Δύο κρίσιμα θέματα για την Ελλάδα, καλείται να καλύψει το αυριανό Eurogroup. To πρώτο είναι αν πέτυχε η επαναγορά ομολόγων και πόσο θα είναι τελικά το χρέος της χώρας το 2020 και το δεύτερο είναι το φορολογικό νομοσχέδιο.
Κι αν θέλαμε να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, και στα δύο θέματα υπάρχουν πολλά προβλήματα, πολλά σκοτεινά σημεία και πολλές αστοχίες για την κυβέρνηση και ειδικά για το οικονομικό επιτελείο.
Κατ΄αρχάς το θέμα της επαναγοράς θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιαίτερως επιτυχημένο. Οι ξένοι σνόμπαραν τη διαδικασία προφανώς γιατί δεν ήθελαν να πουλήσουν τώρα ομόλογα περιμένοντας ότι θα εισπράξουν πολλά περισσότερα στο μέλλον από τα 33 σεντς κατά μέσο όρο που δόθηκαν στην επαναγορά. Τα hedge fund που μπήκαν ασφαλώς και δε θα έχαναν την ευκαιρία αφού αγόρασαν πριν μερικούς μήνες με 11 έως 15 λεπτά και σήμερα πουλάνε έως και 44 λεπτά. Έτσι, αναγκάστηκαν να μπουν στο σύνολό τους οι τράπεζες, ωστόσο, εξαιτίας των αυξημένων τιμών που δόθηκαν προκύπτει μια «μαύρη τρύπα» 450 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται κουβέντα σχετικά με το πόσο θα είναι το χρέος της χώρας το 2020, μετά την επαναγορά. Ξένα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για 126,6%, αντί στόχου 124%, στην Ελλάδα λένε ότι δε θα είναι τόσο, αλλά πάνω από 124%, και γενικά το στοίχημα της βιωσιμότητας παίζει εκεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ. Πάλι εκτός στόχου και είναι ζήτημα ποιος θα καλύψει το κενό.
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το φορολογικό το οποίο πρέπει να εγκρίνει το Eurogroup και την Παρασκευή αυτό να πάει στη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τηλεδιάσκεψη υπήρξε διάσταση σε μια σειρά από θέματα, όπως η αυξημένη φορολογική κλίμακα 40% με την τρόικα να ζητά να ισχύσει από τα 43.000 κι όχι τα 40.000 ευρώ. Στις ενστάσεις της τρόικας, και ειδικά του ΔΝΤ μπαίνουν επίσης θέματα όπως η αύξηση των επιδομάτων για τις πολυτεκνικές οικογένειες, η ευνοϊκή φορολόγηση με έκπτωση 50% για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, η εξαίρεση αγροτών με μικρά εισοδήματα από την υποχρέωση για τήρηση βιβλίων κ.λπ. Ουσιαστικά οι ξένοι ζητούν ακόμη πιο σκληρές ρυθμίσεις ενώ δεν έχουν ξεχάσει το 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, αν και η κυβέρνηση δεν το δέχεται.
Και τα δύο αγκάθια είναι κρίσιμα διότι θα κρίνουν και την εκταμίευση της δόσης. Η κυβέρνηση τρέχει και δε φτάνει την τελευταία στιγμή, ειδικά για το φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί την Παρασκευή και πιθανότατα να έχει αλλαγές αφού σβήνουν και γράφουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου