Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Μισό δώρο έκανε στην Ελλάδα ο Ντράγκι

http://www.antinews.gr/OIKONOMIA/miso-doro-ekane-stin-ellada-o-ntragki/



Για να αγοράσει η ΕΚΤ δάνεια θα πρέπει να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και να πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους.
Μισό δώρο έκανε στην Ελλάδα ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος ναι μεν αποφάσισε να χορηγήσει ρευστότητα αγοράζοντας τιτλοποιημένα δάνεια τραπεζών που είναι «σκουπίδια», ωστόσο, έθεσε και όρους οι οποίοι τουλάχιστον επικοινωνιακά θα χρησιμοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά ο Ντράγκι έθεσε τον όρο να βρίσκεται η Ελλάδα σε πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπερ σημαίνει ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ δάνεια θα πρέπει να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο στο οποίο η χώρα θα πρέπει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και να πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους.
Δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς αφού και το καταστατικό της ΕΚΤ επιβάλλει κάτι τέτοιο και η Γερμανία πιέζει αφόρητα. Άλλωστε, ποιος θα έδινε χρήμα... τζάμπα, χωρίς δηλαδή να επιβάλει όρους.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Ότι με το τέλος της τρόικας και του Μνημονίου, πιθανότατα θα υπάρξει μια ομάδα από την ΕΕ η οποία θα προχωρήσει σε ένα νέο Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο.
«Θέλουμε να είμαστε όσο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται εκεί θα έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.» τόνισε ο Ντράγκι.
O πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ABS θα περιλαμβάνει και χώρες με αξιολόγηση κάτω από «ΒΒΒ-», όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο ίδιος τόνισε πως οι χώρες στο πρόγραμμα αγοράς πρέπει να έχουν ένα υφιστάμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε πως πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα για να γίνουν αγορές.
Βεβαίως δεν διευκρίνισε τους όρους του εν λόγω προγράμματος. Αν δηλαδή θα πρόκειται για μια αυστηρή επιτήρηση της οικονομίας από την ΕΕ και για μια συνεχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών στόχων, αλλά χωρίς τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η αξιολόγηση από την τρόικα. Δεν βάζει δηλαδή ως προϋπόθεση την παρουσία της τρόικας η οποία θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια task force η οποία θα έχει υπό συνεχή εποπτεία την ελληνική οικονομία.
Αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πείσει ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο. Όμως, αν η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει, και που κανένας ξένος δεν θα έπρεπε να μας επιβάλλει, τότε δεν θα έχει πρόβλημα. Και η οικονομία θα ανακάμψει και η ρευστότητα στην αγορά θα επανέλθει. Το άλλο... ανέκδοτο είναι το εξής: Αρνούμαστε τα λεφτά τους, καταργούμε μονομερώς τις συμφωνίες μαζί τους και χρεοκοπούμε. Και τότε να δούμε αν η μηχανή που κόβει χρήμα τζάμπα και χωρίς όρους θα πάρει μπρος στην Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου