Πριν από λίγες ημέρες ο Γ. Στουρνάρας είπε στη Βουλή ότι όσο αυτός είναι υπουργός δε θα επιτρέψει να υπάρχουν ανισότητες στα ταμεία. Εννοούσε ότι δε μπορεί κάποια ταμεία να εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ και τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων να μείνουν εκτός.
Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών έχει πολλά στο μυαλό του και δε μπορεί να ασχολείται και με δουλειές άλλων. Άλλωστε, το ποιοι θα μπουν στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά του Εργασίας. Εν πάση περιπτώσει, επειδή του έλαχε να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πρέπει να δικαιολογήσει και την απόφαση κάποιων άλλων (και τη τρόικας φυσικά). Θα έπρεπε, όμως, προτού εμφανιστεί ως διαπρύσιος κήρυκας της… ισότητας των ταμείων, να γνωρίζει κάποια πράγματα για τα λεγόμενα ευγενή ταμεία.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους αν γνωρίζαμε καλύτερα τα κλαδικά τους. Σίγουρα πίσω από τους 50-100 μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους, μεγαλομηχανικούς , τα λαμόγια τους συστήματος που χαρακτηρίζουν και τους υπόλοιπους τους κλάδου τους, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι σε τραγική κατάσταση. Η ανεργία στους συγκεκριμένους τομείς είναι δραματικά υψηλή, όπως είναι δραματικές και οι αμοιβές της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών. Δε μπορεί λοιπόν κανένας Στουρνάρας να χαρακτηρίζει ευγενή τα ταμεία κλάδων που έχουν τεράστια προβλήματα. Αυτά για τους υπόλοιπους. Θα μιλήσουμε για τους δημοσιογράφους που ξέρουμε περισσότερα, αν και κάποιοι ακόμη και σχολιαστές στο antinews πιστεύουν ακόμη ότι εφόσον κάποιος λέει ότι είναι δημοσιογράφος αυτόματα είναι λαμόγιο, άνθρωπος του συστήματος, όργανο του Μπόμπολα, του Ψυχάρη ή του Αλαφούζου.
Όποιος ξέρει τι συμβαίνει στον κλάδο θα είχε διαφορετική αντίληψη για τους δημοσιογράφους. Πίσω από τον κάθε Τράγκα, Χατζηνικολάου, Πρετεντέρη, Παπαχελά κ.λπ. βρίσκονται χιλιάδες δημοσιογράφοι που εργάζονται άπειρες ώρες με μισθούς πείνας. Αυτοί περισσότερο από τις καλοπληρωμένες πένες, υπέστησαν τεράστιες απώλειες στα εισοδήματά τους. Χιλιάδες είναι άνεργοι ή ανασφάλιστοι και χιλιάδες δουλεύουν με μπλοκάκια σε ένα καθεστώς που είναι πέρα για πέρα παράνομο, αλλά κανείς δεν αγγίζει τους εργοδότες.
Αυτόν τον κλάδο λοιπόν ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει «ευγενή» και το ταμείο τους, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ το θεωρεί κάτι ιδιαίτερο που δεν πρέπει αυτός, όσο είναι υπουργός, να μην εντάξει στον ΕΟΠΥΥ.
Μαζί με το ταμείο, όμως, ουσιαστικά οδηγεί στον ΕΟΠΥΥ και τον αυτοδιοικούμενο, πλήρως αυτοτελές ΕΔΕΟΑΠ που οι εργαζόμενοι στον τύπο πληρώνουν από την τσέπη τους για να έχουν καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Στουρνάρα είμαστε «ευγενείς», οπότε δε μπορεί να κάνει διακρίσεις διότι το αγγελιόσημο, ο βασικός πόρος του Οργανισμού είναι φόρος υπέρ τρίτων και πρέπει να παρακρατηθεί.
Προφανώς ο υπουργός δεν ξέρει, αλλά θα πρέπει να μάθει ορισμένα πράγματα. Και βέβαια, θα πρέπει να μας απαντήσει: Το αγγελιόσημο, όταν το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ θα καταργηθεί ή θα παρακρατείται υπέρ του υγειονομικού εκτρώματος που έφτιαξε η προηγούμενη κυβέρνηση; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δε μπορεί να πληρώνουν αγγελιόσημο οι διαφημιζόμενοι κι αυτό έπρεπε να καταργηθεί εδώ και χρόνια. Θα πρέπει, ωστόσο, να ξέρουν τα εξής:
- Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (Α.Ν.248/1967) και το Καταστατικό του.
-Είναι αυτοδιοικούμενος και αυτοδιαχειριζόμενος Οργανισμός, ο οποίος έχει προέλθει από τη συνένωση και συγχώνευση ταμείων, κλάδων και λογαριασμών των ενώσεων συντακτών και προσωπικού των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
-Τα μέλη της διοίκησής του δεν διορίζονται από κρατική Αρχή αλλά εκλέγονται, με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας από σωματεία που έχουν επίσης τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
-Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δεν επιβαρύνει έστω και στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, οι πόροι του δεν προέρχονται από αυτόν, ούτε ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
-Τον ιδιωτικού δικαίου χαρακτήρα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. έχουν επιβεβαιώσει νομολογιακά και τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας (ΑΠ 1511/1992, ΣτΕ 3872-3874/2009, ΕλΣ 752/2010).
- Εκτός από περίθαλψη, ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. παρέχει στους ασφαλισμένους του επικούρηση και εφ’ άπαξ.
- Στους πόρους του δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά παρά μόνο εισφορά εργαζομένων. Η εργοδοτική εισφορά αντικαθίσταται με το έσοδο του αγγελιοσήμου.
- Το αγγελιόσημο είχε θεσμοθετηθεί ήδη από το έτος 1941. Μετά την κατά το έτος 1967 κατάργηση και ιδιοποίηση από το Κράτος του Λαχείου Συντακτών, βασικό μέχρι τότε έσοδο των ταμείων επικούρησης και υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων στον Τύπο, και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης μετά την παρέμβαση του Κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στον τύπο, προβλέφθηκε αντί εργοδοτικής εισφοράς για τον νεοσύστατο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., ως πόρος για τη λειτουργία του, το έσοδο του αγγελιοσήμου.
-Το αγγελιόσημο δεν συνιστά ούτε εύνοια ούτε προνόμιο προς τους εργαζομένους στον Τύπο, αλλά είναι η εργοδοτική εισφορά και η κρατική επιχορήγηση που ΔΕΝ λαμβάνει από το Κράτος,από το οποίο ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.
-Το αγγελιόσημο δεν συνιστά ούτε φόρο ούτε τέλος. Επιβάλλεται επί των διαφημίσεων στον τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαφημιζόμενοι ως μέσο για την προβολή τους, κάνοντας χρήση της εργασίας των εργαζομένων στον τύπο προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της διαφήμισης.
Οφείλουν λοιπόν να γνωρίζουν οι νομοθετούντες την αλήθεια κι αν δεν τη γνωρίζουν να φροντίζουν να τη μάθουν. Με εύκολους χαρακτηρισμούς όπως ευγενή ταμεία το μόνο που κάνεις είναι να βάζεις τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο. Αντί λοιπόν η εκάστοτε κυβέρνηση να φροντίσει ώστε οι παροχές υγείας να φτάσουν στα καλά επίπεδα των ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών κ.λπ. διαλύει τα καλά τα ταμεία. Στο πόδι νομοθετήματα να είναι σίγουροι ότι δε θα περάσουν εύκολα. Ακόμη κι αν βάζουν παράνομα ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο και σε ένα άρθρο προκειμένου να ψηφιστούν, υπάρχουν και τα δικαστήρια. Και φυσικά υπάρχει και η κοινωνική κατακραυγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου