Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αποκάλυψη: Η Deutsche Aeolia, η Intracom, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι περίεργες συμπτώσεις


http://www.antinews.gr/2013/02/27/206203/
Κάτι τρέχει με τον Αλέξη και τον… Αίολο. Η αναφορά του χθες στη Βουλή για την Deutsche Aeolia και η πληρωμένη απάντηση από τον Ευ. Βενιζέλο προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο για τη γκάφα με τον λάθος Ακερμαν αλλά και γιατί ένας αρχηγός κόμματος κουνάει μέσα στη Βουλή το φάκελο συγκεκριμένης εταιρείας που θέλει να κάνει δουλειές στην Ελλάδα. Αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες ας πήγαινε ο Τσίπρας στο υπουργείο Ανάπτυξης, όχι στη Βουλή.
Εν πάση περιπτώσει, η αναφορά του στη συγκεκριμένη εταιρεία, πίσω από την οποία βρίσκεται η Deutsche Bank έχει ένα πολύ ενδιαφέρον επιχειρηματικό και πολιτικό στόρι με πολλές «συμπτώσεις».
Η Deutsche Aeolia είναι εταιρεία που έχει έδρα την Αθήνα και ιδρύθηκε από κοινού από τις εταιρείες Deutsche Bank (80%) και την ελληνική εισηγμένη Alpha Grissin (20%). Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της τελευταίας: Ο Όμιλος Alpha Grissin πρόκειται να κατασκευάσει αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και Βουλγαρία συνολικής ισχύος 240MW και συνολικής επένδυσης που θα αγγίξει τα €325 εκατ.
Στην Ελλάδα τα αιολικά πάρκα της Deutsche Aeolia Energy Production S.A. πρόκειται να κατασκευαστούν στη νότια Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο νομό Αρκαδίας και Λακωνίας, ενώ η συνολική επένδυση αναμένεται να υπερβεί τα € 205 εκατ. Οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη περιοχή επιχορηγούνται κατά 40%. Η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡAE).
Οι απαιτούμενες στατιστικές αιολικές μετρήσεις στην εν λόγω περιοχή δείχνουν πολύ υψηλό δυναμικό, το οποίο εγγυάται αυξημένη παραγωγή και ιδιαίτερα ικανοποιητικά μεγέθη απόδοσης της επένδυσης. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο χωροταξικό σχεδιασμό των προγραμμάτων ΑΠΕ γεγονός το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισής των αιτήσεων με τον νέο νόμο σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Στην Βουλγαρία, μέσω της «KARNOBAT AEOLIA AD» (40% συμμετοχή της θυγατρικής «ALPHA GRISSIN RENEWABLES LIMITED») υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης συνολικής έκτασης 8.424 στρεμμάτων γης, για περίοδο 30 ετών, στην περιοχή Karnobat στην Κεντρική Βουλγαρία, περιοχή με υψηλό αιολικό δυναμικό, με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 90 MW εντός του 2013. Ήδη η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αδειών και αναμένεται να λάβει την τελική άδεια παραγωγής και εγκατάστασης προς το τέλος του 2012».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέτοχοι της μιας «μαμάς» της Aeolia, της Alpha Grissin, δηλαδή είναι με 30,97% ο επικεφαλής Βασίλης Γκρίσιν, με 15,96% ο Βασίλης Κακούσιος και με 14,97% η Ιντρακομ Κατασκευές και 25% είναι σε μικρομετόχους. Δηλαδή η εταιρεία του κΚόκκαλη,του «κόκκινου» Σωκράτη Κόκκαλη είναι βασικός μέτοχος της Alpha Grissin ηοποία είναι βασικός μέτοχος της αγαπημένης εταιρείας του κΤσίπραδηλαδή τηςDeutsche Aeolia.
Μάλιστα, στο δ.σ. της εταιρείας βρίσκεται ο κΔημήτρης Κλώνης ο οποίος, σύμφωνα με το βιογραφικό του: Ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της INTRACOM τον Απρίλιο 1994 και του Γενικού Διευθυντή από τον Οκτώβριο 1995. Τον Ιανουάριο 2005 ορίστηκε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής αναλαμβάνοντας το Εταιρικό Κέντρο και το Νοέμβριο 2006 Εντεταλμένος Σύμβουλος Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Ομίλου. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας από τον Ιούνιο του 2001. Εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο της INTRAKAT, κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της INTRACOM HOLDINGS. Συμμετέχει στα Δ.Σ. των λοιπών εταιριών του Ομίλου INTRACOM καθώς και στο Δ.Σ. των INTRACOM TELECOM και INTRALOT, ως Πρόεδρος στο Δ.Σ. της εταιρίας ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε. και ως Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. των INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS, και INTRACOM IT SERVICES. Ξεκάθαρα δηλαδή άνθρωπος του Σωκράτη Κόκκαλη.
Επίσης, στο δ.σ. συναντάμε κι έναν παλιό γνώριμο, τον Σταύρο Τσουκαντά ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων την εποχή που γινόταν ο χαμός με τα δομημένα ομόλογα.
Ο κ. Καραγκουλές

Υπάρχει όμως, κι άλλο στόρι, κι άλλη «σύμπτωση». Στην αγορά της αιολικής ενέργειας δραστηριοποιείται εδώ και 10 και πλέον χρόνια η εταιρεία BCI Partners συμφερόντων του Δ. Καραγκουλέ. Πρόκειται για το γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, πρώην σύζυγο της Μαρίας Δαμανάκη ο οποίο αποχώρησε από τον πολιτικό βίο μετά τη διάσπαση του Συνασπισμού και έγινε επιχειρηματίας. Επιτυχημένος μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 η ΔΕΗ αγόρασε από την BCI Partners έξι αιολικά πάρκα της εταιρείας αντί 125 εκατ. ευρώ. Κατά σύμπτωση στην Πελοπόννησο εκεί που θέλει να κάνει τις επενδύσεις της η Deutsche Aeolia. Διαβάστε τι γράφαμε τότε στο antinews (http://www.antinews.gr/2010/09/20/62550/). Για την απόφαση της εξαγοράς είχε γίνει χαμός στη ΔΕΗ μεταξύ του τότε και τώρα προέδρου Α. Ζερβού και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Απ. Μπαράτση που διαφωνούσε με το deal και την σκοπιμότητά του. Είχε γραφτεί τότε στον τύπο:
«Το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και του Συνασπισμού Δημήτρης Καραγκουλές έχει εξασφαλίσει την αρχική συμφωνία της ΔΕΗ ώστε να της πουλήσει έναντι συνολικού τιμήματος έως 47,1 εκατ. ευρώ πέντε εταιρείες, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους χαρτοφυλάκιο με:
* Τρία έτοιμα και σε λειτουργία αιολικά πάρκα ισχύος 26,65 MW, τα οποία αποτιμήθηκαν στα 17,3 εκατ. ευρώ και φέρουν δάνεια ύψους 28 εκατ. ευρώ.
* Τρεις άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 48 MW, οι οποίες αποτιμήθηκαν προς 27,5 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξή τους η ΔΕΗ πρέπει να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 18,8 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια και να δανειστεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ.
Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ως προς το τίμημα αφορούν κατά κύριο λόγο το κόστος εξαγοράς των τριών αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων και το υπερβολικό κέρδος που εμφανίζεται να αποκομίζει η BCI. Συγκεκριμένα ενώ το κόστος έκδοσης των αδειών που είχε η BCI υπολογίζεται συνολικά σε 150.000 ευρώ (50.000 ευρώ ανά άδεια), θα εισπράξει συνολικό τίμημα 27,5 εκατ. ευρώ ή περίπου 570.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Σήμερα στην αγορά μία άδεια κοστολογείται προς 100.000-150.000 ευρώ περίπου.
Επιπλέον προβλέπεται από τη σύμβαση ότι θα λάβει άλλα 9 εκατ. ευρώ για την επίβλεψη της κατασκευής των τριών πάρκων, ενώ θα πληρωθεί και για τις υπηρεσίες συντήρησης που θα παρέχει για μία δεκαετία. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει αυτή η επένδυση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρέπει να συνεισφέρει 18,8 εκατ. ευρώ για την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου και να αναλάβει άλλα 56,25 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ σε 102,2 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα τρία πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία, η BCI εμφανίζεται να έχει ξοδέψει περί τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξει σχεδόν τριπλάσιο τίμημα 17,3 εκατ. ευρώ.»
Και μια υποσημείωση. Τους τελευταίους μήνες ο Δημήτρης Καραγκουλές επανεμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο και βρέθηκε κοντά στον Γιάνη Δραγασάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαία όλα αυτά; Τυχαία η αναφορά του Τσίπρα στη Βουλή για την αιολική ενέργεια; Μακάρι να είναι όλα τυχαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου