http://listonplace.blogspot.com/2011/07/blog-post_5987.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FfXXB+%28Listonplace%29
Πότε δημιουργήθηκαν; Πως δημιουργήθηκαν; Ποιοι τα δημιούργησαν;
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις αρχίζουν να παίρνουν το τελευταίο διάστημα φαινόμενα τοκογλυφίας. Απελπισμένοι πολίτες, ψάχνοντας οικονομικές διεξόδους, πέφτουν στην παγίδα των φερόμενων "γραφείων διεκπεραίωσης και προώθησης δανειακών υποθέσεων", τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Οι καταγγελίες προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή άρχισαν να καταγράφονται πριν από μερικούς μήνες και αυξάνονται συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο. Οι περισσότερες όμως παραμένουν προφορικές, αφού τα θύματα φοβούνται, και λιγότερες γίνονται επωνύμως.
Την πρώτη γραπτή καταγγελία έκανε στον Συνήγορο του Καταναλωτή γνωστός ηθοποιός, που έπεσε ο ίδιος "θύμα" των τοκογλύφων και αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά "για να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι πριν να είναι αργά" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Με το θέμα ασχολείται ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ειδική έρευνα έχει ανατεθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο τρόπος που κινούνται οι τοκογλύφοι είναι ιδιαίτερα ευέλικτος. Εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους και ποτέ σε γραφεία -άλλωστε δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη έδρα-, δεν δίνουν όνομα, ούτε επίθετο, αλλά μόνο αριθμούς τηλεφώνων, σταθερού και κινητού. Συνήθως οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε κάποια καφετέρια ή σε πάρκα και πλατείες.
Ο τρόπος που γίνονται οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας. "Ο τοκογλύφος ακόμα και την ίδια ημέρα έχει βρει όσα μετρητά του ζητά ο ενδιαφερόμενος. Παράλληλα παίρνει την πιστωτική κάρτα του θύματος και την κρατάει για ένα διάστημα στην κατοχή του".
Ενεργοποίηση
Αν η κάρτα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο τοκογλύφος θα πληρώσει μία - δύο δόσεις, οπότε η κάρτα να μπορεί και πάλι να είναι ενεργή. Επόμενη κίνηση είναι η αύξηση του πιστωτικού ορίου, ακόμη και στο διπλάσιο! Εδώ σημαντική είναι και η συνδρομή κάποιων τραπεζικών υπαλλήλων.
"Σίγουρα υπάρχει συνεργασία των επιτήδειων αυτών με υπαλλήλους τραπεζών, αφού οι κάτοχοί τους παίρνουν πίσω την κάρτα με διπλάσιο πιστωτικό όριο, χωρίς οι ίδιοι να έχουν προβεί στις ανάλογες διαδικασίες".
Η επόμενη κίνηση του τοκογλύφου είναι η επίσκεψη σε ένα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών ειδών. Εκεί θα πραγματοποιήσει, με τη συνοδεία του κατόχου της πιστωτικής κάρτας τις περισσότερες φορές, αγορές ειδών εύκολης μεταπώλησης και με... σταθερή αξία, όπως κομπιούτερ, ψυγεία, home cinema, τα οποία αργότερα θα πουλήσει ξανά και θα κερδίσει έτσι τα χρήματα.
Εν τω μεταξύ ο κάτοχος της κάρτας θα χρεωθεί με το υπέρογκο ποσό και μόλις υπογράψει τις δόσεις στο κατάστημα ο τοκογλύφος θα του επιστρέψει την πιστωτική κάρτα του. Μια κάρτα με διπλάσιο πιστωτικό όριο, αλλά υπερχρεωμένη.
Οι ενδιαφερόμενοι έτσι λαμβάνουν το χρηματικό ποσό που έχουν ανάγκη, στην ουσία όμως έχουν καταστεί μακροχρόνιοι οφειλέτες πολλαπλάσιων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. "Ετσι διπλασιάζουν το κεφάλαιό τους μέσα σε μία ημέρα. Αυτά θυμίζουν Κατοχή και διακίνηση μαύρου χρήματος. Και το πιο λυπηρό είναι πως αυτοί οι παράνομοι παρατραπεζίτες ίσως αύριο να είναι νόμιμοι" λέει ο κ. Ζερβέας.
"Υποκαταστήματα"
Η δικτύωση των "γραφείων" και η δράση τους έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, διαθέτοντας εκπροσώπους σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, οι "dealers" δρουν με 300 "υποκαταστήματα" και διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στέλνοντας e-mails, με αυτοκόλλητα που κολλούν σε σταθμούς του Μετρό και σε στάσεις λεωφορείων αλλά και με αγγελίες σε διάφορα έντυπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου