην ασφάλιση –περίθαλψη, αλλά απαιτείται αν μη τι άλλο η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών του προς το ταμείο του. Ωστόσο, ο μόνος διακανονισμός στον οποίο μπορούν να προβούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία είναι η “πάγια ρύθμιση” με 12 μηνιαίες δόσεις.
Κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας ανέφερε στο Capital.gr πως η Πρωθυπουργική δέσμευση για “πάγωμα” των ληξιπροθέσμων οφειλών των επαγγελματιών μέχρι 31/12/2016 (και έτσι η πρόσβαση στην ασφάλιση –περίθαλψη με μόνο όρο την καταβολή των τρεχουσών εισφορών) παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές (αν και οι τελευταίοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο) και βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να έχει υπάρξει κάποια σχετική πρόοδος πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της 1ης μηνιαίας καταβολής των νέων εισφορών (28/2/2017).
Τα πρώτα ειδοποιητήρια προς τους 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ θα φτάσουν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η καταβολή της εισφοράς 26,9% από τους επαγγελματίες , επιστήμονες και μπλοκάκια και της εισφοράς 20,9% για τους αγρότες για το μήνα Ιανουάριο θα πρέπει να έχει γίνει έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου, δηλαδή την 28η.
Πάντως αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, δεν κρύβουν την ανησυχία τους σε σχέση με τα αναμενόμενα έσοδα από το διπλό ασφαλιστικό χαράτσι του 26,9% (20,9% για τους αγρότες ) το οποίο ισχύει από 1/1/2017.
Σύμφωνα με τις καταρχάς προβλέψεις τους, τα έσοδα από το χαράτσι στους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ θα ανέλθουν σε 1,2 δις ευρώ.
Άλλα 850 -900 εκατ. ευρώ αναμένονται από το χαράτσι σε 100.000 επιστήμονες (μηχανικούς, γιατρούς , δικηγόρους) που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ. Τέλος, γύρω στα 400 -450 εκατ. ευρώ περιμένει το Υπ. Εργασίας από τις δύο βασικές εισφορές (14 % για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ) σε βάρος των αγροτών.
Συνεχίζεται την ίδια ώρα το θρίλερ με το νέο καθεστώς καταβολής εισφορών για τους εργαζομένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), καθώς ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής εφαρμοστικής εγκυκλίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η νέα γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βρακά, θα θεσπιστεί μία ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας προσλήψεων με μπλοκάκι.
Πάντως ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως ο εργαζόμενος θα καταβάλλει εισφορά 6,67% για την κύρια σύνταξη του, ενώ εισφορά 13,33% θα καταβάλλει ο εργοδότης του. Το άμεσο πρόβλημα είναι πως οι αποδοχές του εργαζομένου με μπλοκάκι –με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί το ασφαλιστικό χαράτσι 20% για την κύρια σύνταξη του- έχουν προφανώς καταβληθεί στον ίδιο από το 2015. Έτσι γεννάται το ερώτημα ποιος και πως θα καταβάλλει το χαράτσι 20%, δηλαδή θα το καταβάλλει αναδρομικά ολόκληρο ο εργαζόμενος (όπως θα συμβεί σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αυτασφαλισμένων) ή θα το “μοιραστεί” με τον εργοδότη του (δηλ. 6,67% να καταβάλλει ο εργαζόμενος και 13,33% ο εργοδότης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου