Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τime: Θα ενωθούν οι Ελληνες ή θα διαλυθεί η χώρα;

http://attikanea.blogspot.com/2011/11/ime.html

Το εξώφυλλο της ευρωπαϊκής έκδοσης του Time.

.Στο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να σώσει τον εαυτό της και το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης επιχειρεί να απαντήσει με δημοσίευμά του το περιοδικό Time που θα κυκλοφορήσει στις 21 Νοεμβρίου.

Αυτές τις ημέρες άλλωστε η Αθήνα δεν αισθάνεται μόνο σαν να βρίσκεται στο κέντρο μίας οικονομικής κρίσης αλλά σαν πρωτεύουσα μίας κοινωνίας που καταρρέει. Κλοπές και ένοπλες ληστείες έχουν αυξηθεί και η ανεργία έφτασε στο 17,6% σε δύο χρόνια. ΟΙ Ελληνες βγάζουν τα χρήματά τους απο τις τράπεζες και οι δεξιοί πολιτικοί εκφράζουν το φόβο τους για την Αστυνομία που θα σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών στον επόμενο γύρο ξεσηκωμού όταν τεθούν νέα μέτρα.  

Ο Αχιλλέας Γκιρόντ, πρώην κτηματομεσίτης που τώρα ...περιποιείται το πάρκο της Κηφισιάς, αναφέρει ότι η πλούσια αυτή γειτονιά αντί να ενώνεται, οι κάτοικοί της περιχαρακώνονται στον εαυτό τους. «Τώρα βρισκόμαστε στο όριο. Τρομάζει το μέλλον αν εξελιχθεί έτσι» λέει.

Το περιοδικό επισημαίνοντας ότι η Αθήνα αισθάνεται να αποτελεί το κέντρο μιας οικονομίας σε κρίση, το περιοδικό σημειώνει πως ο δείκτης της ανεργίας εκτινάχθηκε από το 9,5% στο 17,6% μέσα σε δύο χρόνια, με τους Έλληνες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου εξόργισε την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αναστάτωσε τις αγορές και προκάλεσε φόβο στους πολίτες.

Ο πανικός που ακολούθησε αυτής της απόφασης ώθησε τον Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, με αποτέλεσμα την αντικατάστασή του από τον Λουκά Παπαδήμο, έναν ανεξάρτητο τεχνοκράτη.

Οι μακρές ωστόσο διαπραγματεύσεις για την αντικατάστασή του έθιξαν εκ νέου το ζήτημα του κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνήθειες της άρνησης και της αυτοπροστασίας.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ακόμα και αν η προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας ακολουθήσει ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, καμία χρηματοοικονομική διάσωση δεν μπορεί να διορθώσει τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας που αποτελούν την αληθινή πηγή του ελληνικού χρέους.

Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι από τη μεταπολίτευση και μετά οι δωροδοκίες και το ρουσφέτι αποτέλεσαν θεσμό στην Ελλάδα, τονίζοντας πως τα κρατικά ταμεία στερούνται 22 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της άρνησης πολλών πολιτών να καταβάλουν τους φόρους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας φανερώνουν ότι αντιμετωπίζει ακόμα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και αποπομπής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο χρόνος και τα χρήματα εξαντλούνται.

Αν και είναι δελεαστικό να χαρακτηριστεί αυτή η εθνική τραγωδία ως ένα εγχώριο ζήτημα, τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις.

Σε περίπτωση που εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, η συνακόλουθη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να έχει ένα ψυχολογικό όσο και οικονομικό αντίκτυπο.

Αυτό θα επέφερε την εξάπλωση της κοινωνικής αναταραχής στο εξωτερικό, ενώ θα οδηγούσε και στην υπονόμευση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενότητας.

Ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, δεν είναι σαφές ποιο δρόμο θα επιλέξει η Ελλάδα.

Μπορεί οι Έλληνες να φοβούνται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αλλά δεν εμπιστεύονται τους ηγέτες τους για να μοιραστούν τις θυσίες που απαιτούνται για την παραμονή στη Νομισματική Ένωση.

Ο κυρίαρχος φόβος μπορεί είτε να αναγκάσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, είτε σε περαιτέρω κοινωνικό χάος.

Στην Αθήνα τη δεδομένη στιγμή, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο φόβος ενώνει τους πολίτες ή απλά αρχίζει να διαλύει τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου