Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Οι χρεοκοπίες του ελληνικού κράτους (πίνακας)


 
  από e-mail


Έτος
Αιτιολογία
Ρύθμιση
(1)
1827,
1843
Αδυναμία καταβολής των τοκοχρεολυσίων δύο δανείων από την Αγγλία, ονομαστικής αξίας £2,8 εκατομ. – Διακοπή εξόφλησης των δόσεων κοινοπρακτικού δανείου αξίας 60 εκατομ. γαλλικών φράγκων (προς αποπληρωμή των «Δανείων της ανεξαρτησίας», εξαγορά από την Τουρκία των επαρχιών Αττικής, Ευβοίας και μέρους της Φθιώτιδος και τη συντήρηση των βαυαρικών στρατών).
Μάχη του Ναβαρίνου (δημιουργία κρατικής οντότητας με δυνατότητα καταλογισμού) – Διακοπή των πιστωτικών γραμμών από το εξωτερικό, στροφή στον εσωτερικό δανεισμό για τη χρηματοδότηση του χρέους.
(2)
1893
Αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων συνολικής αξίας 585,4 εκατομ. χρυσών φράγκων (προς εξυπηρέτηση παλαιών δανείων, ανάπτυξη υποδομών, εξαγορές και άλλων επαρχιών στη Θεσσαλία, χρηματοδότηση του «Κρητικού ζητήματος» και προμήθειες πολεμικού υλικού.
Υπαγωγή το 1897 στο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, είσπραξη για λογαριασμό των δανειστών φόρων σε είδη μονοπωλίου (αλάτι σπίρτα, πετρέλαιο), λήψη νέου δανείου 150 εκατομ. φράγκων το 1898. Άρση ΔΟΕ το 1978.
(3)
1932
Κερδοσκοπικές επιθέσεις στη δραχμή μετά την κατάρρευση του κανόνα του χρυσού, απώλεια συναλλαγματικών διαθεσίμων $3,6 εκατομ. κήρυξη στάσης πληρωμών (συνολική αξία συσσωρευμένων δανείων 2.868,1 εκατομ. χρυσά φράγκα).
Τελικός διακανονισμός όλων των προπολεμικών χρεών της Ελλάδας από τον Σπύρο Μαρκεζίνη στα 1952-53. Τελικές πληρωμές εκείνων των δανείων ολοκληρώθηκαν το 1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου