Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελληνική Ανταγωνιστικότητα και η Λαϊκή Αγωνιστικότητα

http://olympia.gr/2012/02/01/competitiveness/

http://olympiada.files.wordpress.com/2012/01/1_1.jpg?w=444&h=339&h=339Γράφει ο Αμετανόητος

Στον Γύρο του Μαρόκου, που συντελέστηκε στις 11-4-1994, στα πλαίσια της GATT, τον μετέπειτα Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου,(ΠΟΕ) δύο παγκόσμιοι εμπορικοί κλάδοι, που απασχόλησαν τα τότε μέλη-Κράτη ήταν η Κλωστοϋφαντουργία και τα Οπτικοακουστικά μέσα. Επρεπε να αρθούν όλα τα δασμολογικά εμπόδια και οι δεσμεύσεις για ένα ελεύθερο Διεθνές Εμπόριο… έπρεπε να «ανοίξουν» την αγορά.
Στην ουσία,οι Ισχυροί ήθελαν να «παίξει μπάλλα» η Κίνα στην κλωστοϋφαντουργία και να κυριαρχήσει το Χόλυγουντ σε όλες τις τηλεοράσεις του πλανήτη…
Η Γερμανία ήταν βέβαια από τότε σημαντικότατος Παγκόσμιος Παίκτης.
Το 1992 ήταν ο 2ος μεγαλύτερος Εξαγωγέας μετά την Αμερική.
Η Αμερική εξήγαγε 456δις δολλάρια και η Γερμανία 362δις.
Μόνο το γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας με μόλις 16εκ. κατοίκους είχε μεγαλύτερες εξαγωγές από την Κίνα με τότε πληθυσμό 1,7δις.
3η ήταν η Ιαπωνία με 361δις, 4η η Γαλλία με 209δις, 5η η Βρετανία με 183, 6η η Ιταλία με 168δις.Η Κίνα τότε ήταν μόλις 11η με μόλις 92δις…!
Φανταστείτε ότι το Βέλγιο-Λουξεμβούργο είχε 116 δις…!
Oι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις της Γερμανίας το 1992,κατευθύνθηκαν σε ΗΠΑ,Γαλλία,Βρετανία,Βέλγιο,Ολλανδία,Ισπανία,Ιταλία,Ιρλανδία,Ελβετία,
Αυστρία,Λουξεμβούργο,Βραζιλία,Καναδάς, Ιαπωνία…
Περισσότερες πληροφορίες για τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις και εδώ.
http://olympia.gr/2012/01/18/investments-eu-greece-global/
Η Ελλάδα βέβαια,πουθενά,ανύπαρκτη,και στον Γερμανικό αλλά και στο Διεθνή «χάρτη» των επενδύσεων…!!!
(1 το κρατούμενο)

Δέκα χρόνια περίπου μετά, τον Ιούνιο του 2005,ο Κινέζος Υπουργός Εμπορίου Μπο Σιλάι, στην Ιταλική La Stampa  δήλωσε ότι: « Η Ενταξη της Κίνας στον ΠΟΕ ήταν αποτέλεσμα μίας ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.Η κλωστουφαντουργία είναι μία δίκαιη απαίτηση της Κίνας.Πρόκειται για αντάλλαγμα στις παραχωρήσεις μας σε άλλους τομείς του ανοίγματος των αγορών».Kαι συνεχίζει…
«Πράγματι κάναμε πολλές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ιταλία αλλά αυτά είναι προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας.Εν τω μεταξύ κάναμε πολλές εισαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού για την κλωστοϋφαντουργία από την Ιταλία για τα οποία είναι φημισμένη.»
Κοινώς η Ιταλία έδινε Εργαλειομηχανές στους Κινέζους για να παράγουν στην Κίνα τα ρούχα με χαμηλό Εργατικό και Τελικό κόστος.
Το μεροκάματο εκεί ήταν ένα μεγάλο «τίποτα» και έτσι όλη η Ευρώπη κατακλύστηκε από made in china ρουχαλάκια…
Αλλωστε και η ίδια η Μαφία μερίμνησε για όλο το κύκλωμα διακίνησης…
Βέβαια μερικοί Ιταλοί επιχειρηματίες όπως ο Luciano Benetton έκαναν ακριβώς το αντίθετο.Παρήγαγαν στην Ιταλία και πούλαγαν στην Κίνα.(Καθημερινή της Κυριακής ,08-10-2006).
Οι Ιταλοί καπιταλιστές λοιπόν,(και βέβαια όχι μόνο αυτοί) έριχναν ζεστό χρήμα στην Κίνα,επενδύσεις κεφαλαίου πολλών εκατομμυρίων για να παραχθούν τα «ανταγωνιστικότερα» προϊόντα….
Στην ουσία, όλη σχεδόν η Ευρώπη και η Αμερική, τις δεκαετίες του 90 και του 2000 το πλεονάζον κεφάλαιο, που ήθελαν να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία και όχι στην χρηματιστηριακή φούσκα,το επένδυσαν στην Κίνα και όχι στις χώρες τους.
(2 τα κρατούμενα)
Βέβαια τα αποτελέσματα αυτής της Παγκόσμιας Πολιτικής του Κεφαλαίου είναι γνωστά και εδώ στην Ελλάδα…
Η παραοικονομία στο ζενίθ και τρομακτικό χτύπημα της Ελληνικής Οικονομίας.
Το φοβερό όμως για τον συγκεκριμένο κλάδο είναι, ότι ήδη από το 1995, μετά το Γύρο του Μαρόκου, το Υπουργείο Οικονομικών αναθέτει στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών την διερεύνηση των αποτελεσμάτων αυτού του Γύρου,του Μαρόκου, και της εφαρμογής του Π.Ο.Ε στην Ελληνική Οικονομία.
Μία από τις προτάσεις ήταν, για αλλαγή στο Θεσμικό Πλαίσιο και η «σύσταση του εποπτικού Οργάνου Κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων».
Οργανο Δεκαμελές που θα εποπτεύει την Κλαδική Διεθνή αγορά…
Τι να εποπτεύει δηλαδή ?
Τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει στο Μαρόκο να ρίξουν στην Νέα Καπιταλιστική Οικονομία Φεουδαρχικού τύπου, της Κίνας, όλοι οι Παγκόσμιοι παίχτες ?
Φύκια για μεταξωτές κορδέλλες δηλαδή…
Και δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο για τις αμέτρητες Επιδοτήσεις που δώθηκαν από το υστέρημα του Ελληνα φορολογούμενου και ειδικά του ΜΙΣΘΩΤΟΥ και του ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ στους Ελληνες επιχειρηματίες για να φτιαχτούν κλωϋστουφαντουργικά εργοστάσια στην Βουλγαρία,στα Σκόπια,στην Ρουμανία κ.α.Το ξέρουν όλοι.Ειδικά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας.
Ο μεγαλύτερος Επιχειρηματίας του κλάδου πέθανε μόλις πρόσφατα.
Ο κλάδος καταστράφηκε μέσα σε 10 χρόνια ολοσχερώς.Και το ήξεραν.
Και αν ήταν μόνο αυτός ο κλάδος, που αντιμετωπίστηκε έτσι, τότε θα λέγαμε δεν πειράζει…τουλάχιστον δουλεύουν καλά οι άλλοι κλάδοι της Εθνικής Οικονομίας.
Αμ δε….και είναι ελάχιστοι οι σοβαροί, Ελληνες επιχειρηματίες-παίκτες στην Διεθνή σκακιέρα…
(3 τα κρατούμενα)
Το 1995 το ποσοστό της Ελληνικής Βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Χώρας ήταν 13%.
Το 2005 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%.
Το 1998 η απασχόληση στην μεταποίηση ήταν στο 14,5 του εργατικού δυναμικού.
Το 2005 ήταν στο 12,8 του εργατικού δυναμικού…!
Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με πολύ αίμα, στην κυριολεξία, την απληστία και την εκμετάλλευση των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών…
Ελαφρώς περισσότερα και συνοπτικά, έχω αναφέρει στα δύο προηγούμενα άρθρα.
http://olympia.gr/2011/04/16/%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%80%CE%AF/
http://olympia.gr/2011/04/04/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%C2%AB%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/
(4 τα κρατούμενα)
Το 1995 σύμφωνα με το International Insitute for Management Development (IMD),η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην Ελληνική Βιομηχανία ήταν στην 40η θέση.
Το 1999 ήταν στην 31η θέση.
Το 2010 όμως,ήταν στην 56η θέση
http://www.sbbe.gr/news.asp?Lang=Gr&ID=20110518124334&M=&Y=
Δηλαδή,την Χρυσή Δεκαετία που τα «φράγκα έπεφταν βροχή» και από την Ε.Ε (επιδοτούμενα) και από την Κατανάλωση των νοικοκυριών και από το Ελληνικό Κράτος, η Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας υποχώρησε κατά 25 θέσεις…!!! Εκπληκτικό.
Ο ΣΕΒ βέβαια, με τα «φωτισμένα» αρμόδια όργανα του, θέλει να παίζει συνεχώς πρωταγωνιστικό ρόλο και να έχει όλο και περισσότερο φωνή σε οτιδήποτε. Μιλάει διαρκώς με πύρινους λόγους για αυτήν την «ανταγωνιστικότητα» και πάντοτε του φταίνε οι Ελληνες εργαζόμενοι όταν τα προϊόντα δεν πουλάνε…
Εχει φαγωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μειώσει τους μισθούς (από την εποχή της κατάργησης της ΑΤΑ) αλλά και να προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να «απελευθερώσει» τα κατώτατα ημερομίσθια και να καταργήσει  τον 13ο και τον 14ο μισθό…
Αγνοεί όμως ,εσκεμμένως, ότι αυτά που λέει είναι για ιθαγενείς με καθρεφτάκια.
Οι  επιχειρήσεις ως γνωστόν για να επιβιώσουν σε ένα Διεθνές Ανταγωνιστικό Καπιταλιστικό περιβάλλον πρέπει να επεκταθούν.
Και αυτή η επέκταση γίνεται μόνο με συγκεκριμένους τρόπους.Οπως:
1.Με γεωγραφική επέκταση. (είσοδος σε νέες αγορές)
2.Με κάθετη ανάπτυξη. (επέκταση σε όλο το φάσμα παραγωγής)
3.Με επενδύσεις. (παραγωγικές επενδύσεις για μείωση κόστους και αύξηση παραγωγής)
4.Με οριζόντια ανάπτυξη.(παραγωγή νέων προϊόντων)
5.Με ταχεία ανάπτυξη (πολλαπλές εξαγορές σε διαφορετικούς τομείς.)
Αν δεν το κάνουν, το μεγάλο (καπιταλιστικό) ψάρι θα καταπιεί το μικρό…Νόμος.
Οι Εργαζόμενοι δεν παίζουν απολύτως κανέναν ρόλο στην λήψη τέτοιων  αποφάσεων.Σε μιά καπιταλιστική επιχείρηση, οι αποφάσεις είναι αποκλειστικό προνόμιο της Διοίκησης.Οι Ελληνες εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα πάντοτε ήταν και παραγωγικοί, και φθηνοί σε σχέση με όλη την Ε.Ε.
Μάλιστα,ως γνωστόν, εργάζονταν και τις περισσότερες ώρες…μαζί με τους Νοτιοκορεάτες.
Συνεπώς, η ευθύνη του «ανταγωνιστικού» προϊόντος δεν είναι ευθύνη του εργαζόμενου αλλά του επιχειρηματία-καπιταλιστή.
Ο Ελληνας εργαζόμενος έχει κάνει προ πολλού το καθήκον του.
Είναι «αλλουνού παπά (δήμου) Ευαγγέλιο»…!
(5 τα κρατούμενα)
Σε ένα εκπληκτικό άρθρο των Financial Times (J.Authers & A.Maitland) τον Γενάρη του 2004 ο Αλεχάντρο, μηχανικός της ΙΒΜ, που εργάζεται στην ΙΒΜ στο Μεξικό, εξομολογείται.
«…το κακό είναι πως έχουν εγκατασταθεί και στην Κίνα.Συνέχεια μας λένε ότι εάν επιθυμούμε να κρατήσουμε τα εργοστάσια των ξένων επιχειρήσεων στο Μεξικό πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε όπως οι Κινέζοι.»
Το εργατικό συνδικάτο στη Γκουανταλαχάρα ανέφερε ότι πέρυσι, ο μέσος μισθός των εργαζομένων ήταν 500 πέσος την εβδομάδα (45,50 δολλάρια) ενώ φέτος είναι μόλις 450 πέσος.
Ενας τεχνικός επίσης, υπόγραψε 21 ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ…!
Επιπλέον, οι Γυναίκες θα πρέπει να καταθέτουν δείγμα ΟΥΡΩΝ και ΑΙΜΑΤΟΣ και υποχρεώνονται να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης….!
Αναζητούν υπαλλήλους χωρίς φιλοδοξίες ή αυτοπεποίθηση καταλήγουν οι αρθρογράφοι….
Τρομοκρατημένους, σχεδόν σαν να έχουν υποστεί Ηλεκτροσόκ.
Το Απόλυτο «Δόγμα του Σοκ» στον κόσμο της Εργασίας
(6 τα κρατούμενα)
Το 1997 οι Οικονομολόγοι Card & Krueger  με το βιβλίο «Myth and Measurement:The New Economics of the Minimum Wage»
http://press.princeton.edu/titles/5632.html
απέδειξαν το ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετο από το λογικοφανές ορθόν της  Νεοφιλελεύθερης Οικονομικής σχολής.
Το «λογικοφανές» των Νεοφιλελεύθερων και Υπέρμαχων της κατάργησης του Κατώτατου Μισθού, ήταν ότι όσο πιό χαμηλές είναι οι κατώτερες οι αποδοχές, τόσο πιό εύκολα βρίσκουν δουλειά οι νέοι ή οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι.
Οι Card & Krueger με αυτή τη μελέτη,απέδειξαν ότι σε μία Καπιταλιστική, «ελεύθερη»,ανοιχτή, ανταγωνιστική,(πείτε την όπως θέλετε) οικονομία ,αυτό δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο.
(7 τα κρατούμενα)
«Η καθιέρωση του μισθού της οκτάωρης εργάσιμης ημέρας σε πέντε δολλάρια υπήρξε μία από τις καλύτερες οικονομίες που έκανα ποτέ μου,αλλά όταν το ανέβασα στα έξι δολλάρια η οικονομία υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη…Γιατί λοιπόν αυτές οι πολυλογίες σχετικά με την ελάτωση του αριθμού των εργατών και τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από τη μείωση των μισθών ? το μοναδικό αποτέλεσμα δεν είναι παρά η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και η συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς».
Henry Ford – «Η ζωή μου, το έργο μου».
(8 τα κρατούμενα)
«Η αξία ενός ανθρώπου είναι όπως και σε όλα τα άλλα πράγματα,η τιμή του,δηλαδή τόσο όσο θα δινόταν για τη χρησιμοποίηση της δύναμής του»
Thomas Hobbes – «Leviathan».
(9 τα κρατούμενα)
Επειδή δεν είμαστε πράγματα,όπως λέει ο Αγγλος φιλόσοφος που τόσο μάλλον θαυμάζετε,οι απαντήσεις που θα σας δωθούν θα είναι πολύ σκληρές.
Τρόϊκα-Ε.Ε-Τράπεζες και Ελληνες δωσίλογοι να είστε σίγουροι ότι από εδώ και στο εξής θα νιώσετε τεράστιο αντ-αγωνισμό μέσα στο πετσί σας…
Γιατί, παραφράζοντας ελαφρώς τον μεγάλο Μαρξ, «οι άνθρωποι δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους».
Το μονοπώλιο της βίας και της απόλυτης εξουσίας σας, στην παγκόσμια αγορά-ζούγκλα  που δημιουργήσατε να ξέρετε ότι δεν είναι πιά καθόλου ανταγωνιστικό.
Την Ολιγαρχία της Ελληνικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας-τραπεζικής Χούντας, που επενδύσατε με τα αργύρια της Εσχάτης Προδοσίας, ο Ελληνικός Λαός θα την ανταμείψει.Και θα σας δείξει πολύ καλά,τι σημαίνει να αντ-Αγωνίζεσαι.
Γιατί σε αυτήν την Γή, την Ιερή, κάποιοι δώσανε το αίμα τους για να είναι Ελεύθεροι.
Αυτό, είναι το 10ο και τελευταίο,κρατούμενο, αποκλειστικά για εσάς.
Τα υπόλοιπα εννέα, ξεχάστε τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου