http://www.fotgrammi.gr/index.php/component/content/article/28-2009-07-31-01-41-51/894-241214----61
Την 2α Δεκεμβρίου εορτάσαμε τον προφήτη Αββακούμ και στις 3 Δεκεμβρίου εορτάσαμε τον προφήτη Σοφονία. Την προσεχή Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα εορτάσουμε τον προφήτη Δανιήλ και την Τρίτη, στις 16 του μηνός, θα εορτάσουμε τον προφήτη Αγγαίο. Γιατί αυτό το φαινόμενο τον μήνα Δεκέμβριο; Αυτό, αγαπητοί μου, συμβαίνει γιατί το μήνα αυτό θα εορτάσουμε την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Καί επειδή οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης προφήτευσαν για την σάρκωση του Υιού του Θεού, γι᾽ αυτό και πριν από την εορτή της Γέννησης του Χριστού εορτάζουμε τους Προφήτες.
Θα έπρεπε, αδελφοί χριστιανοί, να είχα χρόνο πολύ να σας μιλήσω για όλη την διδασκαλία του προφήτη Αγγαίου, που θα εορτάσουμε την ερχόμενη Τρίτη. Λίγα λόγια όμως θα σας πω σε ένα σύντομο λειτουργικό κήρυγμα: Γνωρίζουμε, αγαπητοί μου, ότι ο ιουδαικός λαός για τα αμαρτήματά του, που του τα κατήγγειλαν οι προφήτες, αλλά δεν άκουγε, το 586 π.Χ. οδηγήθηκε αιχμάλωτος στην Βαβυλώνα στα χρόνια του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα. Αφού όμως στην εξορία τους οι Ιουδαίοι μετενόησαν για τα αμαρτήματά τους, έδωσε ο Θεός και το 538 π.Χ., με το διάταγμα του βασιλιά της Περσίας Κύρου, ένα τμήμα των αιχμαλώτων Ιουδαίων έφυγαν από την Βαβυλώνα και επέστρεψαν στην πάτρια γη, την Ιουδαία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο προφήτης Αγγαίος.
2. Από ευγνωμοσύνη τους στον Θεό για την απελευθέρωσή τους οι Ιουδαίοι, αλλά και για να συσπειρωθούν γύρω από την πίστη τους, απεφάσισαν, στην πατρίδα τους που ήλθαν, ως πρώτο τους έργο να κτίσουν Ναό, ένα μεγάλο Ναό στα Ιεροσόλυμα, ανάλογο με εκείνον, που πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τον Ναβουχοδονόσορα.
Αλλά περνούσαν τα χρόνια και Ναός δεν κτιζόταν, ούτε τα θεμέλιά του καν κατατέθηκαν. Οι οικονομικές δυσκολίες στην νεοσύστατη Ιουδαική κοινότητα, σαν μια ψυχρή πλάκα, πάγωναν τις καρδιές τους για να προχωρήσουν στην ανέγερση του Ναού. Αλλά ο προφήτης Αγγαίος, αγαπητοί μου, περιερχόταν όλη την χώρα και με όλη την προφητική του δύναμη ενθάρρυνε τον απελπισμένο λαό και τον προέτρεπε να αποφασίσει επιτέλους την ανοικοδόμηση του Ναού. Την μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε ο λαός, την ερμήνευε ο προφήτης ακριβώς από την αδιαφορία του να ανεγείρει τον Ναό, ενώ έκτιζαν δικά τους μεγαλόσπιτα. Τούς έλεγε συγκεκριμένα:
«...Ώστε εσείς κατοικείτε σε σπίτια με ξύλινη επένδυση και ο Ναός του Κυρίου είναι ανοικοδόμητος; Καί τώρα τα εξής λέγει ο Γιαχβέ Σαβαώθ: “Προσέξτε τι σας συμβαίνει: Σπέρνετε πολλά, αλλά θερίζετε λίγα, τρώτε αλλά δεν χορταίνετε...Επιδιώκετε πολλά, αλλά λίγα γίνονται. Τα φέρνετε αυτά στο σπίτι σας και εγώ με ένα φύσημα τα διασκορπίζω. Καί αυτά γιατί; Λόγω του Ναού Μου – λέγει ο Θεός – γιατί είναι ακόμη ανοικοδόμητος, ενώ εσείς φροντίζετε ο καθένας για το σπίτι του. Γι᾽ αυτό ο ουρανός κράτησε την βροχή και η γη κράτησε τα προιόντα της. Ανεβείτε λοιπόν στα βουνά, κόψτε ξύλα και φτιάξτε το Ναό Μου, για να δοξασθώ σ᾽ αυτόν, λέγει ο Γιαχβέ» (Αγγ. 1,2-8).
Από την περικοπή αυτή του Αγγαίου αυτό που πρέπει να προσέξουμε και να μας φοβίσει είναι ότι ο προφήτης συνδέει την οικονομική κρίση της εποχής του με το αμάρτημα των πατριωτών του ότι δεν έκτισαν ακόμη τον Ναό του Θεού, ως ευχαριστήριό τους σ᾽ Αυτόν για την απελευθέρωσή τους από την δυναστεία των Βαβυλωνίων και των Περσών.
2. Έχω ειδικό λόγο που λέγω τα παραπάνω, αδελφοί χριστιανοί. Τα λέω γιατί και το ελληνικό μας έθνος το βαρύνει το αμάρτημα αυτό, γιατί δεν έκτισε ακόμη τον Ναό. Ποιόν Ναό; Όταν πιά ελευθερωθήκαμε από τον τούρκικο ζυγό, στην Δ´ Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο το 1829, δώσαμε Τάμα στον Χριστό ότι: Η ῾Ελλάδα ευγνωμονούσα για την απελευθέρωσή της, θα Τού κτίσει στην νέα πρωτεύουσά της, την Αθήνα, ένα μεγάλο Ναό. Πέρασαν χρόνια, πολλά χρόνια. Κτίσαμε πολυκατοικίες και μεγαλόσπιτα. Κτίσαμε ξενοδοχεία «λούξ», ετοιμάζουμε να κτίσουμε και ξένα τεμένη, αλλά το Τάμα μας για τον Ναό στον Ευεργέτη Σωτήρα Χριστό δεν το κάναμε ακόμη. Καί έπειτα απορούμε για την οικονομική κρίση της πατρίδας μας!... Ο προφήτης Αγγαίος στην παραπάνω περικοπή του μας είπε ότι η οικονομική κρίση της πατρίδας του Ιουδαίας προερχόταν από το αμάρτημα των Ιουδαίων γιατί παραμελούσαν την ανέγερση του Ναού. Ο λόγος του είναι θεόπνευστος. Έτσι και ᾽μείς, με βάση τα λόγια αυτά του προφήτου, την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα μας πρέπει να την ερμηνεύουμε αγιογραφικά. Να την ερμηνεύσουμε από το αμάρτημά μας ότι ακόμη δεν εκπληρώσαμε το Τάμα μας, την ανέγερση δηλαδή του Ναού ως ευγνωμοσύνη μας για την απελευθέρωσή μας από την τούρκικη σκλαβιά.
3. Γιά το αμάρτημά μας αυτό, αδελφοί, δεν δικαιολογούμαστε. Οι ένδοξοι αγωνιστές της πατρίδας μας μας έδωσαν ωραία διδάγματα και μας άφησαν ζωντανά παραδείγματα ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον Θεό και να εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας σ᾽ Αυτόν. Γιά να παραλείψω άλλα παραδείγματα των ευσεβών αγωνιστών του ᾽21, αναφέρω μόνο το συγκινητικό παράδειγμα του φημισμένου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Ακούστε: Στην Μεγαλόπολη είναι το χωριό «Εκκλησούλα». Μικρό χωριό, αλλά αυτό το μικρό χωριό γέννησε έναν άγιο πραγματικά Ιεράρχη, σύγχρονό μας, τον μακαριστό ποιμενάρχη της Ύδρας, Κυρό Ιερόθεο Τσαντίλη, του Οποίου αξιώθηκα να ασπαστώ την χείρα και να λάβω την ευχή Του. Στο χωριό αυτό λοιπόν βρέθηκε ο Κολοκοτρώνης, μόνος, κυνηγημένος από τους Τούρκους.
Άλλη βοήθεια δεν είχε παρά μόνο την προσευχή στην Παναγία. Κρύφτηκε σε μια κουφάλα δέντρου και εκεί μέσα κρυμμένος προσευχόταν στην Θεοτόκο παρακαλώντας Την να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Της υποσχέθηκε μάλιστα ότι, αν τον σώσει, θα Της κάνει στον τόπο εκείνο μία Εκκλησιά. Οι Τούρκοι κυνηγώντας τον γύριζαν γύρω-γύρω από το δέντρο, αλλά – στραβωμάρα τους! – δεν είδαν τον Κολοκοτρώνη, που ήταν στην κουφάλα. Η καρδιά του Κολοκοτρώνη χτυπούσε δυνατά από τον φόβο και προσευχόταν λέγοντας «Παναγία μου, σώσε με»! Δεν τον βρήκαν οι Τούρκοι και έφυγαν. Ο Κολοκοτρώνης γλύτωσε από βέβαιο κίνδυνο. Ευχαρίστησε την Παναγία και αμέσως ξεκίνησε την εκπλήρωση του τάματός του. Φτωχός ήταν, αλλά γρήγορα έκανε το τάμα του και έχτισε ένα μικρό Ναό, αφιερωμένο στην Παναγιά, όπως υποσχέθηκε. Τον Ναό τον είπε «Εκκλησούλα», που σώζεται μέχρι σήμερα και την προσκυνάμε ευλαβικά.
Αδελφοί! Μικρός και ταπεινός εγώ, αλλά επαναλαμβάνω σήμερα το κήρυγμα του προφήτου Αγγαίου και λέγω: Η πατρίδα μας Ελλάδα πρέπει γρήγορα να εκπληρώσει τον Τάμα της στον Σωτήρα Χριστό και να Τού κτίσει Ναό, ως ευγνωμοσύνη για την απελευθέρωσή της. Αλλοίμονό της δε, αν δεν εκπληρώσει το Τάμα της και δεν εκπληρώσει τον Ναό. Μας περιμένουν τότε νέα δεινά και δεν αντέχουμε. Ας το εννοήσουν αυτό ιδιαίτερα οι κυβερνώντες άρχοντές μας.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΤΕΥΧΟΣ 61
24.12.2014
Εὐχόμαστε ὁλοψύχως εὐλογημένα, πανευφρόσυνα, χαρούμενα καὶ
εἰρηνικὰ Χριστούγεννα, ὑγεία καὶ πᾶν ἀγαθὸ γιὰ τὸ 2015.
1. Δόξα τῷ Θεῷ ποὺ ἐπὶ τέλους κατορθώσαμε καὶ διεκπεραιώσαμε καὶ ἀποστείλαμε τὴν Πανηγυρικὴ Ἔκδοσι τῆς Φωτεινῆς Γραμμῆς τεῦχος 61.
(Δυστυχῶς
καθυστερήσαμε, διότι τελειομανεῖς τινές, ἀγνοοῦντες ὅτι «τὸ σήμερα
εἶναι τοῦ Θεοῦ καὶ τὸ αὔριο μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ τοῦ διαβόλου»,
ἐμφορούμενοι ἀπὸ τὸν ἀντικείμενο ἡμῖν διάβολο, δὲν μᾶς ἔδιδαν ἐγκαίρως
διάφορα στοιχεῖα, ποὺ θέλαμε, γιὰ νὰ τὰ ἀναφέρουμε στὸ τεῦχος 61).
Ἐλπίζουμε τὰ ΕΛ.ΤΑ. νὰ προωθήσουν ἀμέσως τὸ τεῦχος 61.
2. Ἐπειδὴ ὅμως πρέπει νὰ ὑπολογίζουμε καὶ τὴν τελευταία δεκάρα, ὡς κόρη ὀφθαλμοῦ,
γιὰ νὰ μὴ στερέψῃ ἡ στέρνα καὶ χαροῦν τὰ ὄργανα τοῦ διαβόλου, δὲν
εἴμαστε σὲ θέσι νὰ ἀνταποκριθοῦμε στὶς ἐπιθυμίες χιλιάδων εὐλαβῶν καὶ
ἐνσυνειδήτων ἐργατῶν τοῦ Εὐαγγελίου, γιὰ νὰ ἀποστέλουμε ἑκατοντάδες
ἀντίτυπα στὸν καθένα, διότι ἡ Πανηγυρικὴ Ἔκδοσις κοστίζει πάρα πολλὰ καὶ
ἡ ζήτησι καθημερινῶς πολλαπλασιάζεται.
3. Πρὸς τοῦτο ἀναρτῶμε τὴν Πανηγυρικὴ Ἔκδοσι 61, τόσο στὴν ἱστοσελίδα μας
ὅσο καὶ στὰ Facebook Oι Φίλοι του Τάματος του Έθνους καὶ Φωτεινή Γραμμή
γιὰ νὰ δύνανται χιλιάδες φίλοι, συνεργάτες μας καὶ «ἐραστές» τῶν σκοπῶν καὶ προοπτικῶν τῶν φορέων μας νὰ διαφωτίζωνται πλήρως.
4.
Ἐὰν μερικοὶ ἐκπαιδευτικοί, καθηγητές, ἱερεῖς θέλουν ὁπωσδήποτε νὰ ἔχουν
μερικὰ ἀντίτυπα, εὐχαρίστως νὰ τοὺς ἀποστείλουμε, γιὰ νὰ ἐνημερώνουν
σχετικῶς τοὺς μαθητὲς τους καὶ τοὺς κύκλους τους.
5.
Σὲ κάθε περίπτωσι, παρακαλοῦμε τοὺς ἐκπαιδευτικούς, γονεῖς, παπποῦδες,
ἀναδόχους καὶ φίλους νὰ συνιστοῦν στὰ παιδιά τους, ἐγγόνια τους, ἀνίψια
τους, βαπτιστήρια τους κ.λπ. νὰ ἐπισκέπτονται τόσο τὴν ἱστοσελίδα μας www.fotgrammi.gr, ὅσο καὶ τὰ Facebook καὶ Twitter, γιὰ
νὰ ἐθίζονται τὰ παιδιὰ καὶ μὲ εὐπρεπεῖς ἱστοσελίδες καὶ νὰ μὴ
παρασύρωνται ἀπὸ τὰ αἰσχρὰ κείμενα καὶ θεάματα. Δηλαδὴ νὰ
ἀποτοξινώνωνται ἀπὸ τὰ Μέσα Μαζικῆς «Παραπληροφορήσεως», διαστροφῆς τῆς
ἀληθείας καὶ ἐκμαυλισμοῦ καὶ νὰ ἐθίζωνται στὰ εὐπρεπῆ ἠθικὰ καὶ ἐνάρετα κείμενα καὶ θεάματα.
6. Παρ᾿ ὅλο ὅτι μᾶς ἐμπαίζουν ἀμέσως ἢ ἐμμέσως οἱ πάντες, ἐν τούτοις ἐμεῖς δὲν τὸ βάζουμε κάτω, παρὰ τὸ λίαν προκεχωρημένο τῆς ἡλικίας μας καὶ προπαντὸς τὴν ἄκρως ἐπισφαλῆ ὑγεία μας καὶ συνεχίζουμε νὰ θηριομαχοῦμε.
7.
Ἐὰν δὲν δύνασθε νὰ μᾶς συντρέξετε διαφορετικά, ὡς π.χ. νὰ πείσετε
ἰθύνοντες νὰ παύσουν νὰ «σαμποτάρουν» τὴν ὅλη προσπάθεια, πολιτικοὺς νὰ
ὑπογράψουν γιὰ τὴν ἄμεση νομοθετικὴ ρύθμισι πραγματοποιήσεως τοῦ Πανελληνίου Προσκυνήματος τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους ἢ μὲ προσωπικὴ ἐθελοντικὴ ἐργασία, τότε εὐχηθεῖτε καὶ προσευχηθεῖτε ὁ Θεὸς νὰ φωτίσῃ ὅλους μας, ἰδιαιτέρως τὸν Μακαριώτατο, νὰ πραγματοποιηθῇ ἐπὶ τέλους τὸ Πανελλήνιο Προσκύνημα τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους ἐδῶ καὶ τώρα, προτοῦ αὔριο εἶναι ἀργά....
Πρὸς τοῦτο κοινοποιοῦμε καὶ πάλι πρὸς ἐνημέρωσι τῶν φίλων σχετικὸ δισέλιδο ἀνάτυπο ἀπὸ τὸ τεῦχος 61.
Ἐπίσης τὸ Κυριακάτικο ἐγκύκλιο κήρυγμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως κ.Ἱερεμία ἀπὸ 14.12.2014 :
«Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΓΓΑΙΟΣ
ΜΗΝ ΑΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ»
ΜΗΝ ΑΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ»
8. Ἐπαναλαμβάνουμε ὅτι εἶναι τὸ μόνο,
ποὺ θὰ ἀναζωογονήσῃ καὶ θὰ ἀναπτερώσῃ
τὸ κατατρωθὲν ἠθικὸ καὶ ἐθνικὸ σθένος τῶν Ἑλλήνων,
θὰ ἐπιστρέψουμε στὶς ρίζες μας, θὰ ἐπικαλεσθοῦμε τὸ θεῖο ἔλεος
καὶ θὰ ρυσθῶμε ἀπὸ τὸ χεῖλος τῆς ἀβύσσου,
ποὺ μᾶς κατήντησαν ἄφρονες ἰθύνοντες.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
(ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ,
ΟΤΙ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΗΘΙΚΩΣ)
ΖΗΤΟΥΝΤΕΣ ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙ
ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΗΡΩΩΝ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ
1. Ὅπως γνωρίζομε ἀπὸ τὸν Τύπο καὶ τὰ ἄλλα Μ.Μ.Ε., ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τὶς ἀποφάσεις τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου ἀπὸ 8.6.2012 καὶ 14.5.2013, ἐπιβάλλεται νὰ πραγματοποιηθοῦν ἀνυπερθέτως τὰ ἐγκαίνια τοῦ Τάματος τοῦ Κολοκοτρώνη τὴν 25η Μαρτίου 2021, κατὰ τὴν 200η ἐπέτειον τῆς Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας.
2. Τὸ «Ἵδρυμα
Προασπίσεως Ἠθικῶν καὶ Πνευματικῶν Ἀξιῶν» (Ι.Π.Η.&Π.Α.) καὶ τὸ
Σωματεῖο οἱ «Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους», ἔταξαν τὴν ὕπαρξί τους
πρωτοπόρο γιὰ τὴν ἀναζωπύρωσι καὶ ἐκπλήρωσι τῆς ἐθνικῆς μας ὑποχρεώσεως,
τῆς ἱερᾶς παρακαταθήκης τοῦ
θρυλικοῦ Γέρου τοῦ Μοριᾶ, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, καὶ τῶν ἄλλων ἡρώων τῆς
Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας, δηλαδὴ τὴν πραγματοποίησι τοῦ μεγαλοπρεποῦς
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (Π.Π.Τ.Ε), μιᾶς νέας
Ἁγίας Σοφίας, καὶ τὴν δημιουργία πέριξ αὐτοῦ ἑνὸς προτύπου γιὰ τὴν τὴν ὑφήλιο Ἄλσους – πνεύμονα πράσινου γιὰ τὴν δεινοπαθοῦσα Ἀττική (ποὺ δὲν θὰ λάβῃ τὸ ὄνομα τῶν δωρητῶν, ὡς εἴθισται, ὅπως καὶ ὅλο τὸ μεγαλεπήβολο ἔργο) ἀλλὰ θὰ ὀνομασθῆ «Ἐπίγειος Ἐδέμ»).
3.
Κατόπιν τοῦ ὁμόφωνου Η΄ Ψηφίσματος τῆς ἐν Ἄργει Δ΄ Ἐθνοσυνελεύσεως
(31.7.1829), ποὺ ὑπέγραψε καὶ ὁ ἀνεπανάληπτος Κυβερνήτης - «ἅγιος» τῆς
πολιτικῆς Ἰ. Καποδίστριας, καὶ τῶν Βασιλικῶν Διαταγμάτων (ΦΕΚ
5/29-1-1834 & 12/11-4-1838), ποὺ ρητὰ ὁρίζουν νὰ πραγματοποιηθῇ τὸ Τάμα τοῦ Κολοκοτρώνη στὴν Ἀθήνα, ἡ πραγματοποίησι αὐτὴ εἶναι ρητὴ ὑποχρέωσι τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους καὶ τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας.
Στὰ 185 χρόνια, ποὺ πέρασαν, πολλὲς προσπάθειες ἔγιναν (π.χ. τὸ 1843
ἐπὶ Ὄθωνος, τὸ 1891 ἀπὸ τὸν Ἀλ. Ζαΐμη, τὸ 1910 ἀπὸ τὸν Ἐλ. Βεζινέλο,
μέχρι καὶ ἀπὸ τὴν 7 ετία συνταγματαρχῶν). Τὸ Ι.Π.Η.&Π.Α. καὶ τὸ
Π.Π.Τ.Ε δὲν εἶναι συνεχιστὲς κανενὸς ἀπὸ τοὺς προηγούμενους, ποὺ δὲν τὸ πίστεψαν καὶ γι᾿ αὐτὸ δὲν τὸ κατόρθωσαν.
Κάθε φορὰ μόνο συγκεντρώνονταν πολλὰ χρήματα μὲ τεράστια ἀγοραστικὴ δύναμι καὶ μετά δυστυχῶς «ἀετονύχηδες», «πατριάρχες» τῆς διαπλοκῆς καί «ἀγύρτες»
σπαταλοῦσαν ἢ σφετερίζονταν τὸ ἱερὸ χρῆμα. Ἐπειδὴ ἡ Πολιτεία καὶ ἡ
Ἐκκλησία ἀδιαφόρησαν νὰ ἐνημερωθοῦν καὶ νὰ ἐνημερώσουν καὶ τὸν ἑλληνικὸ
λαό, πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν καὶ τί ἀπέγινε τὸ ἱερὸ χρῆμα, τὸ
Σωματεῖο «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους» καὶ τὸ Ι.Π.Η.&Π.Α. πρωτοστάτησαν στὸ νὰ διατάξῃ ὁ Εἰσαγγελέας τοῦ Ἀρείου Πάγου ἀνακρίσεις (φάκελλος 5287/7.10.2014 στὴν Εἰσαγγελία Ἀθηνῶν). Ὅσοι εἶναι ἐναντίον τῶν «ἀγυρτῶν»,
ἄς συνεργασθοῦν μαζί μας γιὰ τό «ξεσκέπασμα» καὶ τὴν καταδίκη τους,
ἔστω στὶς συνειδήσεις τῶν εὐλαβῶν καὶ δημοκρατῶν Ἑλλήνων...
4. Τὸ Ι.Π.Η.&Π.Α. καὶ τὸ Σωματεῖο «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους» δηλώνουν κατηγορηματικὰ ὅτι ἀναλαμβάνουν ἐξ
ὁλοκλήρου τὸ ἔργο τοῦ Π.Π.Τ.Ε., χωρὶς τὴν παραμικρὴ ἐπιβάρυνσι τοῦ
κρατικοῦ προϋπολογισμοῦ καὶ τοῦ προϋπολογισμοῦ τῆς ἐκκλησίας.
5. Ἀναλαμβάνουν ὄχι μόνο ὅλα τὰ ἔξοδα κατασκευῆς τοῦ Π.Π.Τ.Ε., ἀλλὰ ἀκόμη τῆς ἐν συνεχείᾳ μισθοδοσίας τοῦ προσωπικοῦ καὶ συντηρήσεως τῶν κτιρίων καὶ τοῦ περιβάλλοντος χώρου.
6. Ἐπὶ πλέον, τὸ 20% τῶν ἐσόδων τοῦ Π.Π.Τ.Ε. θὰ διατίθεται συμβατικὰ στὸν Κρατικὸ Προϋπολογισμό, γιὰ ἐξοπλισμὸ σχολείων καὶ συσσίτια μαθητῶν ἢ γιὰ ἀναστήλωσι ἱστορικῶν Ἱ.Ναῶν καὶ Μονῶν καὶ μὲ τὰ ὑπόλοιπα, μὲ αὐστηρὰ χρηστὴ διοίκησι τοῦ Προσκυνήματος καὶ ἄκρα ἀνιδιοτέλεια, θὰ κτίζωνται ὀρφανοτροφεῖα, γηροκομεῖα καὶ στέγες ἀγάπης στὸ ἐσωτερικὸ καὶ στὸ ἐξωτερικό, ποὺ δὲν θὰ λαμβάνουν τὰ ὀνόματα τῶν δωρητῶν, ἀλλὰ θὰ ὀνομάζωνται «Βασιλειάδες».
7. Οἱ δωρητές, ὅμως, ζητοῦν γιὰ τὸ κοινωφελὲς αὐτὸ ἔργο, διὰ παραχωρήσεως, μία περίοπτη καὶ δεσπόζουσα θέσι, καὶ ὡς καταλληλότερος χῶρος προκρίνεται τὸ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ.
8. Τὸ Τάμα τοῦ θρυλικοῦ Γέρου τοῦ Μοριᾶ καὶ τῶν ἄλλων ἡρώων τῆς Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας πρέπει ὅλους νὰ μᾶς ἐμπνέῃ καὶ ὅλους νὰ μᾶς ἑνώνῃ. Πρὸς τοῦτο, δεξιοὶ καὶ ἀριστεροὶ σήμερα, ἂς ἑνωθοῦμε ὅλοι. Κάθε
φορὰ ποὺ οἱ Ἕλληνες ἦταν ἑνωμένοι, μὲ τὴ βοήθεια τοῦ Θεοῦ, ἔκαναν
θαύματα. Ἀντίθετα, ὅταν ὑπῆρχε διχόνοια, τότε ἐρχόταν συμφορά...
9. Τὸ Σωματεῖο «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους» καὶ
τὸ Ι.Π.Η.Π.Α. ὑποχρεοῦνται νὰ προσκομίσουν Αἰτιολογική – Εἰσηγητικὴ
Ἔκθεσι καὶ Σχέδιο Νόμου, στὸ ὁποῖο θὰ ἐπισυναφθοῦν ἔγγραφα ἑκατοντάδων φορέων καὶ προσωπικοτήτων, ποὺ θὰ συνηγοροῦν γιὰ τὴν ἄμεση πραγματοποίησι τοῦ Π.Π.Τ.Ε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Σταθμίζουμε τοὺς κατωτέρω παράγοντες :
Α) οἱ καθ’ ὕλην ὑπόχρεοι, Πολιτεία καὶ Ἐκκλησία, ὄντως δὲν ἐκπλήρωσαν τὸ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ἐπὶ 185 χρόνια,
Β) τόσο ἡ Πολιτεία ὅσο καὶ ἡ Ἐκκλησία δὲν θὰ ἐπιβαρυνθοῦν οὔτε μὲ ἕνα Εὐρώ,
Γ) ἀπεναντίας θὰ δημιουργηθοῦν χιλιάδες θέσεις ἐργασίας,
Δ) στοὺς ἀσφαλιστικοὺς ὀργανισμοὺς θὰ εἰσρέουν οἱ νόμιμες εἰσφορές,
Ε) ἐπὶ πλέον, τὸ 20% τῶν ἐσόδων τοῦ Π.Π.Τ.Ε. θὰ συνεισφέρεται στὸν Κρατικὸ Προϋπολογισμό,
ΣΤ) μὲ τὰ ὑπόλοιπα χρήματα τὸ Π.Π.Τ.Ε. θὰ κτίζῃ γηροκομεῖα, ὀρφανοτροφεῖα κ.πλ.
Συνεπῶς :
Ζ) Τὸ Ὑπουργεῖο Ἐργασίας – ΟΑΕΔ
δὲν θὰ ἐπιδοτῇ ἀνέργους καὶ τὸ Ὑπουργεῖο Προνοίας, οἱ Δῆμοι καὶ ἡ
Ἐκκλησία θὰ ἔχουν λιγότερα ἔξοδα μὲ περιορισμὸ συσσιτίων καὶ ἐπιδομάτων.
Πρῶτα δικαιοσύνη καὶ μετὰ ἐλεημοσύνη...
Η) Τὸ Ὑπ. Παιδείας θὰ ἐνισχύεται στὰ συσσίτια ἀπόρων μαθητῶν καὶ τὸν ἐξοπλισμὸ κτιρίων,
Θ) Τὸ Ὑπ. Πολιτισμοῦ θὰ συνδράμεται μὲ τὴν ἀναστήλωσι ἱστορικῶν Ἱ. Ναῶν καὶ Μονῶν,
Ι) Τὸ Ὑπουργεῖο Περιβάλλοντος
θὰ ὠφεληθῇ μὲ τὴν δημιουργία ὑπὸ τοῦ Π.Π.Τ.Ε. πνευμόνων ὀξυγόνου στὴν
λίαν ἐπιβαρυμένη Ἀττική, ὅπου ἔχει συγκεντρωθῆ ὁ μισὸς πληθυσμὸς τῆς
Ἑλλάδος καὶ τὸ ἄνω τοῦ 50% τῶν δραστηριοτήτων τῆς χώρας,
ΙΑ) Τὸ Ὑπ. Τουρισμοῦ
θὰ ἔχει τεράστια ὀφέλη μὲ τὴν προσέλκυσι δεκάδων ἑκατομμυρίων τουριστῶν
ἀπὸ τὸ ἐσωτερικὸ καὶ τὸ ἐξωτερικὸ καὶ ἐμμέσως θὰ ἐνισχύεται πολλαπλῶς ἡ
οἰκονομία τῆς χώρας. Ὄχι μόνο τουριστικὰ ἐπαγγέλματα, ἀλλὰ καὶ
βιοτεχνίες, οἰκοτεχνίες, μεταφορὲς κ.λπ. θὰ ἐνισχυθοῦν καὶ θὰ εἰσρέουν
ἑκατομμύρια Εὐρὼ γιὰ τὴν ἀνόρθωσι τῆς οἰκονομίας...
Πρόκειται ὄντως γιὰ ἕνα μεγάλο ἐπενδυτικό, πολιτιστικὸ καὶ φιλανθρωπικὸ ἔργο ἀσύλληπτης σπουδαιότητας.
Διὰ ταῦτα συνηγοροῦμε ἔνθερμα γιὰ
τὴν ἄμεση κατάθεσι τοῦ Νομοσχεδίου καὶ ρύθμισι τῆς ἄμεσης
πραγματοποιήσεως τοῦ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
στὸ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ, ἀπὸ τὸ Ι.Π.Η.&Π.Α. καὶ τὸ Σωματεῖο οἱ «Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους»,
τὰ ὁποῖα ἀναλαμβάνουν συμβατικά, ὄχι μόνο τὴν πραγματοποίησι τοῦ
τάματος, ἀλλὰ καὶ τὶς παραπάνω σαφῶς ἀναφερόμενες προσφορές, ἀπὸ τὶς
ὁποῖες ἡ κοινωνία καὶ ἡ πολιτεία εἰς βάθος χρόνου θὰ ἔχῃ ἀνεκτίμητα ὀφέλη ! ! !
Ἀθήνα Νοέμβριος 2014
ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Ο Γόρτυνος Ιερεμίας για το Τάμα του Έθνους
- Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 10:10
Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΑΓΓΑΙΟΣ
ΜΗΝ ΑΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ
1. Tην ερχόμενη Τρίτη, αδελφοί μου χριστιανοί, 16 του μηνός Δεκεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία θα
εορτάσει την μνήμη του προφήτου Αγγαίου. Θα έχετε παρατηρήσει, αγαπητοί
μου, ότι το μήνα Δεκέμβριο εορτάζουμε την μνήμη πολλών αγίων Προφητών.
Ήδη την 1η Δεκεμβρίου εορτάσαμε την μνήμη του προφήτη Ναούμ. ΜΗΝ ΑΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ
Την 2α Δεκεμβρίου εορτάσαμε τον προφήτη Αββακούμ και στις 3 Δεκεμβρίου εορτάσαμε τον προφήτη Σοφονία. Την προσεχή Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα εορτάσουμε τον προφήτη Δανιήλ και την Τρίτη, στις 16 του μηνός, θα εορτάσουμε τον προφήτη Αγγαίο. Γιατί αυτό το φαινόμενο τον μήνα Δεκέμβριο; Αυτό, αγαπητοί μου, συμβαίνει γιατί το μήνα αυτό θα εορτάσουμε την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Καί επειδή οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης προφήτευσαν για την σάρκωση του Υιού του Θεού, γι᾽ αυτό και πριν από την εορτή της Γέννησης του Χριστού εορτάζουμε τους Προφήτες.
Θα έπρεπε, αδελφοί χριστιανοί, να είχα χρόνο πολύ να σας μιλήσω για όλη την διδασκαλία του προφήτη Αγγαίου, που θα εορτάσουμε την ερχόμενη Τρίτη. Λίγα λόγια όμως θα σας πω σε ένα σύντομο λειτουργικό κήρυγμα: Γνωρίζουμε, αγαπητοί μου, ότι ο ιουδαικός λαός για τα αμαρτήματά του, που του τα κατήγγειλαν οι προφήτες, αλλά δεν άκουγε, το 586 π.Χ. οδηγήθηκε αιχμάλωτος στην Βαβυλώνα στα χρόνια του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα. Αφού όμως στην εξορία τους οι Ιουδαίοι μετενόησαν για τα αμαρτήματά τους, έδωσε ο Θεός και το 538 π.Χ., με το διάταγμα του βασιλιά της Περσίας Κύρου, ένα τμήμα των αιχμαλώτων Ιουδαίων έφυγαν από την Βαβυλώνα και επέστρεψαν στην πάτρια γη, την Ιουδαία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο προφήτης Αγγαίος.
2. Από ευγνωμοσύνη τους στον Θεό για την απελευθέρωσή τους οι Ιουδαίοι, αλλά και για να συσπειρωθούν γύρω από την πίστη τους, απεφάσισαν, στην πατρίδα τους που ήλθαν, ως πρώτο τους έργο να κτίσουν Ναό, ένα μεγάλο Ναό στα Ιεροσόλυμα, ανάλογο με εκείνον, που πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τον Ναβουχοδονόσορα.
Αλλά περνούσαν τα χρόνια και Ναός δεν κτιζόταν, ούτε τα θεμέλιά του καν κατατέθηκαν. Οι οικονομικές δυσκολίες στην νεοσύστατη Ιουδαική κοινότητα, σαν μια ψυχρή πλάκα, πάγωναν τις καρδιές τους για να προχωρήσουν στην ανέγερση του Ναού. Αλλά ο προφήτης Αγγαίος, αγαπητοί μου, περιερχόταν όλη την χώρα και με όλη την προφητική του δύναμη ενθάρρυνε τον απελπισμένο λαό και τον προέτρεπε να αποφασίσει επιτέλους την ανοικοδόμηση του Ναού. Την μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε ο λαός, την ερμήνευε ο προφήτης ακριβώς από την αδιαφορία του να ανεγείρει τον Ναό, ενώ έκτιζαν δικά τους μεγαλόσπιτα. Τούς έλεγε συγκεκριμένα:
«...Ώστε εσείς κατοικείτε σε σπίτια με ξύλινη επένδυση και ο Ναός του Κυρίου είναι ανοικοδόμητος; Καί τώρα τα εξής λέγει ο Γιαχβέ Σαβαώθ: “Προσέξτε τι σας συμβαίνει: Σπέρνετε πολλά, αλλά θερίζετε λίγα, τρώτε αλλά δεν χορταίνετε...Επιδιώκετε πολλά, αλλά λίγα γίνονται. Τα φέρνετε αυτά στο σπίτι σας και εγώ με ένα φύσημα τα διασκορπίζω. Καί αυτά γιατί; Λόγω του Ναού Μου – λέγει ο Θεός – γιατί είναι ακόμη ανοικοδόμητος, ενώ εσείς φροντίζετε ο καθένας για το σπίτι του. Γι᾽ αυτό ο ουρανός κράτησε την βροχή και η γη κράτησε τα προιόντα της. Ανεβείτε λοιπόν στα βουνά, κόψτε ξύλα και φτιάξτε το Ναό Μου, για να δοξασθώ σ᾽ αυτόν, λέγει ο Γιαχβέ» (Αγγ. 1,2-8).
Από την περικοπή αυτή του Αγγαίου αυτό που πρέπει να προσέξουμε και να μας φοβίσει είναι ότι ο προφήτης συνδέει την οικονομική κρίση της εποχής του με το αμάρτημα των πατριωτών του ότι δεν έκτισαν ακόμη τον Ναό του Θεού, ως ευχαριστήριό τους σ᾽ Αυτόν για την απελευθέρωσή τους από την δυναστεία των Βαβυλωνίων και των Περσών.
2. Έχω ειδικό λόγο που λέγω τα παραπάνω, αδελφοί χριστιανοί. Τα λέω γιατί και το ελληνικό μας έθνος το βαρύνει το αμάρτημα αυτό, γιατί δεν έκτισε ακόμη τον Ναό. Ποιόν Ναό; Όταν πιά ελευθερωθήκαμε από τον τούρκικο ζυγό, στην Δ´ Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο το 1829, δώσαμε Τάμα στον Χριστό ότι: Η ῾Ελλάδα ευγνωμονούσα για την απελευθέρωσή της, θα Τού κτίσει στην νέα πρωτεύουσά της, την Αθήνα, ένα μεγάλο Ναό. Πέρασαν χρόνια, πολλά χρόνια. Κτίσαμε πολυκατοικίες και μεγαλόσπιτα. Κτίσαμε ξενοδοχεία «λούξ», ετοιμάζουμε να κτίσουμε και ξένα τεμένη, αλλά το Τάμα μας για τον Ναό στον Ευεργέτη Σωτήρα Χριστό δεν το κάναμε ακόμη. Καί έπειτα απορούμε για την οικονομική κρίση της πατρίδας μας!... Ο προφήτης Αγγαίος στην παραπάνω περικοπή του μας είπε ότι η οικονομική κρίση της πατρίδας του Ιουδαίας προερχόταν από το αμάρτημα των Ιουδαίων γιατί παραμελούσαν την ανέγερση του Ναού. Ο λόγος του είναι θεόπνευστος. Έτσι και ᾽μείς, με βάση τα λόγια αυτά του προφήτου, την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα μας πρέπει να την ερμηνεύουμε αγιογραφικά. Να την ερμηνεύσουμε από το αμάρτημά μας ότι ακόμη δεν εκπληρώσαμε το Τάμα μας, την ανέγερση δηλαδή του Ναού ως ευγνωμοσύνη μας για την απελευθέρωσή μας από την τούρκικη σκλαβιά.
3. Γιά το αμάρτημά μας αυτό, αδελφοί, δεν δικαιολογούμαστε. Οι ένδοξοι αγωνιστές της πατρίδας μας μας έδωσαν ωραία διδάγματα και μας άφησαν ζωντανά παραδείγματα ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον Θεό και να εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας σ᾽ Αυτόν. Γιά να παραλείψω άλλα παραδείγματα των ευσεβών αγωνιστών του ᾽21, αναφέρω μόνο το συγκινητικό παράδειγμα του φημισμένου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Ακούστε: Στην Μεγαλόπολη είναι το χωριό «Εκκλησούλα». Μικρό χωριό, αλλά αυτό το μικρό χωριό γέννησε έναν άγιο πραγματικά Ιεράρχη, σύγχρονό μας, τον μακαριστό ποιμενάρχη της Ύδρας, Κυρό Ιερόθεο Τσαντίλη, του Οποίου αξιώθηκα να ασπαστώ την χείρα και να λάβω την ευχή Του. Στο χωριό αυτό λοιπόν βρέθηκε ο Κολοκοτρώνης, μόνος, κυνηγημένος από τους Τούρκους.
Άλλη βοήθεια δεν είχε παρά μόνο την προσευχή στην Παναγία. Κρύφτηκε σε μια κουφάλα δέντρου και εκεί μέσα κρυμμένος προσευχόταν στην Θεοτόκο παρακαλώντας Την να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Της υποσχέθηκε μάλιστα ότι, αν τον σώσει, θα Της κάνει στον τόπο εκείνο μία Εκκλησιά. Οι Τούρκοι κυνηγώντας τον γύριζαν γύρω-γύρω από το δέντρο, αλλά – στραβωμάρα τους! – δεν είδαν τον Κολοκοτρώνη, που ήταν στην κουφάλα. Η καρδιά του Κολοκοτρώνη χτυπούσε δυνατά από τον φόβο και προσευχόταν λέγοντας «Παναγία μου, σώσε με»! Δεν τον βρήκαν οι Τούρκοι και έφυγαν. Ο Κολοκοτρώνης γλύτωσε από βέβαιο κίνδυνο. Ευχαρίστησε την Παναγία και αμέσως ξεκίνησε την εκπλήρωση του τάματός του. Φτωχός ήταν, αλλά γρήγορα έκανε το τάμα του και έχτισε ένα μικρό Ναό, αφιερωμένο στην Παναγιά, όπως υποσχέθηκε. Τον Ναό τον είπε «Εκκλησούλα», που σώζεται μέχρι σήμερα και την προσκυνάμε ευλαβικά.
Αδελφοί! Μικρός και ταπεινός εγώ, αλλά επαναλαμβάνω σήμερα το κήρυγμα του προφήτου Αγγαίου και λέγω: Η πατρίδα μας Ελλάδα πρέπει γρήγορα να εκπληρώσει τον Τάμα της στον Σωτήρα Χριστό και να Τού κτίσει Ναό, ως ευγνωμοσύνη για την απελευθέρωσή της. Αλλοίμονό της δε, αν δεν εκπληρώσει το Τάμα της και δεν εκπληρώσει τον Ναό. Μας περιμένουν τότε νέα δεινά και δεν αντέχουμε. Ας το εννοήσουν αυτό ιδιαίτερα οι κυβερνώντες άρχοντές μας.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου