Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

O Mάρκος Μουζάκης για τις πολιτικές εξελίξεις

http://www.kourdistoportocali.com/articles/22262.htm




** Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα»…
** Αναφερόμαστε βέβαια στις μέρες απ’ τη στιγμή που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ μέχρι τη βραδιά της αποχώρησης του Φ. Κουβέλη απ’ την τρικομματική έως τότε κυβέρνηση. Ένα διάστημα μικρό μεν, αλλά μεστό γεγονότων τέτοιων που πλέον θα σημαδεύουν τις πολιτικές εξελίξεις. Θα τις φορτίζουν, θα τις σηματοδοτούν.
** Κι αν τα αποτελέσματα των περσινών εκλογών (κυρίως του Μάη, αλλά και του Ιούνη) χαρακτηρίστηκαν καταλύτης γι’ αυτό που ονομάζουμε «τέλος της μεταπολίτευσης», τα γεγονότα αυτού του καυτού δεκαήμερου είναι καταλύτης για τα μελλούμενα, για τη δυναμική διαμόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου, μετά το «τέλος της μεταπολίτευσης».
** Πόσες ανατροπές συντελέστηκαν μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
** Κατ’ αρχήν, η θρυλούμενη συνεργασία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα και σε εκλογική σύμπραξη, κατέρρευσε!
** Τελείωσε, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.
** Και προσέξτε, αυτή την σύμπραξη τη μεθόδευαν και ο Βενιζέλος, ο οποίος την έβλεπε σανίδα σωτηρίας για το βυθιζόμενο δημοσκοπικά και πολιτικά ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάφορα εξωθεσμικά κέντρα, επιχειρηματικά και μιντιακά…
** Είχε μάλιστα περιβληθεί και τον μανδύα της «μεγάλης κεντροαριστεράς» ή ακόμα και της ελληνικής «Ελιάς»…
** Και αυτό το θεωρητικό κατασκεύασμα το υποστήριζαν σε πολιτικό επίπεδο πλην του Βενιζέλου και άλλα στελέχη του χώρου, απ’ τον Μπίστη μέχρι πανεπιστημιακούς. Στελέχη τα οποία εναγωνίως αναζητούν ρόλους προσωπικούς και –κυρίως- πολιτική επιβίωση…
** Πάει λοιπόν αυτό. Τουλάχιστον –επαναλαμβάνουμε- για το ορατό μέλλον. Τι θα γίνει τώρα με όλους αυτούς οι οποίοι είχαν επενδύσει; Ε, θα βρουν κάποια στέγη, δεν είναι δα και… δογματικοί στις επιλογές τους!
** Αλλά αν αυτή η σύμπραξη ακυρώθηκε, μία άλλη έχει έρθει εν δυνάμει στην επιφάνεια. Και «παίζει» δυνατά!
** Και αυτό συνιστά τη δεύτερη σοβαρή ανατροπή…
** Αναφέρομαι φυσικά στην διαφαινόμενη μονιμότερη συνεργασία μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Και πάω στοίχημα, ότι αυτή η συνεργασία θα έχει παρενέργειες που θα φτάσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές.
** Ποιες εκλογές; Κρατήστε, ότι τον επόμενο Μάη θα έχουμε διπλές εκλογές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές. Τουλάχιστον…
** Διότι δεν αποκλείεται να μεθοδευτούν τριπλές!
** Δηλαδή να προστεθούν και εθνικές εκλογές, αντάμα με τις άλλες δύο!
** Σε κάθε περίπτωση –για να επανέλθουμε- οι τωρινές εξελίξεις διευκολύνουν τον Αντ. Σαμαρά στην επιδίωξη για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού σχήματος, «ευρωπαϊκού».
** Κι όταν λέμε αυτό δεν εννοούμε κάτι που έχει μέχρι τώρα γραφτεί, δηλαδή μια μετεξέλιξη της Ν.Δ. Όχι, είναι πιο εύκολη μια συνεργασία μεταξύ της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, ορισμένων άλλων ενδιάμεσων δυνάμεων και κινήσεων, προσωπικοτήτων.
** Τούτο εν δυνάμει έχει ενεργοποιηθεί…
** Θα έχει και εκλογική έκφραση;
** Σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών ναι, θα έχει. Έχουμε περιγράψει το πώς.
** Σε επίπεδο εθνικών εκλογών, εξαρτάται. Εξαρτάται, μα δεν αποκλείεται!
** Τι θέλουμε να πούμε; Αν όταν προκύψουν οι εθνικές εκλογές –ο χρόνος  δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή, αν και υπάρχουν επ’ αυτού εκτιμήσεις- το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κινείται σε βαρομετρικά χαμηλά δημοσκοπικά, μάλλον να βρίσκεται στα δημοσκοπικά τάρταρα, τότε είναι πάρα πολύ πιθανή η εκλογική συνεργασία των σημερινών κυβερνητικών εταίρων!
** Βλέπετε, πώς μπορεί να συγκροτηθεί αυτός ο «φιλοευρωπαϊκός» πόλος;
** Συμπερασματικά, έχουμε μια θρυλούμενη συμμαχία (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που κατέρρευσε και μία συνεργασία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί σε μονιμότερη συμμαχία!
** Η ΔΗΜΑΡ; Η ΔΗΜΑΡ, κατά την εκτίμησή μας, θα επιχειρήσει να «παίξει» αριστερότερα, αν και όσο μπορεί, χωρίς να απειληθεί ακόμα και η ύπαρξή της.
** Και θα το κάμει αυτό, για να κρατήσει ανοιχτές πόρτες σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάτι τέτοιο επιβληθεί από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
** Στην περίπτωση δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία και θα αναζητά κυβερνητικούς συμμάχους.
** Και μην πείτε, ότι και η πλειοψηφία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο αλλά και η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
** Ποτέ μην λες ποτέ!
** Ειδικά αν οι σοβαρές πολιτικές ανάγκες επιβάλλον κάτι τέτοιο.
** Μα καλά, αυτή τη στροφή της ΔΗΜΑΡ δεν τη μυρίζεστε;
** Θα ρωτήσει κάποιος: Καλά, αλλά θα υπάρχει ΔΗΜΑΡ μετά τις επόμενες εκλογές;
** Θα απαντήσω: Είναι εύκολο να πει κανείς με σιγουριά αν θα υπάρχει ή όχι ή αν θα επιβιώσει μετά από μια εκλογική αναμέτρηση άγρια πολωτική, όπως θα είναι η επόμενη;
** Σε σενάρια αναφερόμαστε. Σενάρια ενισχυόμενα εξάλλου απ’ τη συνεχιζόμενη άρνηση του ΚΚΕ να συμπράξει μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
** Κρατήστε λοιπόν. Φιλοευρωπαϊκός πόλος, υπό την ηγεσία Σαμαρά και την σύμπραξη Βενιζέλου, διεργασίες για την συγκρότηση συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, διπλό παιχνίδι της ΔΗΜΑΡ που πάντως βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση…
** Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν εντελώς οριακή την εκλογική επιβίωση της ΔΗΜΑΡ. Γνωρίζουμε, πως ο Φ. Κουβέλης έχει στα χέρια του έρευνες και ποιοτικές αναλύσεις που περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση του κόμματός του!
** Και τις είχε υπόψη και όταν επέλεξε να τα σπάσει με τους Σαμαρά και Βενιζέλο…
** Τι θα γενεί με την «διεύρυνση» της Ν.Δ.; Ε, μια πρώτη γεύση θα υπάρξει στο συνέδριο. Μικρή όμως. «Τζούρα» διεύρυνσης θα είναι, αλλά θα δίνει στίγμα.
** Η μεγάλη διεύρυνση θα γίνει όταν προκηρυχτούν οι επόμενες εκλογές, για να μπορεί να δώσει και εκλογική δυναμική.
** Αυτός είναι ο σχεδιασμός του επιτελείου του πρωθυπουργού…
** Εμ, βέβαια! Είναι δυνατό κοτζάμ Πάρης (Κουκουλόπουλος) και να αρκεστεί σε μια θέση υφυπουργού; Ή έστω αναπληρωτή υπουργού; Μα τι λέτε, ο άνθρωπος μόνο υπουργάρα μπορεί να «παίξει»!
** Ο ανασχηματισμός; Ανασχηματισμός ανάγκης…
** Ανασχηματισμός που υπαγορεύτηκε απ’ τις δραματικές εξελίξεις και απ’ τους νέους συσχετισμούς που εν δυνάμει διαμορφώθηκαν.
** Και εν τέλει αυτό που μέτρησε, που καθόρισε το τελικό σχήμα της κυβέρνησης (ποσοτικά κυρίως, αλλά και ποιοτικά…) ήταν το γεγονός ότι ο Βενιζέλος εστίασε την διαπραγμάτευση που έκανε με τον Σαμαρά στη δική του θέση στην κυβέρνηση.
** Έτσι σε αυτό το ιδιόμορφο μπρα-ντε –φερ επέλεξε να κατοχυρώσει ότι ο ίδιος θα είναι αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ, με αντάλλαγμα να κάνει πίσω σε άλλες διεκδικήσεις που είχε θέσει.
** Για παράδειγμα, διεκδικούσε περί τις 15 θέσεις και αρκέστηκε σε 11.
** Επίσης, διεκδικούσε 6 θέσεις υπουργών και περιορίστηκε στις 4. Μεταξύ των υπουργείων που διεκδικούσε ήταν και τα Εσωτερικών, Εργασίας, Πολιτισμού…
** Τελικά… πολύφερνη νύφη αυτό το υπουργείο Εσωτερικών, ε;
** Καθότι έρχονται και εκλογές (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) σε έντεκα μήνες…
** Αναμενόμενη ήταν η μετακόμιση της Φώφης στην κυβέρνηση όταν θα γίνονταν ανασχηματισμός…
** Στην πραγματικότητα ο Μπένι ήθελε να την απομακρύνει απ’ τη θέση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Και η μετάβασή της στην κυβέρνηση ήταν έτσι κι αλλιώς ο εύσχημος τρόπος να το πετύχει αυτό…
** ΚΟΥΪΖ: ΠΟΙΟ τηλεφώνημα δέχτηκε ο Βενιζέλος αμέσως μόλις έφυγε απ’ το Μαξίμου μετά την οριστικοποίηση της απόφασης του Κουβέλη να αποχωρήσει απ’ την κυβέρνηση κι ενώ το αν θα πηγαίναμε σε εκλογές κρίνονταν πια απ’ τη δική του τοποθέτηση; Και μιλάμε για τηλεφώνημα που επηρέασε καθοριστικά την τελική του επιλογή, ε;
** Κάτι άλλο, απ’ το παρασκήνιο των δραματικών εξελίξεων. Ο Σαμαράς είχε πειστεί ότι αν προκαλούνταν εκλογές θα ήταν κερδισμένος. Σύμφωνα με την ανάλυση ορισμένων ερευνών τον είχαν πείσει ότι θα «χτυπούσε» ένα 35% και θα έβγαινε ισχυρότερος.
** Αλλά το απαγορευτικό για εκλογές είχε έρθει. Και απ’ το εξωτερικό (τρόικα) και απ’ το εσωτερικό!
** Οπότε…
** Τι το περίεργο; Σημείο των καιρών είναι. Όλοι οι διαπλεκόμενοι και τα τσιράκια τους που μέχρι χτες επαινούσαν τον Φ. Κουβέλη για τη «σοβαρότητα», τη «σωφροσύνη», τη «γενναιότητά» του, οι ίδιοι σήμερα τον λοιδορούν και τον βαράνε σαν χταπόδι!
** Τι το περίεργο; Έτσι δεν λειτουργεί όλος αυτός ο εσμός;
** Ας προσέχουν οι διάφοροι πολιτικοί να μην έχουν πάρε-δώσε μαζί του…
** Γίνονται στο παρασκήνιο συζητήσεις μεταξύ Ν.Δ. και Καρατζαφέρη, παρά τις ένθεν κακείθεν διαψεύσεις; Μωρέ γίνονται!   
** Διόλου τυχαίες, λένε ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι, δεν είναι οι επιθέσεις της ηλεκτρονικής έκδοσης του «ΒΗΜΑΤΟΣ» κατά της νέας κυβέρνησης. Και τις αποδίδουν στη μη υπουργοποίηση του Α. Ψυχάρη. Ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τα «καρφιά» κατά της Ο. Κεφαλογιάννη, ανιψιάς του Β. Βαρδινογιάννη…





Ποιος επιχειρηματίας έκανε παιχνίδι;

** Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν εκ των πραγμάτων αναδείξει και τον παρεμβατικό ρόλο επιχειρηματιών και  μιντιαρχών. Κάτι δηλαδή που στην Ελλάδα ουδέποτε σταμάτησε μεταπολιτευτικά και ιδίως απ’ την περίοδο Σημίτη και μετά. Εις εξ αυτών, με τη διπλή του ιδιότητα, έκανε «χοντρό» παιχνίδι. Στόχος του; Η ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση των παραδοσιακών αλλά και των «αναδυόμενων» πολιτικών σχηματισμών, η συγκρότηση «ενδιάμεσων» σχημάτων, φυσικά ελεγχόμενων, η απαξίωση των ηγετών των περισσότερων κομμάτων. Μάλιστα αυτό το παιχνίδι συνεχίζεται και μάλιστα μέσα σε αυτά τα πλαίσια εκτιμάται ότι προέκυψε η αιφνίδια μετατόπιση πολιτικού αρχηγού ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα αγαπημένος των διαπλεκόμενων και τώρα τον έχουν ρίξει στο καναβάτσο και τον βαράνε ανελέητα! Όπως κάνανε δηλαδή και με τον Καρατζαφέρη!



Συζητήθηκε το όνομα άλλου πρωθυπουργού!

** Παραλειπόμενο, αλλά πολύ σοβαρό της πρόσφατης κρίσης στην τρικομματική έως τότε κυβέρνηση. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνέχισης του βίου της αλλά με άλλο πρωθυπουργό; Ναι, συζητήθηκε! Συμμετείχε σε αυτή τη συζήτηση ο Κουβέλης; Ναι, συμμετείχε! Έπεσε το όνομα του Αβραμόπουλου για τη θέση αυτή; Ναι, έπεσε! Εν αγνοία του το πιθανότατο, αλλά έπεσε! Έπαιξε ρόλο πολύ στενός συνεργάτης του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ, με διασυνδέσεις με γνωστότατη πολιτική οικογένεια; Ναι, έπαιξε! Γνώριζαν αυτές τις διεργασίες Βενιζέλος και άλλα στελέχη των τριών κομμάτων; Ναι, γνώριζαν! Αλλά τις έμαθε και το επιτελείο του Σαμαρά, με ό,τι αυτό σημαίνει!



Θα έχει γραφείο ο Λαλιώτης;

** Σας έχουμε επισημάνει, με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Κ. Λαλιώτης… απέκτησε γραφείο στην Ιπποκράτους όπου τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ότι ο Λαλιώτης ουδέποτε έπαψε να έχει το δικό του γραφείο ακόμα κι όταν σταμάτησε να έχει ενεργό θεσμικό εσωκομματικό ρόλο. Σήμερα ωστόσο θα καταθέσουμε μια απορία μας: Όταν το ΠΑΣΟΚ μετακομίσει απ’ τα γραφεία της Ιπποκράτους, θα συνεχίσει ο Κώστας να έχει πάλι το δικό του γραφείο; Ή αυτό θα αλλάξει, με τη δικαιολογία ότι… δεν υπάρχει χώρος; Ε;



Το χινόπωρο τα σπουδαία!

** Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για τα μελλούμενα, πολλά απ’ τα οποία (ίσως τα περισσότερα…) με διάθεση συνωμοσιολογική, κρατήστε τούτο: Σχεδόν άπαντες συνομολογούν, ότι κρίσιμο διάστημα για εξελίξεις θα είναι το φθινόπωρο και βασικά ο χρόνος μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Τότε θα κριθούν πάρα πολλά. ΑΝ η (νέα) κυβέρνηση αναγκαστεί τότε να πάει σε νέα μέτρα, μάλλον δεν θα το αντέξει. Και σε μια τέτοια περίπτωση οι εκλογές ίσως αποτελέσουν μονόδρομο, ανεξάρτητα από επιδιώξεις και σχεδιασμούς επί χάρτου. Αυτή η εκτίμηση έχει μετρήσει και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, κρατά για τότε το χαρτί της κατάθεσης πρότασης μομφής. Αν την έκανε τώρα, την «έκαιγε», αφού θα έπρεπε να περάσουν έξι μήνες για να καταθέσει ξανά. Ες φθινόπωρο επομένως τα σπουδαία, είναι κομβικό χρονικό σημείο!



Ξέχασε το ΠΑΣΟΚ την επέτειο θανάτου του Αντρέα…

** Θλίψη… Μόνο αυτή τη λέξη μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να εκφράσει τη στάση του επίσημου ΠΑΣΟΚ αλλά και της οικογένειας, έναντι του Αντρέα Παπανδρέου ο οποίος έφυγε στις 23 Ιουνίου του 1996. Ουδείς θυμήθηκε την περασμένη Κυριακή να κάνει ένα τρισάγιο, να καταθέσει στο μνήμα του ένα λουλούδι, να πει δυο λόγια… Ούτε απ’ την κομματική ηγεσία, ούτε απ’ την οικογένειά του… Εξαίρεση η Δήμητρα, η οποία μαζί με τον αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη πήγαν στο πρώτο νεκροταφείο και κάνανε τρισάγιο… Τόσο εύκολα λησμονούν ορισμένοι τι τους πρόσφερε ο αείμνηστος; 



Έλα, Αλέκο…

** Διάφορα σενάρια γύρω απ’ το όνομα του Αλέκου Παπαδόπουλου είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Η αλήθεια είναι, πως εμμέσως βολιδοσκοπήθηκε για τη νέα κυβέρνηση, όπως επίσης κι ο Φλωρίδης. Αλλά ο Αλέκος έχει συνειδητά επιλέξει την αποχή απ’ τα σημερινά πολιτικά τεκταινόμενα, επειδή –πολύ απλά- δεν τον εκφράζουν. Βέβαια κι ο Βενιζέλος δεν θα συναινούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού έχει στην μπούκα όσους έχουν με οποιοδήποτε τρόπο αποστασιοποιηθεί απ’ το ΠΑΣΟΚ. Πάντως για τον Αλέκο σημειώστε και τούτο: Γύρω απ’ το όνομά του υπάρχουν σενάρια που αφορούν στο (ζοφερό…) μέλλον της κεντροαριστεράς. Σενάρια με περιεχόμενο τη συνένωση των διάφορων ομάδων, κινήσεων, κομμάτων του χώρου, με την υπέρβαση των νυν «αρχηγών»…



Τι θα κάνει ο ΓΑΠ;

** Σας ενημερώσαμε απ’ την περασμένη βδομάδα για τις εισηγήσεις που δέχεται ο ΓΑΠ να αποστασιοποιηθεί πλήρως απ’ τον Βενιζέλο, μέχρι και να κάνει νέο κόμμα! Οι εισηγήσεις αυτές έχουν ενταθεί μετά την συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης και την ανάληψη της αντιπροεδρίας απ’ τον Μπένι. Μάλιστα ορισμένα στελέχη προσκείμενα στον ΓΑΠ απειλούν με αποχώρηση απ’ το ΠΑΣΟΚ σύντομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου