Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr) Ενότητα "Σχολιάζουμε, ρωτάμε"
Είπαν Τσίπρας και συνεργάτες κι εμείς απορούμε και ρωτάμε
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1. Είπε ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στις 29/4:
“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ‘whatever it takes’, δηλαδή ‘ό,τι χρειαστεί’ για να αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση τα όποια προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί με δημοκρατικό τρόπο στον λαό”.
Ο ίδιος αργότερα, όταν ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, περιέλαβε στα “όποια προβλήματα” και το ευρώ, εξανέστη: “Πού μίλησα για δημοψήφισμα, με τέτοιο ερώτημα, δραχμή ή ευρώ;”.
(α) Δεν χρησιμοποιήσατε, βέβαια, τη φράση “δημοψήφισμα, με ερώτημα δραχμή ή ευρώ”, κε Δραγασάκη.
Δεν διευκρινίσατε, όμως, πως τα λεχθέντα σας (“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό, τι χρειαστεί” και “θα απευθυνθεί με δημοκρατικό τρόπο στον λαό”) ισχύουν μεν για “τα όποια (άλλα) προβλήματα στις διαπραγματεύσεις”, όχι όμως και για το ευρώ, όπως θα έπρεπε να κάνετε, αν αυτό θέλατε πράγματι να πείτε!
Πώς λοιπόν, αφού δεν θελήσατε (ή δεν τολμήσατε) να το πείτε εσείς, θα το συμπεράνουμε εμείς;
(β) Εμείς, στην “Πολιτική Απόφαση” του Ιδρυτικού Συνεδρίου και την πρόσφατη “Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές” του κόμματός σας, διαβάσαμε: “Καμιά θυσία για το ευρώ”!
Για τον δικό μας (κοινό) νου, το “καμιά θυσία για το ευρώ” σημαίνει έξοδο από τη Ζώνη του ευρώ, αν στις διαπραγματεύσεις οι ευρωπαίοι δεν δεχτούν τις θέσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το ίδιο σημαίνει και για πολλούς δικούς σας συντρόφους, όπως οι ίδιοι πολλάκις έχουν πει και γράψει. (“Αν μας συμφέρει, θα παραμείνουμε στο ευρώ. Αν δεν μας συμφέρει, δεν θα παραμείνουμε”, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Γλέζος).
Για σας, κε Δραγασάκη, τί σημαίνει;
2. Είπε ο κ. Μηλιός πρόσφατα, απαντώντας στην ερώτηση “Τι θα γίνει εάν οι δανειστές δεν δεχτούν τη διαγραφή του χρέους;” (Ρ/Σ Βήμα 99,5):
“(Αν δεν δεχθούν) δεν θα πληρωθούν αυτά τα ομόλογα. Δεν θα είναι στάση πληρωμών, αλλά μια καθυστέρηση πληρωμής των δόσεων”!
Τόσο απλά, κε Μηλιέ! Πέστε μας, όμως, ποιες νομίζετε ότι θα ήσαν οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κρατών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των οίκων αξιολόγησης, των αγορών, μετά την άρνησή σας να πληρώσετε τα ομόλογα;
3. Είπε ο κ. Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ALPHA πριν λίγες μέρες:
(α) “Θα γίνει μία διαπραγμάτευση σκληρή, που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα”.
Για ποια θέματα θα γίνει διαπραγμάτευση δεν μας λέτε, κ. Τσίπρα, αλλά αυτά θα είναι ασφαλώς οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, ακύρωση των επαχθών όρων των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θέση του τραπεζικού συστήματος υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου, ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ κ.α.
Μήπως το “βιώσιμο αποτέλεσμα” μιας διαπραγμάτευσης γι’ αυτές τις θέσεις – που είναι έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και που τις απορρίπτει το 95% των ευρωπαίων πολιτών– θα είναι η ηχηρή απόρριψή τους;
(β) “Εμείς έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης”.
Και γιατί, κε Τσίπρα, το κρατάτε μυστικό και δεν το εμφανίζετε;
Αξιοπρόσεκτη, κε Τσίπρα, η πρακτική σας να μην εμφανίζετε τα “σχέδιά” σας, όπως αυτό, που “έχετε επεξεργαστεί”, και τα δύο άλλα, που διαρκώς “ετοιμάζονται”, αλλά κανείς σας δεν μας λέει πότε θα τα δούμε:
- Το “Κυβερνητικό Πρόγραμμα” του κ. Δραγασάκη (“Ολοκληρώνεται και θα είναι σύντομα στη διάθεση των πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ”, είχε δηλώσει ο ίδιος εδώ και καιρό).
- Το “απλό και δίκαιο Φορολογικό Σύστημα” του κ. Μηλιού, που θα αυξήσει τους φόρους των πλουσίων και θα μειώσει τους φόρους των φτωχών (ο ίδιος δεν μαρτυράει, όταν ρωτιέται, από ποιο εισόδημα και πάνω θα θεωρείται κανείς πλούσιος).
(γ) “Πρώτα από όλα αυτό το χρέος (για την ανθρωπιστική κρίση) θα αντιμετωπίσουμε και μετά θα δούμε το χρέος απέναντι στους δανειστές”.
Αλλά, κε Τσίπρα, η “αντιμετώπιση του χρέους” είναι ένα “μέσο” για την επίτευξη του “στόχου” (“της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης”).
Μήπως λοιπόν είναι λάθος, λογικά και οικονομικά, να υπόσχεστε ότι πρώτα θα αντιμετωπίσετε την “ανθρώπινη κρίση” (πρώτα θα επιτύχετε τον στόχο) και μετά θα δείτε τι θα κάνετε με το “χρέος” (με το μέσο για την επίτευξη του στόχου);
4. Έχουν πει πολλές φορές ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφισμένες από το Συνέδριο σαφείς θέσεις”.
Σωστά, κε Τσίπρα: Οι θέσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματός σας έχουν διατυπωθεί με επαρκή σαφήνεια στην Πολιτική του Απόφαση.
Εσείς και οι συνεργάτες σας, όμως, τη μια μέρα εκφράζετε τις σαφείς θέσεις του Συνεδρίου και την άλλη τις “διορθωμένες” –όπως καθείς σας τις “διορθώνει”, με δικές του “ερμηνείες”, με αμφισημίες και λογικές ακροβασίες– ανάλογα με το ακροατήριο και τις επιδιώξεις της στιγμής!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου