Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΑΣΤΕΡ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑ (7/11/2015)

*          LOUIS PASTEUR copy     
*      ΟΜΙΛΟΣ   ΦΙΛΩΝ
*      ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΑΣΤΕΡ
 Αγαπητές συνάδελφοι,  φίλες και φίλοι ,
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Όμιλος με οδηγό ένα δυναμικό Προγραμματισμό δραστηριοτήτων, επιχειρεί να  προβάλει το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου, να διαφωτίσει το κοινό σε σημαντικά θέματα υγείας, να συνδυάσει το τερπνό μετά του ωφελίμου.
*                Καινοτομώντας  ο Όμιλος εκδράμει στην περιφέρεια, έχοντας την βοήθεια εξαιρετικών Ερευνητών του Ιδρύματος, για να παρουσιάσει το νέο , να επιλύσει απορίες του κοινού, να επικοινωνήσει και να δημιουργήσει δεσμούς, ενώ ταυτόχρονα δίδει την ευκαιρία σε όλους μας να απολαύσουμε την Ελλάδα σε όλη της το μεγαλείο.

*                 Με βάση το συνημμένο Προγραμματισμό ο Όμιλος πρόκειται να μεταβεί το Σάββατο στις  7 Νοεμβρίου 2015 στην πανέμορφη Λειβαδιά, όπου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Δρ. Ρεβέκκα Μάτσα, Διευθύντρια  Εργαστηρίου Νευροβιολογίας του ΠΑΣΤΕΡ,  θα παρουσιάσει το πρωτοποριακό θέμα «Επιδιορθώνοντας τον εγκέφαλο, βλαστικά κύτταρα». Η βραδιά θα συνεχισθεί με καλλιτεχνική παράσταση.
*                 Χρήση λεωφορείου  είναι δυνατή εφόσον δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, το αντίτιμο του εισιτηρίου θα κυμανθεί στα Ευρώ το άτομοεφόσον επιτευχθεί πληρότητα 80%
*    Τόπος Αναχώρησης: Κεντρική πύλη (Βασ. Σοφίας) του ΠΑΣΤΕΡ
*    Ώρα προσέλευσης: 14.10, Σάββατο  7ηςΝοε. 2015
*    Ώρα αναχώρησης: 14.30, Σάββατο  7ηςΝοε. 2015
*    Ώρα επιστροφής:00.25 Κυριακή  8ης Νοε. 2015
*   Σημείο Επαφής Σμυρλής Στέργιος: email:esmu42@otenet.gr
*    22910 25459, 6944325056,




Η ιστορία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ
Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ προκύπτει μέσα από μια σειρά γεγονότων που ξεκινάει από την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατού στις αρχές του 20ου αιώνα ύστερα από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.

Το έργο της αναδιοργάνωσης αυτής, ανατίθεται από το Ελληνικό Κράτος σε αποστολή του Γαλλικού Στρατού. Ο αρχηγός αυτής της αποστολής, ταξίαρχος Eydoux,το 1911 προτείνει στο Υπουργείο Στρατιωτικών την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Παστέρ στην Ελλάδα.

Ο Βενιζέλος υποστήριζε την ίδρυση του Ινστιτούτου, στο πλαίσιο τόσο της κοινωνικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία, όσο και της σύσφιξης των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία. Θα περάσει όμως αρκετός καιρός μέχρι να καρποφορήσει το σχέδιο των Γάλλων στρατιωτικών.

Ο Γενικός Αρχίατρος και μέλος της Γαλλικής Αποστολής στην Ελλάδα, Οdilon Arnaux ως Διευθυντής του Υγειονομικού του Ελληνικού Υπουργείου Στρατιωτικών σε συνεργασία με τον Έλληνα Αρχίατρο Σόλωνα Χωματιανό, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αναδιοργάνωση του υγειονομικού του Ελληνικού Στρατού, στην ουσιαστική καθοδήγηση και τον εφοδιασμό της Ελληνικής Υγειονομικής Υπηρεσίας με τα τελειότερα υλικά και μεθόδους της Γαλλικής Bιο-Iατρικής Τεχνολογίας της εποχής, για την υποστήριξη των νικηφόρων χερσαίων επιχειρήσεων κατά τον Α και Β Βαλκανικό Πόλεμο (1912-13).

Στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, παρατηρήθηκαν επιδημίες χολέρας στη Μακεδονία και τη Θράκη, ιλαράς στην Vη Μεραρχία, υπόστροφου πυρετού στη Θεσσαλονίκη και μεμονωμένα μόνον κρούσματα λοιμωδών νόσων, όπως μηνιγγίτιδας, φυματιώσεως και ευλογιάς.
Υπό τη διεύθυνση του Odilon Arnaux, και με υλικά και μεθόδους της προηγμένης Γαλλικής Βιο-Ιατρικής τεχνολογίας της εποχής, έλαβε χώρα ο μαζικός εμβολιασμός για την πρόληψη της επιδημίας της χολέρας 130.000 στρατιωτών και 350.000 πολιτών στη Μακεδονία. Έτσι, σε συνδυασμό με την αντιχολερική αγωγή που εφήρμοζαν τα αντιχολερικά συνεργεία ο Ελληνικός Στρατός είχε συγκριτικά τα λιγότερα θύματα από τη νόσο, ενώ προστάτευσε και τον πληθυσμό της Μακεδονίας.

Όσον αφορά στον εξανθηματικό τύφο αποφασίστηκε η άμεση διακομιδή των ασθενών στα στρατιωτικά νοσοκομεία και η απολύμανση και απομόνωση των πλοίων με πολύ καλό αποτέλεσμα. Συμπερασματικά, η ανωτερότητα της Βιο-Ιατρικής τεχνολογίας του Ελληνικού Στρατού και το βάθος των επιχειρήσεων των στρατιωτικών υγειονομικών μονάδων υπό τη γενική διεύθυνση του Γάλλου Αρχιάτρου Odilon Arnaux και του Ελληνα Αρχιάτρου Σόλωνα Χωματιανού σε συνδυασμό με τη συστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων του έθνους, επέφερε την επιτυχή υγειονομική υποστήριξη των πολύπλοκων και μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13.

Με τον τρόπο αυτό επήλθε η απροσδόκητη Ελληνική Νίκη κατά των Τούρκων κατακτητών και των Βουλγάρων εισβολέων, η Ελλάδα διπλασιάσθηκε εδαφικά και πληθυσμιακά και απέκτησε ξανά το αρχαίο κάλος και τη δόξα. Επανήλθε θυσιαστικά στην παγκόσμια κοινωνία των Εθνών.

Το 1919, το εγχείρημα χρηματοδοτείται κυρίως από τον Έλληνικής καταγωγής Sir Basil Zaharoff, φίλο και υποστηρικτή του Βενιζέλου, όχι μόνο για την αγορά του οικοπέδου και των κτηρίων, αλλά και με ετήσια επιχορήγηση για τη λειτουργία του Ινστιτούτου, μέχρι το θάνατό του.  Στις 26 Απριλίου 1919, λοιπόν, εγκρίνεται με Βασιλικό Διάταγμα η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ-Ιδρύματος Ζαχάρωφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου