Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Μόσχα-Τεχεράνη-Καράκας>Οι Μυστικές Yπηρεσίες είχαν λοκάρει τον Τσίπρα

http://kourdistoportocali.com/news-desk/moscha-techerani-karakasi-mystikes-ypiresies-ichan-lokari-ton-tsipra/

Το τύπωμα της Δραχμής, ο Αρτεμίου, η Τρομοκρατία


Η αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε διαδικασία αποδόμησης είναι διάχυτη. 
Οι αποκαλύψεις του Πούτιν (μέσω Ολάντ), ο δικηγόρος Αρτεμίου και οι στενές σχέσεις με το Μαξίμου, το πρωτοσέλιδο της «Wall Street Journal» που εμφανίζει την Ελλάδα να μπλόκαρει κυρώσεις για ιρανική τράπεζα που «συνδέεται με τρομοκρατία και γύρευε τι άλλο θα ακολουθήσει. Σε όλο αυτό υπάρχει έντονο το άρωμα των Μυστικών Υπηρεσιών ανά τον πλανήτη οι οποίες πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός ο “Ελληνας Τσάβες” δείχνουν να τον είχαν λοκάρει.
Αίφνης ο ένας μετά τον άλλο οι σκελετοί του πρώτου εξαμήνου του 2015 της διακυβέρνησης Τσίπρα βγαίνουν από τα ντουλάπια. Ηταν ο ομιλητικότατος Ολάντ που απεκάλυπτε στους Γάλλους δημοσιογράφους την συνομιλία Πούτιν-Τσίπρα με τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναζητεί απεγνωσμένα εργοστάσιο στη Ρωσία για να τυπώσει δραχμές. Ο Πούτιν λίγες ώρες αργότερα θα επικοινωνούσε με τον Γάλλο πρόεδρο για να του μεταφέρει το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού, φροντίζοντας ο ίδιος να πάρει αποστάσεις.
Από τον Ian Ford
Ηταν η εποχή που ο Βαρουφάκης διαπραγματεύονταν σκληρά με τους εταίρους, ο Λαφαζάνης άφηνε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει καταιγίδα με ρώσικα ρούβλια και ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε χαρούμενος για το ενδεχόμενο αλλά υποστήριζε ότι αυτή η βοήθεια δεν αρκεί. Η ίδια η Ρωσία θα διέψευδε σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο υποστήριζε (2015) ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει, μια συμφωνία για το αέριο που μπορεί να φέρει 3-5 δισεκ. ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία ως προκαταβολή από τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου. Το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν κατονόμαζε υποστήριζε πως η συμφωνία θα μπορούσε «να γυρίσει τη σελίδα» για την Ελλάδα.
«Όχι, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ραδιοφωνικό σταθμό Business FM και οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια στη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στο Κρεμλίνο που είχαν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο πρόεδρος Πούτιν «μόνος του είπε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.
«Όπως είναι φυσικό, ετέθη το ζήτημα της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Φυσικά…συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επίλυση των θεμάτων που συνδέονται με τη συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, αλλά η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια γιατί κανένας δεν την ζήτησε»,  δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο.
Russian President Vladimir Putin (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras attend a signing ceremony at the Kremlin in Moscow, April 8, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras did not ask for financial aid at talks in Moscow on Wednesday but Russia could provide credits for large joint projects in the future, President Vladimir Putin said. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool TPX IMAGES OF THE DAY
Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σ’ έναν αγωγό που θα φέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ελλάδα θα λάβει προκαταβολικώς κεφάλαια από τη Ρωσία έναντι των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών που συνδέονται με τον αγωγό αυτό. Ο έλληνας υπουργός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Αθήνα θα αποπληρώσει τη Μόσχα μετά το 2019, όταν αναμένεται ότι θα αρχίσει η λειτουργία του αγωγού. Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Spiegel, σημειώνει το Reuters.
Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν το δημοσίευμα του Spiegel αποδεικνυόταν ακριβές και η συμφωνία για το αέριο απέφερε 3-5 δισεκ. ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο (με τους ευρωπαίους εταίρους)».
Το ζήτημα του Turkish Stream συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριζε το Spiegel. «Τα χρήματα από τη Ρωσία θα είναι προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη που θα έχει η Ελλάδα από τον αγωγό, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Ανάλογες πληροφορίες, για συμφωνία με τη Ρωσία, είχε δημοσιεύσει και η εφημερίδα «Αγορά».

 Από τη Μόσχα στην Τεχεράνη

23 Μαρτίου 2015. Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου η χώρα αυτή να αγοράσει είτε ποσότητα ελληνικών ομολόγων είτε μέρος του ελληνικού χρέους, αποκαλύπτει η στήλη «Στίγμα» των «Νέων».
Οπως γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος, «η προσπάθεια απέβη άκαρπη, διότι οι παράγοντες της ιρανικής κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε η τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκαν να μπουν σε αυτή την “περιπέτεια”, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος».
giorgo99
H φωτογραφία είναι από την επίσημη επίσκεψη του Γιώργου Τσίπρα στην Τεχεράνη, τον Απρίλιο του 2016.
Σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα, η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε ήδη στην Αθήνα, άπρακτη. Επικεφαλής της ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ήδη προσληφθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβουλος του υπουργού Νίκου Κοτζιά, αλλά προαλείφεται για ειδικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Η μετάβαση της υπό τον κ. Τσίπρα ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική, δεδομένων των διεθνών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, σημειώνεται ακόμη στο άρθρο.
Οπως σχολιάζει, τέλος, ο αρθρογράφος, «εντυπωσιάζει το γεγονός ότι αυτή επιχειρήθηκε ενώ είναι γνωστά όλα τα προηγούμενα και επίσης ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιτύχει να μετατρέψουν το Ισραήλ σε στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή. Επίσης, η επίσκεψη διοργανώθηκε, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ που ηγούνται της πολιτικής των κυρώσεων κατά του Ιράν έχουν σε σημαντικό βαθμό σταθεί αρωγοί στην προσπάθεια της χώρας μας να ανταπεξέλθει στα προβλήματα με τους “σκληρούς” της Ευρωζώνης».
peri003
Toν Φεβρουάριο (7-8) του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από Ελληνες επιχειρηματίες θα ταξίδευε στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τεχεράνη θα αποτελούσε ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις, κάτι που συμμερίζεται και ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, που μίλησε στο ΑΠΕ.
Όπως σημειώνει ο Ιρανός διπλωμάτης, οι διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ιράν και Ελλάδας για πολιτικά ζητήματα, περιφερειακές κρίσεις και διεθνή ζητήματα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και υπενθυμίζει παλαιότερες τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και του Ιράν με την Αρμενία και την Βοσνία.
Επίσης ο Ιρανός πρέσβης υπογραμμίζει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως «πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας».
Παράλληλα σημειώνει ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με αντίστοιχες ιρανικές, πέραν της ενέργειας, στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, του τουρισμού, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας και των κατασκευών έργων υποδομής. Ο Ιρανός πρέσβης τονίζει επίσης ότι η χώρα του μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, αναφερόμενος στους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, τονίζει ότι το Ιράν έχει τη διάθεση να αποτελέσει η Ελλάδα μία πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στόχος είναι η αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν», είπε ο Γ. Τσίπρας στο ΑΠΕ. «Γνωρίζετε ότι στο Ιράν έχουν αρθεί οι κυρώσεις και βγαίνει μετά από μία μακράν περίοδο απομόνωσης τουλάχιστον στην οικονομική διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα έσπευσε με την καινούρια κυβέρνηση πέρυσι να προσεγγίσει το Ιράν εν όψει και της άρσης των κυρώσεων. Παρόλα αυτά δεν ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες. Άλλες χώρες πριν από εμάς είχαν σπεύσει στην Τεχεράνη να διαμορφώσουν το έδαφος, ώστε να εκμεταλλευτούν καλύτερα την νέα εποχή που ανοίγει μετά την άρση των κυρώσεων, για παράδειγμα η Ιταλία, η Ισπανία. Λέω, όμως, το βήμα αυτό της κυβέρνησης ήταν στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε να αρχίσουμε να δράττομε καρπούς από αυτό», σημειώνει ο κ. Τσίπρας
Ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπογραμμίζει ότι «το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είναι γενικά μία μεγάλη δύναμη της περιοχής, και αυτό που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι ότι είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Πέραν από την οικονομική διάσταση που έχει η προσέγγιση Ελλάδας-Ιράν νομίζω ότι έχει και άλλες διαστάσεις που είναι θετικές και για μας. Τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ιδιαίτερα οικονομική συνεργασία είναι αρκετά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαστε στην αρχή αυτής της σχέσης. Έχουν γίνει ορισμένα βήματα και δεν είμαστε οι μόνοι. Έχουν προηγηθεί ήδη πάρα πολλοί, στην ουσία είναι ένας αγώνας δρόμου»
Ο Γιώργος Τσίπρας σημειώνει ότι «οι Ιρανοί έχουν ιδιαίτερα αισθήματα για τον ελληνικό λαό, όπως νομίζω και ο ελληνικός για τον ιρανικό λαό, και άρα υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας. Τώρα έχουμε δύο οικονομίες, οι οποίες έχουν έναν περισσότερο βαθμό συμπληρωματικότητας, συνεπώς υπάρχει πεδίο και για εξαγωγές προς τα εκεί -πέρα δηλαδή από τις επενδύσεις τις δικές τους εδώ. Υπάρχει βέβαια και το θέμα των τουριστικών ροών. Υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα τουριστικών ορών Ιρανών προς γειτονικές χώρες, και μάλιστα σχετικά υψηλού εισοδήματος, που νομίζω ότι ένα μέρος θα μπορούσε να κατευθυνθεί και προς την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο τώρα, ειδικά αν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά παροχή θεωρήσεων κ.λπ. Ήδη υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση που αποκαταστάθηκε μόλις φέτος».
peri004 peristera-mantila-3peristera-mantila-7
BN-QO389_IRANBA_J_20161101115022

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αμερικανούς, ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους, η απόφαση για άσκηση βέτο στην παράταση των κυρώσεων ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσίπρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη. Το μπλόκο της Αθήνας ήλθε παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν απόευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες.Το 2007, η Ουάσιγκτον επέβαλε ποινές στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Τρία χρόνια αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. τιμώρησαν την τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.Σημειώνεται πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις σε βάρος του ιδρύματος παρά την περσινή διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Saderat μάλιστα ήταν μία από συνολικά μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών.Η WSJ σημειώνει πως το ελληνικό βέτο έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama θα επισκεφτεί τη χώρα μας στις 15 και 16 Νοεμβρίου.Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew είχε δηλώσει πέρυσι ότι όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο, το ανώτερο δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε την προσφυγή της τράπεζας για τις κυρώσεις της ΕΕ, υποστηρίζοντας η Ένωση είχε παράσχει ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον ισχυρισμό της ότι Saderat εκτελούσε παράνομες δραστηριότητες. Το δικαστήριο επέτρεψε στην ΕΕ να διατηρήσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας για έξι μήνες κάτω από μια τροποποιημένη χρέωση, μια περίοδο που έληξε στις 22 Οκτώβρη.Παρόλο που υπήρχαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ΕΕ να κερδίσετε μια νέα νομική διαμάχη, 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ένωση ήταν έτοιμες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχοου. Η Ελλάδα αποτέλεσε τη μόνη που αντιτέθηκε.AdTech Ad«Υπάρχει μια απόφαση της ΕΕ δικαστηρίου και έπρεπε να γίνει σεβαστή», δήλωσε ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δεν κατονομάζεται «Υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες από την Αθήνα για να το εμποδίσουμε (την παράταση των κυρώσεων)», δήλωσε ένας δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με τη WSJ.

Aπό την Τεχεράνη στο Καράκας

tsiprasddd
Βενεζουέλα Αύγουστος 2015. Ο Γιώργος Τσίπρας υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην ελληνική και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας επισφραγίζοντας έτσι τη στενή σχέση και συνεργασία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με την βενεζολάνικη πλευρά υπό τον Νικολάς Μαδούρο. Είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν (Αύγουστος του 2013), το ταξίδι του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου και του Νίκου Παππά.
Το Μνημόνιο αφορούσε τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης και σύσφιξης  της συνεργασίας των δύο φίλων χωρών Ελλάδας και Βενεζουέλας και υπεγράφη στο Καράκας από τον εξάδελφο του πρωθυπουργού και γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα και από την πλευρά της Βενεζουέλας από τον υφυπουργό Υδρογονανθράκων Angel Gonzalez.Χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο, ο εξάδελφος του Έλληνα πρωθυπουργού αρκέστηκε να δηλώσει ότι η υπογραφή του Μνημονίου στον Ενεργειακό Τομέα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών και για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες.
Η υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου ήταν το επιστέγασμα πενθήμερης επίσκεψης του Γιώργου Τσίπρα στο Καράκας. Από τις 28 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυούστου ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών είχε σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της βενεζολάνικης πλευράς, περιλαμβανομένων της υπουργού Εξωτερικών της χώρας Delsy Rodriguez και του Υπουργού Πετρελαίων και Ορυχείων Asdrubal Chavez.
Στο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της τελετής,  ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η υπογραφή του Μνημονίου στον Ενεργειακό Τομέα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας και για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες. Σύμφωνα με ιστοσελίδα της Βενεζουέλας, μετά την υπογραφή του μνημονίου ο εξάδελφος του πρωθυπουργού τόνισε: «Είμαστε ευγνώμονες στη Βενεζουέλα για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής η οποία θα αποφέρει οφέλη για τους λαούς μας».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υδρογονανθράκων της Βενεζουέλας Angel González, δήλωσε πως αυτή είναι μια «ατζέντα για να παρακολουθήσουμε και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελεσμάτα προς όφελος και των δύο λαών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Έθνος για τη δημιουργία αυτής της συμφωνίας ώστε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας» δήλωσε.
 Πριν κάνει την εμφάνισή του στο προσκήνιο ο Κύπριος δικηγόρος Αρτεμίου ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης
 πέντε γυναικών από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα είδε το φως της δημοσιότητας. Ανάμεσα στα θύματά του και κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει πλέον εξαφανισθεί από το προσκήνιο παρότι ένθερμος οπαδός καθεστώτων τύπου Μαδούρο.
imerisia_LARGE_t_1061_44515611_type13031
Ο Φρανγκλίν Ραμόν Γκονζάλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος παρενοχλούσε σεξουαλικά, κατά την 8μηνη παραμονή του στην Αθήνα, πέντε υπαλλήλους της πρεσβείας, όπως κατήγγειλαν οι ίδιες. Όπως τονίζουν μάλιστα, η σεξουαλική παρενόχληση από τον «άτακτο» πρέσβη ήταν συνεχής.
Ανάμεσα στα θύματά του ήταν και η κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε η νεαρή κοπέλα: «Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο δημαρχείο της Πεύκης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, ο πρέσβης μου χαΐδευε το μπούτι. Μέσα στο αυτοκίνητο μου είπε να φοράω μίνι φούστα για να φαίνομαι περισσότερο γυναίκα. Όταν αντιδρούσα μου έλεγε ότι αν ήθελε μπορούσε να έχει πέντε Κινέζους να δουλεύουν στη θέση μας στην πρεσβεία».
Ο Γκονζάλες φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μια από τις γυναίκες, ενώ χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πολύ συχνά βία! «Επιστρέφοντας από τη δουλειά το μεσημέρι, με καλεί στην κρεβατοκάμαρα. Ήταν γυμνός από τη μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τη σωματική ρώμη του. Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ και φυσικά αρνήθηκα. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και με διέταξε να τον φιλήσω, τραβώντας με, με βια από τα χέρια», καταγγέλλει άλλη γυναίκα, πρώην υπάλληλος της πρεσβείας.

Στις αρχές Μαρτίου του 2013-γράφει ο Ιάσων Πιπίνης- στη γενέτειρα του Σιμόν Μπολιβάρ, το πολύβουο Καράκας των 5.000.000 κατοίκων, η διά-χυτη θλίψη για τον θάνατο του λαοφιλούς Ούγκο Τσάβες αναμειγνυόταν στη μελαγχολική ατμόσφαιρα με το άγχος της πολιτικής διαθήκης που κληροδοτούσε στη χώρα ο αποβιώσας ηγέτης.
Ανάμεσα στους δεκάδες αρχηγούς κρατών και αντιπροσώπους κομμάτων από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην τελετή αποχαιρετισμού τού επί 14 χρόνια προέδρου της Βενεζουέλας στη Στρατιωτική Ακαδημία της πρωτεύουσας, βρισκόταν και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα μαζί με τα στελέχη του κόμματός του, Κώστα Ησυχο και Νίκο Παππά, συλλυπήθηκαν τη μητέρα του Ελενα Φρίας και τη Ρόζα-Βιρτζίνια, μία από τις κόρες του εκλιπόντος, οι οποίες κάθονταν μπροστά στο φέρετρό του που σκεπαζόταν με τη χρώματος κίτρινου, μπλε και κόκκινου σημαία της χώρας.
Σε απόσταση αναπνοής στεκόταν πανύψηλος, μυστακοφόρος και βλοσυρός ο Νικολάς Μαδούρο, εκλεκτός διάδοχος του μακαρίτη και προσωρινός πρόεδρος της χώρας, ο οποίος είχε μόλις κηρύξει 11ήμερο εθνικό πένθος σε όλη την επικράτεια. Οι χειραψίες που αντάλλαξε η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί του είχαν τη θέρμη της παλιάς προσωπικής γνωριμίας αλλά και τη ζέση της πολιτικής αναγνώρισής του ως αδάμαστου συνεχιστή του μείγματος «Μπολιβαριανισμού» και «Σοσιαλισμού για τον 21ο αιώνα», που είχε εμπνευστεί ο πρόωρα αποχωρήσας από τον μάταιο τούτο κόσμο «Κομαντάντε» Ούγκο Τσάβες. Ηταν η εποχή που η Βενεζουέλα εξέπεμπε τη σαγήνη ενός ιδεολογικού Ελντοράντο για το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και επιπλέον ανέδυε επιβλητικά στα μάτια του τη λατινοαμερικάνικη οπτασία μιας περηφάνιας που συνοψιζόταν στη ρήση του συντρόφου Μαδούρο: «Ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές αλλά διώξαμε το ΔΝΤ».
aaswa87362
Λίγες ημέρες αργότερα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα από τον οδυρμό του ανοιχτόκαρδου λαού της Βενεζουέλας, με την επιστροφή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε, στο στυλιζαρισμένο ύφος αδελφών κομμάτων τριτοδιεθνιστικής κοπής, μια πυκνή επιστολή από την οποία δεν περίσσευε αράδα προς τον αξιότιμο «καμαράδα» (σύντροφο) Νικολάς Μαδούρο. Στις γραμμές της επιστολής τού ευχόταν να καταγάγει λαμπρή νίκη υπέρ του ηρωικού λαού της Βενεζουέλας στις προεδρικές εκλογές της 14ης Απριλίου 2013 και τον καλούσε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Παράλληλα τον ενημέρωνε ότι επιδιώκει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και του ζητούσε να στηρίξει έμπρακτα τον ΣΥΡΙΖΑ «έτσι ώστε η προετοιμασία μας για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης να έχει προοπτικές επιτυχίας».
tsipras-madouro
Επρόκειτο για ένα θερμό μήνυμα στο πλαίσιο της συντροφικής αλληλεγγύης, με τη σύνεση και την ευγένεια που εδράζονταν στην ήδη καλλιεργημένη ζεστή προσωπική επαφή τους. Ολα σε αυτή την τυπική, γραμμένη στα ισπανικά, επιστολή έδειχναν αμοιβαιότητα και αλληλοκατανόηση. Εκτός από μια κρίσιμη παράγραφο λίγο πριν το τέλος. Εκεί ο σημερινός πρωθυποπυργός έγραφε: «Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».
Η έκπληξη που προερχόταν από την ευθέως διατυπωμένη έκκληση του Τσίπρα προς τον Μαδούρο ήταν εντυπωσιακή. Αλλά τα ερωτήματα για όσα ανέδυαν οσμές σκανδαλώδους αποσιώπησης ήταν επιτακτικότερα. Ποιο ήταν αυτό το ευαίσθητο θέμα που αν αποκάλυπταν, δημοσιοποιούσαν και εκμεταλλεύονταν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης ελλόχευε ο κίνδυνος να εκτεθεί και να θιγεί το ήθος της Αριστεράς σε Βενεζουέλα και Ελλάδα; Και πώς ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος φυσικά δεν έχει κυβερνητικές αρμοδιότητες και δεν προΐσταται του υπουργείου Εξωτερικών, χειρίζεται ένα ιδιαιτέρως λεπτό ζήτημα με διπλωματικές απολήξεις και μάλιστα παρεμβαίνει προσωπικά σε διακρατικές υποθέσεις, ζητώντας από τον επικεφαλής μιας ξένης χώρας να το λύσει διακριτικά;
Προφανώς, όπως εκτιμάται, ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει πολιτικού κόστους για την απανταχού του πλανήτη Αριστερά ανέλαβε πρόθυμα να βγάλει από τη δυσάρεστη θέση κάποιες εγχώριες διπλωματικές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας τις άριστες σχέσεις του με τον Μαδούρο. Προφανέστερα, πάντως, το «γεγονός» δεν αφορούσε κάποιο μυστήριο τυλιγμένο στην νοτισμένη αχλή της θάλασσας της Καραϊβικής. Περισσότερο θύμιζε τις φιλήδονες δραστηριότητες πρωταγωνιστικής φιγούρας λατινοαμερικάνικης σαπουνόπερας που ακροβατεί μεταξύ λάγνου ερωτικού ταμπεραμέντου και φλογερά πρόστυχου φλερτ. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας με την επίμαχη παράγραφο της προς Μαδούρο επιστολής του, αφενός ιδεολογικά ιδιοτελώς, αφετέρου πρακτικώς συνετά, συνέβαλε στη ρύθμιση ενός ζητήματος που απαιτούσε ειδική μεταχείριση. Τις συνέπειες, πάντως, τις πλήρωσαν τα συνήθη ανυπεράσπιστα θύματα.
imerisia_LARGE_t_1061_44515611_type13031
Από που αντλούσε όμως ο ‘κοινωνιολόγος’ Καθηγητής Franklin González τόσο θράσος και φερόταν με αυτόν τον τρόπο;
Η άκρη του νήματος ίσως βρίσκεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα της βενεζουελάνικης εφημερίδας El Universal το Φεβρουάριο του 2015.
To συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις του καθεστώτος Τσάβεζ (και μετέπειτα Μαδούρο) με τον Σύριζα και συγκεκριμένα στελέχη του, η οποία καλλιεργήθηκε από τους ηγέτες των Podemos Pablo Iglesias και Juan C. Monedero.Αναφέρει λοιπόν το δημοσίευμα ότι ο Καθηγητής του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας Franklin González ήρθε στην Ελλάδα με συγκεκριμένη αποστολή από το καθεστώς Τσάβεζ. Η αποστολή ήταν να “ενισχυθούν οικονομικά οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρώ και των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”.
Ο ισχυρισμός της El Universal είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αποδειχθεί. Εάν όμως έχει βάση αυτό το δημοσίευμα, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια ωμή παρέμβαση ξένης χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας με σκοπό την αλλοίωση του πολιτεύματος, μέσω της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ίσως έτσι μπορεί να εξηγηθεί ευκολότερα και ο νόμος της σιωπής.

Αρτέμης Αρτεμίου>Πήγαμε στη Βενεζουέλα για να πουλήσουμε, όχι για να αγοράσουμε

1471871_201212720067592_676223319_n
Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, έμπειρος σε θέματα διαχείρισης offshore εταιρειών, σε δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο ξεκαθάρισε πως το ταξίδι στη Βενεζουέλα δεν έγινε για αγορά προϊόντων, αλλά για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ελληνικές και κυπριακές εταιρείες να πουλήσουν στη Βενεζουέλα τρόφιμα και προϊόντα μακράς διάρκειας, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Πήγαμε για να πουλήσουμε προϊόντα, όχι για να αγοράσουμε. Προς Θεού, η Βενεζουέλα δεν έχει προϊόντα. Ηταν άλλη η δουλειά του καθενός μας. Για άλλον σκοπό πήγε ο Νίκος Παππάς και για άλλο εγώ. Εμείς πήγαμε για να πουλήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες».
Σε ερώτηση για το «τι προϊόντα θα πουλούσατε στη Βενεζουέλα», ο κ. Αρτεμίου απάντησε: «Για παράδειγμα η Βενεζουέλα ήθελε φασόλια τέτοιας ποιότητας που δεν μπορεί να καλύψει η ελληνική αγορά, αλλά μπορούσαν ελληνικές εταιρείες να συνεργαστούν με εταιρείες από τρίτες χώρες. Θα προμήθευαν και αντζούγιες, λάδι, ελιές, προϊόντα μακράς διαρκείας. Ωστόσο στους οικονομικούς όρους τα τσουγκρίσαμε».
Ο Κύπριος δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι «ο κ. Παππάς έκανε τις δουλειές του και εγώ τις δικές μου. Συναντιόμασταν μόνο όταν υπήρχαν εθιμοτυπικού χαρακτήρα συναντήσεις. Σε κάτι μουσεία και σε κάτι κοκτέιλ πήγαμε όλοι μαζί. Στις αμιγώς πολιτικές συναντήσεις πήγαινε μόνος του ο κ. Παππάς».
Τέλος, ο κ. Αρτεμίου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Νίκος Παππάς συνοδευόταν μόνο από ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από αντιπροσωπεία του κόμματος, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας.
Ο ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ
 Πρωταγωνιστικό ρόλο στον έρωτα ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Τσάβες και στην συνέχεια Μαδούρο είχε ο Κώστας Ησυχος- ώσπου κάηκε στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι.
Διαβάστε τι έλεγε μια φορά κι ένα καιρό ο Κώστας Ήσυχος για το μοντέλο Λατινικής Αμερικής στο TVXS.
Διευκρινίσεις αναφορικά με το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα παρέχει στο tvxs.gr το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Κώστας Ήσυχος, ο οποίος διαμηνύει ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να απομακρύνει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ωστόσο, αναδεικνύει ως στόχο την παράλληλη σύναψη συνεργασιών με χώρες «σε αντι-νεοφιλελεύθερη και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση», καθώς και τη σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, κάνει λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών γύρω από την οριοθέτηση ΑΟΖ και άμεση διατύπωση πρότασης προς την Τουρκία με στόχο των περιορισμό των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Κατά την πρόσφατη ανακοίνωση του επικαιροποιημένου προγράμματος, κάνατε λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ για μία νέα εξωτερική πολιτική της χώρας -απαλλαγμένη από τον Ατλαντισμό- την οποία θα χαρακτηρίζει η ενίσχυση των σχέσεων με Ρωσία, Κίνα, Ινδία και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται, λοιπόν, για μία στροφή από τη Δύση προς την Ανατολή;
Κάθε άλλο. Πρόκειται για μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία θα συνεχίσει τις υφιστάμενες διακρατικές εξωτερικές σχέσεις με τις χώρες της Ευρώπης και θα συμπληρώνεται από επιπλέον σημαντικές συνεργασίες με χώρες οι οποίες μπορούν να στηρίξουν μια προσπάθεια αναγέννησης της χώρας, όχι μόνο στο πεδίο της διπλωματίας αλλά και στο πεδίο του εμπορίου, των εξαγωγών και των διμερών σχέσεων προς όφελος των λαών. Επομένως, δεν απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη. Αντίθετα, συμπληρώνουμε ενεργητικά και δημιουργικά το «παζλ» της εξωτερικής πολιτικής με τις άλλες χώρες. Να θυμίσω απλά ότι και οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία διατηρούν πολύπλευρες διακρατικές σχέσεις στο πεδίο της ενέργειας, του εμπορίου και του πολιτισμού με χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα. Επομένως, δεν κατανοούμε γιατί η Ελλάδα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ένα κλειστό κλαμπ χωρών και να μην ασκεί και εκείνη μια πολυδιάστατη πολιτική.
Επισημαίνετε ως υποδειγματικές συνεργασίες μέτωπα χωρών της Λατινικής Αμερικής «σε αντι-νεοφιλελεύθερη και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση». Θεωρείτε επιτυχημένα αυτά τα παραδείγματα ως προς τη διασφάλιση ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου;
Μετά τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90 -οπότε και σημειώθηκαν τραγικά, καταστροφικά προγράμματα του ΔΝΤ σε μια σειρά χωρών της Λατινικής Αμερικής, καταλήγοντας σε ανθρωπιστικές κρίσεις και τραγωδίες για τους λαούς της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Ουρουγουάη κ.ο.κ- η επόμενη μέρα στηρίχθηκε σε μία ενότητα συμφερόντων,  δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε μία ένωση χωρών (ALBA) η οποία κατάφερε όχι απλώς να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και να καταπολεμήσει με επάρκεια την ανεργία, την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σε αυτό το βαθμό, θα έλεγα ότι αποτελεί αυτή η ένωση ένα παράδειγμα και για άλλες χώρες οι οποίες μπορούν να έχουν συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης σε αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, με ζητούμενα τη διαφάνεια, την κοινωνική ανάπτυξη και τις δημόσιες επενδύσεις. Από την εμπειρία πολλών χωρών μπορούμε να αντλούμε δυνατότητες και προκλήσεις για τους λαούς της Ευρώπης.
Ποια είναι ακριβώς η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΝΑΤΟ; Αν αναλάβετε τα ηνία της χώρας, θα κηρύξετε την έξοδο;
Όχι. Δεν θα κηρύξουμε την έξοδο από το ΝΑΤΟ στις 18 ή στις 20 του μήνα. Στρατηγική μας επιλογή είναι η αποδέσμευση από τον Ατλαντισμό και το ΝΑΤΟ, μία Ευρώπη απαλλαγμένη από τις ξένες βάσεις και τη στρατικοποίηση. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρούμε ότι αυτή η αποδέσμευση θα συνοδεύεται από ισχυρά δείγματα που θα διασφαλίζουν και την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, ώστε να μην μετατρέπεται σε ορμητήριο τυχοδιωκτικών πολεμικών επεμβάσεων σε τρίτες χώρες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Μιλάτε δηλαδή για ένα μεσοπρόθεσμο, αν όχι μακροπρόθεσμο στόχο.
Νομίζω πως έτσι πρέπει να βαδίσουμε: με σύνεση, λογική αλλά και αποφασιστικότητα, ώστε η χώρα μας να μην είναι ορμητήριο αλλά και να μην φιλοξενήσει τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα η οποία ουσιαστικά σχεδιάζεται για να περικυκλώσει τη Ρωσία, προκαλώντας τρομακτικές τριβές μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Υπό αυτήν την έννοια, η χώρα μας έχει μόνο να κερδίσει από το να μην εμπλέκεται και να μην είναι μέρος πολεμικών επιχειρήσεων. Να είναι δηλαδή λύση και όχι μέρος του προβλήματος.
Σε δύο εβδομάδες από σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησής του ετοιμάζονται να υποδεχθούν στην Αθήνα τον Μπαράκ Ομπάμα. Ως τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για το έτος 2015 που όπως όλα δείχνουν θα είναι ιστορικό για την ελληνική αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου