https://tolimeri.wordpress.com/2015/07/09/%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-gr/
Επειδή ακούω τα απίστευτα από χθες περί Grexit και άλλων σεναρίων να ενημερώσω πως επισήμως καμία χώρα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ.
Ωστόσο, να τονίσουμε πως ήδη όπως μας αποκάλυψε ο Γιουνκέρ (κάτι που έλεγε κι ο Σόιμπλε παλαιότερα ) νομικοί της ΕΕ και think tank μελετούν ενδελεχώς το τελευταίο διάστημα τις ευρωπαϊκές συνήθηκες ώστε να βρουν κάποιες διατάξεις, βάσει των οποίων θα μπορούσε να υλοποιηθεί το Grexit εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί (απαιτείται ομόφωνη απόφαση και των 28- αν κάνω λάθος φταίει η αϋπνία-συγχωρέστέ με).
Να πούμε, επίσης, πως ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη προϋποθέτει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (με ό,τι ….
……….αυτό συνεπάγεται).
Προσωπικά μελετώντας τη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά όλων χθες (Μέρκελ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ολάντ και Τσίπρα) σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές κινήσεις Ομπάμα αλλά και Πούτιν καθώς και την πληροφορία που έχω από αμερικάνικο πουλάκι ότι οι ΗΠΑ έχουν εκνευριστεί με την κατάσταση που θα οδηγούσε σε αλλαγή του γεωπολιτικού status quo(προσέξτε είναι εκνευρισμένοι και με τη Γερμανία αλλά και μαζί μας)… καταλήγω στο συμπέρασμα πως το Grexit αποκλείεται .
Μέρκελ, Τουσκ και Ολάντ ήταν ιδιαίτερα προσεχτικοί στις δηλώσεις του (η θεία Άνγκελα δεν ήθελε καν να χρησιμοποιήσει τη λέξη Grexit- oι υπόλοιποι την ανέφεραν απλά για να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους και μόνο ) το δε Γιούνκερ δεν θα τον υπολογίσω (μου θύμισε απατημένη σύζυγο με τις αντιδράσεις του ).
Να υπολογίσουμε στα παραπάνω πως ούτε η Ρωσία επιθυμεί ένα Grexit στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όπως είχα γράψει και σε χθεσινή μου ανάρτηση ηνέα Γιάλτα με οικονομικό πρόσωπο αυτή τη φορά έλαβε χώρα στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης όπου συμμετείχε και ο Τσίπρας.
Εκτός από την Ελληνική αποστολή όμως, στο συνέδριο συμμετείχαν 12 Διευθύνοντες Σύμβουλοι και 70 μεγαλοστελέχη Αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών.
Παράλληλα υπήρξε συμφωνία Shell-Gazprom και συμφωνία BP-Rosneft.
Αυτά και μόνο προσωπικά μου λένε πολλά. Η Ρωσία τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει κανένα απολύτως όφελος να τα χαλάσει με τη Δύση παρά το Ψυχρό Πόλεμο που συντελείται μεταξύ τους ειδικά όσο η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει προβλήματα.
Αυτά και μόνο προσωπικά μου λένε πολλά. Η Ρωσία τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει κανένα απολύτως όφελος να τα χαλάσει με τη Δύση παρά το Ψυχρό Πόλεμο που συντελείται μεταξύ τους ειδικά όσο η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η νέα οικονομική Γιάλτα έχει συμφωνηθεί και πλέον γίνεται μέσω επιχειρηματικών και ενεργειακών κινήσεων γιατί ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι ενεργειακός .
Μέσα σε όλα αυτά να ενημερώσω πως η Ρωσία περιμένει τις επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία (νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω για τη σχέση της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ)
Ταυτόχρονα ο φόβος της Τουρκίας που εμφανίζεται απειλητική ζητώντας να κάνει τη χώρα μας Πουέρτο Ρίκο (ό,τι ήταν το Πουέρτο Ρίκο για τους Αμερικάνους ) είναι αρκετός για να διατηρήσει την παρούσα οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση, ειδικά όσο οι παρεμβάσεις (τηλεφωνικές και άλλες ίσως) των Αμερικάνων συνεχίζονται .
Εδώ να θυμίσω πως και οι Κινέζοι πιέζουν για παραμονή της ισχύουσας κατάστασης καθώς η Ελλάδα αποτελεί το λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι΄αυτούς. Να τονίσω πως αν βγούμε από το ευρώ, οι Κινέζοι θα σταματήσουν την επένδυση στο Πειραιά ψάχνοντας για άλλα λιμάνια εντός του ευρώ.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλα θα είναι εύκολα μέχρι και την Κυριακή. Κάθε άλλο. Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερη ανάρτηση η Αθήνα έχει ελάχιστους συμμάχους (στη δεδομένη στιγμή Γαλλία και κυρίως Ιταλία – ο Ρέντσι φοβάται την πολιτική μετάσταση ). Οι χώρες της Βαλτικής και χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν εξοργιστεί από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ένα ρόλο που υπερισχύει του δικού τους. Πληροφορίες θέλουν να ασκούν πιέσεις να μην ληφθεί υπόψιν από το ευρωιερατίο των Βρυξελλών και του Βερολίνου η ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας καθώς σκοπός τους είναι να εμφανίσουν τη δική του θέση ως πιο σημαντική λόγω της γειτνίασης με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Κάτι ανάλογο ανέφερε και ο Jan Cienski στον αμερικάνικο ιστότοπο Politico, όταν έγραψε ότι η Αθήνα πρέπει να κάμψει την αντίσταση όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και της Ρίγας, του Ταλίν, του Δουβλίνου και άλλων πρωτευουσών.
«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρωζώνη, αλλά με τα κατεστημένα, που βυθίζουν και τη χώρα και την Ευρωζώνη. Ελπίζω πως με τις προτάσεις μας θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και είμαι βέβαιος πως θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη και δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη» διεμήνυσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες μετά το σκληρό μήνυμα των εταίρων.
Ένα μήνυμα που ήταν σκληρό γιατί έρχονται και οι εκλογές στην Ισπανία και το ευρωιερατείο δεν επιθυμεί το κίνημα των Podemos να ακολουθήσει τα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ αναμένεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης να καταθέσουν στο Eurogroup το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM και να υποβάλουν ταυτόχρονα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τις ελληνικές προτάσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο της επόμενης τριετίας και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.
Θα υπογράψουμε, λοιπόν,ένα ωραιότατο μνημόνιο… όσο για το Grexit προσωπικά το αποκλείω γιατί οι Ευρωπαίοι και ίδιως η Μέρκελ δεν θα διακινδυνέψει να απογοητεύσει τον θείο Ομπάμα για ακόμη μια φορά μετά την ουκρανική κρίση.
Γιώτα Χουλιάρα
Δημοσιογράφος- Πολιτικός Συντάκτρης
Αρχισυντάκτρια Geopolitics
Αθήνα 8-7-15
Δημοσιογράφος- Πολιτικός Συντάκτρης
Αρχισυντάκτρια Geopolitics
Αθήνα 8-7-15
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου