Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η φούσκα του Bitcoin.

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2013/12/bitcoin.html

Το Bitcoin ανθεί. Οι επενδυτές συσσωρεύονται στο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δεν έχει εκδοθεί από κάποια κεντρική τράπεζα, αλλά άρχισε να λειτουργεί με κρυπτογραφικό λογισμικό που τρέχει σε ένα δίκτυο υπολογιστών εθελοντών.
Αυτή την εβδομάδα η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε σε πάνω από 1.000 δολάρια, ενώ τον Ιανουάριο ήταν κάτω από 15 δολάρια.
Έχοντας εδώ και καιρό ευνοηθεί από τους ελευθεριακούς, όσους «κυνηγούν»  τον χρυσό και εμπόρους ναρκωτικών, το Bitcoin είναι περίεργο ότι προσελκύει και κάποιους νέους οπαδούς. Η Γερμανία το έχει αναγνωρίσει ως μια «λογιστική μονάδα». Ο Ben Bernanke, πρόεδρος της Federal Reserve, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με τα εικονικά νομίσματα πως η ιδέα «μπορεί να κρύβει μια μακροπρόθεσμη υπόσχεση». Μια μικρή αλλά όλο και πιο αυξανόμενη ομάδα καταστημάτων και επιχειρήσεων δέχονται πληρωμές σε Bitcoin. Σε μερικούς αρέσει ο τρόπος που επιτρέπει στα κεφάλαια να μεταφέρονται απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς μεσάζοντες. Άλλοι προσελκύονται από τις δυνατότητες για ανώνυμες μεταφορές, ή από το γεγονός ότι ο αριθμός των Bitcoins που κυκλοφορούν έχει ένα σταθερό ανώτερο όριο – και έτσι δεν υπάρχει τρόπος μια κεντρική τράπεζα να μπορεί να διογκώσει την αξία τους, εκδίδοντας περισσότερα.
Αλλά η πρόσφατη άνοδος των τιμών, που οδηγείται από τους κινέζους επενδυτές οι οποίοι κρύβουν χρήματα offshore, μοιάζει με μια κλασική φούσκα. Η συσσώρευση σημαίνει ότι το Bitcoin είναι σήμερα περισσότερο ένα κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο παρά ένα νόμισμα. Και μια συντριβή δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Bitcoin. Καθώς αυξάνεται η τιμή του, η κλοπή του Bitcoin αυξάνεται, τόσο από ιδιώτες όσο και από online συναλλαγές που αποθηκεύουν τα νομίσματα και τα μετατρέπουν σε άλλα νομίσματα. Περίπου 1 εκατ. δολάρια Bitcoins κλάπηκαν πρόσφατα από την Bitcoin Payment Solutions, μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Η GBL, μια κινεζική εταιρεία ανταλλαγής Bitcoin, εξαφανίστηκε απότομα τον Οκτώβριο, παίρνοντας μαζί της Bitcoins αξίας 4.1 εκατ. δολαρίων από τις καταθέσεις.
Το ίδιο το σύστημα ισορροπεί επικίνδυνα. Η υπολογιστική ισχύς που καταναλώνεται από το σύστημα συναλλαγών – επαλήθευσης, η οποία έχει την παρενέργεια της «εξόρυξης» νέων Bitcoins, αυξάνεται: πλέον υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη των 500 ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου μαζί. Ταυτόχρονα η μέθοδος καταγραφής και επεξεργασίας των συναλλαγών Bitcoin, καθώς και η ανταπόδωση εκείνων που τις ελέγχουν, γίνεται δυσκίνητη. Η ρύθμιση πρωτοκόλλων Bitcoin, ωστόσο, απαιτεί οι εθελοντές οι οποίοι διατηρούν το λογισμικό να συμφωνήσουν για τις αναγκαίες αλλαγές και η κοινότητα Bitcoin πρέπει να τις εγκρίνει προτού οτιδήποτε πάει στραβά.
Ο ενθουσιασμός για το Bitcoin και οι ανησυχίες σχετικά με τους περιορισμούς του, ώθησαν στην εμφάνιση πολλών άλλων κρυπτο-νομισμάτων ή altcoins. Το Litecoin, για παράδειγμα, διατηρεί την περιορισμένη προσφορά χρήματος του Bitcoin, αλλά προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα συναλλαγών και έχει σκοπό να εμποδίσει ένα υπολογιστικό ένοπλο αγώνα μεταξύ των «ανθρακωρύχων». Και ενώ το Bitcoin δημιουργήθηκε από μια μυστηριώδη μορφή, γνωστή ως Satoshi Nakamoto, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2010, ο δημιουργός του Litecoin, ο Charles Lee, δεν κρύβει την ταυτότητά του. Ο δημιουργός του Peercoin, που δεν έχει κανένα όριο προσφοράς χρήματος και είναι ενσωματωμένο σε πληθωρισμό 1% και σε μια πιο ενεργειακά αποδοτική διαδικασία «εξόρυξης», είναι άγνωστος. Το Anoncoin και το Zerocoin, εν τω μεταξύ, προσπαθούν να επιτύχουν την πλήρη ανωνυμία, την οποία στερείται το Bitcoin. Και ούτω καθεξής.
Το Bitcoin  είναι απλώς το πρώτο και προς το παρόν το πιο γνωστό παράδειγμα σε μια νέα κατηγορία. Σε πολλούς τρόπους, είναι παρόμοιο με το Napster, την πρωτοποριακή υπηρεσία file-sharing που απείλησε τη μουσική βιομηχανία το 1999, επιτρέποντας στους χρήστες του Διαδικτύου να έχουν σχεδόν όποιο τραγούδι ήθελαν. Αν και το Napster, σε αντίθεση με Bitcoin, ήταν παράνομο, κατέδειξε ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για αυτό που παρείχε, με αποτέλεσμα να ξεπηδήσουν και πολλές άλλες υπηρεσίες. Ακριβώς όπως το Napster άνοιξε το δρόμο για το BitTorrent, το iTunes και το Spotify, το Bitcoin προκάλεσε ένα κύμα καινοτομίας στο ψηφιακό χρήμα .
Ας ανθίσουν λοιπόν χίλια altcoins. Εν τω μεταξύ, αν είστε τυχεροί ή αρκετά έξυπνοι ώστε να έχετε ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί 60 φορές σε ένα χρόνο, ίσως ήρθε η ώρα να πουλήσετε.
http://www.economist.com/news/leaders/21590901-it-looks-overvalued-even-if-digital-currency-crashes-others-will-follow-bitcoin?fsrc=nlw|hig|11-28-2013|7084649|38080553|EU
http://www.antinews.gr/2013/11/29/236398/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου