Γραφείο Τύπου
Φώτης Ν Αλεξόπουλος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Αγίας Παρασκευής
Αγία Παρασκευή 1/10/2013
Μετά και τα Τελευταία Νέα, της Συνάντησης Δήμαρχου Αγίας Παρασκευής με τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με το αν θα κλείσει το ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής ,θα ήθελα να καταθέσω τις εξής παρατηρήσεις προς Άπαντες :
Δήλωσε ο Δήμαρχος μετά την συνάντηση ότι δεν πρόκειται να Κλείσει το ΙΚΑ της Αγίας Παρασκευής ….Τον Διαβεβαίωσε ο Υπουργός ….
· Άρα η Κινητοποίηση κ. Δήμαρχε Αναβάλλεται για την Τετάρτη?
· Αναλαμβάνεται το Πολιτικό Κόστος της Δήλωσης σας, σε περίπτωση Απομάκρυνσης του ΙΚΑ?
· Για όσους Πολίτες δηλώνουν ότι ήταν «επικοινωνιακό» Παιχνίδι του Δήμαρχου Αγίας Παρασκευής ,για να μπορέσει να ανεβάσει τα Ποσοστά του ,μια και στην Θητεία του έχασε την Εφορία, και διέλυσε τα Δημοτικά Ιατρεία & ΚΕΠ…… κρατάμε επιφυλάξεις ….
· Για όσα «Παπαγαλάκια» της Κυβέρνησης Βγήκαν να μιλήσουν ότι η Αντιπολίτευση του Δήμου Αγίας Παρασκευής βιάστηκε να ξεκινήσουν οι Κινητοποιήσεις των Πολιτών , τους το Αφιερώνουμε :
· «Νέοι Ανεξάρτητοι Ορίζοντες για την Αγία Παρασκευή»
Έρχεται το σχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Τι θα προβλέπει για τους γιατρούς
Αύριο αναμένεται να παραλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ειδική επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε υπό τον καθηγητή Κ.Σουλιώτη, την πρόταση για την ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου – Iatropedia
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται αύριο να παραλάβει την πρόταση της ομάδος του καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, για ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας. Το σχέδιο που θα ενοποιεί όλες της μονάδες(ΠΦΥ) δηλαδή πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και νέες συνθήκες εργασίας για τους 6500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ),τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αλλά και τους συμβεβλημένους με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
Ζήτημα που όπως αναφέρουν πληροφορίες απασχόλησε ιδιαιτέρως την επιστημονική επιτροπή καθώς σήμερα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων στο σύστημα.
Υπάρχει το ιατρικό προσωπικό του πρώην ΙΚΑ που είναι με συμβάσεις, υπάρχουν οι μόνιμοι με ωράριο 5,5 ωρών και δυνατότητα και για ιατρείο αλλά και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που απασχολούνται 8ωρο και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο. Και από την άλλη υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ που παράσχουν επίσης υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.
Όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα αλλάξει πλήρως όλες τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού κλάδου ώστε να είναι ενιαίες και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους του δικαίωμα και για ιδιωτικό έργο.
Επίσης η πρόταση Σουλιώτη αναμένεται να περιλαμβάνει και 24ωρη λειτουργία των μονάδων υγείας γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί να πρέπει πιθανότατα να έχουν συμβολή σε αυτό το νέο τρόπο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στο μεταξύ όμως σφοδρή αντιπαράθεση στους κόλπους των γιατρών ξέσπασε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τόσο την επικείμενη ενοποίηση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), όσο και την κινητικότητα που έρχεται σε 10.000 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας. Οι πιέσεις κάτω από το τραπέζι δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία όμως δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Από τη μία υπάρχουν οι γενικοί γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής οι οποίοι προτείνουν να δημιουργηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που θα έχει την ευθύνη του λεγόμενου gatekeeping (σύστημα παραπομπής). Δηλαδή οι γενικοί γιατροί θα εξετάζουν αρχικά τους ασθενείς οι οποίοι για να επισκεφθούν γιατρό ειδικότητας θα πρέπει να παίρνουν το σχετικό παραπεμπτικό.
Όμως η πρόταση αυτή της επιστημονικής εταιρείας βρίσκει αντίθετους τους ιατρικούς συλλόγους και τις ενώσεις καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα νέο “μπλοκ” γιατρών που θα ελέγχει το σύνολο των ασθενών και θα τους κατευθύνει όπου και σε όποιον επιθυμεί.
Ένα άλλο αγκάθι στην πρόταση αυτή αποτελεί και ο μικρός αριθμός των γενικών γιατρών που διαθέτει η χώρα, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει η συγχώνευση και των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ποια θα είναι τα δύο «κλειδιά» για τις συγχωνεύσεις Δήμητρας Ευθυμιάδου
Οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα στο σύστημα περίθαλψης δεν τελειώνουν με τα νοσοκομεία. Πολύ σύντομα και πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει και η συγχώνευση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ. Η κατάργηση ουσιαστικά μονάδων που κρίνονται ως μη συμφέρουσες για το σύστημα.
Άλλωστε και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν κρύβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Βασικό και αρχικό κριτήριο είναι αν το οίκημα όπου λειτουργεί μία μονάδα υγείας είναι ιδιόκτητο ή όχι. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει διακοπή των μισθωμάτων και μάλιστα των πολύ υψηλών, ώστε να εξοικονομηθούν όροι. Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες μια μονάδας που θα μπει λουκέτο, αναμένεται να μετακινηθούν στην αμέσως κοντινότερη και εφόσον αυτή θα παρουσιάζει κενά σε παροχές. Άλλωστε καιρό τώρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι ενώ η χώρα διαθέτει δικά της κτίρια που είναι αναξιοποίητα, ο φορέα καταβάλει υπέρογκα ποσά για ενοίκια.
Άλλο ένα βασικό κριτήριο πριν από ένα λουκέτο θα είναι η γεωγραφική κάλυψη. Σε περίπτωση που μία μονάδα υγείας βρίσκεται κοντά σε νοσοκομείο και ο πληθυσμός της μπορεί να εξυπηρετηθεί, τότε το πιο πιθανό είναι να εξαφανισθεί από το …χάρτη.
Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα μελετώνται όλα τα δεδομένα που υπάρχουν ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή των αναγκών των πολιτών με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια. Ωστόσο η υπόθεση αυτή δε φαίνεται να είναι εύκολη καθώς ο χάρτης υγείας που φτιάχνεται εδώ και χρόνια φαίνεται να έχει λανθασμένα και παλαιά στοιχεία.
Το προσωπικό πάντως που θα ανήκει σε μονάδα που θα συγχωνευθεί, θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου