http://www.kourdistoportocali.com/articles/19460.htm
Διάχυτη είναι η ανησυχία στον γαλλικό Τύπο για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την πρωτοφανή απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ για «κούρεμα» των καταθέσεων. Οι Γάλλοι αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να ανησυχούν συνολικά οι Ευρωπαίοι καταθέτες και εάν το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες, μη εξαιρουμένης της Γαλλίας. Οι φωτογραφίες που δείχνουν τις ουρές των Κυπρίων στα μηχανήματα ανάληψης, έχουν περάσει ακόμα και σε πρωτοσέλιδα. «Η φορολογία πνίγει την αποταμίευση» είναι ο τίτλος της Liberation.
«Το σοκ και ο θυμός των Κυπρίων που υποχρεούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη σωτηρία της νήσου» γράφει η οικονομική Les Echos, μιλώντας για ένα «Ένα ωστικό ευρωπαϊκό κύμα». «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας που επιβάλλεται μια τέτοια φορολογία στις καταθέσεις. Είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Κύπρου, που είναι ένα χρηματοοικονομικό κέντρο 'offshore' με έναν τραπεζικό τομέα υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητές της» αναφέρει η Les Echos.
«Η απόφαση προκαλεί το θυμό των Κυπρίων και γεννάει πολεμική γύρω από την ασφάλεια των ευρωπαϊκών τραπεζικών καταθέσεων. Ορισμένοι οικονομολόγοι ουρλιάζουν για την ανευθυνότητα της Ευρώπης» σημειώνει η εφημερίδα.
Η Figaro με τη σειρά της εξηγεί ότι «αυτή η έκτακτη και άνευ προηγουμένου φορολογία δίνει τη δυνατότητα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ, να μειώσουν τη βοήθεια στα 10 δισ από 17 που εκτιμούσε ότι έχει ανάγκη η Κύπρος.
«Επέλεξα την λιγότερο επώδυνη λύση και αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος» είναι η δήλωση του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη, που όμως «είχε υποσχεθεί ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» λέει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι «η αυριανή ψηφοφορία στο κυπριακό Κοινοβούλιο είναι παρακινδυνευμένη». «Με τη φορολόγηση των καταθέσεων οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, στοχεύουν τους Ρώσους καταθέτες» υπογραμμίζει επίσης η Les Echos σε άρθρο που τιτλοφορεί: «Τιμωρείται η αδιαφάνεια των δεσμών με τη Ρωσία».
«Φορολογικός παράδεισος, κέντρο ξεπλύματος χρήματος, υπερτροφικός τραπεζικός τομέας, χαλαρές ρυθμίσεις», η Κύπρος ακούει όλες αυτές τις κατηγορίες σήμερα, λέει η εφημερίδα και προσθέτει: «Όσο καιρό ευημερούσε η Κύπρος στη σκιά της Ευρώπης κανείς δεν είχε αντίρρηση. Από τη στιγμή όμως που ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων της στην Ευρωζώνη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, έγινε άμεσα ύποπτη και κατηγορούμενη για το χειρότερο. Ο ρόλος της Ρωσίας που έχει ενεργό συμμετοχή στην κυπριακή οικονομία, συγκεντρώνει όλες τις υποψίες. Η χαμηλή φορολογία του 10% και ένα ελκυστικό νομικό πλαίσιο έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε ένα 'νόμιμο φορολογικό παράδεισο' για τις ρωσικές εταιρείες και τους πλούσιους ιδιοκτήτες τους» επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.
«Οι Ρώσοι έχουν το 40% των 68 δισ ευρώ των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες» έρχεται να συμπληρώσει επί του θέματος η Figaro, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων «οι Ρώσοι κινδυνεύουν να χάσουν γύρω στα 2 δισ ευρώ».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κατά τις διαπραγματεύσεις μέσα στην νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο η Μόσχα αποδέχθηκε έμμεσα την απόφαση, η εφημερίδα υπογραμμίζει: Τελικά για την Κύπρο «στους τρεις σωματοφύλακες της τρόικα προστέθηκε και ένας τέταρτος, η Ρωσία».
Η Liberation εκτιμά από την πλευρά της ότι η κρίση αυτή «θα επιτρέψει την εξυγίανση της χρηματιστηριακής φούσκας στη νήσο». Η ευρωζώνη απαιτεί να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας από το οκταπλάσιο του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 3,5 ευθυγραμμιζόμενος με τον μέσον όρο στην ΕΕ, αναφέρει.
Για τους Ευρωπαίους «η σκούπα αυτή στις τράπεζες είναι και κλοτσιά στη 'φωλιά του βρώμικου χρήματος'. Παρά τις διαψεύσεις της Λευκωσίας, οι υποψίες παραμένουν για την Κύπρο, ότι δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προέλευση των ρωσικών καταθέσεων [25 δισ ευρώ]. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της άρνησης του Βερολίνου να βοηθήσει τη Λευκωσία» καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου